fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 26.9 – 2.10 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
26. September 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 26. septembar

Izložba čehoslovačkih plakata jugoslovenskih filmova @Jugoslovenska kinoteka

Ponedeljak 26. 9. u 18.00 svečano otvaranje

Izložbu otvaraju ambasador Tomáš Kuchta i autori:
– Marie Barešová (Nacionalni filmski arhiv Prag), istoričarka filma,
– Ondřej Vojtěchovský (Karlov univerzitet u Pragu), istoričar i
– Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke

Nakon svečanog otvaranja i predavanja autora izložbe sledi projekcija filma: Švedski aranžman (Atrakce švédského zájezdu)

Delikatesni ponedeljak #IzbegliceMojeKomšije @KC Grad

Isto mesto, različiti ukusi – degustacija ukrajinske kuhinje u KC Grad. Ovoga puta će se na trpezi naći hrana iz Ukrajine, uz srpske specijalitete učenika Ugostiteljsko-turističke škole. Deo trpeze će činiti slane i slatke varenike, kao i kručenike sa pečurkama i sirom.

Projekcija na zidu: Autumn Tale @bife Ventil

Projekcija na zidu: Conte d’automne (1998)
Režija: Éric Rohmer

Prva jesenja projekcija je romantična komedija/drama čuvenog francuskog režisera, poslednji film iz njegovog ciklusa Contes des quatre saisons.

Utorak, 27. septembar

Izvođenje poezije Silvije Plat na filmu @SKC

Da je Silvija Plat postala popularnija svojom životnom pričom nego objavljenim pesmama, bilo je sasvim očigledno prošle godina kada je njena ćerka Frida Hjuz preko agencije Sotebi, ponudila na aukciji ljubavna pisma njenih roditelja iz doba najveće međusobne strasti, Silvijin špil marsejskog tarota, i štošta drugo… najmanje je bilo interesovanja za pisma koja su za predmet imala njenu književnost, a špil tarota je otišao po astronomskim cenama… Stoga nije čudo ni da njen lik najčešće zatičemo u biografskim dramama, od kojih je najuspešnija „Silvija“ Kristine Džef iz 2003, u kojoj se citiaju i njeni stihovi, kao i u romantičnoj drami „Veoma dobre devojke“, Naomi Foner, iz 2013.

Mnoštvo video isečaka biće povod, kao i osnovni materijal za priču o pozicijama koje stihovi Silvije Plat imaju u nasleđu popularne kulture poslednjih pola veka.

Premijera: SVET BEZ ŽENA / 56. BITEF 2022 @CZKD

Žene i rad – tema je u fokusu projekta Svet bez žena. Autorke polaze od istraživanja strukturalnih nejednakosti u srpskom pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normalizovanog nasilja, reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca, i dolaze do pitanja: „Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad?“ Predstava preispituje koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav (prema umetnosti) predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije.

Sreda, 28. septembar

La haine – na otvorenom! @Novi bioskop Zvezda

Metju Kasovic je osvojio filmski svet filmom „La haine”, grubim, uznemirujućim i vizuelno eksplozivnim pogledom na rasnu i kulturnu nestabilnost u savremenoj Francuskoj, posebno u oblastima sa niskim prihodima na periferiji Pariza. Vins (Vinsent Kasel), Hubert (Hubert Kunde) i Said (Said Taghmaoui)—Jevrejin, Afrikanac i Arapin—daju ljudska lica francuskoj imigrantskoj populaciji, ogorčenost njihovom marginalizacijom polako tinja dok ne dostigne tačku ključanja. Delo teške lepote, „La haine” je obeležje savremene francuske kinematografije i zadivljujući odraz tekuće krize identiteta u ovoj zemlji.

Sreda u 20:00h na otvorenom!

PERJE / PIUME & ČVOR….U UTROBI ŽONGLERKE @CirkoBalkana

Predstava „Perje” istražuje jezik klovna poigravajući se poetskim i grotesknim, komičnim i subliminalnim, između ritmova i leta ptica. Elena Burani istražuje stanje čekanja, emocionalnu klackalicu između slobode ‘biti’ i straha od toga da sama sebi nije dovoljna, da ne može biti ‘bez’.

U specifičnoj atmosferi apstraktnog sna nova predstava Frančeske Mari istražuje pokret, inspirisana mitologijom Tonge, ženstvenošću i žongliranjem. To je oda tradicionalnoj kulturi koja spaja žene i neizrecivu radost jednostavnog čina bacanja predmeta. Predstava je inspirisana igrom haiko sa ostrva Tonge u kojoj mlade žene kroz ples i igru bacaju u vazduh loptaste plodove voća tui-tui. Kroz žonglersku praksu i tradiciju haikoa, koristeći ples, manipulaciju objektima i antipod žongliranje Frančeska stavlja u fokus ženstvenost, kao i sve ono što povezuje žene iz različitih kultura.

Ulaz (obe predstave): 500 RSD

Četvrtak, 29. septembar

56. BITEF Glavni program: SOLO @Luka Beograd

Za predstavu Solo ne važi latinska izreka nomen est omen, jer u njoj nastupa četvoro izvođača, pa očito nije – solo. Međutim, njeno polazište odgovara naslovu jer je bilo „solističko“, svodilo se na lično profesionalno preispitivanje rediteljke Nine Rajić Kranjac, njenog položaja u poslu kojim se bavi, te slovenačkih pozorišnih okolnosti. Solo je projekat u kom se rediteljka i glumci sreću kroz improvizaciju. To je pokušaj da se od nagoveštaja kreira događaj, polazeći od pitanja šta to znači biti sam. Čemu pozorište, čime se ono bavi, kako kroz ove susrete promeniti način razmišljanja o njemu?

18:00h / Luka Beograd, Stari Matrez (Žorža Klemansoa 37)

Zeleni razgovori: Sve boje vazduha u Srbiji @Nova Iskra Workspace

Očekuje nas počekat grejne sezone – pravo vreme da pričamo o važnim temama! Kakav smo vazduh disali tokom godine? Kakve posledice po naše zdravlje ostavlja narušen kvalitet vazduha? Da li je potrebno menjati Zakon o zaštiti vazduha?

Na Zelenim razgovorima učestvuju:
Dejan Lekić, Nacionalna ekološka asocijacija (NEA);
Mirko Popović, Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI);
Prof. dr Dragana Jovanović, pulmološkinja;
Ognjan Pantić, Beogradska otvorena škola;
Milenko Jovanović, NEA.

eleni razgovori, četvrtak, 29. septembar, 12 časova, Nova Iskra, Cara Dušana 18

PRODOR / BREACH @CirkoBalkana

SOM NOISE (Španija) / PRODOR / BREACH
četvrtak 29.9.2022. / 20:00

Čvor, plod ugnjetavanja njenog zadovoljstva. Čvor koji joj veže ruke i tera da izvrši nasilje nad sobom. Nakon što eksternalizuje bes i fizički oseti bol, počinje da oprašta i povezuje ​​se sa svojim unutrašnjim bićem. “Prodor” govori o seksističkom nasilju nad telom žene kao o kolektivnom i transgeneracijskom sećanju, počinjenom od strane patrijarhalnog sistema i baštine hrišćanstva. Kroz jezik zvuka i pokreta, na intiman i poetičan način, Som Noise nas poziva u prostor dvosmislenosti između užitka i bola, erotike i nasilja, pokornosti i osnaživanja kako bismo došli do dijaloga o seksualnom zlostavljanju i sistemu koji ga održava.

Petak, 30. septembar

Sonja Sajzor’s Tronic Lab x Nezbrinuti: Vaskrsnuće @KPTM

Zlice, ružnice i rasplakane tužnice, Dom za nezbrinute kraljice i kraljeve i Sonja Sajzor’s Tronic Lab 30. septembra otvaraju sezonu čudovišta, akrepa i aveti u studiu ”KPTM je radio” u Žorža Klemensoa 22. Osam krvožednih monstruma vam priprema nezaboravne performanse od kojih se i najhrabrijima ledi krv u žilama!

Satnica:
21h – Otvaramo vrata
22h – Drag Show ”Vaskrsnuće”
23:30 – 04:00 – Sonja Sajzor’s Tronic Lab

999999999 Hybrid / Music Reactions Event @Drugstore Beograd

The boys are back in town! Music Reactions ugostiće italijanski duo 999999999 opet u Dragstoru! 999999999 (hybrid) – tehno duo iz Italije prvi put su u Dragstoru nastupali 2018. godine na nezaboravnom REACT 3 tehno spektaklu. Beskompromisni acid zvuk je karakterističan na njihovim live nastupima.

BOYS TOYS, izložba Nikole Dimitrovića @Kulturni centar Dorćol

Novu izložbenu sezonu počinjemo izložbom BOYS TOYS umetnika Nikole Dimitrovića. Pozivamo vas na otvaranje izložbe u petak 30. septembra od 20h (Mike Alasa 48). Izložbu realizujemo u saradnji sa galerijom X Vitamin. Na otvaranju izložbe muziku pušta STRAST.

Kustos izložbe Brajan Vojinović formirao je koncept sa željom da preispita patrijahalne vrednosti i kulturološko nasđe koje se nameće cis muškarcima u formativnim godinama odrastanja. Odakle dolazi potreba za separatisanjem i želja za nanošenjem bola drugim ljudima? Da li je potiskivanje emocija zdrav mehanizam i da li je mržnja korisna za individuu i društvo?

Phillie P, Vemić, Mihajlo & Little Lu @KC Grad

Ozbiljan četverac se vraća na mesto zločina, dođite po najslađe milozvučje, dok vam se kukovi neumorno njihaju.
Upad: 400 rsd

Subota, 1. oktobar

Drugstore’s Season 11 Opening

Drugstore otvara svoje prostorije za 11. sezonu. Ovog puta na tri bine su rezidenti iz Beograda i inostranstva plus brojni novi nastupi koji su nas krasili u protekloj sezoni. Dobrodošli!

Jesenji Vašar u Kluzu

Jesenji Vašar u Kluzu stiže na red! 1. i 2. oktobra vas očekuje jos jedna fenomenalna vikend avantura! Iskoristimo poslednje tople sunčeve zrake da još jednom prošetamo jednim velikim dvorištem kulture, muzike, domaćih đakonija, mašte, zabave i nacionalnog identiteta.

Pozivamo vas da posetite naše celodnevno vikend druženje na dobro poznatoj adresi – u dvorištu fabrike Kluz, 1. i 2. oktobra sa početkom u 16h! Ulaz na vašar je BESPLATAN!

Nedelja, 2. oktobar

Besplatno udomljavanje baštenskih biljaka @Ljube Didića 38

U nedelju, 2.10.2022. godine, od 14h do 19h, imaćete jedinstvenu priliku da udomite cveće koje je baka Petrojka sa pažnjom sakupljala godinama.

Baka Petrojkina bašta (Ljube Didića 38) formirana je decenijama sa pažnjom, međutim to je neće lišiti sudbine mnogih beogradkih bašti – ona će uskoro biti uništena, a na mestu smokve izniknuće zgrada i parking mesta. Ipak, to nije razlog da ne izvučemo što više biljaka i raselimo ih po Beogradu i šire!

Iz bašte moguće je udomiti:
hoste, različite perene, kampanule, brestove svih veličina, smokve, lukovice lala, đurđevak, ruže, zevalice, nanu, mlade čemprese, nekoliko odbeglih lavandi, petlovu krestu i mnoge druge biljke.

BluzArt BAZAR @Bluz i Pivo

 02. OKTOBAR 2022. / od 15:00 DO 23:00 h

Sve se dešava u kafiću, pa te niko ne prisiljava da kupiš bilo šta, nema tog osećaja “tu sam da bi kupio nešto” – već uživam u fenomenalnoj muzici sa DJ pulta i ujedno razgledam drangulije! Šetnja kroz šarenilo i osmeh na svakom štandu. Da, imaš priliku da odmah upoznaš ljude koji izrađuju umetnost i da sa njima pričaš o smislu ili nameni!

Očekuje vas puno kreativnih i unikatnih radova, rukotvorina, širokih osmeha i pozitivne energije uz fantastičnu muziku. Podržite domaće umetnike i kupite nešto autentično i lepo!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *