fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 5.12 – 11.12 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
5. December 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 5. decembar

Život bez nasilja je poezija @KC Grad

Povodom obeležavanja 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama Ujedinjene nacije u Srbiji vas pozivaju na događaj „Život bez nasilja je poezija”. Veče poezije sa Mašom Seničić, Radmilom Petrović i Draganom Mladenović.

Only Lovers Left Alive @bife Ventil

Projekcija na zidu: Only Lovers Left Alive (2013)
Režija: Jim Jarmusch

Blago romantična priča o ponovnom susretu dvoje starih ljubavnika – vampira.

Ponedeljak od 18h

Izložba: Ana Aleksić – Tamo i nazad iznova @NGVU

Povodom samostalne izložbe Ane Aleksić Tamo i nazad iznova, biće predstavljeni radovi koji su nastali tokom jednogodišnjeg rezidencijalnog boravka umetnice u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti. Koristeći medij grafike kao sredstvo, umetnica postavlja šire pitanje promene iskustva, iz analognog u digitalno.

Kao početnu tačku koristim iskustvo odrastanja i življenja između:
– bezbjednih mjesta koja postaju opasna,
– nepoznatih mjesta koje postaju sigurna,
– nezavršenih zgrada koje čekaju izgradnju, završenih zgrada koje čekaju rušenje, drastično promijenjenih prirodnih i urbanih pejzaža, promjena toponima i promjena teritorije.

Utorak, 6. decembar

Bez buke uživo @Kulturni centar REX

Tokom decembra organizujemo seriju svirki u novom prostoru Kulturnog centra Rex (zgrada Tanjuga, Obilićev venac) sa početkom u 19:30h.

stroberiz (6.12.),
GABRIEL (8.12.),
Funkier project (11.12.),
Astor Lajka (15.12.) i
Maginye (21.12.)

Pozivamo da unesete ove datume u kalendare, povedete društvo i u velikom broju dođete da čujete nove domaće autore. Ulaz na svirku biće besplatan uz donacije izvodjačima, pića takodje na donacije, bina je spremna, vidimo se u decembru!

Afro i afričke impresije, by Džambasov @Chillton


Chillton se probudio, pa je krenuo redom da budi DJeve, te sad sleduju redovni događaji. U utorak nas čekaju Afro i afričke impresije, by Džambasov!

Predstavljanje knjige Grejla Markusa DORSI (Clio) @DKSG

Predstavljanje knjige Grejla Markusa
DORSI – Pet opakih godina muzike za ceo život u prevodu Zorana Paunovića (Clio, 2022)

„Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Grejl Markus nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje kako svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, tako i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe Dors.” – Zoran Paunović

Angel’s Egg @bife Ventil

Projekcija na zidu: Angel’s Egg (1985) 天使のたまご
Režija: Mamoru Oshii

Simbolički, umetnički i kultni anime sa vrlo malo dijaloga.

Utorak od 18h

Sreda, 7. decembar

Americana Indie Night @Berlin Monroe

U sredu, 07. Decembra slušamo najbolje od alt indie americana folk zvuka. Specijalni gost: Žikica Simić.

Slušaćemo: Cash, Dylan, The Band, Steve Earle, The Byrds, Gram Parsons, Grateful Dead, Mark Lanegan, Tom Petty, Creedence Clearwater Revival, Bruce Springsteen, Willie Nelson, Calexico, Ryan Adams, Tom Waits, Black Rebel Motorcycle Club, Gaslight Anthem, Wilco, Counting Crows, Stray Dogg… and many, many more.

Početak u 19 časova.

PREDSTAVA „PLOVIDBE” @Kvaka 22

Organizujemo:
FANTASTIČNO KRSTARENJE KVAKOM 22 za 20 članova posade;

Ono objedinjuje:
PLOVIDBU kroz 3 ubrzana (fakultativna) kursa:
– 1 „Moreplovstva sopstva“ 20:00 h
– 2 „Zaron u nagon“ 20:22 h
– 3 „Gađanje u metu“ 20:44 h

Kapije luke Nebo otvaraju se u 19:40h, a od 21h predviđene su slobodne aktivnosti uz piće.

Mr. Swagger live @BiP

Malo je reći blues- rock gitarista, jer je već stekao titulu najboljeg u našoj zemlji. Gradi svoju karijeru i nastupa na najvećim festivalima, i nikad, ali nikada mu nije problem da svoju energiju i talenat deli u ambijentu manjeg kluba. I niko se sa njegovog nastupa nije vratio bez utiska i leptirića u stomaku. Često ispred njegovog imena stavljaju prefiks „ONE AND ONLY”, a sreda je njegov omiljeni dan za bluziranje u Bluz i Pivu!

Četvrtak, 8. decembar

Mere za povećanje priuštivosti stanovanja – konkretni predlozi i njihovi odjeci @Prostor Miljenko Dereta

Svedočimo višegodišnjem narušavanju uslova stanovanja, usled povećanja troškova stanovanja i istovremene pasivnosti donosioca odluka da se stambena politika prvo osmisli, a onda i sprovede tako da posledice negativnog trenda ublaži i smanji. Zbog toga pitanje stanovanja zaslužuje da se kolektivno mnogo aktivnije uključimo i u razgovor o tome zašto smo u situaciji u kojoj jesmo, ali i kako možemo da je rešimo.

U četvrtak 8. decembra u 18h u Prostoru Miljenko Dereta želeli bismo da otvorimo razgovor sa onima koji su ove predloge osmislili i javno predstavili i da razgovaramo o njihovim potencijalnim efektima, izazovima i odjeku među različitim akterima u javnosti.

11. GoetheFEST u Beogradu @Kulturni centar Beograda

Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“, i biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda.

Festival otvara film reditelja Andreasa Klajnerta „Dragi Tomase”, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke – pravom anarhisti koji provocira društvo.

„GDE SU BILI ŠTA SU RADILI” – sa Milenom Dragićević Šešić i Jelenom Mijić @Remont

Program GDE SU BILI STA SU RADILI započet je u KC Rex pre skoro 20 godina*, da bi pre svega umetnice/i i kulturni radnici/e, podelili sa stručnom i širom publikom svoja iskustva iz privremenih boravaka, saradnji, različitih profesionalnih angažmana u inostranstvu. U četvrtak 8. decembra imaćemo specijalno izdanje programa i gostovati u Remontu.

Prošlog meseca, profesorka Milena Dragićević Šešić i umetnica Jelena Mijić boravile su različitim profesionalnim povodima u inostranstvu, i, po utiscima koje su do sada podelile sa koleginicama i kolegama, imale potpuno različit doživljaj viđenog i urađenog. Milena je i danas, kada je u penziji, ambiciozno usvajala nove utiske i saznanja; Jelena se, nakon učešća u programu koji je namenjen putovanju i upoznavanju mladih umetnika i umetnica sa Balkana, vratila sa zadatkom da podeli svoje utiske i saznanja.

Petak, 9. decembar

Kako da ostvarite svoja autorska prava? – Asocijacija Autora @KC Grad

U petak, 9. decembra od 19 časova u KC Grad, Braće Krsmanović 4, biće održano predstavljanje nove umetničke organizacije „ASOCIJACIJA AUTORA – Organizacija stvaralaca likovnih dela”, osnovane od strane umetnika likovnih i primenjenih umetnosti a sa ciljem zaštite autorskih prava, unapređenja položaja i statusa profesionalnih umetnika kroz ostvarivanje kolektivnih autorskih prava.

Posetioci će moći da se upoznaju sa principom rada Asocijacije, načinu ostvarivanja autorskih naknada koja se prema zakonu mogu ostvariti samo preko organizacije, kao i da pristupe organizaciji.

Koncert: REPETITOR @Elektropionir

Retko sviraju stvari sa prvenca, ali će povodom reizdanja „Sve što vidim je prvi put” na ploči, u celosti izvesti repertoar sa ovog albuma.

Petak, 9. decembar, 21h

Phillie P, Vemić, Mihajlo, Little Lu @KC Grad

Ozbiljan četverac se vraća na mesto zločina, dođite po najslađe milozvučje, dok vam se kukovi neumorno njihaju.

Sana Garić sa bendom ~ Uživo! @Kvaka 22

Drugi album Sane Garić „Naočare za srce“ je objavljen u decembru 2021. godine i u fizičkom izdanju (3D, CD decembar 2021). Album je ispraćen fantastičnim recenzijama. Album „Naočare za srce“ predstavlja kombinaciju sveže elektronske i plesne muzike, popa i art roka.

Easy Tiger pres. Marko Nastić x Tolo [ES] x Boško Baloš x Vladimir Dragaš @half

Nakon 6 meseci pauze, Easy Tiger se vraća na velika vrata i preuzima half 9. decembra! Ovog puta domaćin Marko Nastić vodi vas na muzičko putovanje gde će se po prvi put u našem klubu predstaviti gost iz Barselone – Tolo, a pored njega tu su Boško Baloš i Vladimir Dragaš!

Subota, 10. decembar

LHD u Beogradu @KC Grad

LHD su samo naizgled novi bend budući da ga čine Lada, Hrvoje i Dinko – poznati kao nekadašnji članovi The Bambi Molesters i The Strange. U maju ove godine objavili su debi album „Off the Grid“. Pucketavi zvuk Dinkovog vintage lampaškog pojačala Magnatone i fluidna atmosfera toplih melodija žanrovski ispisuju nastavak već objavljenih dvostrukih A-singlova LHD – „Boiling Water, Dreamy Girl / This Caramel Should Cover The Earth“(2019.) i „Blue Umbrella / Green Voodoo“(2020).

LHD sviraju svoj prvi samostalni koncert u Beogradu u subotu, 10. decembra u KC Gradu s početkom od 21:00. 

Seminar „NAŠA TELA, NAŠE SLOBODE – MI” u Beogradu @Prostor Miljenko Dereta

Omladinski centar CK13 i Feministička inicijativa protiv seksualnog nasilja VERUJEM TI vas pozivaju da se prijavite za učešće na dvodnevnom feminističkom seminaru „Naša tela, naše slobode – MI” koji će se održati 10. i 11. decembra 2022. godine u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, Dobračina 55.

Pozivamo i ohrabrujemo da se prijave sve devojke i žene koje u feminističkom znanju, praksama i borbi žele da vide put transformacije društva i osete moć oslobođenja od patrijarhata i rodne nepravde.

Voditeljke seminara:
-Jelena Riznić, feministička aktivistkinja, master sociološkinja, doktorantkinja i feministička konsultantkinja.
-Milena Milojević, feministička aktivistkinja, konsultantkinja, i master filozofkinja.

NNECO @Ljubimac

Nemanja Stefanović pod pseudonimom NNECO se DJ-ingom bavi od 2017. Pre svega kao kolekcionar, selektor i istraživač, on se pripaja novijoj generaciji DJ-eva Beogradske scene. Muzika će ići od afro-a, boogi-a, funk-a, street soula, hip hopa, housa do klupskih plesnih pesama. Takođe je koautor radio emisije Postcards From Belgrade na makedonskom Amok radiu.

Nedelja, 11. decembar

Sajam ciljeva održivog razvoja @UK Božidarac

Šta te očekuje na #SDGsajam?
– 4 radionice na sledeće teme: zdravlje i blagostanje mladih, kvalitetno obrazovanje za sve mlade, društvene (ne)jednakosti i inkluzija, mladi protiv klimatskih promena.
– Dve panel diskusije: „Gde su mladi u Agendi 2030” i „Zajedništvom do ostvarenja ciljeva”.
– Izložbu fotografija o ciljevima održivog razvoja.
– Zanimljive i iskusne govornike u već pomenutim temama, sa kojima možeš da razmeniš iskustva i ideje.

3. turnir 13. ciklusa Chilltonovog turnira u bilijaru

Chilltonov turnir je AMATERSKI i nije dozvoljeno profesionalcima i sličnim da se prijavljuju.

PRIJAVLJIVANJE na turnir:
– takmičari se prijavljuju za turnir u Chilltonu, ili preko FB-a (porukom na stranicu Chillton – Чилтон, ne klikom na “going” ili komentarom na eventu) do subote u 20č (dan pre turnira) U slučaju kada ima više od 8 prijavljenih, u subotu, dan pre turnira u 20č se od svih prijavljenih izvlače oni koji će igrati na turniru. Ostaje pravilo da prvenstvo imaju oni koji su manje puta učestvovali na turnirima (učešće na prethodnim ciklusima se ne računa).
– turniri se igraju svake nedelje, i počinju u 18č.
– u slučaju da se za turnir ne prijavi dovoljno učesnika, turnir se odlaže na nedelju dana.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *