fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 30.1 – 5.2/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
30. January 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 30. januar

Izložba: FRLJANJE JEZIKOM @Remont

Otvaranje izložbe: ponedeljak, 30.01.2023, 19h

Savremena umetnička praksa neophodno koketira sa verbalizacijom. Već decenijama se traga za novom terminologijom koja bi ispratila kretanja i istraživanja u umetnosti. Pokušaji da se vizuelno i verbalno uskladi najčešće unose zabunu u komunikaciji umetnika-stručnjaka-publike. Primera je bezbroj, a u vreme digitalizacije, kada se npr. programeru daju zadaci da klasifikuje pojmove/terminologiju savremene umetnosti za baze podataka, izbor ključnih reči zapravo onemogućava svaki rad i često je komičan.

Ideja istraživačkog projekta „Frljanje jezikom“ nastala je kao potreba da se suoči sa tom nelagodnom situacijom, preispita jezik, značenja, identifikuju (gde je moguće) zablude i bolja rešenja, da se pokuša da definiše, predloži novi tezaurus. Projekat je zamišljen kao dinamičan program gde bi se, pored tematske izložbe u galeriji, kroz različite formate (elektronske, debatne, prezentacione, radioničarske i sl.) pretresla problematika i ponudila neka rešenja.

MACLOVIO // Vinyl Monday @Bluz i Pivo

U ponedeljak slušamo vinile, a za vas ih pušta i bira Maclovio! Dođite na kvalitetnu mjuzu sa gramofona, kvalitetno pivo i kvalitetnu bleju koju svi zaslužujemo ponedeljkom!

Ulaz besplatan!

Eyes Wide Shut @bife Ventil

Projekcija na zidu: Eyes Wide Shut (1999)
Režija: Stanley Kubrick

Poslednji Kjubrikov film, mračna erotska misterija sa Tomom Kruzom i Nikol Kidman u glavnim ulogama.

Ponedeljak od 18h

Fantastična čitaonica #104: Sequoia Nagamatsu – How High We Go in the Dark @Dom omladine Beograda

Ko je voleo Cloud Atlas i Station Eleven, sigurno će pronaći nešto i u ovom romanu, koji prati čvrsto povezane likove kroz stotine godina. Čovečanstvo pokušava da ponovo izgradi društvo nakon katastrofe klimatske pandemije, izazvane otopljavanjem žrtve drevne bolesti. Nagamacuov roman se protože kroz vekove, kontinente, pa čak i nebeska tela i govori o ljudskoj sposobnosti da prevaziđe nevolje, ljudskom duhu i našoj beskrajnoj sposobnosti da sanjate.

Utorak, 31. januar

DISKO SVINJE / Mesec nezavisne scene u Bitef teatru

Autorski projekat Strahinje Padežanina, studenta master studija na FSU i Jovane Golubović, glumice koja je diplomirala na FSU.

„Disko svinje” je pozorišni komad koji prati odnos dvoje tinejdžera rođenih istog dana, čije poznanstvo datira od njihovog rođenja. Problem nastaje onog trenutka kada se suoče sa novim, do tada nepoznatim emocijama, koje razvijaju jedno prema drugom tokom emocionalnog i seksualnog sazrevanja. Iako su na prvi pogled predstavljeni kao negativci, oni predstavljaju samo žrtve sistema, proizvod društva sa kojim nisu znali da se nose.

I Lost My Body @bife Ventil

Projekcija na zidu: J’ai perdu mon corps / I Lost My Body (2019)
Režija: Jérémy Clapin

Odsečena šaka beži iz laboratorije za disekciju sa ciljem da se ujedini sa svojim telom, mladićem Nufelom. I dok prelazi predgrađa Pariza, seća se života sa mladim Marokancem i njegove ljubavne priče.

Utorak od 18h

SAE FILM 2023: Revija studentskih filmova @Dom omladine Beograda

U utorak 31. januara od 19:30h SAE Institut Beograd sa ponosom predstavlja završne radove studenata Digitalne filmske produkcije u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Osim projekcije filmova, svi gosti će imati prilike da pogledaju izložbu radova studenata Game Art animacije od 18:30h pre filmskih projekcija, ali i uživati u muzičkim izvođenjima naših audio studenata i koktelu nakon prikazivanja filmova.

FILMOVI:
Katja Leitgeb – Neutudum
Stefan Živković – LONGINGS
Nataša Filipović – Spectrum
Teodor Brkovic Gajin – Bezbedno Svetlo
Annabelle Djordjevic – Porok Sveca
Anja Žarak – Dok traje nemir

Ulaz na sam događaj je slobodan. Vidimo se 31. januara na crvenom tepihu.

Sreda, 1. februar

Psycho – u Zvezdi!

“Psycho” u režiji Alfreda Hičkoka je maestralan spoj napetosti, horora i mračnog humora. U glavnoj ulozi je Entoni Perkins kao legendarni Norman Bejts, film prati mladu ženu po imenu Merion Krejn (Dženet Li) koja, nakon što je ukrala 40.000 dolara od svog poslodavca, traži utočište u motelu Bates. Ali kako noć odmiče, Marionin boravak postaje sve uznemirujući, što dovodi do jednog od najpoznatijih i najšokantnijih obrta u istoriji filma. Snimljen u crno-beloj tehnici i sa zadivljujućom ekspresionističkom kinematografijom Džona L. Rasela, “Psycho” je značajan film koji je redefinisao horor žanr i učvrstio Hičkokovu reputaciju kao “majstora neizvesnosti”.

Sreda u 20:00h u Zvezdi!

OLIGARKH in Belgrade @KC Grad

Сonnected Agency vam predstavlja OLIGARKH — etno-futuristički bend iz Sankt Peterburga koji dekonstruiše parti muziku i rusku kulturu, i koristi modernu elektroniku punu gruva, upečatljivu vizuelnu podlogu i elemente savremenih umetničkih praksi. Muzika benda OLIGARKH kombinuje žanrove od klasike, nju ejdž, nu-folk, rejva, housa i sve između kreirajući kolaž zvuka, slika i reči. Ovaj nadrealni spoj savremene urbane kulture, duboke folklorne tradicije i popularnih iskaza ruskog mentaliteta starih nekoliko decenija.

Sastavni deo nastupa OLIGARKHa je vizuelna podloga sa klipovima pažljivo isečenim iz istorijskih filmova, dokumentaraca, bajki i starih snimaka sa TVa — svaka svirka benda je putovanje na pravoslavni rejv i kroz rusku kolektivnu svest. Od prizora impresivnih katedrala do zabačenih sela, od getoa u predgrađu do bogataških krajeva — uvek nastoje da prikažu povezanost i pokažu empatiju u razorenom društvu, naročito u današnjem vremenu.

DANIEL KOVAČ – POVRATAK FOLK PEVAČA U ZOMBI APOKALIPSI @Chillton

Posle tri godine izolacije, Daniel Kovač se vraća u Chillton. Za vreme dugog odsustva ovaj pevač je nakupio ironiju i sarkazam naspram sveta koji je u međuvremenu otišao u smeru jalove gluposti. Jedino što preostaje, to je da bude poslednji živi folk pevač u zombi apokalipsi. Zapravo, biće to smešno veče sa začudnim programom koji nećete lako zaboraviti. Dignimo zajedno čaše u vis. Biće to i prilika da se nabave knjige Kraljevstvo Rit i Radio dani uz potpis autora.

NEDELJA SAVREMENOG GRČKOG FILMA @Etnografski muzej

Najskorija i najprezentnija grčka filmska ostvarenja titlovana na srpski. Dođite, biće nam drago da vas ugostimo!

Četvrtak, 2. februar

„Pazi, vazduh!” – projekcija filma o zagađenju vazduha @Sprat

Dragi naši, nakon dvomesečnog rada na temi zagađenosti vazduha u Beogradu, pozivamo vas na premijeru našeg kratkometražnog filma „Pazi, vazduh!” u produkciji Oblakoder magazina, a u saradnji sa organizacijom RERI. Posebnu pažnju posvetili smo i manjkavostima aktuelnog Plana kvaliteta vazduha koji je donet 2021. godine, a koji propisuje određene mere za rešenje ovog problema, o čemu su u filmu govorili i različiti stručnjaci.

DIGITAL/NATURAL eksperimentalni audiovizuelni festival @Novi bioskop Zvezda

Četvorodnevni događaj sa fokusom na istraživanje i integraciju digitalnog sveta u nađe živote kroz filozofiju i umetnost. Program festivala uključuje nekoliko audio vizuelnih instalacija koje su napravljene specifično za ovaj događaj. Svaki umetnik predstaviće svoje radove kroz zvuk, video i performativnu umetnost.

Timeline:
19:00 otvaranje
19:30 nu simakina & rulla “digital/natural voice”; prvi sprat, hodnik
20:00 eolet & Paulina Marrón & Olga Uzikaeva “digital/natural body”; drugi sprat, stepenice
20:30 endléa / 夜明けを残す& Paulina Marrón; drugi sprat, stepenice
21:00 Inturist live set; prvi sprat, bioskopska sala
22:00 ambient dub-techno žurka za svečano otvaranje festivala; drugi sprat, stepenice

Popečitelji u Beogradu @KC Grad

Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1995. godine u Prištini.Tadašnji petočlani sastav imao je nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…). Posle jednog od takvih koncerata u Beogradu 2003., dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – „Ko radi?”, u studiju Music Factory u Košutnjaku, pod Kojinim producentskim vođstvom.

Predstava: REMINISCENCIJA @SKC

“Podsećamo na odgovornost samoosvešćivanja. Delimo iskustva da bismo videli da se ponavljaju i da se u tom ponavljanju nalazi rešenje. Umetnost je vremenom postala loš đak. Zašto? Previše se bavila stvarima koje ne treba da je zanimaju i zaboravila je prvu lekciju: sve već zna. Tu je od postanka sveta. Reminiscencija je momenat u kome ti je sve jasno, sve vidiš, ma koliko bilo bolno (ili ne). Iz tog momenta crpiš saznanje da imaš moć Promene.” Mina Ćirić

Tex – Mex, hrana koja greje dušu @Kompot

Pozivamo vas na prvu ovogodišnju radionicu na kojoj ćemo spremati sledeće zimske čarolije:
-Chilli con carne sa crnim pivom 
-Kukuruzni hleb sa čilijem i čedar sirom 
-Cole slaw sa brusnicom i pečenim orasima 
-Topla salata sa kukuruzom, avokadom i mladim sirom

Broj mesta je ograničen, prijave u inbox ili na mail [email protected]

Petak, 3. februar

Zeleni kačket v C4: Zora Pravde @Kvaka 22

Četvrta žurka Zelenog kačketa koju pravimo u čast istoimene radio emisije, prijatelja i muzike koju volimo. Ovog puta u saradnji sa C4 kolektivom koji su do sada organizovali niz poetskih dogadjaja i koji su zaduženi za odabir pesnika. Indivudalno, organizovali smo poetske večeri, svirke, dj setove. Dođite u 3.2.2023. u Kvaku 22 da vidimo kako izgleda kada se ujedinimo!

Satnica:
vrata 19h
poetski dio 19:30-20:30
Mitsko Biće 20:30-21:15
Laplander 21:30-22
Fuckno bebe 22-22:30
Neven 22:45-23:15
DJ set (baj:NO) 23:30 – 2

TECHNOKJELLER @KC Grad

LINE-UP
21.00 – ALEX X ELECTRA, LANA VEE & KVARCNA RUZA (FETISH CORE)
https://instagram.com/kvarcnaruza
22.00 – MARIA NORDGREN(Swe)
https://soundcloud.com/marianordgren
00.00 – BENDIK BAKSAAS (live) (No)
https://soundcloud.com/bendikbaksaas
01.30 – HH (No)
https://www.facebook.com/technokjeller/videos/199279254691824
03.00 – JAW DIVISION (No)
https://soundcloud.com/mmwj/jaw-division-technokjeller

Dresscode keywords:
Old Hollywood (but make it s3xy), Opulent, Runway, Obscure, Miami Swim Week, 90’s decadence, Burlesque

10 YEARS OF YES @Drugstore Belgrade

Deset godina YES kolektiva!

BLACK ROOM
—————-
FILIP XAVI
THINKER
HADZIC – Live
ANDRIA
RUSMIR

CHAMBERS
—————-
STEVIE WHISPER
VITANOV
A//O – Live
CUBAN CHAMBER OF COMMERCE
DOTHEMATH

Subota, 4. februar

Kišobran žurka @Drugstore

STIGAO JE PRVI KIŠOBRAN U GODINI! Da li si spreman za ovu žurku? Da li si spreman za black room i za svetske setove koje su nam spremili Danilo Kas i Cosmic G? A šta će da nam urade tek Bucalo i Thinker u hodniku! Stomak će ti celo veče vibrirati od baseva, a srce će ti zatreperiti kada se na glavnu binu popne mlada pop senzacija Luka Rajić!

Stray Dogg Bend – Uživo! @Kvaka 22

Nakon više od godinu dana ponovo nastupaju u Beogradu, bend “Stray Dogg” u punom sastavu, dođite da se zajedno rastopimo i zato povedite nekog posebnog. Tokom koncerta zabranjeno je pušenje (zbog Dukatovog savršenog glasa)

Gummo @Novi bioskop Zvezda

Gummo je eksperimentalna drama 1997 godine, pisca i režisera Harmony Korine-a.

IT’S A GLOBAL THING + VAZDA GARANT @KC Grad

U subotu 4. februara dođite na ultimativni bass-clash – IT’S A GLOBAL THING + VAZDA GARANT! Ogrnuti tropskim lišćem, It’s a Global Thing je DJ trojac koji jaše na talasima klupske muzike trećeg sveta. Donosi mešavinu melodične klupske elektronike i latinoameričkih i afričkih ritmova. Elektronski, sa puno bassa i plesnih melodija sa različitih krajeva sveta, a sve zajedno ušiveno u jednu glatku zvučnu tkaninu. Iz starog u novo, iz analognog u digitalno – rođeni da se krećemo, reagujemo, stimulišemo, i transformišemo. To je globalna stvar.

U susret nam stiže Vazda Garant, tim devojaka koje već godinama aktivno rade na promovisanju i unapređivanju elektronske underground muzike u Beogradu. U subotu nam donose brži UK Garage zvuk, dođite spremni na all night dance session!

GROOVENATION #1 / A.N.D.R. x RETROSPEKTIVA + DJ SET YUGO BLEJA @InformBiro

GROOVENATION #1 & Informbiro Filhramonije će ugostiti sve obožavanije ime regionalne pop/dance scene, producenta školovanog na Berkliju A.N.D.R. i beogradski pop trojac – RETROSPEKTIVA koji predstavljaju zajednički zvuk u čijoj se srži nalazi originalno stvaralaštvo, predestinirano da vas zavoza od duboke introspekcije do opakog đuskanja.

Nedelja, 5. februar

Specijalna projekcija filma DA LI STE VIDELI OVU ŽENU? @DKC

Jedna od poslednjih projekcija pobedničkog filma 28. FAF-a DA LI STE VIDELI OVU ŽENU? održaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda u nedelju, 5. februara u 20:00. ⁣Ova duhovita, nadahnjujuća, haotična priča prati sredovečnu ženu Draginju koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. ⁣Publika ga je do sada opisala rečima poput “zbunjujuć”, “potpuno ludilo” i “pravo osveženje domaćoj kinematografiji”, a kritičari su rekli da “ovaj film ne samo da izneverava horizont gledaočevih očekivanja, već ga poništava” kao i da je iznenađenje njegova pokretačka snaga. ⁣

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa ekipom filma! ⁣

Nedeljni Vintage Bazar @Bluz i Pivo

U nedelju u Bluziki od 14h dešava se VINTAGE modni bazar na kom ćete moći kompletno da promenite stajling: jakne, žaketi, košulje, pantalone, obuća, gotovo sve će se naći na šoping podijumu – a svoje omiljene kombinacije izlagaće čak desetak divnih ljudi!

Naš klub Bluz i Pivo, Saša i još 9 savršenih izlagača pozivaju vas da nam dođete u nedelju 05.02. u periodu od 16h do 23h na vašar koji ostavlja bez daha! Lokacija: Cetinjska 15.

PRAKTIKAL @Ljubimac

Nedelja nikad praktičnija!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *