fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Kulturna dešavanja u gradu /11.9 – 17.9/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
11. September 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 11. septembar

19. Festival Sedam veličanstvenih @MTS Dvorana

Pred nas po devetnaesti put stiže jedinstvena antologija vrhunskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarnog filma – festival „Sedam veličanstvenih“. Izuzetnoj beogradskoj publici, ljubiteljima i posvećenicima dokumentarnog filma, po tradiciji biće predstavljeno 7 zadivljujućih ostvarenja najnovije produkcije.

Izložba Kentaurski crteži Uroša Krčadinca @SANU

U ponedeljak 11. septembra 2023. godine u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba ”Kentaurski crteži” Uroša Krčadinca, digitalnog umetnika, doktora informatike, autora i edukatora. Saradnici na realizaciji izložbe su Andrej Alfirević i Željko Petrović.

Inspirisan konceptom Kentaurskog šaha koga je osmislio Gari Kasparov, autor prikazuje algoritamske umetničke radove nastale kentaurskim procesima, zajedničkim radom autora-umetnika i algoritma veštačke inteligencije. Akcenat će biti na apstraktnim linijskim crtežima, koji se mogu tumačiti i kao oblik grafičkog asemičkog pisanja.Središte izložbe predstavlja pen ploter, robot za crtanje sa nekoliko motora i flomastera, koji će performativno izrađivati crteže zajedno sa autorom i publikom. Ploter će biti programiran tako da crta uživo, dok su posetioci u galeriji. Pored toga, na panelima će biti tekstualno objašnjena upotreba veštačke inteligencije u umetničkoj kreaciji.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 30. septembra.

Dani turskog filma @Dom omladine Beograd

U okviru „Dana turskog filma“ u Domu omladine Beograda biće prikazano 14 ostvarenja novije turske produkcije (2022. i 2023. godina), ovenčanih nagradama. U pitanju su domaće premijere filmova koje publika u Srbiji neće imati priliku da pogleda na drugom mestu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na srpski. Besplatne propusnice se preuzimaju jedan sat pre početka projekcije filma na info pultu u centralnom holu Doma omladine Beograda. Broj propusnica je ograničen. Jedan posetilac može preuzeti najviše 4 besplatne propusnice za jednu projekciju. Propusnice se dele do popunjenosti kapaciteta sale.

Utorak, 12. septembar

NÜRNBERG @Dorćol Platz

Da li ste za malo beloruskog post-punka? Naravno da jeste! U utorak, 12. septembra, duo NÜRNBERG iz Minska dolazi u beogradski Dorćol Platz. Pre njih nastupa Zagovor – projekat iza kojeg se krije Kirill Ovchinnikov! Ulaznice možete uzeti putem Gigstix-a, online na linku u opisu kao i na svim prodajnim mestima i u Zappa Baru.Nürnberg je post-punk duo koji je nastao 2016. godine u Minsku. Rad benda je snažno oblikovan depresijom post-sovjetskih gradova, egzistencijalizmom, društvenim problemima u savremenom industrijskom svetu, pritiskom i umorom, ali i nekim bitnim osećanjima koja nas čine više ljudskima – sposobnost da volimo i budemo empatični. Njihova muzika je tamna, mračna, atmosferična i energična. Pod uticajem je zvuka britanskog post-punk/new-wave/coldwavea iz osamdesetih godina, ispunjena melanholijom, teskobom i očajem, obasjana blistavim reverbom i gorkoslatkim melodijama. Prvi demo su objavili u avgustu 2017. Od tada je bend izdao dva albuma “Skryvaj” i “Paharda”, dva EP-a, tri singla i jedan remiks album. Nastupali su na velikim evropskim festivalima i showcase-ovima: “Waves Vienna”, “Eurosonic Noorderslag” i “AtlasWeekend Kijev”, kao i na koncertima i festivalima širom Belorusije, Poljske, Rusije, Letonije i Ukrajine.

Stihovi Pabla Nerude na filmu @SKC

Utorak, 12. septembar 2023.
Ciklus: Izvođenje poezije na filmu 21
Tema: Stihovi Pabla Nerude
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera
Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Italijanski poštar koji voli poeziju, u filmu “Poštar” Majkla Redforda iz 1994,porodica njujorških Jevreja ponosnih na svoj stepen kulturne kompetencije, u filmu “Mejerovič priče” Noe Baumbaha iz 2017, doktor koji pokušava da leči smehom, u filmu “Pač Adams” Toma Šadijaka iz 1988, revolucionar Če Gevara, u “Dnevniku motocikliste” Valtera Salesa iz 2004, i zaljubljena tinejdžerka u “Hemijskim srcima” Ričarda Tena iz 2020, svi oni imaju svoje razloge da citiraju Nerudine stihove, i svoj pogled na njegovu poeziju. Pritom, ako izuzmemo Če Gevaru, koji je stvarno svuda sa sobom nosio beležnicu sa pesmama, među kojima su bile i Nerudine, kao najveći Nerudin poklonik pokazuje se lik pod imenom Tomas Hariman (u tumačenju DŽona Herda), u filmu “Mentalno putovanje” Bernta Emadeusa Kapre iz 1990, kao pesnik koji u razgovoru na sa naučnicom i političarom na razne metafizičke teme pribegava Nerudinim stihovima kao svojevrsnom tajnom oružju u argumentaciji.

Sreda, 13. septembar

Tubesday @Berlin Monroe

Tubesday remix, tako ćemo nazvati ovo septembarsko izdanje. Ovoga puta sa ratnim drugom Riđim. Dva metalheada nam donose još jednu glasnu epizodu najboljih gitarskih riffova.Hard rock, heavy rock, glam rock, glam metal, heavy metal će tutnjati ove srede. Početak u 19 časova.

Jane and Doe’s Live @Bluz i pivo

Jane and Doe’s je muzički bend koji donosi magičnu kombinaciju soul, jazz i R&B zvuka, uz prepoznatljiv i jedinstven vokal njihovog frontmena/ženskog vokala. Ovaj talentovani sastav mladih muzičara nove generacije će ponovo učiniti da sreda u Bluziki bude nezaboravna! Ako ste zaljubljeni u muziku izvođača kao što su Norah Jones, Moonchild, Stevie Wonder, Jorja Smith, Lianne la Havas, onda ćete zasigurno biti oduševljeni zvukom Jane and Doe’s! Vidimo se u sredu da zavajbujemo zajedno!

Bend:
Jana Đorđević- vokal
Luka Malko – gitara
Aleksa Rančić – truba
Nikola Marković – bas gitara
Aleksa Milijanović – bubnjevi

Četvrtak, 14. septembar

Knower x Danilo Kas @22/44

Rezidentura „Knower + Friends” na Brodu 20/44 se nastavlja, i ovog četvrtka gost je mladi beograsdski DJ Danilo Kas. Zajedno, Knower i Danilo će vam isporučiti pregršt sunčane, tropske i završno-letnje muzike.

TEOLOGIJA I ARHITEKTURA: Panoptikon kao metafora modernog društva @Dom omladine

CIKLUS TRIBINA: TEOLOGIJA I ARHITEKTURA
Organizacija: Dom omladine Beograda, Institut za studije kulture i hrišćanstva i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Učestvuju: Jovan Čekić i Davor Džalto.
Moderator: mr Danijela Marković

Zapadna moderna ne počinje, niti je dominantno obeležena sekularnim narativima, kako se to uobičajno misli, već su dominantnu ulogu odigrali sekularno-religijski narativi na temelju kojih su ponikle neke od najznačajnijih modernih političkih ideja i ideologija. Jedan od veoma važnih ranih političkih filozofa liberalizma – Jeremy Bentham – je pored svojih ideja o utilitarizmu i slobodnom tržištu, poznat i kao popularizator ideje o „Panoptikonu“. Reč je o naročito dizajniranoj zgradi – pre svega zatvora, ali ju je moguće koristiti i u druge svrhe – koja služi za najefikasniji nadzor i „korekciju“ zatvorenika. Ideje koje stoje iza dizajna „Panoptikona“ nisu izolovane. Naprotiv, arhitektonske forme i idejno-ideološki okvir iz koga one u ovom slučaju dolaze, su u velikoj meri refleksija širih sekularno-religijskih narativa koji su odlučujuće oblikovali dominantan tok modernih političkih ideologija i sistema, od liberalno-demokratskog do boljševičkog. Njihove refleksije se mogu pratiti sve do „pametnih zgrada“ i savremenih gradova društva kontrole koji na novi način određuju aktuelne sekularno-religijske narative, uz opasnost pada u tehno-feudalizam.

Otvaranje izložbe crteža Anđelije Krstić: Sloumoušn @Baza kulturnih zbivanja

Anđelija Krstić rođena je 6.12.1998. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Beloj Palanci, a studije grafičkog dizajna u Nišu, na fakultetu digitalnih umetnosti (Univerzitet Metropolitan). Smisao za umetnost otkriva od malih nogu te ga godinama neguje i stilski pronalazi sebe. Radovi su nastali u periodu od 2019. do 2023. godine i odraz su njenih emocija, razmišljanja kao i doživljaj drugih vidova umetnosti u kojima takode pronalazi inspiraciju i predstavlja ih kroz apstraktne ženske portrete i figure. Iza sebe ima nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.

Petak, 15. septembar

Apgrade Festival @Luka Beograd

Apgrade Festival se vraća u Luku Beograd! 15. i 16. septembra Richie Hawtin, Marcel Dettmann, Sama’ Abdulhadi, Dr. Rubinstein i Tijana T predstavljaju diverzitet globalnog tehna a program će otići i korak dalje uz eminentne selektore kao što su Curses, Interstellar Funk, Sacha Mambo i MSJY dok će Johana, Stellar Companion, Feloneezy i Matej Rusmir dodati autentičan pečat lokalne scene.

Hardcorner fest @Zappa barka

Dućan vam sa ponosom predstavlja prvi HARDCORNER fest!
Slogan ovog a i svih budućih je “no headliners, no support bands”. Što bi značilo da neće biti rasporeda sviranje do pred sam početak koncerta. A raspored će se utvrdjivati lutrijom. Svi bendovi će imati podjednake uslove i vreme za sviranje. Džaba pitate drugare koji sviraju po bendovima, neće ni oni znati. Tako da dodješ na početak i istaneš do kraja kako ne bi propustio svoj omiljeni bend.

White City Soul & Andrej Micjakov @Strogi Centar

Posle kratke pauze, White City Soul ekipa se vraća u Strogi i spremaju vam ozbiljan žur sa specijalnim gostom iz prestonice Makedonije.

Andrej Micajkov je suosnivač Branch Record Lejbla i projekata Invitation to Love, Yugo Edits i Jugoegzotika. Odlikuje ga vrhunska selekcija i prepoznatljivi skopski gruv!

Dva stejdža, pet DJ-eva i vrhunska zabava vas očekuju u petak.Cena karte na ulazu 500 dinara

Cosmic G @20/44

Cosmic G live na Brodu!

Subota, 16. septembar

Živa opening @KC Živa

Mookie, Carne, Kornet i Saud ove subote u novom prostoru – KC Živa.

BUČ KESIDI NA TAŠMAJDANU

Popularni pančevački dvojac Buč Kesidi svoj najveći beogradski koncert u dosadašnjoj karijeri i to 3. juna na beogradskom stadionu Tašmajdan.

Prepare To Apgrade @Ruke

Prepare To Apgrade program ovogodišnjeg festivala je višesatni muzički program koji ni u kom aspektu ne zaostaje za najnaprednijim programiranjem klupskih večeri u Beogradu, a možete ga posmatrati i kao dvodnevni pit-stop na putu ka glavnom festivalskom programu. Izbor novootvorenog bara Ruke u Gastrošoru, udaljenog svega par minuta šetnje od glavne festivalske lokacije u Luci Beograd, idealan je izbor za predstavljanje dodatnog Apgrade sadržaja koji će ove godine u DJ setovima predstaviti Sacha Mambo, MSJY, Stellarcompanion i Feloneezy.
Sacha Mambo je jedan od velikih evropskih leftfield selektora koji pored dvadesetogodišnjeg DJ iskustva stoji iza Macadam Mambo etikete zaslužne za pronalažanje esencijalnih dragulja evropske anderground avangarde koja i kada preuzima čistu klupsku formu sadrži još nebrojeno mnogo slojeva za istraživanje, baš kao i njegovi setovi.

MSJY je jedan od pseudonima berlinske umetnice Jennifer Schellenberg. Dok su DJ setovi MSJY-a poznati po dubokim bas linijama i ritmičkoj kompleksnosti, Xades je omaž nežnijoj strane njene ličnosti, skrivenoj ispod energične selektorke koju vidjamo iz pulta De School-a u Amsterdamu ili Dekmantelove Nest bine koju je otvorila nastupom koji se ove godine prepričava u evropskim DJ krugovima.
Prepare to Apgrade program je festivalski warm up koji počinje u 20:00h i traje do iza ponoći, ulaz je besplatan a glavni festivalski program koji počinje u 22:00 je u neposrednoj blizini.

Džez za Dž: Nikola Šašković Kvartet

Koncert 16. septembra rezervisan je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, učenika trećeg razreda džez klavira. Nikola aktivno svira džez na raznim kulturnim dešavanjima, koncertima, klupskim svirkama i manifestacijama. Kvartet, koji je okupio specijalno za ovogodišnji program „Džez za DŽ“, odsviraće repertoar sačinjen od poznatih i manje poznatih bibap standarda, kao i numera u latin ritmovima. Pored Nikole, članovi benda su: Aleksa Rančić (truba), Milija Paunović (kontrabas) i Nikola Marčetić (bubnjevi).

Kino Bašta 52 @Vinogradski venac na Ceraku

Tokom vikenda 16. i 17. septembra, na Vinogradskom vencu na Ceraku, odnosno lokaciji poznatoj kao „amfiteatar” ili „rupa” održaće se dvodnevna manifestacija „Kino Bašta 52” u organizaciji udruženja Kulturni Cerak. Događaj je osmišljen kao vikend na otvorenom – miks rekreativnih i kulturnih sadržaja za sve generacije. Posetioci će imati priliku da provedu aktivan vikend učešćem na času joge pod vedrim nebom, turističko-edukativnoj šetnji naseljem ili lokalnoj akciji čišćenja. Nakon toga, sve posetioce čeka piknik sa osveženjem i pratećim sadržajima u vidu mini izložbe i akcije udomljavanja ploča i knjiga, a planiran je i program za najmlađe. Na kraju će, u finalu večeri, sve generacije zajedno moći da se opuste uz film “The Grand Budapest Hotel”.

Nedelja, 17. septembar

Audioberza @Dorćol Platz

Skoro pa mesečno, okupljanje audiofila i vinilomanijaka.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *