fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Ivan Ikić dobitnik Gran prija za film Oaza na 14. LIFFE-u

Svečanom dodelom nagrada zatvoren je 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije
22. September 2021.

Dodelom nagrada u Narodnom pozorištu u Leskovcu zatvoreno je 14. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije.

Nakon projekcije filma „Nečista krv“ Milutina Petrovića, kojoj je prisustvovao i glumac Tim Sejfi, uručene su nagrade najboljima na 14. LIFFE-u. Dobitnik Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju za film „Oaza“ je mladi reditelj Ivan Ikić.

„Hvala posebno Darku Bajiću koji je kao profesor trpeo sve moje studentske filmove. Ovo je moj drugi Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ i neobična mi je čast zbog toga. Hvala svima koji su gledali film i onima koji će to tek učiniti i hvala leskovačkoj publici koja je dolazila na Festival.“, izjavio je Ikić na ceremoniji uručivanja nagrade. Ivan Ikić je na ovom Festivalu nagrađen i 2015. godine za režiju filma „Varvari“.

Dobitnici druge i treće nagrade za najbolju režiju 14. LIFFE-a su Danilo Šerbedžija reditelj filma „Tereza 37“ i Antoneta Almat Kusijanović rediteljka filma „Murina“. Antoneta i Šerbedžija zahvalili su se putem video linka, kao i Srđan Dragojević dobitnik specijalnog priznanja žirija.

Publiku i organizatore su u video poruci pozdravili Dalibor Matanić pobednik u kategoriji „Divlji film“ za režiju filma „Zora“, kao i najbolja glumica Festivala Lana Barić, koja je nagrađena za ulogu u filmu „Tereza 37“, a takođe, i Sandi Pavlin, dobitnik priznanja „LIFFE“ za najboljeg glumca, za ulogu u filmu „San Remo“.

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji Studentski film uručen je Isidori Ratković sa Akademije u Sarajevu za film „Zašto ne zaplešete?“. Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču sa FDU-a za režiju filma „Polica 21“, a treća nagrada dodeljena je Nikoli Vučiniću sa Akademije na Cetinju, reditelju filma „Velika dostignuća“.

Sinoć je posthumno uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za doprinos afirmaciji regionalne filmske umetnosti u svetu – Goranu Paskaljeviću, prošlogodišnjem dobitniku ovog priznanja, koji je na dan dodele 25. septembra 2020. godine preminuo. U ime njegove porodice nagradu je primio, Goranov dugogodišnji prijatelj i distributer njegovih filmova Petar Jakovljević rekavši: „Znam da je Goranu ova nagrada beskrajno značajna.“

14. LIFFE je zatvorio reditelj Stefan Arsenijević, koji je u Leskovac stigao nakon trijumfa u Karlovim Varima sa filmom „Strahinja Banović“.

„Dolazim na LIFFE od samog početka i veliko mi je zadovoljstvo da gledam kako iz godine u godinu raste, sa koliko entuzijazma i ljubavi Darko Bajić, Dragan Jović i Leskovački kulturni centra grade LIFFE, koji je postao značajno mesto susretanja publike sa rediteljima iz regiona, od studenata do etabliranih kolega. Posebno je velika stvar što je Festival održan i ove godine uprkos pandemiji i to nam je pokazalo kolliko nam je nedostajalo kolektivno isksutvo gledanja filma. Proglašavam 14.LIFFE zatvorenim i vidimo se sedeće godine u Leskovcu”, istakao je Stefan Arsenijević.

14. LIFFE je održan od 16. do 21. septembra, publika je bila u prilici da uživo i onlajn pogleda najznačajnija ostvarenja regionalne kinematografije nastala između dva Festivala.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *