fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 26.12 – 1.1 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
26. December 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 26. decembar

Hiroshima mon amour @bife Ventil

Projekcija na zidu: Hiroshima mon amour (1959)
Režija: Alain Resnais

Remak delo francuskog novog talasa, o dvoje ljubavnika, pariskoj glumici i japanskom arhitekti, u gradu stradalom od atomske bombe.
Nagrađivani scenarijo napisala je francuska književnica Marguerite Duras.

Ponedeljak od 18h

Dokaži bajku – humanitarna revija Somborske šnajderke @Karbon

Somborske šnajderke su žene koje su se spasile od partnera nasilnika i posle sigurne kuće odlučile da pomognu i drugim ženama. Ove žene su naučile da je jedini način da se žrtva oslobodi tako što će ekonomski i psihički da se osnaži i osamostali. Zato sad tu lekciju prenose dalje, edukuju i obučavaju druge žene, pomažu im da nađu posao, da dobiju vozačku dozvolu, da obezbede egzistenciju sebi i deci – da ne bi morale da se vrate u pakao iz kojeg su pobegle. Zadovoljna.rs je odlučila da pomogne Somborskim šnajderkama i svim ženama u Srbiji. Zato organizujemo reviju i humanitarnu aukciju haljina koje su lično dizajnirale i šile Somborske šnajderke. Sav prihod sa revije će ići njima za osnivanje novog prostora za rad, Šnajderaj centra u Somboru. Pomozi nam da zajedno ostvarimo ovu misiju.

CZKD Bioskop Projekcija i razgovor o filmu „Rampart”

Film Rampart iz 2021. godine reditelj Marko Grba Singh opisuje kao film o kraju detinjstva, odnosno kao oproštaj od prostora detinjstva. Film se oslanja na arhivu, ali na način koji je dovodi u stalni odnos sa savremenošću. Nakon projekcije filma, u razgovoru o filmu učestvuju: Ognjen Glavonić i Marko Grba Singh. Moderator: Aleksandra Sekulić.

Utorak, 27. decembar

Promocija Kalendara Centra za grafiku za 2023. VRHOVI – autorka Nina Ivanović

Utorak 27. decembar od 19:30h / Galerija Centra za grafiku, Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16
Izložba je otvorena do 30. januara 2023.
Vrhovi – kalendar za 2023. godinu / Autorka: Nina Ivanović

Kalendar je autorsko delo posebno odabrane umetnice za tu priliku. Reč je o ekskluzivnom izdanju, štampanom kao umetnička grafika. Ovoga puta majstor štampe Marija Anđelković izvodeći u tehnici litografije u ekskluzivnom tiražu od 60 potpisanih originalnih primeraka omogućava umetnici Nini Ivanović da nam ponudi pogled na mesto ličnog spokoja i vedrine. Nudi nam nadu za 2023. da su nam „Vrhovi“ dostižni. Promociju prati kamerna izložba autorke.

Želje, čestitke i PROTESTI @KC Grad

Protestujemo umetnošću! Dođite 27. decembra u KC Grad na izložbu umetničkog kalendara, gde će biti predstavljena goruća pitanja koja muče kreativce, kroz ilustracije i protestne izjave. Od 20 do 23h muziku će puštati NASKE, a vi ćete moći da kupite kalendare za 2023. godinu.

Promocija knjige STRIPOTERAPIJA @UK Parobrod

Pozivamo vas na promociju knjige STRIPOTERAPIJA autorke i ilustratorke Ane Petrović! Promocija će biti održana u utorak, 27. decembra, u 19h, u UK „Parobrod” (Kapetan Mišina). Od naše objave „Hej, knjiga STRIPOTERAPIJA je otišla u štampu“ prošlo je manje od tri meseca, a STRIPOTERAPIJI su se za to vreme već dogodile tri nagrade, dva tiraža i puno zanimljivih razgovora!

Zbog neobičnog spoja stripa i psihoterapije ova autobiografska knjiga je privukla pažnju stručne javnosti, ali i široke publike koja se lako pronašla u duhovitim i dirljivim scenama. Pridružite nam se u još jednom razgovoru o STRIPOTERAPIJI. Ovoga puta bavićemo se destigmatizacijom teme mentalnog zdravlja u našem društvu, pričaćemo o tome koliko je smeh važan za suočavanje sa raznim problemima, a biće reči i o knjigama, filmovima, muzici i video-igrama koji su obeležili naša detinjstva.

Sreda, 28. decembar

Booking #51: Niz pukotina / Nikola Radić @KC Grad

U sredu, 28. 12. u 18h, u okviru 51. izdanja platforme Booking, predstavićemo roman Nikole Radića „Niz pukotina”, objavljen u izdanju NoRules Izdavaštva. Razgovor sa Radićem vodiće Miloš Živković, autor zapaženog romana Košmarnik (Darma Books). Dijalog će se ticati i Živkovićeve knjige, koja će takođe moći da se kupi u KC Gradu. Nakon razgovora, Nikola Radić će sa prijateljima iz benda Barka Dilo odsvirati polučasovni muzički set. Biće to prvi zajednički nastup trojice osnivača benda posle devet godina.

Nova restauracija: KLAKSON (1965) | Sezona filmskih klasika @Jugoslovenska kinoteka

Restaurisana verzija filma „Кlakson“ (1965) Vojislava Кokana Rakonjca biće premijerno prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci i na njenom Jutjub kanalu 28. decembra u sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku Evropske komisije. Film „Кlakson“ je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u 2К rezoluciji. Nova kopija premijerno će biti prikazana u sali „Makavejev“ u terminima od 18 i 20,30 sati, a na Jutjub kanalu Кinoteke od 21 sat.

Premijerna projekcija spota Otac sam ti ja @Dim

Novi muzički video kolektiva Efemerne Konfesije nastao je za numeru „Otac sam ti ja” koji je prvobitno napisan i izveden u okviru 45-minutnog post-kabaretskog performansa ‘„Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”. Dosadašnji rad Efemernih Konfesija karakterišu hibridne scensko-muzičke forme koje se opiru kanonima, kategorijama i šablonima referišući na istorijske primere performansa u čijem je fokusu čin preoblačenja, integrišući sve oblike dreg izraza i kritički artikulišući dnevno-političku stvarnost.

Četvrtak, 29. decembar

LIRA VEGA Live @Chillton

Koncertna promocija novog albuma grupe Lira Vega – Posledice rada I. Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe „Pozorište Šešira”. Prvi album „Lira Vega” objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma „Sreća i ljubav”(Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a „Duhovi” (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin – Đorđević.

Predstava „Sanjari” Dorćolsko Narodno Pozorište @Kvaka 22

Predstava „Sanjari” u izvođenju Dorćolskog narodnog pozorišta – scena Kosmodrom, po motivima filma Sanjari Bernarda Bertolučija i istoimenog romana Gilbera Adera u Kvaki 22. U proleće 1968, jedne noći, svet je konačno eksplodirao kroz filmsko platno. Na ulicama Pariza, amerikanka Megi upoznaje Tea i Izabelu tokom studentskih demonstracija. Brat i sestra blizanci, pozivaju je u zanosnu avanturu. Troje mladih, zatvoreni u stanu, ispituju dubine svojih mogućnosti, opredeljenja, misli, potreba i želja…

Beogradska zima: Novogodišnji Zidić specijal @Dom omladine Beograda

U okviru manifestacije Beogradska zima, Grad Beograd i Dom omladine Beograda predstavljaju specijalan novogodišnji program popularnih besplatnih Koncerata na Zidiću, u četvrtak 29. i petak 30. decembra od 14 do 16 časova, na Platou Milana Mladenovića.

Prvog dana publici će se predstaviti Neuspeh, pank bend iz Novog Sada, potom Laplander, eksperimentalni elektronski pop sastav iz Beograda, kao i Nataleé, izuzetno talentovna pop-rege umetnica, sa svojim sastavom.

Drugog dana ćemo imati priliku da čujemo Mitsko biće, obećavajućeg i veoma originalnog kantautora, kao i Auf Wiedershen, već poznati alternativni rok bend, oba iz Beograda. Na kraju programa nastupiće grupa Krug, sa programom posvećenom muzici Ekaterine Velike, u počast Milanu Mladenoviću, čije ime nosi plato ispred Doma omladine Beograda. Biće to prvi put da se njegova muzika izvodi na ovom mestu.

Petak, 30. decembar

Danilo Kas All Night Long @20/44

Za kraj svoje uspešne godine, Danilo Kas je na brodu cele noći. Plovimo Atlantikom, preko Severnog ledenog mora, sve do Sredozemlja. Ledeni bregovi, nostalgična pučina i nemirni virovi – Otkrivamo svet! Setovi su uvek dinamični: od funk-a, soula i house-a do eklektičnih i plesnih klupskih numera.

DISCO DELIGHT | White City Soul & friends @Strogi Centar

Prednovogodišnja euforija dostiže vrhunac 30. decembra kada u Strogom Centru na dva stejdza ponovo pravimo žurku za pamćenje. Ovog puta sa nama su Shoomadisco & Marquez V, dva čoveka koja ne treba posebno najavljivati – od svojih redovnih emisija na radio Nuli, preko gostovanja u svim većim klubovima u Srbiji i regionu, dolaze sa punim torbama ploča i čekaju vas na Supernova bini.

Koncert: Petar Martić @KC Grad

Novogodisnji koncert moskvskog muzičara srpskog porekla, Petra Martića u Beogradu. Mešavina old school hip-hopa, džeza i fanka u pratnji kultnog ruskog saksofoniste Sergeja Hramcevića (The Omy, Inturist) i beogradskog kontrabasiste Nikole Burgarčića (Prototip). Posle koncerta sledi žurka sa dj setovima.

Tijana T, Maria Karan, Tadi @Drugstore Beograd

After another round around the globe, Tijana T is back in the city! In her previous Drugstore visit, Tijana got her eyes on two emerging talents, Tadi and Maria Karan, who she invited to join her for one last night of eclectic contemporary electronica in 2022.

LINEUP
Tijana T
Maria Karan
Tadi

Subota, 31. decembar

NOVI NOVI NOVI GOD!

Nedelja, 1. januar

Prvi dan ostvarivanja vaših novogodišnjih rezolucija!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *