fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu /17.6 – 23.6/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
17. June 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 17. jun

Buffalo ’66 (1998) @Bife Ventil

Buffalo ’66 je američki nezavisni film iz 1998. u režiji Vincenta Galloa. Radnja se vrti oko Bilija Brauna (Gallo), čoveka koji kidnapuje mladu plesačicu po imenu Lejlu (Riči) i primorava je da se pretvara da mu je žena kako bi impresionirao svoje roditelje (Gazzaru i Hjuston) nakon što on bude pušten iz zatvora.

Ženski likovi ispred i iza kamere @Jugoslovenska Kinoteka

Internacionalni filmski festival Ženski likovi ispred i iza kamere održava se 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci, Uzun Mirkova 1.
Ženski likovi ispred i iza kamere je internacionalni filmski festival u Beogradu kojim želimo da prevaziđemo nametnute narativne stereotipe junakinja na našem području. Ciljevi festivala su osnaživanje ženskih likova u domaćoj kinematografiji, filmskih autora i onih koji bi to voleli da budu, kao i prikazivanje sadržaja koji ne podleže patrijarhalnim normama. Festival je pre svega namenjen obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama, iz nečijih ,,žena, majki, ljubavnica“ u autentične glavne likove.
Festival će se sastojati iz tri dela – panel diskusija, filmskih radionica i filmskih projekcija.

Junski Orfisti @Dom omladine Beograda

Poslednji skup u četrnaestoj sezoni održaće se u saradnji sa Društvom ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić” u Domu Omladine Beograda od 19-20.30h (17.6.2024.)

Nema slanja tekstova za ovaj skup! Potrebno je samo doći i poneti raspoloženje za komentarisanje maštovitih priča „domorodaca” iz Komarčića i „vanzemaljaca” Orfista koji će prestaviti svoju metodologiju novim prijateljima.

Utorak, 18. jun

Bina 2024: Otvaranje izložbe Ponesi svoj projekat

PONESI SVOJ PROJEKAT
ADDICTED DESIGN STUDIO, Kragujevac
Kustos: Natalija Đukić

Samoodređenje prema profesiji – Kragujevac kao stvaralački kontekst

Subverzivni aspekti arhitektonske prakse – istraživanje prostora slobode

Izložba problematizuje pitanje samoodređenja prema arhitektonskoj profesiji koje je bazirano na ličnom narativu i opredeljenju da se ta profesija praktikuje u manjoj gradskoj sredini u kojoj se živi – u Kragujevcu. Fokus se sa istraživanja, prikazivanja i vrednovanja discipline na osnovu ishoda rada pomera ka razmatranju razvojnih kreativnih aspekata, procesa arhitektonskog delovanja i stvaranja. Ukazuje se na neophodnost različitih formata u kojima je danas moguće misliti o arhitekturi, kroz kritičko preispitivanje dosadašnjih stavova i uticanje na formiranje novih koji mogu doprineti uspostavljanju promena prvenstveno na lokalnom nivou, kao osnovnom kontekstu delovanja. Svaki rad u arhitekturi poseduje sopstveni svet formi, sopstvenu putanju i skup problema koji ga interesuju i postavlja se pitanje kako pronaći koherentnu poziciju, s obzirom na trenutno stanje proizvodnje u arhitektonskoj produkciji i društveno-ekonomskim odnosima.

Nick Cave @Belgrade River Fest

Nikad emotivniji, nikad posebniji koncert legendarnog Nick Cave održaće se 18. juna na Belgrade River Fest-u. Slavni muzičar premijerno u Evropi izvodi svoj koncert „Solo Show“ na platou Geozavoda.

Sreda, 19. jun

Festival francuskog filma

Od 19. do 23. juna, imaćete priliku da pogledate najaktuelnija ostvarenja francuske filmske produkcije, poput Drugog čina Kentena Dipijea koji je otvorio Kanski festival i krasi plakat Festivala Francuskog Filma u Srbiji. Osim filmova savremene produkcije, ove godine ćemo vam u omaž Olimpijskim igrama koje će biti održane u Parizu predstaviti i ciklus filmskih ostvarenja na temu sporta, od kojih će jedan dan, u okviru manifestacije Najkraći dan biti prikazan i izbor filmova na temu skejtbordinga, koji je odnedavno postao olimpijski sport.

Festival će, pored kuma festivala, čuvenog srpskog glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića, otvoriti francuski reditelj Ladž Li i glumac Aleksi Manenti, čiji će film Nepoželjni biti prikazan prvog dana festivala.

Izložba The real hearts @SULUJ

The real hearts
Aleksandar Rakezić i Natalija Paunić, 19 – 29. jun.2024 u galeriji SULUJ-a, Terazije 26/ II Beograd

Aleksandar Rakezić prikazuje delove različitih serija radova koji nam nude uvid u dinamiku između privatnog i deljenog. Kroz seriju slika generičnih prikaza srca, motiva koji se često dele telefonom, Aleksandar želi da suoči svoje akademsko okruženje sa replikom slike bez umetničke vrednosti. Kroz ovaj čin, ono što se deli “u narodu” stavljeno je u kontekst u kom nikada nije želelo da završi, čime se, afektivno, ponovo vraća iz deljenog u privatno. Nasuprot ovoj seriji stoji nekoliko radova na tamnom teksas platnu, iz perioda kada se Aleksandar suočavao sa sopstvenim privatnim “tamnim”. Motivi na ovim slikama su ponovo iz domena nama svima poznatog, pa ipak podsećaju na osećanja koja su neumitno lična: dodir tuđe ruke, odnos prema glavnim junacima Sumrak sage, samoća postojanja u svemiru. Naizgled nepovezane elemente na okupu drži zajednički imenilac, ambivalentnost. Tuđa ruka može biti ili poznati dodir koji prija, ili zastrašujuć kontakt s nepoznatim telom, kao što i ljubav između devojke i vampira jednako nudi strah i uzbuđenje. Naš odnos prema njihovoj romantičnoj priči sličan je kao i prema generičnim srcima: možemo ih odbaciti zdravo za gotovo, ili ih uzeti kao temu za video esej od tri sata, o stvarnoj prirodi požude (konkretno: Contrapoints – Twilight).

Četvrtak, 20. jun

ASTRAL / ASTRALNO: An immersive joruney through light, sound + color @Kula

ASTRAL/ ASTRALNO
Atomic Visual Support + I:BICA
Kula Cetinjska
Cetinjska 15, Beograd 11108

Featuring audio visual design by Aleksandar Vučetić
+ the video series, syllabary system, by Lidija Ristić

Embark on an celestial journey through the immersive experience of ASTRAL / ASTRALNO.
Produced by I:BICA, in partnership with Atomic Visual Support and hosted by Kula Cetinjska.

Uvod u višu srednju klasu / Sadmics izložba @Baza kulturnih zbivanja

Za izložbu Sadmics nam je pripremila dvadesetak novih neobjavljenih radova koji proučavaju šta to razdvaja ljude koji kupuju tunjevinu rio mare od nas, običnih tunjaša. Šta razdvaja inćuna od sardine i kanape od zalogaja? Šta je, zaboga, kapar i kako je skijanje postalo klasna odrednica?

Dođite da zajedno proučimo statusne simbole više srednje klase i da upoznate nove sadmics likove, poput Sfinge sa Ibarske magistrale.

Proces (1962) @Jugoslovenska kinoteka

Proces je francusko-italijansko-zapadnonemački crno-beli igrani film snimljen 1962. godine, poznat kao jedno od najambicioznijih, ali i najkontroverznijih ostvarenja Wellesove filmografije.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Franza Kafke. Protagonista, čiji lik tumači Anthony Perkins, je Josef K., sitni birokrata u jednoj neimenovanoj državi koji odjednom i bez razloga postane okrivljenik u krivičnom postupku. Radnja prikazuje njegove napore da se oslobodi, odnosno dozna o čemu je reč, a što se pretvara u birokratsku noćnu moru.

Petak, 21. jun

Kovacs @Kalemegdan

Jedna od najvećih senzacija holandske muzičke scene, Sharon KOVACS, ponovo dolazi u Beograd u okviru Musicology Sessions koncertnog serijala. Koncert će se održati 21. juna na Kalemegdanu, a očekuje nas veče ispunjeno emotivnim i moćnim nastupom.

Poznata kao KOVACS i pevačica obrijane glave, ova kantautorka u sebi skriva glas jedne prave soul legende, koja je publiku privukla pre svega, svojom jedinstvenošću i iskrenim stavom.

Krokodil festival @Muzej Jugoslavije

Šesnaesto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom Gimme Shelter u petak 21. juna u 12 sati u Debatnoj zoni u parku ispred Muzeja Jugoslavije otvaraju prvi međunarodni susreti izdavača pod nazivom ,,Meet me in Belgrade”. Po prvi put na KROKODILu okupiće se izdavači iz Srbije, regiona, Evrope ali i Latinske Amerike iz čak preko dvadeset različitih zemalja gde će imati priliku da se povežu, razgovaraju, razmene iskustva, diskutuju o izazovima i trendovima u izdavaštvu i istraže mogućnosti i prostore za saradnju. Program je osmišljen da podstakne konstruktivnu razmenu mišljenja i otvori vrata za buduće inicijative u svetu književnosti.

Koncert na zidiću: Stonehenge @Dom omladine Beograda

Stonehenge je energični tinejdžerski rok sastav iz Sombora, koji donosi svežinu u izvođenju komercijalne forme rok muzike, u kojoj se susreću tečnost i melodičnost muzičkog izraza sa savremenim tinejdžerskim temama, predstavljenim kroz tekstove o ljubavi i izazovima svojstvenim tom dobu. Njihova izuzetna muzička veština, iznad očekivane za momke njihovog uzrasta, oduševljava publiku koja dolazi na njihove pažljivo osmišljene performanse. I pored toga što ne kriju da njihova muzika teži ka komercijalnosti, naglašavaju važnost tehničke savršenosti i dobrog rok zvuka bez primesa negacije sopstvene stvarnosti, već upravo ukazujući na duh optimizma i spremnosti na veličanje normalnog u svakodnevnom životu ispunjenom pozitivnom energijom.

Druga strana veštačke inteligencije @Magacin u Kraljevića Marka 4-8

Petak 21. jun, 19 časova
Magacin u Kraljevića Marka 8
OSTAVINSKA GALERIJA

Šta stoji iza trenutne pomame za veštačkom inteligencijom? Ko radi, ko plaća, a da li iko od toga profitira? Kako će to uticati na kvalitet rada i života? Koji poslovi se traže, a koji nestaju? Da li će nam ova „čista“ tehnologija pomoći da rešimo ekološku krizu?

Od Palo Alta, preko data centara u Irskoj do rudnika kobalta u Kongu i rata u Palestini, Maša Marinković razotkriva mitove, laži i fantazije današnje AI industrije.

Brenda (COL), AM HI, Bianca Intensa, snfkdjf @KC Grad

U petak 21. juna nam dolazi u goste jedan od vodećih producenata i DJ-eva latinoameričke klupske scene – 𝐁𝐫𝐞𝐧𝐝𝐚 iz Bogote, takođe poznat pod pseudonimom Mav Nuhels. Uz Brendu će nastupiti i svačiji novi omiljeni DJ 𝐬𝐧𝐟𝐤𝐝𝐣𝐟 (Lara Findžanović), jedna od osnivačica novosadskog umetničkog kolektiva Gomila, koju odlikuje eksperimentalan a istovremeno funkcionalan klupski zvuk širokog spektra žanrova i tempa. Domaćini 𝐀𝐌 𝐇𝐢 i 𝐁𝐢𝐚𝐧𝐜𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐧𝐬𝐚 će se pobrinuti za ostatak večeri, što će reći otvaranje i zatvaranje, na vama je samo da dođete i spremite uši.

Projekcija restauriranog filma „Sabrini centar” @Jugoslovenska kinoteka

Projekcija restaurisanog filma „Sabirni centar“, održaće se 21. juna u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (Sala Makavejev) u dva termina 18.00h i 20.30h. Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti pred projekciju. U 20.30 časova film će moći da se pogleda i online na Facebook stranici A1 Srbija, kao i na stranici Jugoslovenske kinoteke.

Subota, 22. jun

Selah Sue @Kalemegdan

Selah Sue, belgijska pevačica i kantautorka koja je osvojila svetsku scenu svojim prepoznatljivim glasom i autentičnim izrazom, dolazi u Beograd, u okviru Musicology Sessions koncertnog serijala! Koncert će se održati 22. juna na Kalemegdanu, a očekuje nas veče ispunjeno emocijom, energijom i nezaboravnim nastupom.

Iako delikatnog i nežnog izgleda, sa porcelanskim tenom i plavim očima, Selah je oduvek naginjala ka “crnom” zvuku i umetnicama poput Lauryn Hill, Erykah Badu i Meshell Ndegeocello. Njen prvi album je doživeo ogroman uspeh širom sveta, a iz njega su se posebno izdvojili hitovi poput “This World”, “Raggamuffin”, “Crazy Vibes” i duet sa Cee Lo Green-om “Please”. Pred beogradskom publikom, Selah će predstaviti i pesme sa svog novog i izuzetno hvaljenog albuma “Persona”, koji je već osvojio srca fanova širom sveta.

Besplatni bazar solidarnosti @Kalemegdan

U subotu 22. juna od 12-16h organizujemo još jedan Besplatni bazar, ovoga puta na Kalemegdanu, u Donjem gradu, u blizini Planetarijuma.

Donesite stvari koje želite da poklonite ili trampite. Sve je besplatno i slobodno za uzimanje, nema novca, nema tržišta, jer hoćemo da pokažemo da stvari mogu da funkcionišu drugačije, da iako živimo u kapitalizmu ne moramo da prihvatimo njegovu logiku. Umesto o profitu razmišljajmo o stvaranju novih zajednica koje će negovati kulturu deljenja, darivanja i uzajamne pomoći.

Osmatračnica uživo: O organizovanju levice @Magacin u Kraljevića Marka 4-8

Podkast Osmatračnica nam dolazi u goste, Ratibor Trivunac i Ivan Zlatić razgovaraće o organizovanju levice u Srbiji. Ovo dešavanje se nadovezuje na najnoviju epizodu njihovog podkasta, a sada ćemo imati priliku uživo da čujemo još neka njihova razmišljanja o ovoj važnoj temi, nakon čega će biti otvorena diskusija u kojoj će svi posetioci moći da učestvuju sa pitanjima, komentarima, kritikama, sugestijama…

Music Reactions Outdoor Rave: June @Luka Beograd

22. Juna menjamo leto! Na prvi veliki Music Reactions letnji Outdoor Rave stižu: @ki.slash.ki , @vldmrdbshkn , @boston_168_official uz prepoznatljiv intro lokalnog heroja @rajkoristanovic. Očekluje nas impozantna audio-video produkcija za ovaj posebni rejv koji će se održati u Luci Beograd.

Nedelja, 23. jun

Garden Sessions: Mando Diao @Botanička bašta Jevremovac

Čuveni indi rok sastav MANDO DIAO poznat je po svom klasičnom rokenrol zvuku, a od 2002. godine objavili su 11 studijskih albuma, koji su prodati u više miliona primeraka širom sveta. Karijeru su započeli crpeći inspiraciju iz ritma i bluza, kao i muzike Bitlsa, Rolingstonsa i Kinksa.

U svojoj karijeri održali su više od 1500 koncerata u preko 30 zemalja i učestvovali na velikim festivalima širom sveta. Njihovi video snimci su postali viralni fenomeni sa desetinama miliona pregleda na Jutjubu. Izdali su kolekciju svojih B-strana i najvećih hitova, kao i MTV Unpluggeed album i DVD. Svi članovi sviraju po nekoliko instrumenata, producenti su i tekstopisci.

Ce Market 3 @Naseljski park Cerak

U nedelju 23.6. organizujemo još jedan događaj na Ceraku, treći po redu Ce Market. U pitanju su bazar i piknik. Ponovo će lokalni mali preduzetnici imati prilike da izlože svoje proizvode komšijama, a uporedo sa samim bazarom održavaće se piknik za sve posetioce.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *