fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Mater Terra – sedmi pozorišni festival za decu i mlade

Festival ekologije i ekologije duše biće održan od 27. do 29. novembra u onlajn formi
26. November 2020.

Tim okupljen oko organizacije sedmog pozorišnog Festival dece i mladih sa predstavama koje se bave temama ekologije i ekologije duše MATER TERRA je verovao da će uspeti da festival održi uživo do poslednjeg trenutka. Izvođačka umetnost zahteva prisustvo izvođača i gledaoca, i samo u tom susretu moguće je doživeti delo koje se izvodi.

Zbog trenutne situacije, doneta je odluka da se festival održi prvi put u onlajn formi. Zbog specifičnosti Festivala u kome učesnici gledaju predstave jedni drugih, a zatim otvoreno razgovaraju o svom i radu drugih, o izazovima i procesima rada u dramskom obrazovanju, u krugu u kome su svi jednaki, i najmlađi učesnici, njihovi pedagozi, roditelji, stručni tim i organzatori festivala, tragalo se za onlajn formom koja bi uslišila ove specifičnosti.

Linkovi sa predstavama će biti poslati svim učesnicima, i biti objavljeni široj javnosti na sam dan festivala, 29.11. dok će se u 17 časova ostvariti OKRUGLI STO, preko Zoom platforme, na kome će se razgovarati o predstavama.

Centar za dramu u edukaciji i umetnosti-CEDEUM, koje festival organizuje u saradnji sa Umentičkom Utopijom, je udruženje koje je posvećeno razvoju i promociji dramskog obrazovanja. CEDEUM je član i nacionalni centar Međunarodne asocijacije za dramu i obrazovanje, IDEA, koja je 2007 godina ustanovila 27. novembar kao svetski dan dramskog obrazovanja, IDEA DAN .

Tog dana u okviru MATER TERRA festivala dramski pedagozi, umetnici i nastavnici će se okupiti na onlajn susretu preko ZOOM platforme, na kome će razgovarati na temu „Dramsko obrazovanje u kriznoj 2020. Kako dalje?” 

Okrugli sto je zamišljen kao mesto razmene iskustava i praksi rada u novim uslovima, ali i kao mesto podrške i solidarnosti između nastavnika i umetnika koji se bave dramskom pedagogijom.

Da je oblast umetničkog obrazovanja, posebno plesnog i dramskog u velikoj meri ugrožen pokazuje podatak da se na festival do sada za šest godina postojanja svake godine prijavljivalo od deset do petnaest predstava.

Ovogodišnje onlajn izdanje sadrži tri predstave koja su nastale u kreativnom procesu rada sa decom i mladima. Predstavu „Žirafa i hijene” pozorišta PATOS iz Smedereva, inspirisanu basnama, u kojoj su učesnici, osnovnoškolci, sami pisali tekstove koje su postavljali na scenu, „Kulturociklin 2m” Grupe Kulturociklin iz Kruševca, koja se, na duhovit ali i otrežnjujući način bavi problemima nastalim u toku pandemije i brigom o emocionalnom i mentalnom zdravlju u trenucima krize. Pre svega značajna jer se iz vizure deteta razmatra njegov položaj u trenutcima kada je okružen nerazumevanjem od strane odraslih, strahom, izolacijom, nasiljem.

Teatar mladih iz Novog Sada će se predstaviti predstavom „Šest portreta Pavla Beljanskog”, koja će nam omogućiti da se i sami, ovog puta virtuelno, nađemo u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prošetamo prostorijama galerije i pogledamo predstavu koje je već sa uspehom igrana ove jeseni na festivalu UPAD u Novom Sadu.

MATER TERRA predstavlja izmeštanje fokusa jednog Festivala u kojima učestvuju deca i mladi, sa kompeticije i selekcije na solidarnost i podršku, tako da će svaka grupa dobiti nagradu, EKOLOŠKU ZVEZDU, a dramski pedagozi i voditelji grupa i pisanu stručnu evaluaciju. Ovogodišnji stručni time festivala čine Ljubica Beljanski Ristić i MInja Bogavac.

Festival već drugu godinu ima podršku Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, iako nije podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, dok je Grad Beograd poništio konkurs Sekretarijata za kulturu na koji se konkurisalo sa projektom „Igraj (se)” u okviru koga je planiran i Mater Terra festival.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *