fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 13 – 19. septembar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
13. September 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 13. septembar

Izložba „Na drugi pogled” @Savsko šetalište Kalemegdan

U ponedeljak, 13. septembra u 14 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance”, kojom Austrijski kulturni forum u Srbiji obeležava dva značajna jubileja. Pre 185 godina Austrija je bila prva zemlja koja je sa nezavisnom Srbijom uspostavila diplomatske odnose, dok su u 21. veku savremene kulturne, umetničke i naučne veze podržavane kroz delovanje Austrijskog kulturnog foruma, koji u Beogradu postoji punih 20 godina.

Izložba „Na drugi pogled / Auf den zweiten Blick / At Second Glance” predstavlja dela deset vizuelnih umetnika/umetnica iz Srbije i deset iz Austrije izabranih na konkursu početkom ove godine, koji u svojim delima referišu i promišljaju postojanje i mogućnosti promene klišea i predrasuda koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima, i tematski propituju drugačije vizure u odnosu na očekivano i uzeto zdravo za gotovo, sugerišući nešto drugačije od onoga što se na prvi pogled čini.

Otvaranje festivala: Merlinka klasik film festival

Od 13. do 18. septembra u okviru Nedelje ponosa u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici organizuje se drugi Merlinka klasik film festival na kome će biti prikazano 13 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova koji su ostavili dubok trag na kvir kinematografiju. Festival je nastao u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim kvir filmovima koje su možda propustili, a bez kojih danas ne bismo imali filmove i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe.

Festival počinje danom posvećenim jednoj od najvećih gej ikona – Madoni. Pre 30 godina snimljen je dokumentarac „U krevetu sa Madonom“ koji će otvoriti festival, a koji sa ovom vremenskom distancom okarakterisan kao revolucionaran u predstavljanju gej muškaraca i njihovih života u sred epidemije side koja je devastirala američku gej zajednicu, a koji su bili njeni igrači na turneji Blond Ambition.

Prajd Delikatesni Ponedeljak @KC Grad

KC Grad vas poziva da zajedno uživate u veganskim i mesnim specijalitetima koje vam spremaju Madeleine ketering i da proslavite početak Nedelje Ponosa.

Od klope vas očekuje:
Rižoto sa sušenim paradajzom i šparglom (vegan)
Piletina parmigiana
Cena bona za obrok je 300 dinara. 

Utorak, 14. septembar

Otvaranje izložbe IZLAZAK @Zadužbina Ilije M. Kolarca

Izložba pod nazivom Izlazak obuhvata opus crteža i skulptura dva autora naizgled različitog umetničkog izražaja i vokacije. Nastali serijal radova predstavlja niz svojevrsnih spontanih dnevničkih zapisa, svedočanstava svakodnevnog života i impulsa sačuvanih negde na razmeđu iskustva, sećanja i reakcije kojom (se) rukovodi umetnikov autopilot.

Crteži su ishod potrebe da se materijalizuje umetnička intimna realnost, plod višegodišnjih prijateljskih – ponekad čak i banalnih – razgovora o umetnosti i životu, o motivima svakodnevice i njene nezadržive, neotuđive prolaznosti. Autori žele da naglase važnost predanosti procesu stvaranja crteža, oslobođenog od naloga ega i suvišnih narativa.

Veče novih kraljica @Guvernanta bar

Haus of Plastics i Guvernanta vas pozivaju na Veče novih kraljica gde ćete imati priliku da uživate u svežem i autentičnom dregu novih zvezda beogradske scene.U utorak 14.9. zabavljaće vas:

🍭ZOI PLASTIC
❤️‍🔥DŽIPSII
🔆NOVOSLOVENKA
🗑DRAGANA GABBANA
🎪SUNNOKA OBSCENE

Sreda, 15. septembar

Projekcija filma: Prvi kontakt @Društveni centar KROV

Centar za vizuelnu antropologiju – VAC vas poziva na dvanaesti etnografski klasik! „Prvi kontakt” je australijski dokumentarni film iz 1983. koji su režirali Bob Konoli i Robin Anderson. Film prikazuje upad Australijanaca koji traže zlato u neistražena unutrašnja brda Nove Gvineje 1930. godine, tada naseljena autohtonim stanovništvom od oko milion ljudi.

„Prvi kontakt” je složen dokumentarni film o kulturnom kontaktu i sukobu. Dokumentarac je ponekad iznenađujući, šokantan i duhovit. Pun je paradoksa i kontradikcija i ostavlja gledaoca da razmisli o pitanjima eksploatacije, pohlepe, želje, rasne superiornosti, kolonijalizma, kulturnih razlika i sličnosti.

Film je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film. Dobitnik je nagrade za najbolji igrani dokumentarni film Australijskog filmskog instituta 1983.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Trči Nina“ @Kombank dvorana

U sredu 15. septembra, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo i Beogradske kancelarije Fondacije Hajnrih Bel, u Kombank dvorani u Beogradu biće prikazan dokumentarni film Dina Hodžića „Trči Nina“.

Film, koji je svoju premijeru doživeo 29.11.2019. godine na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu, u potpunosti je rezultat rada studenata stomatologije.

Dokumentarni film „Trči Nina“ biće prikazan u sredu, 15. septembra u 19 časova u Sali 2 Komabank dvorane, a u okviru projekcije biće održan i razgovor sa autorom filma Dinom Hodžićem i profesorkom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu Amilom Zukanović.

Ulaz na projekciju je besplatan uz obaveznu registraciju putem formulara na linku: http://bit.ly/reg150921

Četvrtak, 16. septembar

Cirkobalkana 9, festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru

Tokom deset festivalskih dana, imaćete priliku da pogledate cirkuske predstave iz Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Pored glavnog izvođačkog programa, sastavni deo festivala je muzički program, filmske projekcije, okrugli stolovi, razgovori sa umetnicima, masterklasovi za profesionalno usavršavanje, edukacije za najmlađe, i drugi prateci program.

Cirkobalkana je regionalni putujući festival, nastao u saradnji Cirkusfere iz Beograda i Cirkorame iz Zagreba. Festival na jednom mestu okuplja i podržava lokalne, regionalne i evropske cirkuske prakse, podstiče saradnju i razmenu iskustava, i na taj način predstavlja savremeni cirkus široj publici kroz njegov autentični i inovativni izvođački vokabular koji proizlazi iz njegove transdisciplinarnosti.
Online prodaja karata: https://prodaja.bitef.rs/

Za višeinformacija o programu: www.cirkobalkana.org

Izložba: ANTINOMIJE ∞ AUTONOMIJE @Paviljon Cvijeta Zuzorić

Otvaranje izložbe „Antinomije autonomije” biće održano u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Mali Kalemegdan 1, u Beogradu, 16. septembra u periodu od 18h. Program otvaranja će obuhvatiti:
– Dodelu nagrada na Trijenalu crteža i male plastike 2021 i promociju kataloga ove izložbe, u 18h
– Otvaranje izložbe „Antinomije autonomije”, u 18:30h
– Javna proba pesme „Vrata su vatra“ – udruženi glasovi protiv otimačine, u 19h
– Predstavljanje predstojećih radionica Babi Badalova, u 19:15h

Izložba je otvorena do 14. oktobra 2021. godine, a radno vreme Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ je svakog dana sem ponedeljka od 13-20h.

Koncert: Detour @Barutana Beograd

Elektro-akustična pop-atrakcija Detour, u četvrtak 16.09.2021. izvodi svoje najveće hitove na otvorenoj pozornici Barutane u Beogradu!

Detour je sastav prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog elektro-akustičnog pop-zvuka, bržeg i plesnijeg ritma, začinjenog povremeno drum’n’bass i ponekom country notom. Kroz 15 godina postojanja, svojim su glasovima i talentom ovaj sastav obeležile pevačice Maja Posavec te potom Gina Damjanović, da bi se početkom prošle godine Detouru priključile Karla i Dora, dva nova ženska vokala. Ova tranzicija je, prema rečima frontmena – autora, aranžera, producenta i gitariste Nenada Borgudana, bila apsolutno artistička odluka, a singlovima Šarena, Slavlje i Hawaii otvorili su priču budućeg, šestog, studijskog albuma.

Ulaznice koje su kupljene za koncert koji je trebalo da se održi 13.03.2020. u Domu Omladine, vrede i za novi koncert u Barutani, a zbog većeg kapaciteta, u prodaju je pušten i dodatni kontinget po ceni od 1200 dinara putem sistema tickets.rs . Obzirom na veliki interes preporučujemo da što pre osigurate svoju kartu.

Petak, 17. septembar

Promocija knjige ,,Laž i krađa kao praksa” @Muzej grada Beograda

U petak 17. i u subotu 18. septembra 2021. godine sa početkom u 19:00 časova u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b održaće se promocija knjige ,,Laž i krađa kao praksa”. Ovaj dvodnevni događaj biće praćen multimedijalnim programom u kome će pored umetničkih saradnika na projektu učestvovati i neki od spoljnih saradnika. Program će uključiti sadržaje koji će biti izvedeni uživo pred publikom, kao i neke od digitalnih zapisa koji su nastali tokom dvogodišnjeg istraživanja.

,,Laž i krađa kao praksa” je dvogodišnji projekat koji se razvijao tokom 2019. i 2020. godine. Ovo je ujedno i drugi modul nakon projekta ,,Neuspeh kao praksa” iz serije praksi pod kreativnim vođenjem vizuelnog i performans umetnika Darka Dragičevića, u okviru platforme Next Generation, Goethe-Instituta u Beogradu. Glavni cilj projekta ,,Laž i krađa kao praksa”, kao i prvog modula ,,Neuspeh kao praksa”, je isključivo na procesima umetničkih istraživanja zasnovanih na ne-disciplinarnim metodologijama, sa specijalnim fokusom na stvaranju kolektivnog tela između umetničkih saradnika. To specifično, kolektivno telo nastalo je po principima međusobne saradnje zasnovane na nehijerarhijskim, kritičkim i aktivističim praksama.

Konferencija: Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat @Skver Mire Trailović

U saradnji sa Bitef festivalom, Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko najavljuje međunarodnu konferenciju o ekološkoj krizi, klimatskim promenama i načinima na koje se sa njima suočavamo.

U sklopu 54/55. Bitefa, konferencija Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat ispituje simptome, uzroke i posledice ekološke i klimatske krize, kao i njen društveni, ekonomski i politički kontekst i značaj. Kako se s njom suočavamo, kako je sagledavamo? Može li se ona zauzdati, ublažiti, zaustaviti? Kojim sredstvima? Posle skoro dve godine vanrednog stanja, ima li povratka na „normalnost“ i da li je povratak uopšte poželjan? Da li je „nova normalnost“ nužno samo beskrajni niz sve razornijih kriza, ili može da podrazumeva radikalnu redefiniciju onoga što je normalno, da ponudi alternativnu interpretaciju dobrog života i „razvijenih“ društava? Šta nam nude socijalne i političke institucije, možemo li ih reformisati, prenameniti, ili treba da gradimo druge? Koju ulogu može da igra umetnost u ovom poduhvatu i koja je tu uloga pozorišta?

Program:
17:30-19:00
Od ekspanzije do izumiranja: apokalipsa statusa quo
Distopijska budućnost nam galopirajući hrli u susret. Učestali incidenti, kao znakovi iz budućnosti, vesnici su sveobuhvatne ekološke katastrofe. Ili je ona već stigla? Razgovor koji otvara konferenciju ispituje sadašnjost kao „realno-postojeću“ distopiju i postavlja pitanje da li je moguć zaokret, radikalna promena paradigme.

Luton, Nevena Jeremić & Šćepine Vragolije @KC Grad

Trio fantastico za ispis ovog leta! Nevenu sigurno znate, a ovu dvojicu sigurno mešate, bilo kako bilo, u ovoj postavci zvučaće kao jedan veliki letnji raspust! Obavezno u šorts i kratke rukave, biće vrućine u svakom smislu!

Podrška sceni: 400 rsd

Subota, 18. septembar

Beograd Prajd 2021

Okupljanje počinje u parku Manjež, u 16:30! Uskoro više informacija o samoj šetnji, ruti i zabavnom programu.

#LjubavJeZakon

STUDENT EXCHANGE: Ghetto University B2B Patishpanj College @KC Grad

Od japanskih vrtova do pustinja Sudana…
Svaka žena, svaki muškarac!

STUDENT EXCHANGE vodi vas u svet eklektičnih plesnih ritmova, od orijentalne psihodelije do Velike Britanije, breakbeat techno, afrobeat i klezmer!

Patishpanj=Damjan Nedelkov + Srđan Mančev
B2B
Ghetto=Pavle Trifunović + Danilo Ilić

Podrška sceni: 300rsd

Kollektiv Turmstrasse @Barutana Beograd

Karijera dua Kollektiv Turmstrasse započeta je pre više od dve decenije. Najveći uspeh donelo im je izdanje Sry I’m Late, za veliki Diynamic lejbl, sa kojeg se izdvojila numera Sorry I Am Late, jedna od top 10 pesama cele svetske elektronske scene i jedna od najprodavanijih pesama 2015. na Beatport-u. Oni su jedni od retkih umetnika iz house i techno miljea koji nude mnogo više od funkcionalnosti u svojoj muzici i uvek se ističu od mnoštva drugih artista.

Njihov osećaj za emocije daje njihovim produkcijama ljudsku toplinu, omogućavajući im da svoje mesto imaju i u klubu i van njega. „Širok, otvoren, sveobuhvatan, ispomeran, jednostavan – to su reči koje koristimo za opisivanje našeg zvuka. Koristimo i digitalne i analogne elemente. Prvo i najvažnije je to što stvaramo muziku za sebe.“ – izjavili su Kollektiv Turmstrasse.

Nedelja, 19. septembar

PLAN B – 6. Festival subverzivnog filma @Dom omladine Beograda

Festival subverzivnog filma PLAN B u svom šestom izdanju predstavlja Atelje Varan, čuvenu dokumentarnu filmsku školu iz Pariza, u susret predstojećoj radionici dokumentarnog filma Ateljea Varan, za koju se svi zainteresovani mogu prijaviti do 21. septembra.

Radionica će biti održana krajem ove i početkom sledeće godine u Domu omladine Beograda, u saradnji sa Ateljeom Varan iz Pariza, a uz podršku Filmskog Centra Srbije, Francuskog Kulturnog centra, Ministarstva Kulture Republike Srbije, grada Beograda, Cinnamon produkcije, kao i partnera iz francuske, grada Pariza i CNC fonda.

Cilj ovogodišnjeg festivala je da se budući polaznici naše najnovije radionice upoznaju mogućnostima koje će im ona profesionalno pružiti, te da se direktno kroz razgovore sa autorima ovih filmova upoznaju sa njihovim iskustvima, kako tokom pohađanja same radionice, tako i nakon nje, u daljem radu.

ULAZ JE SLOBODAN!

Promocija knjige Monike Maširević „Put u Radžastan” @Svečana sala opštine Zemun

Predstavljanje knjige i putopisno-dokumentarno predavanje “Put u Radžastan” autorke Monike Maširević iz Novog Sada.

Program je koncipiran po sledećem redosledu:
1. POZDRAVNA REČ (trajanje oko 5 minuta) pozdravna reč organizatora i autorke

2. PREDSTAVLjANjE KNjIGE “Put u Radžastan” (“Prometej”, Novi Sad, 2021), (trajanje 15 minuta) autorka će publici predstaviti knjigu pričajući o njenom nastanku, o strukturi i poglavljima knjige, pročitaće odlomke sa opisima palata, gradova, ličnosti i najzanimljivijih događaja

3. PUTOPISNO DOKUMENTARNO PREDAVANjE – SLAJDŠOU ( trajanje oko 60 minuta) uz mnogobrojne fotografije koje je autorka zabeležila na svom putovanju po Radžastanu publika će videti najznačajnije palate, hotele, drevne hramove, dekorativne predmete poput katputli lutaka, keramičkih posuda, odevnih tradicionalnih delova indijske odeće: sari, salvar, turban, šervani; te će uz ličnu priču sa puno opisa i detalja uživati u doživljajima i iskustvima kroz koje je autorka prošla družeći se sa ljudima, prirodom, plemenima i životinjama.

4. PITANjA PUBLIKE (trajanje oko 10 minuta)

Radionica o poeziji i otporu sa Babi Badalovom @Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Radionica je otvorena za sve zainteresovane, a učesnici su pozvani da ponesu šta god žele od materijala koji će koristiti tokom radionice. To može biti samo komad papira za ispisivanje reči i slogana, tekstil za slikanje, video ili foto -kamera, ili jednostavno učesnici mogu biti prisutni na radionici bez pritiska da bilo šta proizvedu. Babi Badalov će stvoriti jedinstvenu radioničarsku atmosferu kroz koju će podeliti svoje ogromno iskustvo umetničkih i jezičkih istraživanja koje realizuje dugi niz godina u polju umetnosti. Na kraju radionice kolektivni i individualni ishodi će biti predstavljeni u okviru izložbe Antinomije autonomije. Radionica će biti prvenstveno na engleskom jeziku, ali su dobrodošli i drugi jezici!

Babi Badalov je rođen u Azerbejdžanu, a živi u Parizu. Kao vizuelni umetnik i pesnik, svoje ideje izražava kroz vizuelnu poeziju, umetničke objekte, instalacije i performanse. Takođe, Babi Badalov eksperimentiše rečima i piše nejasnu poeziju, mešajući jezike i slike različitih kultura. Rad Babi Badalova fokusiran granice jezika, a ona su u njegovom slučaju zasnovana na i na ličnom iskustvu koje je iskusio tokom svojih putovanja i promena mesta življenja. Njegova vizuelna poezija često ima oblik dnevnika, koji se svakodnevno stvara kombinacijom vlastitog lingvističkog istraživanja, manipulisanog slikovnog materijala, uglavnom političkog sadržaja. Nomadski život umetnika (ili putnika, migranta, izbeglice) ne samo da izaziva težak period adaptacije kulturne integracije, već pojedinca može pretvoriti u zarobljenika jezika. Badalovljevi projekti se poigravaju ovakvim jezičkim ograničenjima kako bi kroz njih otvorila šira geopolitička pitanja.

Radionice će se održati u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u petak, 17. septembra, od 13 do 16 časova i nedelju, 19. septembra, od 13 do 16 časova.

Website: babibadalov.com.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *