fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 16.1 – 22.1/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
16. January 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 16. januar

Fargo @bife Ventil

Projekcija na zidu: Fargo (1996)
Režija: Ethan Coel, Joel Coen

Crna krimi komedija braće Koen smeštena u Minesoti i snegu.

Ponedeljak od 18h

“Sidetracks of the Final Landscape” samostalna izložba Tamare Spalajković @U10

Otvaranje nove galerijske godine u prostoru u10!

Odiseja u svemiru 2001 @Jugoslovenska kinoteka

Moj izbor: Galeb Nikačević

2001: Odiseja u svemiru je film režisera Stenlija Kjubrika i knjiga pisca Artura Klarka. Nastali su u isto vreme, po motivima jedne od Klarkovih ranih priča „Stražar“. Scenario su zajedno napisali Klark i Kjubrik, a Klark je kasnije često pričao da je autorstvo oba dela zajedničko. Film prati putovanje na Jupiter s računarom HAL-om 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života. Poznat je po naučno preciznom prikazu svemirskih letova, pionirskim specijalnim efektima i dvosmislenim snimcima. 

Utorak, 17. januar

Stihovi Pabla Nerude na filmu @SKC

Utorak, 17. januar 2023.
Ciklus: Izvođenje poezije na filmu 21
Tema: Stihovi Pabla Nerude
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera
Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Otvaranje izložbe Luke Tripkovića @Zadužbina Ilije M. Kolarca

Mora da je bio neki stvarno divan san / Luka Tripković
17.1-4.2.2023. / Likovna galerija

Ovo nije kuća (Iz teksta filozofa Ivana Milenkovića)

Ideja kalifornijske kuće nije upisana u sliku kalifornijske kuće, kao što ni palma u dvorištu kalifornijske kuće nije upisana u ideju palme ispred kalifornijske kuće, jer ideje pripadaju idealnom poretku i dovršenim značenjima, dok se slike suprotstavljaju idealnom poretku bića i hijerahijskom poretku stvarnosti. Upravo nas time izazivaju slike Luke Tripkovića. Geometrija i geometrijski oblici, zbog toga, svojevrsne su šifre koje nas pozivaju na tumačenje iz kojeg je isključeno naše znanje geometrije, a uglovi i perspektive nisu tu da bi nas, svojom geometrijskom neumoljivošću, uputili na stvarnost ideja koje bi, verujemo, slici morale da prethode – kalifornijske kuće nastale su krajem četrdesetih godina dvadesetog veka kao socijalni projekat za jeftino, a udobno stanovanje – već da bi nam ponudili odgonetku slike u istom pokretu u kojem nam, umesto poznatih prizora, nude šifre. U šifri se nalazi njena odgonetka.

HEAVY CHEVY @BitefArtCafe

Otvorite haubu Heavy Chevy-a i videćete sirovu snagu dizela, prikopčanog na moderne plug-inove. Ovaj hibridni sastav čine muzičari koji su širom poznati na američkoj muzičkoj sceni. Klavijature – Ty Bailie (Katy Perry, Joss Stone), gitarista Adam McPhail (B.B. King, Dynamo) i bubnjar Petar Janjić (Cori Wong) čine pogonski sklop ovog modela, u osnovi čine originalni instrumentali, a u prtljažniku skrivaju pažljivo odabrane i kurirane obrade, napajani čistim sagorevanjem, snažnim fankom, soulom, džezom i fusion džezom. Bez obzira da li želite da lagano uživate u pejzažu, ili da vozite brzo, rizikujete i razgovarate sa policijom, Heavi Chevi je vožnja koju ne smete da propustite!

Sreda, 18. januar

The Sixth Sense – u Zvezdi!

“The Sixth Sense” je američki psihološki triler iz 1999. godine koji je napisao i režirao M. Najt Šamalan. U njemu glumi Brus Vilis kao dečiji psiholog čiji pacijent (Hejli Džoel Osment) tvrdi da može da vidi i razgovara sa mrtvima.

Sreda u 20:00h u Zvezdi!

PROSTORI SLOBODE: ĆILIMI, JUNACI I DRUGE PRIČE @Krokodilov Centar

U sredu 18. januara s početkom u 19 časova u KROKODILovom Centru održaćemo razgovor pod nazivom “Prostori slobode: Ćilimi, junaci i druge priče”. U ovom razgovoru predstavićemo trenutnu rezidentkinju KROKODILovog rezidencijalnog programa za književne stvaraoce iz Ukrajine, pesnikinju, spisateljicu i umetnicu Hanu Janovsku. Pored razgovora o njenom doživljaju Beograda, o situaciji u Harkovu odakle je Hana došla u Srbiju, o njenom pogledu na rusku agresiju prema Ukrajini, predstavićemo i njene likovne radove nastale tokom boravka u KROKODILovoj rezidenciji za pisce. 

Radovi Hane Janovske biće izloženi u KROKODILovom Centru od 18/01 do 31/01/2023. S obzirom da je reč o printovima, izložba je prodajnog karaktera i radovi će s potpisom autorke moći da se kupe u KROKODILovom Centru u naznačenom periodu.

Četvrtak, 19. januar

Predstava Devojčice @Dorćol Platz

Devojčice, dokumentarna pozorišna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas, biće igrana 19. januara u Dorćol Platzu. Režiju potpisuje Milena Bogavac.

Koautorke i izvođačice:
Jelena CVETKOVIĆ, Sara GAJOVIĆ, Anđela MEMET, Adrijana MULIĆ, Ana NINKOVIĆ, Sara OSTOJIĆ, Ana PETROV, Milena PERIĆ, Milena ŠIBALIĆ, Lena VUJOVIĆ

Rage Against The Machine Real Tribute – TSHPRBLN @Zappa Baza

TOWNSHIP REBELLION počeo je sa radom još daleke 2008. godine u želji da se oda počast jednom od najvećih bendova ikada, bendu Rage Against the Machine, onako kako su zaslužili da budu poštovani. Od 2017. godine bend radi pod etiketom Real Tribute buking agencije. U okviru ove buking agencije bend je ostvario dosta zapažene nastupe i van granica Srbije, u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Osmi putnik @Jugoslovenska kinoteka

Moj izbor: Galeb Nikačević

Osmi putnik je naučnofantastični-horor film iz 1979. reditelja Ridlija Skota i pisca Dena O’Benona. Baizran na priči O’Benona i Ronalda Šuseta, prati posadu komercijalnog svemirskog tegljača Nostromo, koja nailazi na istoimenog Osmog putnika, agresivnog i smrtonosnog vanzemaljca koji je pušten na brod. Glave uloge tumače Tom Skerit, Sigorni Viver, Veronika Kartrajt, Hari Din Stanton, Džon Hert, Ijan Holm i Jafet Koto. 

Petak, 20. januar

SUTRA presents ABADIR (Berlin / Cairo) @KC Grad

Nakon nezaboravnog lajva kojim se prvi put predstavio beogradskoj publici u leto 2021, ABADIR se vraca sa premijernim DJ setom!

ABADIR (Rami Abadir) je muzički producent i dizajner zvuka koji je rođen u Kairu a trenutno je nastanjen u Berlinu. Njegov rad se fokusira na klupsku kao i eksperimentalnu, glitch i ambijentalnu muziku. Prošlogodišnje široko cenjeno izdanje “Mutate” koje je izašlo na kultnom šangajskom lejblu SVBKVLT je završilo na listama najboljih albuma mnogih prestižnih magazina poput Resident Advisora, The Quietus-a i drugih.

Uvodne setove će ispritiskati Praktikal (novi alijas dečka koji obećava 7II) i zlatni standard kolektiva SUTRA – Bucalo b2b SAUD.

DIZELWAVE – Mangulica fm / Spejs Noksi @Zappa Baza

Godina je 2092. Svet se preselio u kolonije širom Svemira, dok je na Zemlji ostalo pet gradova: Tokio, Los Anđeles, Dizeldorf, Majami i Beograd koji čine tzv. Dizelwave Republiku, kojom upravlja Južni Vetar. Turbofolk je postao visoka kultura, a ZAM najveća korporacija na Zemlji u kojoj se proizvode turbo-ljudi.

Superswan Uživo u Beogradu @Kvaka 22

Australijski muzičar Superswan ponovo u Kvaka 22. Materijal koji će izvoditi obuhvata dva nova neobjavljena albuma, pesme sa albuma iz 2021, When You Can’t Feel The Love Tonight (Krava 22) i još mnogo toga.

BONUS Pančevo

Ljubičice i Olga Petrović – Koncertna promocija albuma @Kulturni Centar Pančeva

Krokodil Studio, pod svojim okriljem, a u saradnji s Kulturnim centrom Pančeva, organizuje koncertnu promociju dva albuma – novi album benda Ljubičice i klavirski solo album Olge Petrović. Publika će imati priliku da čuje novu muziku, premijerno, na zajedničkom koncertu u dvorani Kulturnog centra Pančeva.

Grupa Ljubičice iz Pančeva, koju čine braća Petar i Vuk Stevanović, sada već poznati dvojac, koji nas je letos iznenadio singlovima Opet i Možda je vreme, predstaviće svoj novi zvuk koncertom uživo. Ovo je prvi celovečernji nastup Ljubičica nakon trogodišnje koncertne pauze, kojim će predstaviti dugoočekivano novo studijsko izdanje.

Subota, 21. januar

Gerecki + Tankman – Uživo! @Kvaka22

Gerecki je alt rok bend iz Novog Sada čija muzika je prožeta brojnim zvucima iz prošlosti, mahom iz 70-ih godina, elementima ublažene psihodelije i kamernog popa, isporučenih na savremen način. Iza sebe imaju jedan album koji slušalačkoj pažnji pruža ugođaj posvećenog i nadahnutog rokenrola na tragu starih majstora.

Tankman je bend iz Beograda, osnovan 2014. godine. Njihova muzika je kombinacija žanrova i varira između popa, tragova pank roka i indie roka. Sarađivali su i delili binu sa brojnim muzičarima i bendovima iz Srbije i regiona i nastupali u mnogim klubovima i na festivalima. Posle više godina rada na muzici, prvo Tankman izdanje objavljeno je u septembru 2018. godine u obliku EP-a pod nazivom “Opportunities on Hold” koji sadrži šest autorskih pesama, a potpisuju ga Pop Depresija i Kišobran.

Vanja Babić, Neutron, DJ Coach @KC Grad

DJ COACH https://www.mixcloud.com/ivan-kokinovic/
VANJA BABIĆ https://www.mixcloud.com/vanja-babic/synths-strings-things/
NEUTRON https://youtu.be/9NbJTQCiM_E

POSLEDNJA ŠANSA @Dim

Autorke ovog šoua i etablirane zvezde beogradskog noćnog života Dekadenca i Markiza de Sada, poznate po samostalnim nastupima, radu u kolektivu Efemerne Konfesije i duo spektaklima, daće sve od sebe da vam poslednje veče puno rizika, histerije, drame i kvalitetne galame! U pomoć im stiže i dugonoga Frankenštajnova kći i krijumčarka opijata možda i hladnog oružja, Vesna MDMAzel, koja će vas svojom lucidnošću podstaći da formirate kartel i oborite makar jednu vladu.

Od publike Dima očekujemo maksimalnu participaciju, a srećnice ili srećnici će zasluženo osvojiti neku od vrednih nagrada.

SOFT žurka @Francuska 6

Nakon upoznavanja sa publikom, serijal SOFT žurki ove subote 21. januara, priprema novo iskustvo mekanog na poznatoj adresi u Francuskoj ulici broj 6. Za DJ pultom ovoga puta naći će se kokreatori SOFT koncepta Smola i Uroš Knežević Mauzer, i specijalni gost Sergej Krstić.

Pored svežeg pravca u muzici, na našim prostorima, na dešavanjima SOFT-a možete očekivati da se susretnete i sa delima iz drugih sfera umetnosti, kao što je fotografija. Sama ideja SOFT-a kako i sami organizatori navode, jeste kreiranje atmosfere  bliskosti koju ce pratiti sverastući kolektiv istomišljenika. Pod time se pored uzbuđenja i energičnog raspoloženja koje svakako mora pratiti dobru žurku, podrazumeva i osećaj lagodnosti i opuštenosti u prostoru i medju ljudima. Time se ovaj koncept ponovo odvaja od već postojećih, stavljajući posetioce i njihovo raspoloženje na prvo mesto. Želja orgnizatora je da SOFT postane platforma za izražavanje mladih muzičara i umetnika.

SOFT žurka započinje u 22 i trajaće sve do 04 časa.

Koncert katedre za džez i popularnu muziku FMU @Teatar Vuk

KOMBO ANSAMBLI
VOKALNI SOLISTI I ANSAMBLI
BIG BEND FMU

Nedelja, 22. januar

Januarska berza ploča @Dom omladine Beograda

Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna Berza ploča menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju. Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je skoro 60 godina kultno mestu u srcu prestonice. Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).

Predstava: MAZOHIZAM @Silosi Beograd

Ko koga muči? Ko je sadista, a ko mazohista? Šta želimo, a na šta samo pristajemo po inerciji? U ovoj predstavi, mazohizam je posledica navike na sadizam. Pratimo grupu ljudi koja ostaje bez sadiste i ne zna kako i šta dalje. Gledajući sa strane, deluju komično. Publika ima priliku da vidi kako začarani krug izgleda sa strane. Možda se neko prepozna, nasmeje sam sebi – i pronađe izlaz.

ARTE predstavlja: filmovi rođeni pod srećnom zvezdom @Jugoslovenska kinoteka

U okviru obeležavanja šezdesetogodišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma i tridesetog rođendana francusko-nemačke televizije ARTE, francuska i nemačka ambasada, Gete institut u Beogradu i Francuski institut u Srbiji prikazuju ciklus srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTEom.

Na programu će biti 5 igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju u poslednje dve decenije.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *