fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Kulturna dešavanja u gradu / 6.2 – 12.2/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
6. February 2023.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 6. februar

Izložba: Totemi domaćinstva – sadmics @Leposava

Milja Šijakinjić je autorka Sadmics stripaća. Radi u kreativnoj agenciji, a Sadmics koristi da pravi sadržaj za svoju dušu. Voli sve oblike stvaranja: od mimova do klasične umetnosti preko zanimljivih natpisa na pijačnim tezgama. Prijatelj maca. Neobično dobro pamti programsku šemu TV kanala sa početka 2000-ih (Goku pre prve smene! Priče Reja Bredberija u šest ujutru!), a lica i imena ni-ka-ko. To ti je život.

Izložba: Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka – Dunja Ćorlomanović @KC Grad

Izjava ‘Žao mi je da bacim jorgan od pocepanog oblaka’ lirska je odrednica za manifestovanje stvaralačkog začeća započeto u krevetu, a otelotvoreno u nezavisnom prostoru slike sačinjene od fragmenata umetnikovog mentalnog enterijera. Mentalnim enterijerom umetnica Dunja Ćorlomanović imenuje zbirku doživljaja i oseta čije je baštinjenje rezultat procesa posvećenog gledanja. Gledanje predstavlja pojam zamrznut u aktivnoj radnji koji je, kao takav, pijedestal univerzalnih divota, čuda i rana. Srž ovog pojma podrazumeva potrebu za stvaralačkim delovanjem i borbu protiv tragediji svakodnevnog trenucima snažnih doživljaja i divljenja.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 6. februara u 20h, a može se posetiti svakodnevno od 16 do 21h do 18. februara u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Diskusija: Prošlost nas ne može izlečiti? @Krokodilov centar

U svim konfliktnim i postkonfliktnim društvima zagovara se suočavanje sa prošlošću, dužnost sećanja na kršenja ljudskih prava i pravda za žrtve. Ova načela postala su temelji politika sećanja promovisanih u ime ljudskih prava, koje Lea David naziva moralnim sećanjem (moral remembrance). U knjizi „Prošlost nas ne može izlečiti. Propisano sećanje – opasnosti standardizacije u ime ljudskih prava”, David kritički ispituje odnos sećanja i ljudskih prava.

Kako se fenomen „moralnog sećanja“ ogleda na postjugoslovenskom prostoru? Koji su rezultati napora i procesa suočavanja sa prošlošću više od tri decenije nakon početka ratova?

Govore:
– Lea David, sociološkinja, vandredna profesorka na Univerzitetskom koledžu Dablin
– Olga Manojlović Pintar, istoričarka, viša naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije
– Filip David, književnik i dramaturg
– Bojan Tončić, novinar

Groundhog Day @bife Ventil

Projekcija na zidu: Groundhog Day (1993)
Režija: Harold Ramis

30 godina puni ova kultna komedija, a i zapravo se 2. februara obeležava pravi Groundhog day. Fil (Bill Murray), egocentrični meteorolog, primoran je da svakog novog dana proživljava isti dan – Dan mrmota.

Ponedeljak od 18h

Utorak, 7. februar

Izvođenje stihova Vilijama Vordsvorta na filmu @SKC

Utorak, 7. februar 2023. / Ciklus: Izvođenje poezije na filmu / Tema: Stihovi Vilijama Vordsvorta
Predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera / Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

U trećoj epizodi druge sezone Letećeg cirkusa Monti Pajtona Vordsvort se pojavljuje kao kućni pesnik obične gradske porodice, koji u njihovoj šupi naglas čita svoja dela. To se pravda demokratizacijom poezije, tako da to što je nekada bila privilegija kraljice, da ima svog poetu lauretisa, kakav je za kraljicu Viktoriju bio Vordsvort, od 1843, pa sve do njegove smrti, 1850. Pa ipak u obične gradske porodice njegova dela još uvek prevashodno stižu preko lektire, pa se i u niz filmova u kojima se njegove pesme izvode, to odigrava u školskim učionicama.

AK Chess Club – Open Practice @KC Grad

Šah u KC Gradu! Svi zajedno vežbamo igranje šaha, nivo znanja nije bitan. Nije potrebno da nosite svoje table za igranje, dobićete ih na eventu.

Ocean Waves @bife Ventil

Projekcija na zidu: Ocean Waves (1993) 海がきこえる
Režija: Tomomi Mochizuki

Ocean Waves ili I Can Hear the Sea je romantična drama studija Ghibli o mladiću koji se vraća u rodni grad i priseća školskih dana i jednog ljubavnog trougla.

Utorak od 18h

Sreda, 8. februar

Izložba crteža „Nagon” – Vanja Čanković @Udruženje Slikara i Ljubitelja Slikarstva Kornjača

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da nam se pridružite na otvaranju samostalne izložbe crteža Vanje Čanković.

La Jetée – u Zvezdi!

„La Jetée” je francuski kratki naučnofantastični film u režiji Krisa Markera iz 1962. godine. U postapokaliptičnom Parizu, čovek koga progone sećanja na detinjstvo mora da se kreće u svetu u kome je putovanje kroz vreme jedini spas od mračne stvarnosti. Inovativno i duboko dirljivo remek delo Krisa Markera je meditacija o sećanju, želji i krhkosti postojanja. Sa svojim zadivljujućim crno-belim slikama i fragmentiranom naracijom, „La Jetée” ostaje jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena.

Koncert: Ilija Ludvig @Chillton

Ludvig je u gradu!

Četvrtak, 9. februar

Peppespektiva Uroša Petkovića @Kula Cetinjska

Nevezano od toga koliko imamo godina, šta mislimo o svetu i njegovim problemima i kako ih doživljavamo svako od nas ima svog super heroja uz kog sve postane malo lakše i podnošljivije. Nekome je to prijatelj koji se pojavi kad god je najteže, za nekoga je to poznati glas omiljene pesme koja zna da pritisne prave dugmiće i umiri nas kad se sve zakomplikuje, a za nekoga lik koji nas inspiriše da damo sve od sebe i otkrijemo najskrivenije talente i želje.

U životu desetogodišnjeg Uroša Petkovića ta uloga je nepogrešivo dodeljena razraganoj Pepi Prasetu, jednoj od omiljenih crtanih junakinja širom sveta u čijim aktivnostima uživaju mnoga deca. Pepa je razigrana, dobrodušna, optimistična i svojim avanturama inspiriše Uroša i pomaže mu da kanališe i formuliše svoju kreativnost i talenat. Uroš crta situacije koje su i njemu i Pepi, poznate, ali i neke u kojima ona možda nikada nije našla i koje je Uroš režirao za nju i zajedničkim snagama dokazuju da autizam nikako nije prepreka u autentičnosti i kreativnosti. Naprotiv.

Suženi snovi – Repetitor u CZ-u // projekcija filma & tribina @KC Grad

U četvrtak, 9. februara u 20h u Kulturnom centru Grad biće održana projekcija dokumentarnog filma „Suženi snovi – Repetitor u CZ-u“, koji predstavlja priču o koncertu beogradskog rok sastava Repetitor na šetalištu najvećeg zatvora na Balkanu – Okružnog zatvora u Beogradu, poznatog kao CZ, u leto 2017. godine.

Na tribini će, nakon projekcije, o temama filma, o susretu članova benda i osuđenika, o sinergiji koju je ovaj događaj proizveo, rokenrolu i značaju resocijalizacije za život osuđenika govoriti rediteljka Lea Vahrušev, kamerman Milorad Milanković i članovi benda Repetitor. Razgovor će moderirati Milena Šmigić, filmska producentkinja.

MUJUICE in Belgrade @Drugstore Belgrade

Tihi heroj ruske scene, glas koji peva o kolektivnom nesvesnom, glas generacije 2000ih i razočarenja koje su 2010e donele, učesnik Boiler Room-a, Red Bull Music Academy i mnogih muzičkih festivala širom Evrope, jedan od najznačajnijih umetnika elektronske muzike u Rusiji — Mujuice — nastupiće sa programom žive elektronike u Drugstore-u!

Esid, modularni sintisajzeri, vrtoglavi haus i tehno bitovi, rejv energija, ljubav, smrt, tama i zavodljivi dens zvuk. Na programu će se naći trake se najnovijih izdanja (Regress, Rytm Moskva, CHAOS, its.), kao i nov, neobjavljeni materijal.

Petak, 10. februar

All Night Wrong: Brka & Runy @KC Grad

U petak 10. Februara plutamo na talasima elektronske muzike uz dva dugogodišnja prijatelja i selektora. DJ Brka & Runy ukrstaju po drugi put pesme u KC Gradu u celovečernjem izdanju . Očekujte nove pesme, klasike , po neko staro izdanje, kao i mnoštvo zakopanih muzičkih bisera.

Hadone / Music Reactions Event @Drugstore Belgrade

Hadone je producent, DJ i live performer iz Francuske. Spajajući moderni tehno i tehno 90ih pravi jedinstveni sirovi zvuk. Uz njega uživaćemo uz nama već poznate setove Vrag-a, Razbibrige i SUTON-a. Scenski vizuelni prikaz ostavljamo u magičnim rukama Incredible Bob-a.

Veče eksperimentalne poezije ,,Samo za luđake” @AKAB Okretnica

Ovo veče eksperimentalne poezije zamišljeno je kao prilika za susret svih onih koji vide poeziju kao priliku da se iskomunicira nešto više i dublje o sebi i svetu koji nas okružuje; svih onih koji veruju da jezik nije krajnji domet poezije već početna tačka; svih onih koji se usuđuju da iskorače iz tradicionalno ustaljenih okvira sa potrebom da se ogole sami impulse iz kojih je pesma nastala. Poštujući onu detinju trunku anarhizma u sebi pokušaćemo da postavimo pitanje šta je sve/ili može biti/ poezija i kako je sve moguće ispustiti krik.

Očekujte dva kruga poezije između kojih je muzička pauza. Dobrodošle su i kratke prozne forme (do 3 min trajanja).

Bore Balboa / Nihil & Axle / Viking Krew @Zappa Baza

Poznat je kao jedan od vodećih rep tekstopisaca, često ga nazivaju “gospodarom hip-hop scene”, a regionalna muzička ikona Rasta proglasila ga je za svog omiljenog hrvatskog repera. On je Bore Balboa i u organizaciji hip-hop kolektiva Zicer Inc. i Zappa Baze održaće svoj prvi beogradski koncert.

Dj Goce (Skoplje) at Strogie

Opet smo ugrabili priliku da pozovemo jednog od najboljih didžejeva sa prostora bivše Juge i šire. Dj Goce stiže direktno iz Skoplja da stane za gramofone i podigne gruv na najviši…

Subota, 11. februar

Poznati svetski komičar – Henri Rolins @MTS Dvorana

Dobitnik Gremija, glumac, ispovednik, provokator, autor, humorista, motivacioni govornik, a po oceni američkog TV vodiča, Rolins je „renesansni čovek”. Henri Rolins je autor više od 30 knjiga, a dobro je poznat po svojim „emisijama koje govore”, koje su kombinacija političkog komentara, ličnih anegdota, humora, pa i ogorčenja, pop kulture, a sve to sa zdravom dozom skepticizma.

Kai Alcé, Jan Kinčl, Trole, Marko Milosavljević @KC Grad

Marko Milosavljević predstavlja jedno od najvećih imena Američke house scene Kai Alcé-a, vlasnika izdavačke kuće „NDATL Muzik”, sigurno, jedan od najuticajnijim house label-ova današnjice. Kai je odličan primer pravog svedoka nastanka elektronskog muzičkog pokreta u Detroitu, koji i dalje nastoji da prenese lekcije koje je naučio i zadrži originalni duh. Svoj muzički stil oblikovao je u famoznom klubu „Music Institute”, a početkom 2000tih se ostvaruje kao DJ i producent u Atlanti, izdanjem za izdavačku kuću Brett Dancer’a „Trackmode”.

Pored njega, kao josh jedan gost, nastupiće i poznati DJ i Producent iz Zagreba: Jan Kinčl.

LINE UP:
Kai Alcé
Jan Kinčl
Trole
Marko Milosavljević

Marek Tripkowsky [MNE] • Leo Lang • Peter Portman • Vanja Bursać @Half

Ove subote za pultom će se naći gost iz Crne Gore – Marek Tripkowsky, a pored njega tu su Leo Lang, Peter Portman i Vanja Bursać.

Nedelja, 12. februar

Audio berza u Beogradu @Dorćol Platz

Okupljamo se ponovo posle kratke pauze.

The Man Who Planted Trees @Novi bioskop Zvezda

Priča o jednom pastirskom pokušaju da ponovo pošumi neplodnu dolinu.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *