fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 27.2 – 5.3/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
27. February 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 27. februar

Domaća premijera filma “Ovuda će proći put” @mts dvorana

Srpska premijera filma „Ovuda će proći put“ autorke Nine Ognjanović biće održana u ponedeljak, 27. februara u 19.30 časova u mts Dvorani u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

What We Do in the Shadows @bife Ventil

Projekcija na zidu: What We Do in the Shadows (2014)
Režija: Taika Waititi, Jemaine Clement

Novozelandska komedija, mokumentarac koji prati život tri cimera, vampira.

Ponedeljak od 18h

Zagađenje vazduha sumpor-dioksidom: posledice i rešenja @Kafe bar 16

Emisije sumpor-dioksida u Srbiji u proseku su šest puta veće od dozvoljenih. Visoke koncentracije ovog štetnog gasa ugrožavaju biljni i životinjski svet, dok kod ljudi povećavaju rizik obolevanja od raka i respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Jedno od mogućih rešenja za ovaj problem jeste izgradnja postrojenja za odsumporavanje, ali je u pitanju skup i dugotrajan proces. U Srbiji, prva upotrebna dozvola za postrojenje za odsumporavanje izdata je tek početkom 2023. godine, a prosečna starost naših termoelektrana je iznad 45 godina.

Uzimajući u obzir sve navedene informacije, na događaju ćemo se baviti pitanjem da li je svrsishodnije uložiti sredstva i napore u diversifikaciju izvora energije, energetsku efikasnost i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije i time suštinski doprineti zaštiti životne sredine i ljudskog zdravlja.

GOVORNICI:
• Prof. dr Dragana Jovanović, pulmolog
• Aleksandar Kovačević, viši gostujući istraživač na Oksfordskom institutu za energetske studije
• Mirko Popović, programski direktor RERI-ja

Izložba Dva doma // Tane Laketić i Anita Lilić @KC Grad

Izložba predstavlja dom kao ključnu i polaznu tačku kroz koju umentički radovi ukazuju na egzistirajuće pojave unutar doma – javne i intimne. Vizija doma percipira se na različite načine – javna slika doma je bezbedno i stabilno utočište, nasleđe koje se reprezentuje. Nasuprot tome – intimna predstava doma je ona koja ukazuje na ranjivost, intimnost i skrivene odnose. 

Ideja Antitinog doma polazi javne predstave doma kao utočišta i sakralnog prostra u kome se baštine individualna osećanja i sećanja na detinjstvo. Prostor reprezentativnog doma, Tane ispunjava strašću, napetošću i nesigurnošću. Konstruisani javni prostor ispunjava se intimnim pojavama, erotikom sa pitanjima o rodnom identitetu i seksualnosti. 

Utorak, 28. februar

Biopoetička istraživanja Anges Mejer-Brandis @SKC

Anges Mejer-Brandis uglavnom svoje radove predstavlja u vidu instalacija, sačinjenih od bioloških i tehnoloških komponenti. U njima se susreću naracija i mit, prošlost i budućnost, naučne i umetničke istine, odnosno empirijski proveljive činjenice i fikcija, preispitujući sve to što razumevamo pod neposrednom realnošću svakodnevnog života.

Po sopstvenim rečima, ona razvija “umetničke instrumente i metode za istraživanje skrivenih i nemogućih svetova, udaljenih realnosti koje se nalaze unutar ili izvan Zemlje, kao i realnosti premalih ili eteričnih dimenzija”. Kao ličnu institucionalnu bazu, iako stalno sarađuje sa naučnim, istraživačkim i obrazovnim institucijama, kao i izlagačkim prostorima, ona je osnovala fiktivni “Institut za umetnost i subjektivnu nauku”, a kasnije i “Kancelariju za migraciju drveća”.

Izložba “PETLJA” Petra Aleksića @Galerija DOB

Izložba “Petlja” predstavlja umetnikovu prvu seriju tapiserija. Povedena je intuitivnom idejom spajanja apstraktnih pejzaža, novih formi kao i svežeg ličnog izraza autora. Kroz pristup nedefinisanog vizuelnog odredišta, Petar Aleksić prikazuje fragmente neispričanih priča i složenih prizora mašte.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

Josep @bife Ventil

Projekcija na zidu: Josep (2020)
Režija: Aurel

Francusko/belgijsko/španski film o životu Josepa Bartolija, katalonskog ilustratora, slikara, pisca i revolucionara, kao i njegovoj vezi sa Fridom Kalo.

Utorak od 18h

MOGUĆNOST ZABAVLJANJA KOD PTICA @Bitef teatar

Predstava „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ iznosi pred publiku neskrivenu sumnju u opstanak čovečanstva, jer vreme je isteklo – pitanje je samo da li za nas ima prostora na nekom ostrvu ili nekoj drugoj planeti? Tekst nas vodi kroz otuđenje sveta od bogova sunca i zemlje do hiperprodukcije mesa, a pronađen je negde na otpadu, skeniran od strane robota usisivača i prepričavan zajedno sa drugim recikliranim robotizovanim aparatima – automobilčićem, dronovima, testerom, kasetofonom i drugim otpadom naše civilizacije.

Inovativnost ove predstave jednako je prisutna kako u biocentričnosti teksta, režiji predmeta, dizajnu scene, nalaženju nove svrhe odbačenim predmetima i sjajnom izvođenju mladih glumaca.

Sreda 1. mart

Izložba It is what it’s not – Yao Wang @Transformart Gallery

Kulturforum vas poziva na otvaranje prve samostanle izložbe u Beogradu, autora Yao Wang pod naslovom IT IS WHAT IT’S NOT. U sredu, 1. marta 2023. godine u Transformart gallery na adresi Svetog Save broj 8, sa početkom od 19 časova.

“To јe ono što niјe” јe Jaova prva samostalna izložba u Beogradu – seriјa radova koјi јe većinski nastala u poslednjih mesec i po dana, nakon što јe iznajmio studiјski prostor na 3 minuta od svog stana – iako je njegova kirija poskupela.

All That Jazz – u Zvezdi!

Neprirodno nadaren reditelj i koreograf Bob Fos okrenuo je kameru prema sopstvenom životu za ovo ludo maštovito muzičko remek-delo. Roj Šajder igra ulogu svoje karijere kao Džo Gideon, čiji iscrpljujući radni raspored – montaža brodvejske produkcije danju i montaža njegovog najnovijeg filma noću – i rutina amfetamina, pića i seksa ozbiljno ugrožavaju njegovo zdravlje. Fos se uvlači u Gideonov (i sopstveni) um, pretvarajući njegov unutrašnji svet kao fantazmagoričan spektakl. Sastavljen sa vizionarskim montažama koje čine da ples oživi na ekranu kao nikada ranije, i prepun uzvišenog rada nogu poput En Rajnking, Lilanda Palmera i Bena Verina, “All That Jazz” gura muzički žanr do ličnih dubina i virtuoznih estetskih visina.

Sreda u 20:00h u Zvezdi!

Projekcije digitalno restaurisanog filma „Belo odelo” @Jugoslovenska kinoteka

Film „Belo odelo“ (1999, Zillion Film), u režiji i po scenariju Lazara Ristovskog, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. marta u terminu od 18:30 časova. Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

JAZZBOIS (HU) at HORIZONTALIKA @Anti Shop Elektropionir

Džez-hip-hop trio iz Budimpešte. Njihov debi “Jazzbois Goes Blunt” je imao snažan uticaj na džez i hip-hop scenu, kreirajući jednistvenu fuziju obojenu psihodelijom koja je iz temelja potresla džez mastere i slične ljubitelje dobrog ritma. Kao potpune novajlije pojavili su se na sceni gde su ih prepoznali ključne figure iz muzičke industrije, završili su na mnogim kuriranim plejlistama na Spotify-ju i Apple Music-u, njihova muzika vrtela se na radiju worldwide.fm i čak u kancelarijama legendarne džez izdavačke kuće – Brownswood Records.

Četvrtak, 2. mart

Premijera igranog filma „Mutacija” @Kvaka 22

Premijera kratkog igranog filma „Mutacija”, čija će premijera biti održana u prostoru Kvake 22 u četvrtak, 2. marta sa početkom u 20h. Ulaz je besplatan.

Sinopsis: „Jedan stan. Tri prostorije. Četiri dekade. Osam likova. Od plaćenog ubice do poslovnog čoveka. U ovom kratkometražnom omnibusu, kroz četiri zasebne ali tematski povezane priče, smeštene u periodu od posleratnih pedesetih, pa sve do modernih vremena, rediteljsko-scenaristički duo Stevan Stančević i Zoran Bar nenametljivo usmerava gledaoce ka odgovoru na centralno pitanje: šta je to što kroz vreme dobija sve suptilniju, a samim tim i opasniju, formu?”

DRAMA QUARTET live @Bluz i Pivo

Parni i neparni ritmovi, vrhunski aranžmani i numere, velika virtuoznost muzičara- to je Drama Quartet! U četvrtak u Bluziki! Drama Quartet je počeo sa autorskim radom 2014. godine, izvodeći džez kompozicije lidera Aleksandra Cvetkovića Drame na bubnjevima, Luke Ignjatovića na alt saksofonu i Aleksandra Grujića na klavijaturama u sastavu organ trija.

Sastav:
Aleksandar Drama Cvetković- bubnjevi
Luka Ignjatović- saksofon
Andreja Stanković- gitara
Milan Nikolić- kontrabas

Petak, 3. mart

10 godina Bekfleša – Live @Zappa Baza

Nakon 3 godine pauze, vaš omiljeni boj bend vas poziva da dođete na proslavu 10 godina postojanja, senzualni dvojac sa svojim redovnim pojačanjem stiže u prestonicu Balkana da zatrese sve od Avale do Kalemegdana svojim supersoničnim hitovima, Zato brže bolje po kartu jer koliko brzo starimo sledeći koncert možda bude za 20 godina. Jedva čekamo i vi isto ljubimo vas i vidimo se u Zappa Bazi 3.3.2023.

Alex Zhang Hungtai (ex-Dirty Beaches) @KC Grad

Ako neko poseduje magičnu sposobnost da muzikom kreira film kao deo našeg ličnog slušalačkog iskustva, onda je to svakako Alex Zhang Hungtai.

Žanrovski, njegova muzika kreće se od garaže, post-panka, nojza, preko ambijenta, pa sve do fri džeza. Kada je 2011.godine izašao album „Badlands“, kritika je Alexa videla kao modernu verziju Elvisa Presleya ili Roya Orbisona zbog njegovog omaža pedesetim godinama i nostalgičnog reverbovanog vokala, koji odzvanja preko snimljenih lo-fi traka. Možda zato ni David Lynch nije propustio priliku da mu dodeli malu ulogu u trećoj sezoni serije “Twin Peaks”.

Neumorni putnik Alex Zhang Hungtai vraća se 3. marta u KC Grad. Dođite da čujete gde je bio čitavu deceniju.

drumbooty // CREALITY // album release show @Kvaka 22

O albumu:
Počeo sam da istražujem ulogu tehnologije jer kao džez muzičar bez formalnog obrazovanja nisam bio dovoljno siguran u svoju sposobnost da radim tradicionalnu džez kompoziciju. Korišćenje softvera je izgradilo moje samopouzdanje kao kreatora i omogućilo mi da ovim novim imaginarima nahranim članove svog benda kako bi i oni mogli da izađu iz svojih zona udobnosti. Kreativnost je izložba koliko smo daleko stigli u ovom procesu puštanja da naš muzički razvoj bude pod uticajem veštačke inteligencije.

Luka Ignjatović – saksofon
Bojan Cvetković – klavijature
Stevan Milijanović – klavijature / synth bass
Milan Nikolić – bas
Pedja Milutinović – bubnjevi / semplovi

Subota, 4. mart

DOBRE NAVIKE, šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

DOBRE NAVIKE
Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda
Subota 04.03.2023. / 11-14.00

Novi serijal organizovanih šetnji po aktuelnim izložbama savremene umetnosti u Beogradu počinjemo 4. marta. Skrećemo pažnju da se ovoga puta ne okupljamo u Remontu već šetnju započinjemo u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6)!

amo će nas dočekati Maja Stanković autorka izložbe “Od-Do uživanja” (ciklus Kritičari su izabrali) koju je priredila kao dobitnica “Lazara Trifunovića” za 2018, nagrade Društva istoričara umetnosti Srbije. Nastavljamo do galerije Menjačnica (u biblioteci Goethe Instituta) gde ćemo razgovarati sa umetnikom, performerom Brankom Miliskovićem povodom rada Budućnost pripada njima. Program završavamo u Remontu na multimedijalnoj, grupnoj izložbi Frljanje jezikom koja pokreće žive problematike jezika i komunikacije.

Zicerfreš: honta x laren, axle, fuckno bebe @KC Grad

Predvodnici ove ove atrakcije su dva prekaljena hyperpop gimnastičara honta i laren. Ovi momci su gospodari autotune vratolomija i ovom prilikom će za Vas izvoditi kako svoje solo numere tako i proverene hitove kolektiva akomeneželiš čiji su deo.

Drugu tačku izvešće mladi ariljski mađioničar axle. Ovaj krunisani princ mišomor repa omađijaće Vas svojim hipnotičnim trakama sa albuma “diskotejp” i “budan” kao i nekim novim hitovima 2023.

Cirkus nije cirkus bez zoo tačke a za taj deo zaduženi su mladi lavovi iz hiphop sastava fuckno bebe. Oni mogu da reže i riču a mogu da budu i male nežne mace koje možete pomaziti. Ovom prilikom predstavljaju svoj prvi EP “Muzika u stan” koji je već osvojio srca alternativnih pesnikinja naše prestonice.

U slučaju da želite da zaboravite na sve što se desi tu je i Amneziija disk džokej koji je odbio da pušta na 18. rođendanu kako bi bio tu sa Vama. On je DJ Matkec i on je tu da Vas vedri i oblači i razmrda Vam kukove.

disconnection u DOT-u: SunnySun & Doo

Ove subote, 4. marta biće održana prva disconnection žurka u beogradskom klubu DOT-u. Disconnection je poklon svim ljubiteljima kvalitetnog sadržaja i veselih koraka sa istančanim ukusom za plesnu muziku i dobar ritam. Ova regionalna prica za cilj ima zbližavanje artista i posetioca iz regiona, a svoju prvu selekciju kvalitetnog sadržaja prepustiće vrhunskom umetniku iz Ljubljane poznatom kao Dj SunnySun i starom dobrom tvrdom jezgru pravog beogradskog klabinga Dušanu Predojeviću poznatom kao Doo . DJ SunnySun će nastup imati i dan pre, u petak, u Bazi Kulturnih Zbivanja.

Dj Fonki Cheff (Spain) @Strogi Centar

Iskusni Dj Fonki Sheef po drugi put stiže iz suncem okupane Španije da doprinese gruvu za kojim smo u potrazi. Ozbiljan majstor za gramofonima sa ogromnim iskustvom koga krasi da je jedan od najvrednijih u poslu. Ako je suditi po proteklom gostovanju u septembru, očekuje nas strašna komplikacija na podijumu za igru, jer Fonki nema lošu ploču u kolekciji.

Skijaš i Jeti / podrška Skreč majstor Ljuban @Kvaka 22

Skijaš i Jeti uz podršku Skreč majstor Ljubana ove subote u Kvaki 22.

Nedelja, 5. mart

Nedeljni Vintage Bazar @Bluz i Pivo

U nedelju u Bluziki od 14h dešava se VINTAGE modni bazar na kom ćete moći kompletno da promenite stajling: jakne, žaketi, košulje, pantalone, obuća, gotovo sve će se naći na šoping podijumu – a svoje omiljene kombinacije izlagaće čak desetak divnih ljudi! Ulaz besplatan!

Naš klub Bluz i Pivo, Saša i još 9 savršenih izlagača pozivaju vas da nam dođete u nedelju 05.03. u periodu od 14h do 23h na vašar koji ostavlja bez daha!

Predstava: Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19.veka @Magacin u Kraljevića Marka 4-8

Pozorišna rekonstrukcija suđenja održanog 1875.godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za preko 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih, svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca.

Tekst predstave nastaje na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića “Ćuprijski okružni sud 1815-1865”, studija Ivana Jankovića “Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji” i “Na belom hlebu”, i druge građe iz oblasti istorije, etnografije, socilologije, prava i ljudskih prava.

Funkyard pop up – nova kolekcija dukseva @Baza kulturnih zbivanja

U nedelju, 5. marta u novootvorenom prostoru Baza Kulturnih Zbivanja biće organizovno druženje na kojem će od 15 časova FunkYard predstaviti svoju novu kolekciju dukseva. Baza je multidisciplinarni prostor koji se nalazi na adresi Venizelosovoj 34a.

Nedelja od 15 časova.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *