fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 28.8 – 3.9/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
28. August 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 28. avgust

The Hahas And The Blablas x Ubili su batlera x Izleti x After: Čudnoređe @Jugošped

Poštovani putnici: voz Zagreb – Beograd, sa polaskom u 14:45, trebao bi da stigne u Jugošped tačno u 20 časova. Mole se svi putnici da dođu na vreme!

MONDAY BLUES #90: DI LUNA BLUES BAND @Dom omladine Beograda

MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, nastupili su brojni domaći bluz izvođači. Ovog ponedeljka nastupiće jedan od najdugovečnijih beogradskih bluz sastava – Di Luna Blues Band.

Beogradsku bluz grupu poznatu po izuzetnim koncertnim nastupima, Di Luna Blues Band osnovali su 1989. godine Sale Ranđelović – Ranđa i Dragan Marković – Mare, rodonačelnik bluza na ovim prostorima koji je pokrenuo deset godina ranije Bluz Kvintet i nešto kasnije Point Blank.

Utorak, 29. avgust

Performans Plodna zemlja @Muzej Jugoslavije

Performans Plodna zemlja autora Vladimira Bjeličića biće izveden u Muzeju Jugoslavije 29. i 30. avgusta s početkom u 18 časova. Namenski osmišljen u odnosu na kontekstualne i prostorne specifičnosti institucije gde će biti realizovan, ovaj performans predstavlja nastavak umetnikovih istraživanja koja su fokusirana na značenje interakcije ljudi i biljaka u savremenom trenutku.

Otvaranje izložbe OŽILJCI – Telo kao stvaralac @Kulturni centar Dorćol

Kulturni centar Dorćol vas poziva na otvaranje izložbe Ožiljak – telo kao stvaralac umetnice Katarine Stefanović u utorak, 29. avgusta od 20h.

Postoji lokacija za znanje i osećaj, a ožiljak može obeležiti ovaj uvid. Ožiljak mami pogled, poziva na narativ, podstiče priču i usidri je nazad u (neku verziju) tela, vremena i prostora. Ožiljak kao iskustvo, slika i otelotvoreni trop se prožima kroz ovaj rad i prvu samostalnu izložbu Katarine Stefanović.

Sreda, 30. avgust

Bitef × Kišobran AFTER WORK MATINEE @Sprat bar

Sreda, 30. avgust u19h, Sprat bar, Cetinjska 15

Ispraćamo avgust i označavamo početak prodaje karata za #57Bitef23 zajedno sa Kišobran kolektivom na Bitef x Kišobran After Work matineu. Uz provereno dobar zvuk za koji je zadužena Kišobran ekipa, čekamo vas da se družimo, đuskamo i damo vam preporuke iz prve ruke za ovogodišnji festival.

Buried Clothes u baru Kozmetičar

U sredu, 30. avgusta vintage inicijativa Buried Clothes prosetaće će svoje šarene štendere do letnje terase bara Kozmetičar. Jednodnevni pop up event prilika je da ugrabite one of a kind vintage komade iz probrane selekcije ovog zagrebačkog brenda.

Četvrtak, 31. avgust

Izložba Nikole Đuze: Analog USA @Baza kulturnih zbivanja

Autorska izložba fotografija Nikole Đuze biće otvorena u četvrtak, 31. avgusta od 19h, u Bazi kulturnih zbivanja.

60 godina od premijere filma Juče, danas, sutra @Jugoslovenska kinoteka

Projekcija filma Juče, danas, sutra od 18:30h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Petak, 1. septembar

Radar @Drugstore

Krava i Radar predstavljaju u petak 01. septembra, za Radarov drugi rođendan, back-to-school međunarodnu žurka prožetu britanskim garažnim rokom, regeatonom, tehnom i baile fankom u Dragstoru-

LINE UP:

Brava (SP) : Zavisna od glasnih, energičnih melodija, što se nesumnjivo ogleda u njenim setovima. Možete očekivati da ćete ići na putovanje kroz više žanrova i muzičkih stilova koji otežavaju prostor i vreme. Ona ima moć da širi punu energiju svojim galaktičkim pokretima. Pod uticajem studija na filmskoj školi i stvaranja sopstvenih pesama, BRAVA je performativna kombinacija. Svirala je na festivalima i klubovima širom sveta kao što su Coachella (Kalifornija), Sonar, Primavera Sound (BCN), HOR (Berlin), La Machine du Moulin Rouge (PARIZ), MusicBok (LISBOA), Vorm (ROTTERDAM), La Graviere (ŽENEVA), Ton of Brik (LONDON), Stereo (GLASGOV) i u celoj Španiji. Njena sesija u kotlarnici ima preko 350 hiljada pregleda. Ona se vraća u Drugstore posle godinu dana da podeli vrućinu sa beogradskom publikom.

Skelecta (UK) Priznati DJ svetske klase i producent u Bass/Grime/Garage muzici. Njegove impresivne karakteristike možete proveriti na različitim platformama kao što su: BBC Radio 1 & 1ktra, UKF Music, Adidas Football, Rinse FM, Beats 1, Kiss FM, THUMP, Mikmag, Clash Mag / Clash Music, Vunderman Thompson, DJ Mag, Pigeons i avioni, kompleks i više. Nakon gostovanja u Škotskoj, Engleskoj, Austriji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Češkoj, Italiji, Poljskoj, Bugarskoj i Francuskoj, konačno dovodi žurku u Srbiju

Feloneezy (RS) Nema potrebe da predstavljamo našeg prvog lokalnog DJ-a, ali hajde da to ipak uradimo: on je svestrani DJ koji zauzima sve relevantne klubove na evropskoj sceni i crpi uticaje sa svih strana. Njegov glacijalni ambijent i mišićave perkusije iz daba, džungle i grime-a naći će vas na podijumu za igru. U međuvremenu, njegova sklonost prema nepoznatim zvucima kao što su folk i psih rok će vas iznenaditi.

Praktikal (RS) Debitovao je širom sveta sa zloglasnim lokalnim klubom.Sutra. Neki bi ga mogli nazvati budućim zvučnim pejzažom Dunava. Dođite (ponovno) otkrijte ovaj dragulj groovi ritmova i oslobođene zabave.

Pink.Wav (GR) Ne prvi put u Beogradu, ali prvi put u Drugstore za ovog atinskog di-džeja. Mogli ste da je slušate u poslednje vreme na radiju NTS. Ona unosi ukusnu ženstvenost na podijum za igru dok otvara svoj impresivni kabinet zvučne radoznalosti.

Urban Farming (RS) Legenda kaže da su nekada bili poznati kao festival nasilja. Ipak, hajde da pričamo o efektima a ne o mitu: ovaj novoosnovani duet je nešto najplodnije i najzanimljivije što se beogradskoj elektronskoj sceni dogodilo u dugo vremena.

Ghetto Uni (RS) Umetnik, di-džej, muzičar… Pavle radi sve, ali do savršenstva. Geto Uni je postao prepoznatljivo ime u Beogradu i učestvovao je u izgradnji ustanove kisobran.

Matkec (RS) DJ otvorenog formata iz Beograda, Srbija. Najpoznatiji po svojim setovima u Amneziji koji sviraju hip-hop i trap muziku. Njegovi DJ setovi uključuju mnogo fuzije između hip-hopa i elektronske muzike sa velikim uticajem britanske kulture i žanrova kao što su garage, britanski bassline, grime i drum’n’bass. Teški tehno i haus ritmovi ispunjeni puno ludih brejkova bubnjeva i uvek ukrašeni nekim od najboljih rep i grime vokala na vrhu.

Mirko Babić (RS) Deo ekipe Gomila, najplodnijeg i najprefinjenijeg vojvođanskog kolektiva, Mirko Babić, rasplesaće vas do suza.

Koncert na Zidiću: Vrooom @Dom omladine Beograda

Za kraj jedanaeste sezone programa Koncerti na Zidiću u organizaciji Doma omladine Beograda, grupa Vrooom promovisaće izdanje „Prolazno vreme“ na Platou Milana Mladenovića.

Vrooom je muzička grupa iz Beograda. Od 1999. do 2011. godine objavili su pet albuma. Singlovi sa ovih izdanja našli su se u samom vrhu svih značajnih muzičkih top lista u Srbiji, a grupa je održala nekoliko stotina nastupa u Evropi svirajući u različitim koncertnim prostorima – od andergraund klubova do velikih koncertnih sala, kao i muzičkih, multimedijalnih i pozorišnih festivala.

Članovi grupe Vrooom komponovali su muziku za preko 60 pozorišnih predstava, svirajući u nekima od njih uživo, kao i za brojne performanse, evente, izložbe, dokumentarne i igrane filmove. Neki od ovih muzičko-scenskih projekata bili su najuspešniji u Srbiji, kako u pogledu broja gledalaca tako i u pogledu dodeljenih umetničkih nagrada. Dobitnici su brojnih priznanja, između ostalih: „Sterijina nagrada za najbolju originalnu scensku muziku“ 2013. godine, nagrada „Davorin Popović“ za najbolji vokal na albumu i „Izvođač godine TV Metropolis” 2006.godine…

Aktuelnu postavu benda čine: Tamara Radovanović (glas), Ana Vučić (glas), Katarina Popović (glas), Nebojša Brdarić (frule, zurla, duduk), Marko Grubić (bas gitara, elektronika) i Vladimir Marinković (bubanj).

Lounge session: Neutron @Baza kulturnih zbivanja

Lounge Session i ovog puta u Bazi. Za DJ pultom – Neutron.

Subota, 2. septembar

She Wants Revenge @Dom omladine Beograda

She Wants Revenge — legendarni post-pank rivajvl sastav. Ovog septembra bend će nastupiti u Beogradu. Minimalistički zvuk s debelim basom i ambijentalnim sintisajzerima, poletni, mehanički bitovi ritam mašine, privlačni vizuali omota — savršena su kombinacija, koja dvojac Džastina Vorfilda i Adama Breivina čini jednim od najboljih sastava s početka trećeg milenijuma. Vatreni duh Los Anđelesa čini muziku She Wants Revenge jedinstvenom, i apsolutno je prikladna, štaviše, neophodna za melankolične romantičare bilo gde u svetu.

DOK CINEMA MASTERS: SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI

Subota, 2. septembar 2023. u 20:00 / Projekcija i razgovor o filmu “SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI”
Gost: Goran Radovanović, reditelj i scenarista. Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja.

Film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”, istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, usredsređujući se na političku i društvenu klimu u kojoj je pod patronatam Saveza komunista Jugoslavije, s javnih govornica, osuđivan upravo film „WR: Misterije organizma”. To je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuju Makavejevljeva zvezda Milena Dravić, ali i sam Makavejev. U filmu „igraju” i svedoče Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, ali i Petar Volk, Andrej Popović i Branislav Dimitrijević i drugi.

Film je premijerno prikazan na FEST-u 2019. godine. Dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji).

GistroPop: Septembar @KC Grad

Poslednji GistroPop ovog leta desiće se prve subote u septembru. Prošla, avgustovska žurka bila je jedna od najlepših u desetogodišnjoj istoriji GistroPop večeri, čak su morali komunalci da je prekidaju. Nadam se da ovog puta neće biti njih, ali i da će biti mnogo vas kojima je muzika mnogo više od nekakvog zvuka u pozadini. Svratite tako preplanuli da poslednji put ovog leta pravimo uspomene ispod crveno-belih lustera. Musicman: Skoča
Ufur: 400 din

Nedelja, 3. septembar

SEPTEMBARSKA BERZA PLOČA @Dom omladine Beograda

Velika berza ploča, važan kulturni događaj za sve ljubitelje muzike!

Sa tradicijom dužom od trideset godina popularna Berza ploča menjala je mesto okupljanja, ali je baza kolekcionara svoje iskustvo prenosila s generacije na generaciju. Jedna od tih lokacija bila je tokom osamdesetih i Dom omladine Beograda, koji je skoro 60 godina kultno mestu u srcu prestonice. Posetioci i izlagači imaće priliku da u prijatnom i klimatizovanom prostoru razmenjuju i prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima (CD, DVD i Blurej).Strogo je zabranjena prodaja kompjuterskih programa, igrica, kompjuterske opreme, legalnih i nelegalnih filmova kao i praznih medija.Berza ploča se održava svakog meseca!

Pijin svet, izložba crteža i promocija knjige Džulije Pejton-Džons @X Vitamin

U nedelju 3. septembra u galeriji X Vitamin u Beogradu u 12 časova otvorićemo izložbu crteža i predstaviti knjigu “Pijin svet” u prisustvu autorke Džulije Pejton-Džons, britanske kustoskinje, direktorke galerije i umetnice. Crteži koji su i objavljeni u knjizi “Pijin svet” će biti ekskluzivno izloženi u okviru istoimene izložbe u galeriji X Vitamin od 3. septembra do 5. oktobra.Publika će takođe moći da vidi animirani film koji je premijerno prikazan za Međunarodni dan porodice na Piccadilli Lights, Piccadilli Circus u Londonu.U ovoj knjizi, objavljenoj 2021. godine, Džulija Pejton-Džons priča dirljivu priču o životu sa svojom trogodišnjom ćerkom Pijom tokom godinu dana. Ova prelepa serija crteža koju je umetnica stvarala svake večeri kada bi njena ćerka otišla u krevet sadrži vizuelni dnevnik njihovih života uoči i tokom pandemije. Knjiga je istovremeno i zapis ovog vremena i poklon Piji na koju će se osvrnuti u budućnosti.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *