fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 21 – 27. mart/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
21. March 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 21. mart

Promocija knjiga Dragane Mokan, Miroslava Ćurčića i Bojana Babića @Sprat

Partizanska knjiga vas poziva na zajedničku beogradsku promociju tri nedavno objavljena romana: ,,33 sna” Dragane Mokan, ,,U Klivlendu je sve po starom” Miroslava Ćurčića, i ,,Kako se jede nar” Bojana Babića.

“Personal”, izložba fotografija Sabine Damiani @Remont

Sabina Damiani predstavlja fotografsku priču posvećenu sezonskom radu i sezonskim radnicima, takozvanim ’sezoncima’ koji tokom leta rade u turističkim destinacijama na Jadranskoj obali. Ovom temom se bavi od 2016. godine do danas i naglašava da je to rad u stalnom nastajanju jer su i uslovi migracija koje prati u stalnim promenama. Na svakih par meseci sezonci napuštaju svoje domove, živote, porodicu, zajednicu, često i poslove zbog bolje, dodatne zarade. Pauziraju svoje životne uloge i u nove, privremene uslove ’uklapaju’ svoje identitete.

Otvaranje izložbe: ponedeljak, 21. mart – 19h, galerija Remont.

„Bitka za Alžir“ (1966) – film i diskusija @Muzej afričke umetnosti

Ova projekcija i diskusija predstavljaju uvodno dešavanje seminara „Antikolonijalizam u Africi“ koje tokom marta i aprila organizuju Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković”, Muzej afričke umetnosti i Dom kulture Studentski grad. Projekcija filma „Bitka za Alžir” biće održane simbolično na mestu koje su osnovali Veda Zagorac i Zdravko Pečar, takođe učesnik u antikolonijalnoj borbi za oslobođenje Alžira.

Delikatesni ponedeljak / Persijska nova godina @KC Grad

Nowruz vodi poreklo iz zoroastrizma, proslavlja se prvog dana proleća i predstavlja početak godine prema iranskom kalendaru. Cele nedelje, pre samog praznika, porodice pripremaju prostor za Sofre Haft-Seen, koju ćete ovoga puta imati priliku da vidite u KC Gradu.

Ovo je postavka predmeta koji simbolizuju različite nade u novoj godini. Iako tu postoje i neke varijacije na temu, ovo je sedam predmeta koji su skoro uvek prisutni:

– Sabze (سبزه) – mlada pšenica
– Sombol (سنبل) – zumbul
– Seke (سکه) – novčići
– Serke (سرکه) – sirće
– Sib (سیب) – jabuka
– Sir (سیر) – beli luk
– Somāq (سماق) – sumak…

Pored toga, na Sofre Haft-Seen-u se mogu naći i drugi simbolični predmeti kao što su ogledalo, sveće, farbana jaja, činija sa vodom, zlatna ribica, itd. Tu se takođe nekada može naći i neka od ,,knjiga mudrosti’’ kao što su Kuran, Biblija, Avesta, Ferdusijeve Šahname ili Hafizov Divan.

O kuvaru: Moje ime je Miad, ja sam iz Irana, trenutno živim i studiram u Beogradu. Student sam međunarodne politike, ali sam oduvek zaljubljen u kuvanje! Ljubav prema kuvanju sam nasledio od svog oca koji je kuvar u svojoj dobrotvornoj organizaciji u Iranu. Od malena sam bio njegov pomoćnik u kuhinji i tako sam odrastao okružen persijskim začinima i ukusima!

Utorak, 22. mart

A Place To Bury Strangers @Drugstore

U okviru svoje turneje Lets See Each Other, američki bend A Place to Bury Strangers 22. marta dolazi u Drugstore.

Ekologija i ekonomija u radovima Hansa Hakea @SKC

Godine 1972, Hans Hake je u Muzeju „Haus der Lange“ u Krefeldu, otvorio izložbu pod nazivom „Demonstracije fizičkog sveta: biološki i društveni sistemi“, koja se danas smatra jednom od presudnih izložbi za razvijanje ekokritičke svesti. Rad, izložen tada u Krefildu, pod nazivom „Pogon za pročišćenje vode iz Rajne“, njega je odveo dalje ka preispitivanju odnosa fizičkih, bioloških i društvenih sistema, a mnoge druge umetnike podstakao je na eksperimentisanje sa različitim formama biološkog života u galerijskim okolnostima.

Izložba kolaža Klasterizam @O3one

Izložba kolaža Klasterizam biće otvorena u utorak 22. marta od 19 časova i trajaće do 4. aprila.

Opis izložbe: Iskustva koja stičemo, uspomene koje čuvamo i naše svakodnevne misli su kao isečci iz novina, sličice isprepletane na panou – svi naizgled međusobno povezani. Celine od gomila slika, reči i osećanja, klasteri. Deponije teških misli ili album najlepših sećanja, svi ih imamo i gradimo u podsvesti, mape koje samo nama samima imaju smisla. 

Sreda, 23. mart

Koncert: Fish in oil @Chillton

Bend Fish in Oil nastupiće u Chilltonu. Ulaz: 400 dinara.

Izložba Tri: Ono što jeste @Dom kulture Studentski grad

Dora Anđelković, Anika Lomić i Tamara Vukovljak su studentkinje završne godine vajarstva na FPU u Beogradu. Umetnice u svojim radovima teže pročišćenim formama, odbijajući komfor i ne posežući za modernim sredstvima. Materijali kojima se služe ponikli su iz prirode ali autorke uspevaju da ih kroz perspektivu, simbole i metafore uzdignu na potpuno novi nivo.

Čitalačka grupa: Franc Fanon „Prezreni na svetu – O nasilju” @Kvaka 22

U svom najznačajnijem i najuticajnijem delu „Prezreni na svetu” (1961) Fanon daje analizu političkih, kulturnih i psiholoških karakteristika kolonijalizma, kao i osnovne principe na kojima proces dekolonijalizacije mora da bude zasnovan. U okviru ove čitalačke grupe biće reči o prvom poglavlju ove knjige koje nisi naziv „O nasilju”.

Četvrtak, 24. mart

Otvaranje Kontakt konferencije 2022

Posle dva online izdanja, #Kontakt2022 održaće se uživo. Ova značajna konferencija okuplja profesionalce iz regiona na temu muzičkog biznisa, starih i novih trendova i aktuelnih mogućnosti. Kontakt 2022 biće podeljen u tri programske celine: tribine i paneli; izložbe i radionice; muzički deo programa (koncerti). Ceo program pogledajte na linku.

Andrej Tarkovski projekcija filma „Nostalgija” @Kvaka 22

„Nostalgija” predstavlja neku vrstu i oslikavanja sna, koji se maglovito razoktriva, u monohromatskim vizijama mirne reflekcije, koja ovde ne samo što ističe samu srž tematike ovog filma, već pored toga i izlaže ključne emotivne sekvence koje su projektovane iz unutrašnjosti glavnog aktera. Kao rezultat ovakvog pristupa i realizacije, film se više mnogo fokusira na emotivnoj predstavi, osećaja čežnje i gubitka, nego na samo glavnom akteru, nostalgičnom pesniku Andreju Gortčakovu, koji je prognan u Italiju, sa svojim prevodiocem, na misiju pronalaženja i prikupljanja podataka o životu jednog davno zaboravljenog kompozitora, koji je živeo u XVIII veku.

Vojska, mladi bračni parovi, samohrane majke, izbeglice – ko „zaslužuje” stambenu podršku? @Prostor Miljenko Dereta

Prema Analizi resornog ministarstva , samo 10% građana Srbije može samostalno da obezbede sebi dom na tržištu (kroz kupovinu ili najam). To znači da ostalih 90% zahteva neki oblik stambene podrške od države. Istovremeno, država ima na raspolaganju tek nešto manje od 1% stambenog fonda za ove potrebe. Nakon 2000. godine programi stambene podrške pate od hronične nedostatnosti kapaciteta, a namenjeni su različitim ciljnim grupama – socijalno stanovanje je delimično rešavalo potrebe izbeglih, interno raseljenih lica, kao i stanovnika neformalnih naselja, dok su subvencionisani stanovi bili obezbeđivani delu naučne zajednice, a aktuelno – i pripadnicima snaga bezbednosti.

Polazeći od pitanja zasluga koje se često pominje u javnosti kao opravdanje zbog kojeg su neke grupe stanovništa isključene iz primene određene stambene politike, razgovaraćemo i o tome kakva je stambena situacija iz perspektive različitih grupa stanovništva (mladi, domaćinstva ispod linije siromaštva, osobe u stanju beskućništva i dr.).

U razgovoru će učestvovati:
Zlata Vuksanović-Macura – arhitektkinja, urbanistkinja i istraživačica
Danilo Ćurčić, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Jovana Božičković – Krovna organizacija mladih Srbije

Petak, 25. mart

Klotljudi + Stevie Whisper @Kvaka22

Baksuzni evergrin posle tačno tri godine ponovo na pozornici u Kvaci – Klotljudi, a nakon njih Stevie Whisper.
Karte u pretprodaja 600, a na ulazu 800 dinara.

Luka Rajić, Iva Lorens, Pocket Palma u Amerikani @Dom omladine Beograda

U petak, 25. marta izdavačka kuća Kontra organizuje koncert na kome će nastupati Iva Lorens, Luka Rajić i Pocket Palma u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Ulaznice po početnoj ceni od 700 dinara za prvih 50 karata, u pretprodaji mogu se nabaviti na tickets.rs i biletarnicama Ticket Vision-a od četvrtka 17. februara. Na dan koncerta cena karte biće 1.200 dinara. Kao specijalni gosti pojaviće se sastav Retrospektiva koji koncert otvara u 20:30h.

Igor V, Nneco, Ali Güney @ KC Grad

Petak ples za početak proleća, a Nemanja slavi rođendan uz Igora i Alija. Torta, svećice, soul, boogie, disco i house. Upad: 400rsd

Ali: https://soundcloud.app.goo.gl/1udex
Nemanja: https://soundcloud.app.goo.gl/dmPNJ
Igor: https://soundcloud.app.goo.gl/Ge61F

Subota, 26. mart

Hali Gali specijal @Drugstore

Rokenrol cirkus je ponovo u gradu, ali ovog puta u okviru Kontakt festivala. Nastupaju Sitzpinker, She Loves Pablo, Bas i Stega, Bucalo, Nežni Dalibor, Rush To Relax, Skier and Yeti, Zenit Zed, Traka, MANE, NA5A, Festival Nasilja, Milf Magnet.
Cena karte u pretprodaji 600 din, na ulazu 800 din.

Feministička borba u Barseloni: Vođeni obilazak @Institut Servantes

Masovni protesti, odvažne feministkinje i hrabre borbe za prava žena, koje su se u drugoj polovini XX veka odvijale na ulicama Barselone, zabeležene su na radovima nagrađivane fotografkinje Pilar Ajmerik, čija će izložba „Feministička borba u Barseloni“ biti otvorena 8. marta u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Dva puta mesečno biće organizovana besplatna vođenja kroz izložbu, na srpskom, španskom ili engleskom jeziku.

Ulaz je besplatan, uz prethodnu prijavu putem linka: https://bit.ly/PilarAymerichVisitasGuiadas

Predstava: Placebo @Ustanova kulture Vuk Karadžić

Drama Aleksandra Jugovića

Režija: Isidora Goncić
Koreograf: Jovana Ikonić
Kompozitor: Irena Popović Dragović
Kostimograf: Bojana Kostadinović
Scenograf: Goran Stojčetović

Lica:
PETAR………………………………………………………………………Nikola Ranđelović
MITAR, LAZAR, TESLA, DOKTOR………………………………Marko Pavlović
SVEŠTENIK SRBA………………………………………………………Bojan Stojčetović
DRINKA…………………………………………………………………….Anika Grujić
STANKA……………………………………………………………………Milena Pavlović
STEFAN…………………………………………………………………….Nikola Đorđević
MILOŠ……………………………………………………………………….Strahinja Bičanin
BOTOKSA………………………………………………………………..Jasmina Stojiljković

Pardon My French @Kvaka 22

U subotu 26. marta od 20:30 časova u Kvaki 22, prvi put nastupiće francusko-srpski bend Pardon My French. Posle godinu i po dana rada u studiju, izlaze pred publiku sa petnaestak autorskih pesama, prožetih zvucima ritam-bas gitare, noise-rock violine i bubnja. Slušaćemo muško -ženski vokal koji provlači kroz tekstove scene iz života, na tri jezika. Ulaz je besplatan.

BOOGIE NIGHTS | White City Soul @KC Grad

Uz *BOOGIE NIGHTS* serijal White City Soul kolektiva vraćamo se zlatnom dobu boogie i disko muzike 70ih i 80ih godina prošlog veka i pozivamo vas na podijum za celonoćno đuskanje. Podrška sceni: 350 din

Nedelja, 27. mart

Fließgewässer / Goran Lončarević / E.U.E.R.P.I. / PonTon @KC Grad

Fließgewässer je nemački muzičar sa stalnim boravkom u Barseloni. Njegova muzika je spoj elektro-akustičkih, ambijentalnih I nojz elemenata.

Goran Lončarević je elektro-akustični izvođač iz Beograda koji će predstaviti svoj album ‘Šum(a) talasa’ koji u svom zvučnom kolažu kombinuje snimke klasičnih instrumenata sa elektronskim ambijentalnim pasažima, stvarajući post-minimalističke kompozicije – hladnu, repetitivnu zvuuučnost.

E.U.E.R.P.I. je gitarski dron projekat Miriana Koleva, koji živi na Staroj Planini.

PonTon je ambijentalni soundscape duo Igora Štanglickog i Marka Jevtića koji dosledno, više od decenije, gradi zvučnu mapu snolikih pejzaža kroz improvizaciju i eksperiment.

Ulaz: 400 dinara

Bluzika Blues Jam Session @Bluz i Pivo

SVI STE DOBRODOSLI – pevačice, pevači, basisti, pijanisti, gitaristi, harmonikaši, saksofonisti, trubači, perkusionisti… PONESITE INSTRUMENTE!

Šta treba znati:
1. Session se svira na isključivo AKUSTIČNIM GITARAMA i svi ostali akustični instrumenti su dobro došli
2. Na bini će biti set bubnjeva, bas pojačalo, mikseta, dva mikrofona, dve klavijature
3. Postoji set lista od 24 pesama sa tonalitetima, izvodjačima i linkovima. Prostudirajte, izaberite 2 pesme i prijavite se na [email protected] – Milan. Zaključenje prijave je pred početak sessiona. Redosled nastupa je po redosledu prijava. Ukoliko želite da se prijavite a session je počeo, imajte malo strpljenja, sačekajte pauzu i naćićemo mesto i za vas, kada ispoštujemo ljude koji su se već prijavili.
4. Učesnici sessiona imaju jedno piće od kluba i mnogo bitnije, mogućnost da upoznaju kolege, razmene ideje, mišljenja i nadamo se u budućnosti, stvore mnogo dobrih bendova.
5. Čeka vas raspoložena i iskusna ekipa;
Blues Jam Band:
Blagoje Nedeljković Pače – bubanj
Zoran Milenković – bas
Vojin Jovanović – vokal i gitara
Milan Petrović – organizacija i klavijature

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *