fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu /12.2 – 18.2/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
9. February 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 12. februar

Islam i Zapad – Filozofija i sociologija @Dom omladine

Muslimanski filozof aktivno prati i s jasnim kritičkim raspoloženjem analizira dominantne tokove razvoja zapadne filozofske misli, s ciljem da moguće odgovore na savremene teorijske dileme formuliše u svetlu kognitivnih principa svoje filozofske tradicije i da na taj način potvrdi vitalnost škole religijske filozofije kojoj pripada. Dinamična komparativna platforma na kojoj savremeni muslimanski filozofi učvršćuju metodološke okvire kritičke rekonstrukcije zapadnog filozofskog mišljenja iz perspektive islamskog i uopšte religijskog, metafizičkog, saznajnog stadijuma – predstavlja apsolutnu novinu u krugovima filozofskog mišljenja u Evropi i kod nas.

Ciklus tribina „Islam i Zapad: filozofija i sociologija”, u organizaciji Doma omladine Beograda i Centra za religijske nauke „Kom”, ponudiće potpuno novi filozofski sadržaj koji može privući interesovanje stručne publike iz različitih sfera filozofskih, teoloških, kulturoloških, političkih i komparativnih studija.

Mi nismo anđeli @Bife Ventil

Film Mi nismo anđeli ovog ponedeljka od 18:30h u Bife Ventilu.

Utorak, 13. februar

DRAB MAJESTY @Drugstore

Darkwave duo iz LA – DRAB MAJESTY – nastupiće u Dragstoru 13. februara.

Izložba Fleka na zidu @Galerija Kolarčeve zadužbine

Otvaranje izložbe „Fleka na zidu” umetnika Aleksandra Rakezića biće održano 13. februara, u 19 časova, u Galerija Kolarčeve zadužbine, Studentski trg 5. Na izložbi će biti prikazane slike iz ciklusa Imago, ambijentalna instalacija i arhiva umetnikovih predložaka koji su inspirisali nastanak izložbe „Fleka na zidu”.  Koncepcija postavke nastaje kao rezultat dijaloga sa istoričarem umetnosti Lavom Mrenovićem koji je podstakao svojevrsni „playfulnes” koji preovladava izložbom. Slike će, umesto na zidove galerije, biti postavljene u prostor što će publici omogućiti sagledavanje slike kao objekta. Na mestima gde inače stoje slike, biće iluzionistički prikazane fleke koje bi naglasile činjenicu da se radi o galerijskim zidovima čime bi posetioci bili podstaknuti na preispitivanje institucije galerija i društvenih očekivanja koja njihovi zidovi nose.

Sreda, 14. februar

Benjd @Kulturni centar Grad

Tradicionalni koncert Benjda na Dan zaljubljenih u KC Gradu.

Eva Braun @Dorćol Platz

Tradicionalni februarski beogradski koncert jedne od najvažnijih domaćih pop rock grupa, Eve Braun, neretko ,,pada” baš 14. februara.

Na kafi sa psihologom: Može li ljubav da traje? @Dorćol Platz

Šta je ljubav i šta od nje očekujemo? Da li žene i muškarci imaju ista očekivanja od ljubavi i da li su ova očekivanja uslovljena društvenim i kulturnim normama? Koje predrasude prate ljubav (pronalaženje ljubavi za ceo život, kako ljubavna zajednica treba da izgleda, da li je ljubav samo za mlade)? Zašto neki od nas ponavljaju izbore koji se nisu pokazali najboljim ili odlučuju da ostanu u zajednici u kojoj nema emotivne bliskosti? Zašto je bliskost u odnosima važna?

Četvrtak, 15. februar

Turbo Trans Turisti @KC Grad

Turbo Trans Turisti sviraju 15. februara u Kulturnom Centru Grad.

Pop Depresija i Anderklas vas zovu na koncertnu promociju novog albuma Turbo Trans Turista “Ništa Nije Strašno”, koja će se održati u četvrtak 15. februara u KC Grad.
Specijalni gosti biće bend Laplander

Sunshine @Zappa baza

SUNSHINE – DUPLI KONCERT 14. i 15. FEBRUAR U BEOGRADU – FRKA GORI U ZAPPA BAZI!

Nakon prošlogodišnjeg rasprodatog koncerta za koji se tražila karta više, Sunshine se vraća i ove godine da nastavi obnovljenu tradiciju koncerata za Dan Zaljubljenih , ovog puta duplim nastupom u Zappa Bazi u Beogradu – 14. i 15. februara!

Cactus Fields DJ set @Chillton

Serijal kućni gosti u novom izdanju, Cactus Fields biraju!

appointMENT Belgrade edition @Kula

appointMENT 8.0, grupna izložba u saradnji sa MENT festivalom i galerijom DobraVaga iz Ljubljane

Otvaranje izložbe 15. februar 2024. u 19h u galeriji Kula u Beogradu i DobraVaga u Ljubljani.

Izložba je otvorena do 3. marta u Beogradu, u Ljubljani do 6. aprila 2024.Ove godine 10. izdanje MENT festivala prati osmo izdanje izložbe appointMENT koja predstavlja projekat muzičkih umetničkih postera. Ovaj projekat počeo je 2016. godine sa ciljem da se proširi vizuelni deo MENT Ljubljana festivala i u isto vreme oživi forma muzičkih art postera. Ove godine pozvano je 74 umetnika i umetnica iz regiona da ilustruju muzičare koji nastupaju na ovogodišnjem izdanju MENT festivala, a kao osnovna inspiracija umetnicima je poslužila njihova muzika. Posteri inspirisani tom muzikom biće predstavljeni na izložbi appointMENT.

Petak, 16. februar

Gaye Su Akyol @Dorćol Platz

Gaye Su Akyol PREMIJERNO dolazi u Srbiju! Ova svestrana umetnica i aktivistkinja nastupiće 16. februara u Dorćol Platzu i sa sobom doneti oveći džak psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike. 

Nikola Vranjković @Klub Fest

Muzičar, tekstopisac, kompozitor, producent i gitarista Nikola Vranjković i ove zime družiće se sa svojom publikom u zemunskom klubu Fest – 16. i 17. februara!

Izložba Hopa cupa @Kvaka 22

Debitantski performans mladog umetnika Tanasija Ivkovića predstavlja spoj bogate tapiserije balkanske tradicije i pop kulture. Ovaj spektakl zaranja uobičaje  „third world country“  kulture Balkana, smeštajući je uambijent galerije koja preuzima ulogu kafane. Performans je pozivnica za uživanje u haosu Balkana – regije obeležene konfliktima i diskontinuitetom, ali istovremeno regije koja predstavlja kolevku istrajnosti i snage. 

Tanasije Ivković (2001, Beograd) je multimedijalni umetnik. Pohađao je Školu za dizajn u Beogradu. Tokom obrazovanja bavi se eksperimentalnim video radovima  u čijim fokusima su bile teme savremene političke istorije Balkana, rodne uloge, popularna kultura i njen uticaj u savremenom društvu. Na poziv Aleksandra Rakezića, koordinatora Galerije Kvaka 22,  Tanasije priređuje debitantski performans i time započinje svoj izvođački i izlagački put. 

Subota, 17. februar

Izleti x Palms Voice x S+R Live + Miloš Dimitrijević @KC Živa

PALMS VOICE je synth-pop projekat Borisa Milanovića (trenutno aktivan u bendovima Laplander, Mitsko Biće i Ljubavnici) u okviru kog su do sada realizovana dva autorska albuma i jedan trostruki album obrada (Palms Voice [2018], Eastern Bloc [2020] i Fabulous Covers [2023]). I dalje u domenu rekontekstualizacije, na ovom nastupu u Živi će svoje pesme predstaviti u slowed+reverb izdanju, što je možda prvi takav nastup igde ikad.

IZLETI su post-pank bend iz Beograda. Njihov stil bi se mogao opisati kao klasični post-pank sa primesama ranog indija i uticaja ruskih post-pank bendova. Sa dodatkom bubnjara sada više naginju ka energičnijem post-pank zvuku, povremeno kombinujući i garažne uticaje.

MILOŠ DIMITRIJEVIĆ (*1991) je elektronski muzičar i gitarista sa višegodišnjim izvođačkim iskustvom na beogradskoj nezavisnoj sceni. Pored kontinuiranog istraživanja i usavršavanja sopstvenog vokabualara u kontekstima improvizovane i minimalne muzike, mnogobrojnih ostvarenih saradnji sa drugim muzičarima, savremenim plesačima i video umetnicima, bio je aktivan i u polju muzike za eksperimentalni film, kao rezidencijalni umetnik na audio-vizuelnom događaju “Kino Pleme/Live Sountrack” i kompozitor muzike za kratkometražni film “13-66”.

ULAZ 400

Phuong Dan, Kйr, Tadi @Karmakoma

Phuong Dan, Kйr, Tadi ove suboze u klubu Karmakoma.

Nedelja, 18. februar

Petrović/Храмцевич Sax Conspiracy @Chillton

Petrović/Храмцевич Sax Conspiracy ove nedelje u Chilltonu.

Ulaz: 500 dinara

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *