fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 14 – 20. mart/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
14. March 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 14. mart

Delikatesni ponedeljak / Burundi @KC Grad

Pridružite nam se 14. marta na Delikatesnom ponedeljku, koji zajedno organizuju UNHCR, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Ugostiteljsko turistička škola i KC GRAD! Ova manifestacija predstavlja kulinarsku čaroliju, predstavljanje i degustaciju domaćih jela i jela iz Burundija – koja će zajednički pripremati mlade izbeglice i njihovi vršnjaci iz Srbije.

Na meniju će biti posebno pripremljeno jelo iz Burundija PILAO RICE i PASTA OD TAPIOKE SA POVRĆEM!
Događaj počinje u 18h.

Predstava ,,Kiseonik” @Teatar Vuk

,,Kiseonik” je predstava o ljubavi između dve izgubljene duše koje su predugo živele na ovom svetu – svetu bez ljubavi – da bi znale kako da usmere njenu snagu, jačinu i razarajuću moć… Kao i druga velika dela i ,,Kiseonik” se bavi smislom i suštinom života, ali kroz prizmu današnjeg vremena i nekih od užasa, problema i pitanja koji prate savremenog čoveka. Ovo je, jednostavno, predstava o potrebi čoveka da bude ŽIV na ovom svetu… Da udahne KISEONIK!

Teatar Vuk u 20h!

Projekcija na zidu: Mad Max @bife Ventil

Australijski distopijski film koji verovatno niko nije očekivao da će ubrzo postati kultno ostvarenje. Film je snimljen sa budžetom od oko 100 hiljada australijskih dolara, a zaradio je preko 100 miliona, što mu je obezbedilo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Režija: George Miller
Ponedeljak od 18h.

Utorak, 15. mart

Izvođenje stihova Maje Anđelo na filmu (… na televiziji, i pokretnim slikama uopšte) @SKC

Toliko različite javne ličnosti kao što su to Serena Vilijams i Opra, Bil Klinton i Tupak, uz dugi niz manje poznatih osoba iz sredine u kojoj je Maja Anđelo delovala, smatrali su da je ona u velikoj meri bila značajna za neke ključne događaje u njihovim profesionalnim karijerama. Naime, ona je, kako snagom svoje poezije i proze, tako i scenarističkim, glumačkim, plesnim i drugim sposobnostima, dospela u poziciju da svojim imenom i svojim likom bude zastupljena u mnoštvu filmova, serija i televizijskih emisija različitog žanra.

Fokus ovog programa biće na izvođenju njene poezije na mnoštvu video i filmskih snimaka, ali će oni biti prošarani snimcima u kojima se i ona sama pojavljuje, posebno tamo gde igra samu sebe.

Početak u 19h!

Kulinarska radionica Italija – pizza, rotolo & tiramisu @Kompot centar za delikatesna istraživanja

Započinjemo sezonu 2022. spektakularnom radionicom na kojoj ćemo spremati nekoliko fenomenalnih italijanskih slatkih i slanih jela. Počinjemo sa dobrom pizzom u kućnim uslovima, zatim mesimo testo za pastu i pravimo rotolo, a sladimo se odličnim tiramisuom:
– Pizza, klasična margarita & pesto od pistaća i mortadela
– Rotolo filovan miksom mladog sira, spanaća i hrskave slaninice
– Tiramisu sa Marsala vinom

Broj mesta je ograničen.
Utorak 15.3. od 19h.

Sreda, 16. mart

Nedelja irskog filma @Kinoteka Kosovska 11

Tokom 7 dana, u okviru #BIF2022 publika će imati priliku da vidi sjajna filma ostvarenja iz Irske – od dirljivih životnih priča do onih posvećenih stogodišnjici objavljivana romana “Uliks” Džemsa Džojsa. U okviru dve projekcije, održaće se i razgovor sa autorima filmova.

U četvrtak u 18h: ULIKS | FILM je savremeni filmski odgovor na legendarni roman Džejmsa Džojsa, Uliks. Otvarajući vrata ka jednom od najpoznatijih modernističkih dela, film predstavlja kreativni eho Džojsovog rada i života, provokativno i maštovito “čitanje” romana. Uz eksperimentani pristup i polu-apstraktan stil, ovaj film/instalacija je kinematografska, vizuelno bogata i stimulativna lična interpretacija knjige.

U četvrtak u 20h: SKLONIŠTE – Smešten u divljim planinama Konemare, ova drama na irskom jeziku “Foscadh” (Sklonište) govori o nevinom i naivnom samotnjaku, Džonu Kanlifu, koji u zrelom dobu od 28. godina iznenada postaje muškarac. Nakon smrti preterano popustljivih roditelja, Džon je primoran da po prvi put u životu zaplovi uzburkanim vodama romanse, poverenja i osvete. Napeta i zanimljiva priča o sazrevanju sa krajnjeg severozapada Evrope.

Projekcija filma: They Shall Not Grow Old (2018) @DC Krov

“Nisu imali kada da ostare” (They Shall Not Grow Old) je dokumantarni film koji se bavi Prvim svetskim ratom. U filmu se koriste obojeni snimci iz tog rata i intervjui veterana koji su u sukobu učestvovali. Veterani u svojoj priči pripovedaju o regrutaciji, rovovima, atmosveri rata pa čak i svojim ličnim osećanjima što daje filmu specifičnu vrednost. Fokus filma je na pojedincu koji je učestvovao u samom sukobu.

Film je režirao Piter Džekson, čuveni režiser trilogije Hobita i Gospodara prstenova. “Nisu imali kada da ostare” mu je prvi dokumentarni film. Njegov deda se borio u Prvom svetskom ratu i njemu je film posvećen.

Četvrtak, 17. mart

Borbeni seminar: Milena Stanić i Dušanka MIlosavljević @DKSG

Na Borbenom seminaru bavićemo se dvomesečnom blokadom Filozofskog fakulteta 2014. godine, na kojoj su se studenti borili protiv izmene Zakona o obrazovanju kojim je smanjen broj ispitnih rokova, ukinuta apsolventska godina, povećani tekući troškovi i naplata prenosa ESPB bodova. Tokom ova dva meseca, studenti različitih političkih stavova zajedno su učestvovali u pobuni i samostalno organizovali alternativnu nastavu na fakultetu – Blokadni festival. Na osmoj sesiji živih knjiga, o svojoj perspektivi Blokade 2014, ali i o drugim studentskim borbama u kojima su učestvovale, govoriće Dušanka Milosavljević i Milena Stanić.

Program će se održati u četvrtak 17. marta u 19.00 u Studiju 28 Doma kulture Studentski grad.

Street Art Ture u oviru BIF-a

U saradnji sa organizacijom Belgrade Street Art organizujemo dve street art ture 13. marta i 17. marta. Ture će biti vođene na engleskom jeziku zbog prisustva gostiju iz Irske.

17.3. u 12:00h – Street art tura “Donji Dorćol”: Kao nekadašnji austrijsko-ugarski i jevrejski deo grada, donji Dorćol je kao i Savamala dugo vremena bio zapušten, a dobija na izuzetnoj pažnji poslednjih godina. Ulični umetnici su posebno aktivni poslednjih desetak godina kroz velike murale rađene u okviru Meeting of Styles, festivala Rekonstrukcija i Runaway festivala, koji ulepšavaju ceo komšiluk zid po zid. Takođe ćemo videti i brojne radove koji nastaju u okviru stare Bajlonijeve pivare u Cetinjskoj ulici, koja predstavlja novo žarište noćnog života.

Mesto polaska: Cetinjska ulica br. 16, ispred kafea “16”.
Krajnja lokacija: Stare šine u Dunavskoj ulici (kod početne stanice autobusa br. 26)

Petak, 18. mart

Premijera kratkog igranog filma „ROĐENJE“ @Akademija 28

Film “Rođenje” govori o Urošu, pripadniku plemena sakupljača 2053. godine kada smo se povukli u šume i vratili na izvore. Nema više ničega čistog, a od Uroša zavisi da li će njegovo pleme preživeti. Nakon što nailazi na izvor pijeće vode, presreće ga lovac iz plemena lovaca i Uroš sada mora da zaštiti sebe, pa tek onda svoje pleme. Kratka forma filma, u kombinaciji sa distopijskim narativom, je nešto što odudara od klasičnog angažovanog pristupa sačinjenog uglavnom od istinitih priča. Film je osmišljen tako da pošalje nekoliko poruka o prirodi nas samih kao i o moći koju imamo (ili nemamo) na svet oko sebe.

Nakon filma sledi otvaranje panela gde će se detaljnije razgovarati na temu efekata angažovanog filma na svest o ljudskom uticaju na ekologiju i prirodne resurse, kao i o trenutnom statusu nezavisnih stvaralaca u regionu.

Ulaz je besplatan / Akademija 28 / Početak u 20h.

Bend SFUMATO (HR) Uživo! @Kvaka 22

Sfumato je zagrebački schizo-funk bend, član muzičkog kolektiva jeboTon. Iza sebe imaju hvaljeni album “Walhali” koji je dospeo na nekoliko lista najboljih albuma 2018. godine. Sviraju muziku koja iskreno zadovoljava njihove bubnjiće, od tvrdih funk gruvova do laganih atmosferičnih stvari. Kao bend su učestvovali na kompilaciji “Zagreb Calling” sa pesmom Plasma Laser Gun 10000.

Ulaz je moguć samo uz zeleni sertifikat!
Upad 400din

Nastia (UA), Filip Xavi, Milo Raad, Katalina @Drugstore Beograd

Sa ponosom predstavljamo jednu od najboljih Dj-eva Ukrajine – Nastiu! Ostavićemo vas na tome. Znate devojku.

LINEUP:
Nastia (UA)
FIlip Xavi
Milo Raad
Katalina

The Cockblockers – Promocija albuma ‘Let it out’ x Paper Animals & Tamarama @KC Grad

The Cockblockers ove godine proslavljaju deset godina benda i izlazak drugog studijskog albuma pod nazivom ‘’Let It Out’. Nakon uspešnog prvog albuma ‘’Free Your Mind’’, koncerata u sedam zemalja, puno festivala i klubova, The Cockblockers je spreman da odsvira dugoočekivani koncert pred Beogradskom publikom.

Paper Animlas posle pauze od preko dve godine ponovo će ugledati svetlost pozornice u nešto promenjenom sastavu. Nekadašnje životinjice tokom kobnog perioda naoštrile su kandže i spremile buduće poletne rok hitove uz koje ćete lakše prebroditi quarter-life crisis.

Tamarama mixtape je muzička selektorka i DJ. Kroz širok pogled u muzički svet, gde granice ne postoje i žanrovi su samo kompas za ovo ogromno muzičko putovanje, stvara mixtejpove i plejliste sa različitom muzikom, uvek tražeći ekspresiju i inspiraciju kroz eksperimentisanje sa žanrovima i stvarajući univerzalan muzički jezik kako bi komunicirala i povezala se sa slušaocima.

Karte su u pretprodaji u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) svakog dana od 14h po ceni od 350 dinara, dok će na dan koncerta karta iznositi 500 dinara.

Subota, 19. mart

Veliki prezir / Zagrevanje za #Kontakt2022 @Anti Shop Elektropionir

Skoro tri godine Veliki prezir nije održao koncert u Beogradu, ali zato će ekskluzivnim nastupom u Anti Shop Eelektropioniru 19. marta 2022. da isprati online izdanja velike muzičke regionalne Kontakt konferencije i da najavi novi, šesti Kontakt, koji će se konačno održati uživo – koncertom uživo!

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1.000 dinara dostupne su u ograničenom broju u Anti Shop Elektropioniru, kao i putem tickets.rs prodajne mreže. Na veče koncerta, ukoliko ih ostane, koštaće 1.300 dinara.

ВИР – Veče igara i razonode @DC Krov

Povodom novonastale društvene krize, DC Krov se subotom otvara za različite zajedničke društvene aktivnosti. Možete doći da učestvujete u društvenim igrama, video igrama, tarotu, gledanju u šolju ili da jednostavno uživate i ćaskate u muzičkom foajeu. U okviru VIRa je i trampa knjiga, pa banite u Krov sa knjigama koje želite da menjate… Srećna trampa svima!

Kod nas su trenutno dostupne šahovske table i figure, Klask, Diksit, SFRJ Riziko…Pored toga, dostupna je i 8bitna retro SNES konzola sa preko 3000 igara.

Ovim putem vas pozivamo da i sami učestvujete u kreiranju programa, tako što ćete nam predložiti filmove, muziku, doneti svoju muziku, igrice, tarot karte… Subota od 19h!

Nedelja, 20. mart

DAZE & Druga Mogućnost & Ubili su batlera @KCGrad

DAZE je beogradski indie bend koji će posle godinu dana opet nastupati u novom sastavu: Ilije Maršićević (vokal, ritam gitara), Katarine Zarić (bas, bek vokali), Alekse Telalović (lead gitara) i Katarine Ivković (bubanj).

Druga Mogućnost je alt-rok sastav iz Beograda. Svoj melodičan i ekspresivan zvuk bend duguje velikom broju uticaja iz različitih žanrova, od drum ‘n’ bass-a i jungle-a, pa sve do shoegaze-a, post-rocka i surfa.

Ubili su batlera je novobeogradsko – kosjerski Post-hardcore kvartet ( ̄▽ ̄)

Vrata: 19.00
Koncert: 20.00
Upad: 400rsd

ČAMCI ZA SRCA SVAKODNEVICE @Dorćolsko narodno pozorište

Dođite da zajedno dočekamo Svetski dan poezije. Doplivaće ČAMCI ZA SRCA SVAKODNEVICE, a iz poetskih čamaca direktno stići će nam Ivana Pantelić i pesnička knjiga “Čamci za ptice”, Jela Marićević Balać – “Bez dlake na srcu” i Lazar Bukumirović uz “Udžbenik svakodnevice”.

“Čamci za ptice” i “Udžbenik svakodnevice” su dve pesničke knjige koje su objavljene na ovogodišnjem konkursu za prvu knjigu Matice srpske, a knjiga “Bez dlake na srcu” objavili su “Everest Media”, Beograd i Međunarodna kulturna mreža “Projekat Rastko”.

Dođite da nas bude, dovoljno za vreme, dovoljno za početak proleća, dovoljno za nedelju 20.mart. ‘Čamci za srca svakodnevice’ vas čekaju.
Očekuju vas i iznenađenja…

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *