fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 22-28. jun /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
22. June 2020.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 22. jun

Psihološko savetovalište Mozaik i Dom omladine Beograda organizuju ciklus tribina pod nazivom „Stres i trauma“ s početkom u 18h. Postoji li način da se spremimo za nove stresove i izazove? Postoji li neki „pravi“ način razmišljanje na tu temu? Postoje li neke psihološke tehnike koje mogu da ojačaju naše telo i njegove kapacitet da sve to izdrži? Šta se dešava ako ne brinemo o sopstvenom telu ili „gutamo“ stres? Postoji li neki psihološki „proveren“ način da ojačamo sopstveno mentalno i fizičko zdravlje? Na ova i druga pitanja zajedno sa vama odgovor će pokušati da pronađu učesnici: prof.dr Tamara Klikovac, vanredni profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, psihološkinja i sistemski porodični psihoterapeut, Tamara Vidović, psihološkinja i telesni psihoterapeut, dr Daniel Mešković – psihoterapeut i lekar i Marko Tomašević, psiholog i psihoterapeut pod supervizijom.

Izložba studentskih radova nastalih u okviru online nastave na odseku Novi mediji na FLU, koja je organizovana tokom karantina uzrokovanog pandemijom korona virusa COVID-19 biće otvorena večeras u 19h u Galeriji FLU u Knez Mihailovoj 53.
Radno vreme galerije:
ponedeljak-petak od 10 do 20h
subota od 10 do 14h

Utorak, 23. jun

Međunarodni dan Dunava se u Srbiji se proslavlja svake godine 29. juna. Ove godine, u susret proslavi Dana Dunava u Srbiji, Dunavski centar za kompetenciju u saradnji sa studentima arhitekture pod mentorstvom akademika Branislava Mitrovića i Turističkom organizacijom Srbije, a uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, organizuje izložbu pod nazivom „Muzej Dunava“ u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine koja će biti odtovrena u 19h.
Izložba „Muzej Dunava“ predstavlja projekte sedamnaest studenata druge godine master studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnovni cilj ove tematske izložbe je istraživanje kulturološkog i izlagačkog potencijala reke Dunav u savremenom trenutku, kao i ispitivanje mere arhitektonskog delovanja u osetljivoj prirodnoj sredini reke, te odnosa budućeg muzeja prema ekosistemu, mikroklimi, dinamici reke i jačini njenog toka. Svaki studentski projekt obuhvaćen ovom izložbom je po sebi individualnog karaktera i specifičan po izboru teme, lokacije i prostorne intervencije.

Sreda, 24. jun

Zašto Džimi Hendriks lomi i spaljuje gitaru? Zašto se Igi Pop valja po bini? Zašto se neki od rok muzičara “naglavačke” bacaju u publiku? Ova pitanja svakako bude radoznalost, ali isto tako ukazuju na to da „live” izvođenje predstavlja važan element muzičkog i scenskog izražavanja u rokenrol kulturi, koja je od svog početka bila vezana za ekscentrične koncertne nastupe bendova kao što su Rolling Stones ili The Doors. Ponašanje izvođača i njihovo komuniciranje ili nekomuniciranje sa publikom govori mnogo o samim izvođačima, ali i o onima koji ih slušaju. Na desetom druženju u ciklusu razgovora „Priča o rokenrolu: pogled iz antropologije” biće reči o tome kako rokenrol muzičari uspostavljaju odnos sa publikom tokom nastupa, o kakvim obrascima ponašanja se tu radi, koja su značenja takvih obrazaca, i kako publika reaguje na njih. O tome razgovaramo sa mladim antropologom koji, osim što je zaljubljenik u rokenrol zvuk, predstavlja i aktivnog učesnika domaće rokenrol kulture. Predavač i moderator diskusije: Mladen Rakić, student etnologije i antropologije, pevač i gitarista benda Crossroad. Organizatori: Kvaka 22 i Miloš Zarić, nezavisni kustos, antropolog. Ulaz je besplatan.

Drugi Festival francuskog filma će 24. juna u 21h otvoriti francuska krimi – drama „Noćna smena“ (Police ) rediteljke An Fontejn koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu. Fontejn je poznata i po biografskoj drami o životu modne ikone Koko Šanel (Coco avant Chanel ) iz 2009. godine, u kojoj je glavnu ulogu tumačila poznata francuska glumica Odri Tatu, koja se proslavila ulogom u kultnom francuskom filmu Amelija Pulen.

Četvrtak, 25. jun

Predstavljanje knjige poezije „Moja mama zna šta se dešava u gradovima” mlade pesnikinje Radmile Petrović biće održano 25. juna u Kulturnom centru Grad od 20:00h. Devojka – hajdučka trava će uglavnom pričati sama sa sobom i odgovarati na pitanja koja publika neće moći da postavi na kraju večeri. 

Petak, 26. jun

Najintimniji petak – Stray Dogg uživo u Kvaki 22

Svi su željni svirki posle ove nasilne pauze koje smo imali, ali se mora početi lagano i nežno, a Dukatove solo svirke su kao stvorene za to.
On je još pre pauze započeo niz intimnih svirki, u kojima, pored pevanja, priča o pesmama koje je napisao, kako i kada su nastale, anegdote koje znaju da budu zabavne ali i potresne povremeno. Te svirke su predviđene za mali broj ljudi, da bi mogle da se prate kako treba u intimnoj atmosferi, a i da bismo se držali predviđenih mera zaštite, tako da će biti svega 50 karata, i one se mogu rezervisati preko fejsbuk i instagram profila Kvake 22 i Stray Dogg.

Subota, 27. jun

Jutro je žurka inspirisana soundtrack-om iz serije „Jutro će promeniti sve”, u kojoj se mogu čuti svi oni bendovi i izvođači iz Srbije i regiona koje ste možda slušali na koncertima, ali retko na žurkama! Od Svemirka, Buč Kesidija i Nipplepeople pa do Jarbola i Straight Mickey and the boyz-a. Sve u svemu, cela nova regionalna muzička scena uz par starih hitova! Pridružuju se kampanji #važnoje koja za cilj ima podizanje svesti o mentalnom zdravlju i sprečavanju suicida. Moći ćete da donirate novac za Centar Srce i/ili knjigu za koju smatrate da može nekoj drugoj osobi pomoći ili je i sama vama pomogla.

Poetarium ovoga puta otkriva tajne veze između poezije i sna. Svako ko želi da učestvuje, da čita svoju poeziju neka spremi dve svoje pesme i prijavi se u inbox Poetariuma. U skladu sa temom, spremiti jednu pesmu (bilo tuđu ili svoju) u kojoj se spominje ili je posvećena snu. Može se i ispričati jedan upečatljiv san. 

Nedelja, 28. jun

Otvaranje izložbe „Za naš kej“, u nedelju, 28.6. u 12 časova na platou Savskog keja kod Teatra na Savi (na kraju Nehruove ulice, kod okretnice autobusa 45). Ovom prilikom biće predstavljena aktuelna situacija i najavljene buduće akcije na Savskom keju. Svi su dobrodošli!

Tagovi:
Najnovije iz: Sanduče

Iskra Trail na Kosmaju

Staze su osmišljene tako da zadovolje sve nivoe trkačke pripremljenosti, od početnika do iskusnih trkača

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *