fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 12.9 – 18.9 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
12. September 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 12. septembar

Treći Merlinka klasik film festival @Jugoslovenska kinoteka

Treći Merlinka klasik film festival obeležava sto godina od rođenja italijanskog reditelja i pisca Pjera Paola Pazolini i četrdeset godina od smrti nemačkoj reditelja Rajnera Vernera Fasbindera. Za sedam dana festivala biće prikazano četrnaest filmova među kojima su i pet premijera.

Više o programu: www.merlinka.com/classics

Dreg u Beogradu – Andrej Ivanov @KC Grad

Andrej Ivanov je međunarodni nagrađivani fotoreporter. Koliko god da uživa u izveštavanju o udarnim vestima, Andrejeve prave strasti leže u društvenim dokumentarcima, socijalnoj pravdi, ljudskim pravima, jednakosti i pričama o ljudskim interesima.

„Tokom poslednjih nekoliko meseci, radio sam na stvaranju dela koji prikazuje kvir zajednicu u Beogradu. Priča govori o tome kako se jake zajednice grade, čak i ako postoji opšti nedostatak prihvatanja i apatije.”

Utorak, 13. septembar

Adrian Pajper – dekolonizacija i borba protiv patrijarhata @SKC

Ciklus: Umetnost, film i dekolonizacija 02
Tema: Adrian Pajper – dekolonizacija i borba protiv patrijarhata
Projekcije dokumentacije radova sa razgovorom
Kroz radove vodi Stevan Vuković

Ušla je u polje umetnosti sa svega sedamnaest godina i svojim radikalnim performansima u prvom licu postavljala je pitanja rase, roda i klase. Uticala je na generacije feministički orjentisanih umetnica čiji radovi kritikuju ujedno i kolonijalizam i patrijarhat. Paralelno sa radom u umetnosti, bavila se i akademskom filozofijom, na tragu transcendentalnog idealizma Imanuela Kanta. Doktorirala je filozofiju na Harvardu, 1981, pod mentorstvom Džona Rolsa, i ostvarila je značajnu predavačku karijeru na „Velesli“ koledžu, kao i na Univerzitetu „Stenford“, Univerzitetu Kalifornije „San Dijego“ i drugim fakultetima. Retrospektivom pod nazivom „Sinteza intuicija 1965 – 2016“, održanoj u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku 2018. godine, spojila je te dve strane svog profesionalnog rada.

FemmeTease @Teatar Vuk

Femkanje Jordana Cvetanovića, a u režiji Isidore Goncić, je komedija karaktera nastala po motivima “Pokondirane tikve” Jovana Sterije Popovića.
Kultna, koliko i njena želja da postane beogradska hoh gospođa, Fema je glavna junakinja i ovog komada. Ulogu Feme, salonske dame i otmene udovice iz kruga dvojke tumači Dušan Kaličanin. Zadatak Feme modernog vremena nije da prevaziđe i pobedi lični palanački mentalitet i otrese duh male sredine, već da tim veštinam poduči izabranika svoje ćerke. Vođena željom da tera inat majci, Femina ćerka koju igra Jovana Milovanović, u Femin stan u prestižni krug male dvojke dovodi momka sa sela (Zoran Pajić) kojeg majci predstavlja kao svog novog momka.

Tekst: Jordan Cvetanović
Režija: Isidora Goncić
Igraju: Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Mina Sovtić / Jovana Milovanović

Cyberqueer Security Quick-stop & Cocktail Party @KC Grad

U okviru EuroPride 2022, SHARE fondacija i Belgrade Pride organizuju Cyberqueer bezbednosni info i koktel, gde ćete imati priliku da saznate više o digitalnoj bezbednosti u opuštenom okruženju, popijete piće i razgovarate o vašoj digitalnoj higijeni i praksi.

Sreda, 14. septembar

WLW umetnički festival @Prostor Miljenko Dereta

Tokom festivala publika će imati priliku da vidi različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čujete različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim umetničkim formama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom, muzikom i dr, a pored umetničkog dela programa, tokom festivala tema će biti i istorija i budućnost WLW pokreta, kako u Srbiji tako i u našem regionu, ali i celoj Evropi.

Thelma & Louise @Novi Bioskop Zvezda

“Thelma & Louise” je američki drumski film iz 1991. godine u režiji Ridlija Skota po scenariju Kali Kuri. U glavnim ulogama su Suzan Sarandon kao Luiz i Džina Dejvis kao Telma, dve prijateljice koje kreću na putovanje koje završava u nepredviđenim okolnostima. U sporednim ulogama su Harvi Kajtel, Majkl Medsen, Kristofer Mekdonald i Bred Pit u jednoj od njegovih prvih velikih filmskih uloga.

Sreda u 13:30h u Zvezdi!

Četvrtak, 15. septembar

Trans Balkan – Aleksandar Crnogorac @Knjižara Geca Kon

Trans Balkan je fotodokumentarni projekat koji za glavni cilj ima podizanje vidljivosti trans osoba širom Balkana. Inicijalno je prezentovan u formi putujuće izložbe koja je obišla većinu balkanskih prestonica među kojima su Beograd, Sarajevo, Bukurešt, Tirana, Priština, Zagreb, Sofija, a u maju 2021. godine je izložba objavljena kao monografija u izdanju Službenog glasnika.

Izložba koju će posetioci i posetiteljke moći da vide u knjižari Geca Kon, od 12. do 18. septembra, je postavka koja sadrži prvih 34 portreta učesnika i učesnica projekta koji svi dolaze sa prostora bivše Jugoslavije.

Predstava: „Četiri venčanja i iranska sahrana” @Kulturni centar Beograd

„Četiri venčanja i iranska sahrana” je monodrama koju izvodi Nasim, pripovedač, Iranac i gej muškarac. Nasim publici pripoveda priče iz ličnog života. Priče, poput one o prvom poljupcu ili one u kojoj je rekao zbogom svojim roditeljima. Upoznajući publiku sa svojim životnim putem, Nasim im zapravo otkriva tajni život iranske gej zajednice. Kroz prizmu Nasimove sudbine publika će biti u prilici da vidi kako izgleda život gej muškarca u religioznom društvu poput iranskog i na koji način se ovaj režim obračunava sa pripadnicima LGBTQ+ zajednice. Igraće se 15. i 16. septembra u Kulturnom centru Beograda u 20:00h.

Režiser: Sahand Sahebdivani
Izvođač: Nasim

Petak, 16. septembar

18. FESTIVAL “7 VELIČANSTVENIH” @Mts Dvorana

Pozivamo sve posvećene ljubitelje dokumentarnog filma i sve one koji su željni izuzetnih bioskospskih doživljaja! Festival “Sedam veličanstvenih” uvek je magični prostor otkrivanja novog!

I ove godine predstavljamo sedam najnovijih ostvarenja sa evropske dokumentarističke scene i njihove maestralne autore od kojih su neki od onih koji su svojom kreativnošću stvarali moderni dokumentarac. Očekujemo ih kao goste u Beogradu, na festivalu, na projekcijama i na uvek inspirativnim razgovorima sa publikom, kao i na posebno važnim susretima sa mladim filmskim autorima i studentima filma.

www.magnificent7festival.org

ZELENI KAČKET ZAUVIJEK @KC Grad

“Ne bih želeo da budem brži
ili zeleniji nego što sam sada…”

Treća ili četvrta žurka zelenog kačketa (ne znamo kako ko računa) koju pravimo u čast naše istoimene radio emisije, u čast prijatelja, muzike koju stvaraju, i poezije u koju duboko verujemo. Počinjemo u 18h i zbog bogatog sadržaja nećemo kasniti, iako ste na kašnjenje navikli. Audio recordere na svojim telefonima možete da uključite i snimljenim materijalom doprinesete epizodi zelenog kačketa koju ćemo emitovati koji dan nakon žurke.

Segmenti:
1) Puštanje muzike Twist Plot
2) Čitanje poezije “Mladi i Zeleni”
3) Koncerti:
-Francis K.A.
-fucknobebe
-Guje iz Oluje
-Cactus Fields
4) Puštanje muzike žuti karton
5) Slavlje i veselje u nekom parku

Beogradski Noćni Market @Kalenić pijaca

31. po redu BNM sa preko 200 izlagača – zanatlija, poljoprivrednih proizvođača, dizajnera i kreativaca! Čekamo vas na Kalencu sa puno dobre energije!

YES: Whisper/Lil Taty/Andria/Cuban Chamber of Commerce @Drugstore Beograd

Stevie Whisper
https://soundcloud.com/steviewhisper
Cuban Chamber of Commerce
https://soundcloud.com/cubanchamberofcommerce011
Lil Taty
https://soundcloud.com/lil_taty1
Andria
https://soundcloud.com/androan97
500RSD

Subota, 17. septembar

Apgrade 2022 @Luka Beograd

△pgrade is b△ck!
Nastupi dva apsolutna vladara svetske house i tehno scene, Solomuna i Svena Vätha, krunisaće poslednji vikend ovog leta, 16. i 17. septembra, u prostoru ograničenog kapaciteta u Luci Beograd.

Day 1: Sven Väth / Maurizio Schmitz / Marko Nastić / Runy
Day 2: Solomun / Tijana T / Marijan Felver

WCS TROPICALITY w/ Cami Layé Okún (Havana, Cuba) @KC Grad

White City Soul predstavlja TROPICALITY žurku sa selektorkom i DJ-em sa Kube – Kami Laje Okun!
Mada su inspirisani spajanjem zvukova Afrike i Latinske Amerike, Kamijini vinilni setovi zalaze i dublje od toga pošto ona skuplja muziku iz svih krajeva sveta, tražeći u toj muzici priče sa sličnim, organiskim korenima i onda u njih uključuje publiku uz kubanski disko, afrokaripske raritete i tropsko-amazonske funky gruvove. Trenutno živi u Havani i za sad je jedina koja organizuje i promoviše događaje koji su 100% sa vinila.

Nedelja, 18. septembar

Septembarski skup Orfista @Kalemegdan

Septembarski skup održaće se u nedelju, 18. septembra – u 14h se nalazimo ispred Gradske biblioteke, plan je posle da se prošetamo do Kalemegdana i zasednemo. Ukoliko bude loše vreme onda će unapred biti najavljeno pomeranje u zatvoreni prostor. Ponesite nešto za sedenje i okrepljenje. Spisak autora čiji tekstovi su na meniju objavićemo u nedelju, 18. septembra na dan skupa oko 10h.

Metodologija:
1. Čitaju se tekstovi
2. Zatim se komentarišu, javljamo se podizanjem ruke za reč. Komentari treba da budu dužine do 3 minuta
3. Kada se završi sa komentarima onda autor ili autorka imaju priliku da ukratko sumiraju svoj utisak o izrečenom

Premijera predstave Zaboravljene princeze @Silosi Beograd u okviru Cirkusfere

„Zaboravljene princeze“ je interaktivna predstava u tehnici pozorišta senki koja na inovativan i vizuelno atraktivan način prikazuje živopisne detalje iz života neobičnih i nepoznatih princeza. Umetničko-istraživački proces bio je inspirisan knjigom “Princeze zaboravljene ili nepoznate” Filipa Lešermajera i drugim bajkama u kojima se pojavljuju princeze. Predstava se bavi pitanjima individualnosti, naglašava pravo da pravimo greške i učimo kroz njih, i podstiče međusobno razumevanje i prihvatanje. Ovo je priča o potrazi za identitetom, o važnosti prihvatanja sebe i postavljanja ličnih granica, i o beskrajnim lepotama unutrašnjeg sveta koji svako od nas nosi sa sobom.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *