fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 18 – 24. april /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
18. April 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 18. april

Izložba fotografija: Jaka Babnik, Stilske vežbe @Remont

Koristeći se principima stilskih vežbi, slovenački fotograf i umetnik Jaka Babnik pravi fotografije koje, na prvi pogled, izgledaju čisto, formalno savršeno, estetizovano. Istovremeno, one su prožete samoironijom jer umetnik stvarajući ih uviđa da, koliko god se trudio, nije imun na vlastite naučene kulturne kodove koji utiču na njegov rad. Serija fotografija Stilske vežbe nastala je kao rezultat (samo)preispitivanja ontologije fotografije i umetnikove vizuelne percepcije koja neminovno zavisi i formira se u skladu sa utvrđenim vizuelnim kodovima, (pred)memorijom koja određuje svakog pojedinca i naučenim načinima konzumacije slika.

Jaka Babnik (1979) diplomirao je sociologiju i istoriju na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Ljubljani. Radi kao fotograf i kinematograf od 1996. godine. Autor je nekoliko skejtbord filmova. Suosnivač je i suvlasnik (zajedno sa Boštjanom Pavletičem) nezavisne izdavačke kuće Rostfrei Publishing koja, od 2012. godine, izdaje umetničke i fotografske knjige. Živi i radi u Ljubljani.

Delikatesni ponedeljak / Kompot @KC Grad

Ekipa iz „Kompota” ponovo priprema hranu, ovaog puta povodom rođendana KC Grada!

Meni:
– Piletina u kremastom sosu od koštunjavog voća
– Veganski kari sa leblebijom i povrćem u sosu od kokosa
– Čatni od jabuke i suve šljive
– Basmati pirinač

Uroš Krčadinac – samostalna izložba „Onda porasteš, a mape postanu strašne” @DKSG

Izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana »Bantustan« i premijerno predstavljanje digitalnog projekta „Bantustan: Interaktivni atlas”.

„Bantustan” je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, „Bantustan” je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti. Za „Bantustan” Uroš je nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Crtanje je trajalo oko godinu i po dana. Na izložbi će ove mape prvi put biti prikazane kao zidne grafike u velikom formatu.

Na izložbi će biti premijerno predstavljen i „Bantustan: Interaktivni atlas”, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička Web aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. „Bantustan: Interaktivni atlas” sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki dosad neobjavljeni komentar.

ŠOK KORIDOR UŽIVO: MONSTER ŠOK @Dom omladine Beograda

Od Frankenštajna, vampira, vukodlaka i bića iz močvare, preko mutiranih životinja, onih što dolaze iz druge dimenzije ili se provlače vekovima kroz mitologiju, ponekad ih stvori naš um, do urbanih legendi i modernih strašila iliti bugimena. Jedan veliki filmski univerzum iz kojeg će izvući i prikazati ono što je najbolje, najodvratnije i najšokantnije. Pridružite se u istraživanju MONSTER ŠOKA u DOMU OMLADINE BEOGRADA.

Utorak, 19. april

Digitalna i medijska pismenost – nove uloge i funkcije medija @Fakultet dramskih umetnosti

 Tema konferencije je inspirisana sve intenzivnijim prodorom digitalnih tehnologija u procese produkcije medijskih i umetničkih sadržaja, ali i šire – procese komuniciranja, informisanja, stvaranja. Izvesno je da se menja način na koji participiramo u društvu i razumemo svoje okruženje. Dosadašnja znanja postaju nedovoljna, a drugačiji, sveobuhvatniji pristup procesima proizvodnje i distribucije medijskih, umetničkih i sadržaja iz kulture postaje imperativ.

U skladu sa ovim istraživačkim poljima, u okviru skupaće biti organizovane sesije koje obuhvataju sledeće teme:
• Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja – algoritmi kao urednici.
• Etički dizajn i medijski sadržaji u onlajn okruženju.
• Upravljanje pažnjom u digitalnom dobu.
• Кo brine o interesima i dobrobiti publike 21. veka – etičke i zakonske nedoumice.
• Digitalne kompetencije u medijima i obrazovanju.
• (Novo)medijska umetnost i kritički pristupi digitalnoj kulturi.

Rezultati i zaključci sesija poslužiće i kao specifična vrsta vodiča za kreiranje novog predmeta za osnovne i master studije Fakulteta dramskih umetnosti – Digitalna i medijska pismenost.

Šetnja divljom stranom, Jana Kunovska @O3ONE

Jana Kunovska prezentuje seriju radova koje prema motivima možemo uslovno podeliti na dve celine. Najveći deo predstavljaju slike velikog formata sa tematizovanjem kartaške igre. Motivi druge grupe tematski se preklapaju s prvom. Reč je o portretima sa ljudskim likom ili sa motivom mačke. Uz ovu grubu podelu svakako je potrebno naglasiti da se grupe radova prepliću tematski, ali i u tehnološkom pristupu radu. Likovi su prikazani u portrenim situacijama na velikom formatu. Likovno su predstavljeni u začudnom maniru. Za njih autorka gradi prostore s čestim otklonima od očekivane perspektive.

Otvaranje izložbe je u utorak, 19. aprila od 19h u Galeriji O3ONE.

Tanka linija – Između otrova i leka @Muzej nauke i tehnike

Multidisciplinarni projekat Tanka linija je osmišljen sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova, kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa, kao i širi društveno-istorijsko-naučni kontekst, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

*specijal Pančevo

Pančevox Žur : Kudro svet + tombola @Štab Pogon

Nakon prvog Žura, Pančevox podkast organizuje novo druženje!

Ovog puta ćemo imati prilike da uživo čujemo pančevački bend Kudro svet, koji okuplja pet članova, muzičara na različitim instrumentima. Kudro svet prevashodno izvodi autorsku muziku, čija žargonska odrednica nije rigidno niti fiksno predefinisana.

Nakon svirke sledi TOMBOLA, a učesnici će kao i prošli put imati prilike, da dobiju najrazličitije korisne, umetničke i jestive produkte pančevačkih umetnika, proizvođača i kreativaca.

DJ support: Bukazić

Sreda, 20. april

Pretpremijera predstave „O Njujorku” @Kvaka 22

Četvrta multimedijalna predstava Maje Greenalt, „About NY” spominje umetnike koji su rođenjem ili delom života bili vezani za Njujork. Andrew Spano će premijerno izvesti svoju kompoziciju „Prospect Park After Dark” za klavir solo. Druga svetska premijera je adaptirana pesma Walta Whitmana „Are you the new person drawn toward me?” kao tekst na 3. stav Beethovenove klavirske sonate op.10, br.3.


Umetnici koji učestvuju u predstavi, pored autorke i Dr. Spana su studenti FMU: Ivan Jovanović, Aleksandar Grunčevski, Dragos Tamburić i gost Dušan Pešić. Trajanje drame: 50 min

Izložba: PRIRODA I DRUŠTVO – Sonja Gaijć @Šumatovačka

U sredu, 20. april 2022.g. u galeriji Stepenište biće otvorena samostalna izložba akvarela Sonje Gajić.

Osnovne karakteristike ove serije akvarela si čulnost i kontrast. Čulnost se manifestuje osećajem mirisa, ukusa i zvuka. Umetnost ima prednost da može čoveku pružiti istinu i iluziju u podjednakoj meri. Granice realnosti ne poznajemo, a koliko realnosti postoji? Sonja otvara novu dimenziju deleći svoju..

Sonja Gajić (1986.) rođena je u Beogradu, gde je završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. Dobitnica je nagrade ,,Ilija Kolarević – vajar’’ 2011. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti.

Smrtni ishod atletskih povreda – Biblioterapija @UK Parobrod

Druga tribina u okviru ciklusa Psihoterapija iz drugog ugla predstavlja vam knjigu Smrtni ishod atletskih povreda, kao i pojam biblioterapije. Kroz diskusiju, članice tima Pričajmo o tome će sa vama diskutovati o likovima, narativu knjige, ali i emocijama, koje su same doživljavale i koje su doživljavali drugi u njihovoj okolini, odnosno u radu.

Tribina: Kelti u Beogradu – priča o jednom nestalom narodu @Dom omladine Beograda

Ciklus tribina: Beograd kroz vekove
Govori: Milorad Ignjatović – kustos Muzeja grada Beograda
Moderator: Velibor Martinović – msr arheolog.

U poslednjoj fazi metalnih doba – mlađem gvozdenom dobu, na prostor Beograda dolaze novi stanovnici. Napuštajući svoju prapostojbinu u središnjoj Evropi, jedan narod se selio u svim geografskom pravcima – koristeći se snagom svog oružja. Sredinom III, veka migrirajući ratnici, prelazeći velika prostranstva, dolaze do oblasti Podunavlja – a ušće Save biće im posebno inspirativno mesto… Na trećoj tribni ciklusa upoznaćete prošlost Beograda u vreme misterioznih Skordiska.

Četvrtak, 21. april

Boške @Čilton

Chillton se probudio, pa je krenuo redom da budi DJ-eve, te sad sleduju redovni događaji. Kroz četvrtak vas od 21h vodi Boške.

HUMAN BEHAVIOR [fuzzcore, Beč] DISZNÓTOR [psych-hc, Bgd] @AKAB Okretnica

Punk četvrtak u Okretnici!

MUZIKA 21h / UPAD = DONACIJA

Funk For Cover @Strogi centar

Funk i fusion u svojoj najmasnijoj formi, novostvoreni bend drugara i vrlo dobro znanih muzičara na beogradskoj sceni.
Iako je publika ovde već imala to zadovoljstvo da ih čuje u različitim projektima, ovo će biti prvi put da zajedno u ovom sastavu i sa ovakvim repertoarom nastupaju u Strogom.

Milos Grbatinić – bubanj
Nikola Marković – bas
Andreja Hristić – klavijature
Max Kochetov – sax
+ specijalni gost Luka Malko – gitara

Petak, 22. april

ARSENALIZACIJA [Arsenal Fest 2022 Launch Party] @half

22. aprila zahuktavamo se za Arsenal Fest u srcu Beograda!

Arsenal Fest održava se krajem svakog juna u Kragujevcu. Za samo nekoliko godina postojanja Arsenal se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i ovom delu Evrope. Ove godine ugostiće imena poput Thievery Corporation, Placebo, Roni Size, Inner Cercle, Gogol Bordello, kao i još 50 izvođača na 3 stejdža!

Na ovoj žurci moći ćete da osvojite ulaznice za festival!

LINE UP:
Petrovitz YU (Feel Decimal Black, Arsenal fest)
Hunckie (Feel Decimal Black)
Sale Jankovic (Feel Decimal Black, Sum Over Histories, Disco Halal)
Theanilo b2b Nemansky

Original Radio Nula Selektori @Strogi centar

Strogi je pozvao četvoricu oriđiđi Radio Nula selektora da u petak od 21h časte prisutne jakim gruvom za kojim su u konstantnoj potrazi.
1-0z
2-Rex
3-Kranskee
4-Woo-D

Subota, 23. april

KayGie: Lipsync Battle Smackdown @KC Grad

Good luck and don’t fudge it up!
Prvi put ikada u Beogradu desiće se Lipsync battle smackdown takmičenje!  U KC Gradu 8 borbenih dreg kraljica će se takmičiti za titulu Lipsync assassin pobednice i osvojiti vredne novčane nagrade.

Oh, gurl! Stručni tim od par performera će procenjivati nastupe takmičarki i izabrati prvu pobednicu lipsync veštine. 

DJ Brka · 20/44 BDay Party @Klub 20/44

Brod slavi svoj 13. rođendan! DJ BRKA all night long!

Nedelja, 24. april

GHETTO UNIVERSITY: EASTER SPECIAL @KC Grad

GHETTO UNIVERSITY se vraća u KC GRAD za Uskršnji specijal! Žurka: od 19 časova, 24. aprila!

Ulaz je besplatan.
Vidimo se!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *