fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Kulturna dešavanja u gradu /8.7 – 14.7/

Kalendar kulturnih događaja u gradu po Oblakoderovoj preporuci
8. July 2024.

U nedelji koja je pred nama, Oblakoder vam preporučuje sledeće događaje:

Ponedeljak, 8. jul

Monday Blues: Cotton Pickers @Dom omladine Beograda

MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda, prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine, do jednog od omiljenih letnjih programa publike različitih uzrasta u našem glavnom gradu. U godini u kojoj Dom omladine Beograda obeležava šest decenija postojanja, osma sezona Monday Bluesa predstaviće neka poznata bluz lica, ali i nove saradnje i projekte. Ovog ponedeljka nastupiće popularni domaći bluz-rok bend Cotton Pickers.

Projekcija filma „Off Frame – Revolution Until Victory” @Kulturni centar Beograd

U ponedeljak, 8. jula od 19 časova priredićemo projekciju filma „Off Frame – Revolution Until Victory” reditelja Mohanada Yaqubi-a u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Film je meditacija o borbi palestinskog naroda da stvori sliku i samopredstavu pod sopstvenim uslovima u 1960-im i 1970-im godinama.

Izložba Garden Town @KC Grad

„Vrtni Grad” predstavlja umetničko istraživanje Beograda, hvatajući njegovu živopisnost i živahnu atmosferu. 

Umetnica Polina Koval bavi se temama odnosa i usamljenosti, religije i doma kroz slikarstvo i izradu ručno rađenih predmeta. Odrasla u strogo religioznoj i patrijarhalnoj porodici, Polina Koval kroz svoju umetnost izaziva pojmove rodne nejednakosti i zabrana u ljubavi. Njen rad inspirišu ženski oblik, priroda i religijske teme, prikazujući nage žene u vrtovima, anđele, magična stvorenja i mistično cveće. Pokret je suštinska tema u Polininom radu i istražuje ga kroz prizmu sopstvenog putovanja. Tokom svojih putovanja sakuplja predmete, transformiše ih u umetnost i vraća ih na ulice. Na taj način, Polina istražuje kako se prostor transformiše kada se susretne sa neočekivanim, stranim elementom.

Izložba će biti otvorena do 20. jula svakog dana od 16 h do 21 h.

Utorak, 9. jul

La Tortue rouge @Bife Ventil

Projekcija filma La Tortue rouge od 18h u Bife Ventilu.

Sreda, 10. jul

Projekcija filma Caramel @Kvaka 22

Letnji bioskop Kvaka 22 započinje libanskim filmom „Caramel” (2007) prvim u ciklusu filmova „Vetrovi istoka”

Ovo je dirljiva ljudska priča o običnim ženama koje žive i rade u ženskom frizerskom salonu, ovaj salon mogao bi se činiti opštim mestom za dramu povezivanja žena, ali ovaj sigurni debi – u samouverenoj režiji libanske glumice Nadine Labaki – mnogo je bogatiji nego što se čini na prvi mah. Labaki glumi vlasnicu bejrutskog kozmetičkog salona u kom se stilisti i stalni klijenti sastaju kako bi podelili svoje probleme i dobro ogovarali. Njihovi dirljivi i univerzalno prepoznatljivi privatni problemi ovde imaju prioritet nad tmurnom „većom slikom”, skrećući fokus s potencijalno otuđujuće bliskoistočne politike. Na korak je da nas podseti na Almodovara jer je priča intimna i ženska (preporuka za muški deo publike, kako bi „bolje razumeli” žene) kamera isprepliće različite vinjete – Labaki tuguje nad svojim oženjenim ljubavnikom; slobodna, nesebična krojačica opterećena zahtevnom, ludom sestrom; nervozna buduća nevesta – ali Caramel ima srdačan osjećaj zajedništva koji čini istinsku dirljivi šaržer nekih lepo opaženih trenutaka.

Ulaz je uz donacije koje omogućavaju dalji rad Kvake 22.

Gummo & Tvar & Warthodox & Idiedthisfebruary @Kvaka 22

Ulaz je na donacije zato ne zaboravite da donirate u skladu sa ličnim mogućnostima. Sve donacije idu bendovima i za pokrivanje troškova pripreme hrane.

Četvrtak, 11. jul

Oli Pop, arya, A.N.D.R. @Karmakoma

Satnica:
21:00 Vrata
22:00 Oli Pop
22:45 arya
23:30 A.N.D.R.

Projekcija filma Vetar će nas nositi @Kvaka 22

Filmski opus velikog svetskog režisera Abasa Kiarostamija započeo je neo-realističkim pristupom, a kasnije je poprimio više misaonih i poetičnih elemenata, a da nije napustio osnovnu premisu režiserovog svetonazora — da je umetnost deo života i da je od njega neodvojiva. U cetvrtak u 21č prikazaćemo film na našoj terai “Vetar će nas nositi” Tako u triologiji “Krupni plan” (1990), “Ukus trešanja” (1997) i “Vetar će nas poneti”(1999) razvija svoj jedinstveni filmski jezik, čije su karakteristike usporeno uvođenje u radnju, otkrivanje tek pojedinih detalja narativa, a ne cele priče; zatim, često korišćenje kamere iz tačke posmatranja junaka ili beleženje tek reakcije na njihovim licima, a ne samog događaja u naraciji, korišćenje simbola, ponekad i ezoteričnih, teško raspoznatljivih. Samo tako je mogao da snimi i maestralane filmove o esencijalnim ljudskim pitanjima. Njegov filmski postupak mogao bi da se nazove poetskim minimalizmom.

Birria Night @Zaokret

Temperature kao u Meksiku inspirisale su Zaokret da četvrtak proglasi za „Taco Thursday”. Od 20 do 23h isprobavamo posebne birria tacos sa junetinom dugo kuvanom u sosu od čili papričica, luka, paradajza i mnogo začina.

Petak, 12. jul

Rogi @Kvaka 22

Jedinstvena prilika da čujete: skice novih pesama; mnogo stare pesme; nikada objavljene pesme; nikada napisane; veoma lične stihove; vaše pesme; nove ritmove; poznate hitove i sve između, u međuvremenu. Orjentir za one koji ne znaju: gitara, glas, funk, pop, zbunjenost, zanesenost i romantika

Dušan Jevtović, Vasil Hadžimanov & Marko Đorđević @BitefArtCafe

Trio – Dušan Jevtović, Vasil Hadžimanov & Marko Đorđević ponovo na sceni BitefArtCafe kluba, u petak, 12. jula!

Trojica vrhunskih muzičara dele ljubav prema improvizaciji i kako vole da kažu „nekalkulantski” pristup muzičkoj kreaciji, spremni da žrtvuju reputaciju za spontani i neponovljiv muzički doživljaj.

Koncert na zidiću: The Employed

The Employed je rokenrol bend iz Beograda. Članovi su se bavili muzikom još devedesetih u nekoliko bendova, a angažman u okviru ove grupe zvanično počinju 2019. godine. Do sada su imali nekoliko nastupa, a trenutno su u fazi snimanja studijskog materijala.

Subota, 13. jul

Pitaya Soundsystem x Nevena Jeremić @Karmakoma

Italijanski trio di-džejeva Pitaya Soundsystem koji živi u Parizu, čiji smo spoj balearskog, disko-ovog-i-proto-onoga već imali prilike da čujemo na nekoliko beogradskih plesnih podija u poslednjih nekoliko godine.

Nedelja, 14. jul

Space Cowboys @Jugoslovenska kinoteka

Space Cowboys je film iz 2000. koji je režirao Klint Istvud. Glavne uloge igraju: Klint Istvud, Tomi Li Džouns, Donald Saderland i Džejms Garner.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *