fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Kulturna dešavanja u gradu / 8-14. novembar/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
8. November 2021.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 8. novembar

Samostalna izložba Ive Kuzmanović: Putovanje kroz bezizlaz, III tom (Šta je pakao ako nema drugih) @Remont

Putovanje kroz bezizlaz, III tom Ive Kuzmanović predstavlja vizuelizaciju njenog kontinuiranog preispitivanja definisanih odnosa između individua, predmeta, kolektiva i sredine. Kroz taj proces, Iva preuzima pejzaž kao glavni motiv svojih radova, tehnički se ne udaljavajući previše od medija. Ulja na platnu i crteži grade jedan celovit, ali nestalan, pejzaž u kome se asocijativno pronalaze neonske peščane dine koje se ne mogu prostorno niti vremenski tačno odrediti, oslobođene prisustva čoveka. Postavljajući pitanje „Šta je pakao ako nema drugih?“ Iva otvara široko polje tumačenja koje polazi od upitanosti nad fundamentalnošću postojećeg. Koristeći se pomenutom parafrazom citata iz Sartrovog romana „Bez izlaza“ umetnica nas suočava sa spekulativnom osobinom svojih radova čije se tumačenje zasniva prvenstveno na kritici izgrađenog odnosa između subjekta i objekta. Iva kroz svoje radove istražuje i „razgrađuje”definisan antropocentrični odnos koji podrazumeva da se čovek uspostavlja kao subjekat i ima dominantnu ulogu nad objektom i, kao rezultat, kreira potencijalni posthumanistički prostor.

Otvaranje u ponedeljak 8. novembra u 19h
Galerija Remont, Maršala Birjuzova 7

Podkast: web fenomen – jedan čovek više medija @Sprat

Filmski festival Slobodna zona uz saradnju i partnerstvo Multimedijalnog instituta Mi2 MaMa iz Zagreba u okviru ovogodišnjeg pratećeg programa organizuje regionalnu konferenciju Podkast: web fenomen – jedan čovek više medija.

Učesnici konferencije Podkast: web fenomen – jedan čovek više medija razmotriće dvostruku prirodu podkast fenomena, emancipatorski potencijal navedenog nezavisnog audio projekta u okviru kojeg profesionalci, ali i amateri preuzimaju inicijativu i svojim učešćem demokratizuju i transformišu javnu i medijsku sferu, dok će se s druge strane promatrati i potencijalne posledice po demokratsko društvo razvojem medijskog formata koji nema „demokratskog cenzora” i koji je otvoren za glasove svih, te i onih populističkih, koji potencijalno remete demokratske vrednosti i procese.

Moderatorka programa: Milica Lapčević
Mesto održavanja: Sprat bar, 8. novembar u 19.00 časova
Učesnice: Divna Vuksanović (Srbija), Ana Martinoli (Srbija) i Mia Biberović (Hrvatska)

Utorak, 9. novembar

Grupna izložba umetničke grupe “Šuma” @KC Grad

Umetnička grupa Šuma oformljena je 2018 godine, čine je sadašnji i bivši polazici nastavnog programa crtanja i slikanja koju vodi prof.mr. Milan Tepavac Tarin u Centru za likovno obrazovanje u Beogradu, koji je kod nas poznatiji pod imenom Šumatovačka.

Na izložbi se predstavlja 11 umetnika, od kojih su neki višegodišnji polaznici kursa. Svi izlagači su prvo savladali osnovne tehnike crtanja i slikanja kroz praktično teorijski rad, da bi postepeno prelazili na rešavanje sve složenijih likovnih problema, stvarajući tako svoje lične opuse, glavni fokus uvek je bio na stvaralačkom istraživanju kao i na kvalitetu i izvedbi samog dela. Članice i članovi ove umetničke grupe različitih su profesija i generacija, svima im je zajedničko da su uspeli da se izbore za “svoje lično vreme” u kome se bave onim što ih stvarno zanima a to je crtanje i slikanje.

Izlažu: Mirjana Vranješ/učiteljica; Biljana Skrobonja/prevodilac; Branislava Lovrenski/dipl.ekonomista; Svetlana Seferović/baletski pedagog, Marija Gajić Mara/biolog; Milena Milutinović inženjer elktrotehnike; Dragana Milivojević/grafički dizajner; Ena Šahbegović/fizičar; Jefimija Ikonić/ dipl.pravnik; Jovana Ivić /dipl.ekonomista; Viktor Cvejić/student 1.god.FLU

Izvođenje poezije Alena Ginzberga na filmu @SKC

Jedanaesto izdanje ciklusa „Izvođenje poezije na filmu“ biće posvećeno mapiranju filmova u kojima se citiraju stihovi Alena Ginzberga.

Specifičan način na koji je Ginsberg izvodio svoje pesme, i to ne samo na književnim večerima već i na javnim skupovima čiji je karakter varirao od internih žurki do velikih demonstracija, kao i njegov krajnje prepoznatljivi imidž, uslovio je da sekvence u kojima se on pojavljuje čak i u igranim filmovima budu ili neposredno preuzete iz dokumentaraca i umontirane kao znak vremena u kome se njihova radnja odvija, ili makar izvedene tako da što više naliče na snimke koji su dokumentarni. Iz mnoštva dostupne dokumentarne filmske građe, čiji se broj, čak i ako se ograničimo na dugometražne forme, kreće u stotinama, za ovu priliku izdvojene su tipične scene, kao i one koje ga povezuju sa potkulturama u čijoj vidljivosti je odigrao značajnu ulogu. Takođe je izdvojen i niz scena iz biografskih filmova (kao što su „Urlik“ iz 2010, „Na putu“ iz 2012, ili „Ubij svoje drage“ iz 2013) u kojima glumci koji igraju Ginsbergov lik izvode njegove pesme na način koji bi trebalo da bude što usklađeniji sa onim načinima koji su zabeleženi na dokumentarnim snimcima. U manjini su filmovi u kojima se njegovi stihovi čitaju izvan situacije u kojoj se on lično pojavljuje, i među njima je verovatno najupečatljiviji „Sprej za kosu“ Džona Votersa iz 2006.

Ovo predavanje i razgovor sa analizom isečaka iz filmova vode: Tijana Savatić i Stevan Vuković.
Početak u 19h u SKC-u!

Sreda, 10. novembar

Booking #18 / “Glampiri” Vladana Maksimovića @KC Grad

U okviru programa „Booking“ od 19h u KC Grad, biće održana beogradska promocija romana „Glampiri“ Vladana Maksimovića, u izdanju novosadskog Zenit books-a.

Vladan Maksimović je mladi dramaturg, part time novinar i full time copywriter, a Glampiri su njegov prvi roman. Priča o „jeseni u gradu na koji se loži cela Evropa“ prati doživljaje četiri popularne hip devojke koje, pošto postanu vampirice, kreću, sa ili protiv svoje volje, u krvavi pir Beogradom. Ispričani kolokvijalnim, savremenim jezikom, brzim i zabavnim narativom, Glampiri predstavljaju posvetu i odu jednoj generaciji i (Beo)gradu u večitom previranju. Roman oslikavaju i razigrane ilustracije Jovane Bogdanović koje možete pogledati na IG profilu romana.

Razgovor sa autorom i urednikom (Marko Srdanović) moderiraće novinarka Vanja Ratković, dok će atmosferu dodatno napetom ili relaksiranom činiti DJ set Icke Ubice.

Izložba fotografija: Arhitektonika. Motivi i inspiracije @Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka

Otvaranje izložbe 10. novembar 2021. u 18 sati, galerija Stepenište.

Prostor vračarske opštine jeste mesto koje se nalazi u procesu velikog preobražaja. Igralište zametnog kapitala, jasnih motiva i neodređene imaginacije. Kolektiv Radionice fotografije se ovlaš, u formi neobaveznog istraživanja, pozabavio pomenutim prostorom, sa namerom je da notira stanje i pokuša da, polazeći od izgleda grada, nazre motive, inspiracije, matrice koje ga uspostavljaju, grade. Lagano, flanerski smo čitali grad. I umorili se od silnog teksta. Ne bivajući sigurni šta smo pročitali. Možda mora naglas.

Tokom trajanja izložbe planirano je vođenje kroz izložbu i razgovor sa Srđanom Veljovićem.

Učesnici:
Milica Macanović
Matija Bijelić
Aleksandra Stojanović
Luka Stojanović
Dragana Vujović Mihić
Srđan Veljović

Četvrtak, 11. novembar

Koncert: Sonik Kabouters @Kvaka 22

U cetvrtak u Kvaki 22 ad hoc bend sa ad hoc konceptom i sastavom:Jasper Stadhouders (NL) – gitara (PolyBand, Blood Cloud, Cactus Truck, Spinifex etc.)

Vukašin Đelić – gitara (Dol etc.)
Filip Đurović – bubanj (Casillas, Testet Olt etc.)
Marko Stričević – bubanj (Džezbollah etc.)

Ulaz: 300 rsd.
Vrata se otvaraju od 20:00, koncert od 21:00.

PSYCHIC DRIVING – izložba veza na platnu – Marijana Janković @TransformArt gallery

Prva samostalna izložba Marijane Janković biće otvorena u četvrtak 11. novembra u 19h u Galeriji TransformArt u Beogradu.

Marijana Janković u svojim radovima aktere prikazuje u svakodnevnim, naizgled bizarnim, situcijima kroz veoma dopadljiv i razigran vizuelni jezik. Vibrantnošću kolorita i poigravanjem sa perspektivom proizvodi specifičnu sintezu pop kulture, animacije, fotografije, filma i stripa, koristeći tzv. punch needle tehniku taftovanja koja je jedan vid veza na platnu. Upečatljiva facijalna ekspresija koja postaje lajtmotiv na skoro svim radovima iznedrila je naziv same izložbe. Psychic driving je psihijatrijska procedura korišćena tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka od strane CIA na projektu MKUltra pri čemu su učesnici bili izlagani velikim dozama elektrokonvulzivne terapije u kombinaciji sa podjednako velikom dozom psihodeličnih narkotika poput LSD-a. Namera je bila slomiti ličnost učesnika tako što će im se određeni audio sadržaj konstantno ponavljati dok ne dođe do apsolutne neutralizacije strukture njihovog kognitivnog dela ličnosti. Likove na Marijininim delima vidimo isključene od realnosti koja ih okružuje, nezainteresovane i odstranjene od svakog spoljašnjeg uticaja i situacije u kojoj se fizički nalaze.

Izložba Ivane Kucine: COSMIC NARRATIVES @U10

Misli i osećanja teku poput vode i neprestano se menjaju, transformišu, promiču. Životna snaga teče iz unutrašnjeg izvorišta i rađa novi život, preliva se van čoveka, jedinke, i stvara, pretapa se u oblike, pretače u linije. Život se uvek kreće, teče i ponovo rađa. Kroz medij animacije, ova neprestana kretanja i kruženja dobijaju svoju lik. Simboli se prepliću i smenjuju, teže da obuhvate što više značenja u svojoj prolaznoj formi. Oni zadobijaju sopstveni život i kreću se po sopstvenim zakonitostima. Nalik na snove, oni rađaju narative i arhetipske predstave. U ovoj seriji radova postavljen je odnos, kontrast između dve sfere: vidljivog i nevidljivog, dana i noći. Vidljivo se ogleda u nevidljivom, a nevidljivo u vidljivom; noć postaje odraz dana, a dan odraz noći; zlatna ptica se smenjuje sa tamnom. Susreću se dve ptice – ptica i njena suprotnost, negativan prostor koji ona sama oživljava svojom linijom i stvara drugu pticu. Jedna linija spaja i razdvaja dva sveta.

KOSMIČKI NARATIVI
Ivana Kucina 11-27. novembar 2021.
Otvaranje: 11. novembar, u 19h

NOĆ CIRKUSA 2021: Kolektiv Martine a la plage (FR) Predstava>>The Reconciliation<< (Pomirenje) @Drugstore Beograd

Cirkusfera kao članica Circostrada mreže i circusnext platforme i ove godine obeležava Noć Cirkusa. Tim povodom ugostićemo francuski kolektiv Martine a la plage, koji nakon skoro jedne decenije ponovo dolazi u Beograd, sa predstavom The Reconciliation (Pomirenje).

Trajanje: 50 min
Ulaz: besplatan

Noć Cirkusa ove godine nastupa sa idejom igre sa daljinom, svemirom, vazduhom i slobodom. Noć Cirkusa želi ponovo pronaći sebe, umetnike i publiku. Omogućiti cirkulisanje predstava, deljenje vrednosti popularne i predane umetnosti cirkusa, koja će hraniti našu znatiželju…. Život!

Petak, 12. novembar

INDIREKT Showcase Belgrade 2021 @Dom omladine Beograda

INDIREKT Showcase festival Beograd, po prvi put na jednom mestu, 12, 13. i 14. novembra u Domu Omladine Beograda. Festival se bazira na kombinaciji koncertnih nastupa koji uključuju i etablirane i nadolazeće umetnike/bendove sa tribinama i diskusijama na temu muzičke industrije, trendove u marketingu, razmenu iskustava, kontakata i još mnogo toga. Ulaz na konferencijski program je besplatan. Dnevne ili komplet ulaznice za INDIREKT Showcase festival možete pronaći na linku, ili na biletarnici Doma omladine Beograda.

PETAK 12. Novembar:

Konferencije
Velika sala >
+ Moonlee Records, Ljubljana
+ ШАБЛОН, Subotica
+ Pop Depression, Beograd
+ Krava 22, Beograd
+ MUZZIK Radio & Web platforma, Beograd
+ Zdravo Mladi, Skopje
+ Moderator> Nikola Jovanovic, Kontra Right

Live nastupi
Klub Doma omladine >
+ Yan Dusk & hari kvoter
+ balans
Velika sala >
+ Neprijatno mi je
+ Klinika Denisa Kataneca
Amerikana >
+ KUKLA
+ Klotljudi

SUBOTA 13. Novembar:

Live nastupi
Klub Doma omladine >
+ Radnik
+ ŽEN
Velika sala >
+ Ana Avramov
+ Koala Voice
Amerikana >
+ YusYus
+ Trobecove krušne peći

NEDELJA 14. Novembar:

Konferencije
Velika sala > Vizuelna autentičnost
+ Hani Domazet, rediteljka
+ Sara Valenci, Dizajnerka i stilistkinja, Ljubljana
+ Aleksandar Mijailovic, dizajner i kreator vizuelnog identiteta INDIREKT-a
+ Moderator> Milan Stevanovic, Klotljudi

Live nastupi
Klub Doma omladine >
+ azza & kapale
+ 21 Vek
Velika sala >
+ Lenhart Tapes Orchestra
+ Presing
Amerikana >
+ Cactus Fields
+ Gazorpazorp

8. Japansko-srpski festival filma @Jugoslovenska kinoteka

Na temu „Status” JSFF će ove godine prikazati više od 40 filmova među kojima će se naći evropske premijere japanskih dugometražnih ostvarenja, kao i višestruko nominovan i nagrađivan „Red Post on Escher Street” Siona Sonoa, dok će „Oaza” Ivana Ikića otvoriti festival. U konkurenciji za Gran pri i najbolji srpski i japanski film na temu, takmičiće se i ove godine samo kratkometražna dela, dok će revijalni program popuniti dugometražni filmovi koji su prema ovogodišnjoj selekciji najprikladnije odgovorili na temu festivala.

Ovogodišnje izdanje Japansko-srpskog festivala filma biće održano od 12. do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), a deo repertoara publika će moći da pogleda i u Dvorani KC Beograda.

Fantom @KC Grad

Fantom je etablirano ime na regionalnoj muzičkoj sceni, projekt iza kojeg kao autor i producent stoji Petar Wagner. Godinama usavršavajući svoja umijeća stvarajući muziku, tekstove i aranžmane za druge, Wagner početkom 2019. odlučuje poraditi na vlastitim pjesmama. Ubrzo nakon toga nastaju pjesame koje Wagner u svom beogradskom studiju dovršava zajedno s Lunom Škopeljom, gdje svojim analognim srcima i digitalnim prstima stvaraju neke nove zvučne kulise.

Fantom će nastupiti u KC GRADU 12. novembra u okviru ,,Bebo, pazi!” turneje. COVID propusnice obavezne.

12. MIKROFAF – Međunarodni festival kratkog uradi-sam i nezavisnog filma u Beogradu @Muzej Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Kosovska 11)

Fokus ovogodišnjeg izdanja festivala je na filmovima koji se bave odgovorima na pitanja o kreativnom procesu umetnika dok je u limbu – emotivnom, umetničkom, telesnom, socijalnom, duševnom, globalnom. Kako je to kad delimo vreme na pre i posle 2020, kad nešto što je nekad bilo normalno sad zovemo offline aktivnostima? Da li je možda limb zapravo zlatna sredina, balans, nedefinisano stanje u kome može da se živi i kreira srećno? Ili ipak predstavlja noćnu moru iz koje umetnik ne može da se probudi, a svestan je da sanja?

Ovogodišnji žiri koji čine filmski umetnici Staša Tomić, Aron Sekelj, Nikola Stojanović i Nađa Petrović dodeliće nagrade (Mikropolise) i priznanja u kategorijama Nezavisni film, Uradi-sam film i Limb.

Juniorski žiri u sastavu Aleksandar Gubaš, Jelena Novaković i Mileva Lekić, u svojoj tradicionalnoj slobodnoj formi nagrađivanja, skrenuće pažnju na odabrane autore ispod 19 godina.

Filmovi koji će biti prikazivani tokom tri dana festivala potiču iz našeg regiona i drugih evropskih zemalja, Azije, SAD, Meksika i Južne Amerike; žanrovski su veoma različiti; najmlađi autor ima devet godina a najstariji 77 – i svaki film će dobiti svoje mesto na platnu i svoju publiku.

Subota, 13. novembar

Urlik! (BGD Punk) / Крах (BGD Punk) @AKAB Okretnica

Nakon kraće pauze, vreme je za znoj, vrelinu i buku dva beogradska benda koja će nas zagrejati dok se zima i smog vraćaju u grad. Upad na donacije! Početak u 20h.

URLIK! – Prvi nastup! Pank s članovima iz Concrete Worms-a, Begustostop, Intakt, Nabla, Katma.

KRAH – ex yu pank iz druge dimenzije.

Stevie Whisper All Night @Drugstore Beograd

Stevie Whisper aka Stefan Unković je DJ/producent, promoter i vizuelni umetnik iz Beograda. Odrastajući uz hard-core scenu ranih dvehiljaditih, postao je jedan od osnivača beogradske andergraund kulture čija reputacija je počela da raste kroz rad na SuperSizeShe, kolektivu koji je Stefan osnovao želeći da približi nezavisnu muzičku scenu njegovom rodnom gradu, angažujući izvođače poput Ariel Pink, Mac De Marco, Dirty Beaches, The Soft Moon i mnoge druge. U poslednjih nekoliko godina ulaže više energije u igranju sa raznim žanrovima savremene klupsko orijentisane muzike. Redovan je DJ u klubovima 20/44 i Drugstore, i organizator je Yes žurki.

Početak u 19h! Ulaz 400 RSD.

Nedelja, 14. novembar

Peti bazar Malih proizvođača hrane @Azbuka

Mali proizvođači i restoran Azbuka organizuju peti Bazar malih proizvođača koji će biti održan 14. novembra (nedelja), u periodu 12:00 – 17:00.

U želji da podržimo male proizvođače i da ovaj Bazar postane tradicionalna manifestacija, došli smo na ideju da udružimo snage i u saradnji sa restoranom Azbuka organizujemo Bazar na odličnoj lokaciji u centru Beograda, gde će proizvođači imati prilike da izlože svoje proizvode i predstave svoju priču o zanatskoj proizvodnji. Dođite da probate i kupite kvalitetne domaće proizvode, upoznate se sa svojim omiljenim proizvođačima i timom koji stoji iza grupe Mali proizvođači hrane u Srbiji!

Bazar će prvi put biti organizovan u restoranu (unutra), ali ćete u bašti restorana imati prilike da pojedete porciju gulaša ili se ugrejete kuvanom rakijom ili vinom.

Audioberza u Beogradu @Dorćol Platz

Sledeći uspešnu tradiciju foto berze, koja se već godinama održava na ovoj lokaciji, odlučili smo da organizujemo sličnu manifestaciju sa audio tematikom. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa širokom ponudom polovnih (a i novih) audio uređaja i prateće opreme, originalnih izdanja nosača zvuka, kao i da uspostave kontakte sa ljudima iz sveta audio tehnike kod nas.

Nedelja od 11h u Dorćol Platzu!

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *