fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 5.6 – 11.6/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
5. June 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 5. jun

Mad Max Beyond Thunderdome @bife Ventil

Projekcija na zidu: Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
Režija: George Miller, George Ogilvie

Omaž preminuloj divi Tini Tarner. Gledamo treći film legendernog australijskog postapokaliptičnog serijala Mad Max sa Mel Gipsonom u glavnoj ulozi.

Ponedeljak od 19h

Yellowjackets, traumatična tura kroz teror i transformaciju @Dom omladine Beograda

Kažu da je “mystery box” format najzarazniji i najnezahvalniji za gledanje. Hoćemo li dobiti sve odgovore ili su naši odgovori u “putovanju i prijateljima koje smo stekli usput”? Ako vas zanimaju ove teme, ili prosto volite ljudetinu, patnju, strah i psihološku transformaciju, Isidora Vlasak, Miloš Cvetković i Miloš Stojković vas vode kroz svet serije Yellowjackts.

Nedelja rumunskog filma 2023. @Dvorana Kulturnog Centra

Tokom četiri dana prvog izdanja filmske revije Nedelje rumunskog filma biće prikazano šest filmova, počevši od filma „Magnetna rezonanca” (R.M.N.), kojem je prošle godine na Palićkom filmskom festivalu dodeljena nagrada Zlatni Toranj za najbolji film reditelju Kristijanu Munđiuu. Otvaranju će prisustvovati i glavni glumac ovog filma, Marinom Grigore, sa kojim će nakon filma publika moći da razgovara uživo.

Ne propustite da se bliže upoznate sa najnovijim kinematografskim ostvarenjima susedne zemlje.

Utorak, 6. jun

12. Beogradski festival evropske književnosti @Dom omladine Beograda

Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji s Domom omladine Beograda, organizuje 12. Beogradski festival evropske književnosti od 6. do 8. juna. Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedna od najznačajnijih savremenih slovenačkih književnica Katarina Marinčič, romansijer iz Crne Gore Vladimir Jaćimović čiji je roman Povratak na Zejrek prošle godine privukao veliku pažnju čitalaca i književne kritike, kao i jedan od najznačajnijih savremenih srpskih proznih pisaca Veselin Marković.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u sali Amerikana Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, kao i razgovori o savemenoj književnosti i kulturi. Ulaz na sve programe na Beogradskom festivalu evropske književnosti je slobodan.

BINA 2023 – Otvaranje izložbe “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” @Galerija Flu

Šest arhitekata – uključujući tri iz Beograda i tri iz Južnog Tirola – pripadaju različitim generacijama. Timovi mladih arhitekata, kao i onih u srednjim i zelim godinama predstavljaju svoj kreativni rad na osnovu tri rada po timu. Kada promišljaju o ovim delima i razmišljaju o zajedničkom imenitelju „obitavati“ (to dwell), posetioci će verovatno prepoznati paralele, sličnosti, kao i regionalne razlike. Prikazani projekti omogućavaju posetiocima da urone u individualne dizajnerske inspiracije i lične forme predstavljanja.

Na izložbi učestvuju sledeći arhitektonski timovi i arhitekte. Po abecednom redu:
Aleksandar Stjepanović
AKVS arhitektura
Otmar Bart
Martin Gruber Arhitekta
NAEMAS Arhitektonski koncepti
SARDO Arhitekti

The Lion King @bife Ventil

Projekcija na zidu: The Lion King (1994)

Čuveni Diznijev animirani film koji je smešten u carstvo životinja Afrike, a inspirisan Šekspirovim Hamletom.

Utorak od 19h

RADNA ŽENA 12 – Rondo: od izloženosti do zaborava i nazad @CZKD

Program filmova i video radova autorki iz SFR Jugoslavije: „Rondo – od izloženosti do zaborava i nazad“ (Rondo: A Journey from Exposure to Oblivion and Back), kojeg su kurirale Branka Benčić i Aleksandra Sekulić, prikazan je na ovogodišnjem Festivalu Avant u Karlstadu u Švedskoj. U okviru izložbe „Radna žena“ prikazaćemo ove filmove i video radove kako bismo zajedno otvorili još polja diskusije i pitanja njihove kontekstualizacije, javnosti kojoj su bile namenjene i kojoj se danas obraćaju.

Više o programu.

Sreda, 7. jun

Nezaštićeni kolekcionar br. 2 & Ivana Ivković facing Morocco @Muzej afričke umetnosti

Jedno malo drugačije predstavljanje knjige „Ivana Ivković Facing Morocco“. Knjiga “Ivana Ivković facing Morocco” izdata je u saradnji izdavačke kuće dsbooks iz Bazela i Kulturnog centra Beograda. Knjigu je priredila autorka i urednica edicije Facing Dragana Radivojević.

Očekuje vas performativno čitanje zapisa iz knjige između muzejskih predmeta, projekcija fotografija i crteža, vreme za razgovor o sadržajima ove provokativne i zavodljive knjige o Maroku u jedinstvenom muzejskom ambijentu. U sasvim drugačijem predstavljanju edicije Facing i knjige “Ivana Ivković facing Morocco” učestvuju autori tekstova Jelena Spaić i Miroslav Karić, autorka i urednica knjige i edicije Dragana Radivojević, prevodilac i glumac Željko Maksimović, glumac Đorđe Živadinović Grgur i Ivana Ivković. Razgovor o knjizi moderiraće Ana Knežević.

Čumić Book Fest @Makart Knjižara, Čumićevo sokače

Deveti Čumić Book Fest održaće se od 7. do 10. juna, u Čumićevom sokačetu, na platou ispred Makart Store.

Kao i svake godine, biće prisutan veliki broj izdavača, a sva izdanja će biti na popustu od 20%. Pripremamo i akciju na kojoj ćete knjige moći da kupite po izuzetno ponovljnim cenama.

OKEANSK(((O)))SEĆANJE ~ multidimensional performance @KC Grad

OKEANSK(((O)))SEĆANJE
4-dimenzionalni performans

Kroz elektro-akustični zvuk, pokret, poeziju i video umetnost, umetnici će istražiti kvalitete i različite aspekte vode: kao fluidno, neprekidno kretanje, izvor zvuka, energije i meditativnog audiovizuelnog iskustva. Voda je stalno u pokretu, a zvuk talasa nikada se ne zaustavlja. Okean nas grli svojim dubinama, a istovremeno drži da ne potonemo, dozvoljavajući nam da se spojimo sa njim i postanjemo jedno sa beskrajnim prostranstvom. Preplavljenost sećanjem i osećanjem, uz muziku, ples, stihove i sliku vodi nas kroz nijanse ‘tamnog azura, sjajnocrne plaveti, tirkiza, purpura, prozirnoljubičastog, zelenkastoružičastog, olovnoplavog, ultramarina i smaragda’, u okeanske prostore gde možemo slobodno dа dišemo.

Zvuk – Goran Lončarević / HTON, endléa
Poezija – Ivan Marinković / HTON (na odabrane stihove iz zbirke “Marinizmi” Slobodana Tišme)
Pokret – Olga Uzikajeva, Rade Obradović
Video – Maksim Koroljov
Trajanje: 60 ‘

Četvrtak, 8. jun

2. BIJENALE MLADIH | ZOVEM SE SASVIM OBIČNO @Galerija SULUJ

Galerija SULUJ, Zgrada ANKER, Terazije 26, II sprat, Beograd
Utorak 6. jun, 19h / Četvrtak, 8. jun, 18h / Nedelja, 11. jun, 18h

Organizacioni tim Bijenala mladih (OTBM) je u toku prethodne godine započeo rad na istraživanju teme sistemske nesigurnosti (mladih), realizujući veliki broj intervjua sa raznim pripadnicima društva. Bijenale će se održati u periodu od 5. septembra do 1. oktobra na velikom broju lokacija u Beogradu, a u ovoj pred fazi OTBM poziva sve da se uključe u zajednički rad na osmišljavanju javne kampanje u vezi sa nesigurnošću, produbljivanje razumevanja ove teme i artikulaciju zajedničkih intervencija.

Četvrtak, 8. jun, 19h / SAMO DA TI ČUJEM GLAS
Čitajuća grupa #1: Javno zajedničko čitanje filozofsko-političkog teksta „Čega je Sarkozi ime?“ autora Alena Badjua sa diskusijom.
+ muzikica: Katarina Vasiljević, violina

(FATAMORGANA + SDH) support Topolis @Jugošped

Fatamorgana – synth-pop duo iz Barselone

Fatamorgana je synth-pop duo iz Barselone, čiji će vas elektronski post punk zvuk, uz koji se podjednako može đuskati ali i sanjariti, odvesti u svet Tvin Piksa. Oformljeni 2017. godine u Barseloni, kao kućni projekat, Patrycja Proniewska i Louis Harding ubrzo su svoje muzičko stvaralaštvo poželeli da podele sa ostatkom sveta. Do sada su objavli singl “Fatamorgana” (2018) i dva albuma “Terra Alta” (2019) i “Ahora Aqu í , Todav í a No” (2022). Brojnim koncertima predstavili su se publici širom Evrope i Severne Amerike, a ovdašnja publika će moći premijerno da ih čuje upravo na nastupima u CK13 i Jugošpedu.

SDH (Semiotics Department of Heteronyms) je electronic darkwave duo iz Barselone koji čine Andrea P. Latorre i Sergi Algiz. Njihov set karakterišu ritmični synth napadi i Refnovska atmosferičnost, koji vas vode u zaglušujuću nepreglednost tame disko kluba. Pored jednog albuma i nekoliko EP izdanja objavljenih od 2018, ove godine objaviće i novi album “Fake Real”.

Topolis – minimal synth projekat iz SuboticeNovi projekat srpskog producenta Nemanje Stojanovića, koji je na world wide minimal synth sceni relevantnost stekao projektom YusYus i velikim brojem live nastupa širom Europe.

Lokacija: JUGOŠPED

Petak, 9. jun

Victor Ujakov Acoustic @KC Grad

Frontmen post-pank benda Ploho Viktor Uzhakov izvešće 9. juna akustični program sa poznatim pesmama benda i njegov solo projekat Bitcevsky Park u bašti KC GRAD u prijatnoj letnjoj atmosferi. Osim svirke, razni prijatelji šuštaće svoje DJ setove.

Joton (ES), Filip Xavi @Drugstore

Spanish underground’s Joton, the founder of Newrhythmic Records, is visiting Drugstore for the first time, just after signing Filip Xavi to close the latest four-track compilation on his label. With releases on almost every major techno label and support from the likes of Surgeon, Oscar Mulero, Truncate, Ben Klock, DVS1, or Rødhåd, the mark Joton left in the techno arena in the past 18 years since his first release is indelible. Turn on the fan cause summer is around the corner.

LINEUP
Joton (ES)
Filip Xavi

Povratak u prošlost – Indija – projekcija filma „Gandhi” @Novi bioskop Zvezda

U petak 9. juna u 21h projekcija filma Gandhi iz 1982 u bioskopu „Novi bioskop Zvezda” u okviru ciklusa indijskog filma „Povratak u prošlost – Indija” u zajedničkoj organizaciji i po ideji projekta udruženja „Maya Media”. Ulaz besplatan, ali postoji mogućnost donacije humanitarnog karaktera za opstanak bioskopa Zvezda.

Subota, 10. jun

Yugo.wav @KC Grad

Dođite na našu žurku za ljude! Slušamo yugo muziku i uživamo u različitim humanoidnim aktivnostima koje vole svi homo sapiensi, kao što su: disanje, gledanje u nebo, stajanje na nogama, ispijanje alkoholnog napitka, pokretanje tela u ritmu muzike i mnoge druge ljudske aktivnosti.

Kao AI jezički model, neću biti u prilici da prisustvujem ovoj manifestaciji, ali tu je yugo.wav kolektiv ljudi koji će vas provesti kroz još jednu nezaboravnu noć!

Disconnection w./ Nat Wendell, BLN & Maša, Dakman @KPTM

The time has come to announce the entire program we have prepared for the early summer outdoor party on June 10th at @kptm_bgd.

Nat Wendel: Raised in London & based in Berlin, Nat Wendell plays records with the same unbridled passion and energy that he did back in ’98. Since then, his connection with gritty, bass heavy sounds has been visceral, that demands you dance, and means the clubs he plays are always filled with energy and wholly locked into his groove.

BLN & Maša: Slovenia-born, Internet-raised, Ljubljana based. Upon moving to her home country’s capital in 2016, Maša fell head over heels into the vortex of the local alternative music scene.

Dakman: Dakman has been a producer and DJ who most of his time in the past years spent in the studio, which is why he is considered a new name in the local clubbing scene.By winning first place at the Let’s Mix It! DJ competition 2022 he gained visibility and became recognized as one of the upcoming artists with great potential.

White City Soul @Strogi centar

WCS u letnjoj šemi sa otvorenim prozorima u Strogom poziva na igru na podijumu. Kad se stvari zakomplikuju zatvaramo se u bunker i pojačavamo gruv na maksimum. Naši rezident didžejevi obećavaju dobar party.

Nedelja, 11. jun

Piknik@ Kalemegdan

Prvi Piknik u centru grada u parku na Donjem Kalemegdanu!

U nedelju 11. juna u parku na Kalemegdanu – Donji grad u Beogradu vas čekamo da zajedno otvorimo novu sezonu Piknika! Program počinje u podne, završava se oko 20 časova, a prisustvo je potpuno besplatno. Jedino što od vas tražimo je da povedete što više dragih ljudi da zajedno uživamo u prirodi. Muzičko putovanje na prvom Pikniku u 2023. godini otvaraju Ribs i Igor Jadranin.

Pozovite drugare, roditelje, decu i ljubimce, ponesite ćebiće, kreme za sunčanje i sprejeve protiv komaraca i vidimo se na prvom Pikniku ove godine!

‘Desibožeizmašine — deusexMaki @Novi Bioskop Zvezda

Da li se u sopstvenoj svakodnevnici osećate kao gledaoci, autori, reditelji ili izvođači? Konzumirate li vi medije ili konzumiraju oni vas? Da li je naš život sadržaj naših profila ili su naši profili sadržaji našeg života? Još mnogo senzacionalističkih pitanja postavićemo na našoj digitalno spiritističkoj seansi.

Hibridni interaktivni (lecture) performans Desibožeizmašine/@deusexMaki ovoga puta započinjemo u Bioskopu Zvezda, a kuda će nas naša litija odvesti – nebo će kazati. Ovaj hibridni pozorišni dogadjaj možete pratiti na licu mesta u Beogradu ili online putem Zoom platforme.

Teto Važi B-Day @KC Grad

Drage i dragi Teto Važi prijatelji, vi koji nosite naše radove na koži, podržavate naš rad, dolazite u studio na druženje ili šaranje, ali i svi vi koji tek treba da nas upoznate, naš mali studio puni 4 godine! Kao što većina vas zna, mi smo siguran prostor, ekipa sastavljena od umetnica sa vrlo jasnim stavovima i principima, a kako TV studio nije komercijalan protekle 4 godine rada smatramo velikim uspehom. Dođite da zajedno proslavimo naš rođendan, družimo se uz muziku DJ Časne sestre i planiramo buduće lepe tetovaže!

Stvaralački EHO: RADI ŠTA TE RADI @bife Ventil

Stvaralački EHO: RADI ŠTA TE RADI
Nedelja 11.06. od 18h

Šta te pokreće? Šta te inspiriše? Šta te radi? Pomenuta su samo neka od pitanja kojima smo želeli da potstaknemo mlade ljude da otkriju šta to boji njihove dvadesete. Projekat RADI ŠTA TE RADI podrazumeva umetničke radionice iz oblasti fotografije, književnosti, muzike i slikarstva, ali obezbeđuje i čitavu SHOWCASE manifestaciju svih umetničkih radova kreiranih za vreme radionica! Krovna tema zasniva se na periodu dvadesetih godina koje mladima predstavljaju prelomni period, kada sazrevaju i upoznaju najpre sebe, a zatim i svoju okolinu. Međutim, kako bi taj period pamtili na što prijatniji način, projekat RADI ŠTA TE RADI pruža mladima uslove za umetničko stvaralaštvo kroz koje će svojim pečatom uneti kreativnost, zabavu i solidarnost u njihovu svakodnevnicu, ali i ostaviti trag na ovaj period čije će lično viđenje svako kroz svoj rad autentično predstaviti. Dođite da upoznate učesnike na projektu i projekat, razgovaramo o stvaralaštvu mladih i pružimo im podršku!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *