fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 7.11 – 13.11 /

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
7. November 2022.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 7. novembar

HAND JOB: Šta znamo o savremenom netradicionalnom vezu @Remont

HAND JOB: Šta znamo o savremenom netradicionalnom vezu
Galerija Remont Beograd / otvaranje – ponedeljak u 19h

Izložba sarkastičnog naziva HAND JOB predstavlja istraživački projekat čiji je cilj mapiranje, kontekstualizacija i kritička analiza upotrebe veza kao umetničkog medija u umetničkim scenama našeg regiona. Koji su to autori/ke koji/e rade u vezu kao umetničkom medijumu i zašto baš u njemu; kakav vizuelni izraz omogućava tehnika veza; postoji li politički/emancipatorski/feministički potencijal radova nastalih u ovoj tehnici, samo su neka od pitanja na koje se pokušava odgovoriti izložbom. 

Umetnice: Mia Arsenijević (SRB), Nina Babić (BIH), Saša Bezjak (SL), Milica Dukić (SRB-ISR), Mirjana Đotunović Mustra (AT-SRB), kolektiv NEpraktične žene (SRB), Mojca Senegačnik (SL)

Za Vasilija! // Svrsishodni Jam + Nataleé x Škabo + GOSTI // Humanitarni koncert @Bluz i Pivo

Društvo, ovog puta imamo priliku da budemo HUMANI i pomognemo mladom Vasi da stane na noge! Klub Bluz i Pivo u saradnji sa umetnicima i Vasinom porodicom organizuje veliki Humanitarni Koncert.

Muzički program:
19:00 OTVARANJE Etno Grupa Zlatna Zvona
19:20 Nataleé + Vasilije aka Ciklon & Trox
21:00 ŠKABO
21:30 Svrsishodni OPEN Jam Session + Gosti

Vasa je već je sakupio 14.000 € i na nama je da mu pomognemo da sakupi još 6000€. Takođe možete pomoći i slanjem SMS poruke na 762 na broj 3030.

Izložba: Efemernost kartografije: Jelena Vojvodić i Aleksandra Kovačević @KC Grad

Pejzaž počinje kao sažetak vidljivih karakteristika jednog određenog područja, njegovih oblika i načina na koji se ti oblici integrišu sa ostalim prirodnim ili veštački dodatim osobinama. Sam proces rada je zapravo prepoznavanje i otkrivanje kartografije ličnih osećanja. Stoga, pejzaži naginju ka apstraktnom – oblici realnosti su postali metafizički.

Izložba će biti otvorena u ponedeljak, 7. novembra u 20h i može se posetiti svakodnevno od 16 do 21h do 19. novembra u Gradskoj galeriji KC Grad.

Utorak, 8. novembar

The Rescuers @bife Ventil

Projekcija na zidu: The Rescuers (1977)
Utorak od 18h

Sećate li se ko su Bernard i Miss Bianca, dva miša u misiji da spasu devojčicu Penny?

Emori Daglas – revolucionarni umetnik pokreta Crni panteri @SKC

Ciklus: Umetnost, film i dekolonizacija
Tema: Emori Daglas – revolucionarni umetnik pokreta Crni panteri

Emori Daglas je od 1967, pa sve do kasnih osamdesetih godina prošlog veka nosio zvanje i obavljao funkciju rezidentnog revolucionarnog umetnika i ministra kulture Crnih pantera. Dizajnirao je slogane i postere i vizualno oblikovao nastupe te militantne grupe na tako uspešan način da je na američkom, pa kasnije i na afričkom tlu stvorio trend koji je dobio naziv „militantni šik“.

Sreda, 9. novembar

Upravljanje javnim zemljištem u kontekstu klimatskih promena / Ka drugačijem gradu @Prostor Miljenko Dereta

U sredu 9. novembra u 18h u Prostoru Miljenko Dereta organizujemo otvoreni razgovor o tome na koji način treba pristupiti upravljanju zemljištem u javnoj svojini, kao ograničenom i dragocenom resursom, u kontekstu klimatskih promena. Pričaćemo o tome kako trenutno raspolaganje javnim zemljištem utiče na postojeće trendove promene kvaliteta života, kao i tome šta bismo mogli i šta bi trebalo da promenimo kako bi život u Beogradu bio perspektivniji.

Tribina „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ @Dom omladine Beograda

Na tribinskom program i razgovoru „Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje“ – glasno NE nasilju nad ženama pokušaćemo da sa našim sagovornicama iz celog regiona, kako sa mladim aktivistkinjama, ali i sa već iskusnim borkinjama za ženska prava predstavimo trenutnu situaciju na polju ženske borbe. Pored aktivistkinja, neizostavni deo feminističke borbe u 21. veku svakako čine i novinarke koje kao naše saborkinje istupaju javno i daju glas ženskoj borbi. 

Učesnice tribine: Tanja Ignjatović, Branka Blizanac, Vanja Đurić, Maja Raičević, Dora Kršul, Ivana Pantelić.

Alternative Film/Video festival – 40 godina @DKSG

Četiri decenije je prošlo od prvog izdanja Alternative Film Festivala, posvećenog filmskom eksperimentu.

Naziv koji danas ima – Alternative Film/Video festival – dobio je sredinom 1980-ih, kada je u masovnu upotrebu ušla video tehnologija. Do 1990. festival je okupljao autore sa jugoslovenskog prostora, kako samostalne tako i autore koji su realizovali svoja dela u kino-klubovima, filmske kritičare, teoretičare i ljubitelje filma.

Mala sala DKSG. Ulaz slobodan.

Četvrtak, 10. novembar

Halftones + Zenit Zed @KC Grad

10.novembra, u četvrtak u KC Gradu koncert će održati dva nesvakidašnja benda domaće scene. Po prvi put deliće binu bendovi Halftones i Zenid Zed.

Za neke je dovoljno da se pomenu dva imena ispred bendova, Suzana Sumrah iz Halftonesa i Kiza Radović sa strane Zenit Zeda, pa da vam bude jasno da će to svakako biti jedinstveno veče muzičara koji preziru šablone i koji se u kakofoniji osrednjosti i plagijata izdvajaju svojom poetikom i ekspresivnim, gotovo vulkanskim nabojem vokalnog izražaja.

Predstava: Naš sin @Heartefact

Radi se o preispitivanju granica prihvatanja i odbijanja. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodičnog ručka postaju velika dramska peripetija. U ovom intimnom i istraživačkom prostoru za mladog reditelja i  autorsku ekipu, prevazilaze se i teatarski okviri –  predstava se igra van scene, u stanovima,  domovima, kućama.

Glume: Dragana Varagić, Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić

Mansarda @Monk’s Bar

Autori emisije Mansarda, Jovana i Pavle i ovog meseca biraju za vas muziku u Monk’s Baru. Vraćamo se u vreme kada je Katrin Denev prodavala kišobrane, Džejms Din bio buntovnik bez razloga, Met Kolins pevao o Holijevoj Pegi Su, a Arsen Dedić prelepoj Višnji sa Tašmajdana.

Promocija zbirke pesama Martine Kuzmanović „Van sezone” @Polet

Druga zbirka pesama Martine Kuzmanović „Van sezone” donekle gradeći veze sa elementima iz prethodne zbirke „Ovo telo je hotel” predstavlja nam novoosvojene prostore lirske junakinje. esničke slike u sebi nose korake ka oblikovanju novog senzibiliteta, a ton kojim nam se obraća je zreliji, nežniji i sveobuhvatniji. U fokusu novih pesama je samosvest lirske junakinje, samoreflektujući identitet pesničke subjektivnosti.

Petak, 11. novembar

Oliver Tree (US) @Dom omladine Beograda

Internet vokalista, producent, autor, režiser i umetnik performansa, Oliver Tri je pratio put na kom se muzički ukrštaju pop i alternativa da bi stigao do mesta na kom se vizuelno sudaraju umetnost i zabava. Od komedije do ekstremnih sportova, stvaralčki svet Olivera Trija se prostire šire nego kod bilo kog umetnika pre njega.

ZZBR (Paris) + Phillie P, Little Lu & DJ Mihajlo @20/44

Sasvim slučajno, još jedan gost iz Francuske na našem brodu!

Francuski selektor ZZBR (Zanzibar), jedan od osnivača DJ trija Bayetë provešće nas kroz ritmove balearic-a od 70ih do 90ih, uz večnu potragu za neotkrivenim draguljima.

Subota, 12. novembar

Слатки Грех Журка @Anti Shop Elektropionir

Sve te male muzičke guilty pleasure-e za koje DJ-evi najčešće nemaju mesta na plejlisti čućete na žurci Slatki Greh 12. novembra u Elektropioniru. Pripremite se za ludo putovnje kroz muzičke žanrove i dragulje koje su pronašli naši DJ-evi, i, jednostavno, za dobru muziku.

U saradnji između Jevgenija Gorbunova iz benda Inturist i organizatora Changeover festivala iz Connected Agency — Stepana Kazarjana i Pavela Vilenkina.

GistroPop: Novembar @KC Grad

Prošli GistroPop u KC Gradu bio mi je jedan od najlepših ove godine. Voleo bih da u subotu 12. novembra bude još lepše, uprkos svemu što se dešava oko nas. Ili baš zbog toga. Nema tog čemera koji će nas sprečiti da pravimo lepe uspomene. Svratite na jedini novembarski GistroPop u KC Grad, poslednje pristojno mesto u Savamali na kom možete provesti subotnje veče.

VHS Stereo + Pliš – Uživo! @Kvaka 22

VHS Stereo je gitarska pop četvorka iz Beograda. Bend je nastao na proleće 2019. godine i odmah na početku imao veoma zapažen nastup na festivalu „Omladina“ u Subotici. U martu 2020.grupa objavljuje svoj prvi singl i spot „Navijam za Tebe“ koji prolazi veoma zapaženo.

Pliš je četvoročlani vokalno-instrumentalni sastav koji je nastao je u Beogradu krajem 2018. godine i nastupa u standardnoj rok postavci – dve gitare, bas i bubanj. Nestandardno su zaljubljeni u gitarski, alternativni, indi zvuk s početka novog milenijuma i tu ljubav gaje i prenose u svojim autorskim pesmama. Svoju muziku pliš dočarava rečima: „Oseća se na koži i prija“.

Nedelja, 13. novembar

Korolev Popova @KC Grad

„Korolev Popova” je kolaboracija između Vadika Koroleva (pesnik, glumac, indie pop muzičar, frotmen OQJAV) i Evgenije Popov (svira harmoniku, klavir i komponuje). Kao duet izvode muziku i poeziju, stvarajući snažne slike koristeći podjednako zvuk i reči. U njihovom performansu takođe se mogu čuti i klasične francuske šansone od Edit Piaf, Serža Geinsburga i Borisa Viana.

Fantasia @Novi bioskop Zvezda

Fantazija je animirani film iz 1940. godine, snimljen u produkciji Volta Diznija. Film se sastoji od osam animiranih segmenata koje određuju dela klasične muzike koja je dirigovao Leopold Stokovski. Dizni je prilagodio koncept filma tako da se u njemu pojavi i Čarobnjakov šegrt, kratki filmski segment serijala Luckasta simfonija stvoren kao povratna uloga za Mikija Mausa, čija je popularnost u to vreme znatno opala. 

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *