fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Međunarodni arhitektonski simpozijum – Festival Dani Orisa 22

Zagrebački Festival Dani Orisa 22 biće održan 4. i 5. novembra u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog
10. October 2022.

Međunarodni arhitektonski simpozijum Festival Dani Orisa, biće održan 4. i 5. novembra 2022. godine (petak i subota) u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Ovogodišnji predavači renomirani su predstavnici hrvatskih, regionalnih i svetskih arhitektonskih studija. Među njima je Hrvoje Njirić (Hrvatska) – dobitnik nagrade Zagrebačkog salona (2000.), Grand Prix Zagrebačkog salona (2003. i 2006.), nagrade UHA-e Drago Galić (2007. i 2021.), i Viktor Kovačić (2000.), nagrade Piranesi Award (2007). Bio je i u užem izboru za Piranesi Award 2000. i Mies van der Rohe Award 2009. godine. Hrvoje je predavač i gostujući profesor na univerziteta kao što su ETSAM Madrid, MIT Boston, EVDS Calgary, AF Ljubljana, FA Ferrara, Arkitektskolen Aarhus, FA Trieste, UofT Toronto, UVa Charlottesville, UofN Pamplona, TU Wien, a redovni profesor na TU Graz i potom FGAG Split. U studiju njiric+ bavi se stambenom, turističkom i javnom arhitekturom, posebno obrazovnih ustanova te urbanizmom.

Svoje znanje i iskustvo preneće i David Chipperfield (UK) – osnivač studija David Chipperfield Architects, dobitnik Riba Stirling nagrade 2007. godine, te nagrada Mies van der Rohe i Deutscher Architekturpreis 2011. Od međunarodnik gostiju biće i predstavnici Tezuka Architects (Japan) – Takahuru + Yui Tezuka, osnivači međunarodno nagrađivanog arhitektonskog studija Tezuka Architects, autori poznatog kružnog dečijeg vrtića Fuji Kindergarden. Igor Grozdanić i Sanja Galić, osnivači vodećeg arhitektonskog biroa u regionu sa sedištem u Sarajevu, studio nonstop, će takođe biti jedni od govornika.

Iz Hrvatske na listi predavača Dana Orisa 22, naći će se i Dean Skira & Ante Nikša Bilić. Dean Skira međunarodno je nagrađivani dizajner rasvete. Ante Nikša Bilić, arhitekta je i izdavač, suosnivač i urednik časopisa Oris te osnivač studija Ante Murales. Iz susedne Slovenije dolaze arhitekti Počivašek Petranovič – arhitektonski studio koji su 2017. godine u Ljubljani osnovali Davorin Počivašek i Urban Petranovič.

Predavači će biti i predstavnici nagrađivanog arhitektonskog studija Skroz, koji su 2008. osnovali Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica i Ivala Žalac. Dobitnici su nagrade UHA-e Bernardo Bernardi, nagrade Ministarstva kulture Vladimir Nazor, a poslednja u nizu nominacija dobili su za nagradu Viktor Kovačić za najuspešnije ostvarenje arhitektonskog stvaralaštva u 2021. godini. Takođe, svoje predavanje održaće i NFO (Hrvatska) – arhitektonski studio koji su 2008. osnovali Kata Marunica i Nenad Ravnić. Osim nagrada na takmičenjima, njihovi su projekti prepoznati kroz nominacije na godišnjim nagradama UHA-e, HKA te godišnje nagrade Mies Van Der Rohe.

Iz Švajcarske dolazi Daniel Monheim – jedan od partnera u arhitektonskom studiju Christ & Gantenbein. Vodi najzahtevnije građevinske projekte s posebnim naglaskom na najsavremenije BIM projektovanje. Španac Anton García-Abril – jedan od osnivača arhitektonskog biroa Ensamble Studio, redovni je profesor na Fakultetu za arhitekturu i planiranje (MIT). Dobitnik je nagrade Španske akademije za istraživanje i ovogodišnji je predavač na Danima Orisa.

Max Núñez (Čile) je takođe jedan od predavača i osnivač  studija Max Núñez Arquitectos sa sedištem u Santiagu. Dobitnik je nagrade časopisa Architectural Record Design Vanguard 2017. godine, te nagrade časopisa Wallpaper – Design Award 2013, 2018. i 2020. godine. Iz Čile će doći i Cecilia Puga & Paula Velasco – osnivačice biroa Cecilia Puga – Paula Velasco Arquitectura. Puga je profesorica na Odseku za arhitekturu Pontificia Univerdidá Católica de Chile (PUC); članica žirija LafargeHolcim Awards za regiju Latinske Amerike 2020. Velasco je takođe profesorica na Odseku za arhitekturu Pontificia Univerdidá Católica te voditeljka arhitektonske rezidencije u sklopu Londonskog festivala 2014. godine.

Predavači iz Hrvatske će takođe biti i Iva Letilović & Igor Pedišić – osnivači studija AB Forum, dobitnici godišnje nagrade Viktor Kovačič za najuspešnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva (UHA) za projekt rekonstrukcije Providurove palate u Zadru. Takođe su dobitnici nagrade Vladimir Nazor na najbolje umetničko ostvarenje u polju arhitekture koju dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U okviru Dana Orisa 22 svečano će biti otvorena izložba arhitektonskog studija MR2 povodom 12. godina postojanja pod nazivom „12 x MR”.

Moderatori Festivala su Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš i Dinko Peračić. Predavanja će biti bez simultanog prevoda. Organizator zadržava pravo izmene programa bez prethodne najave. Pokrovitelji Festivala su: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Ambasada Španije, Ambasada Švajcarske, Prohelvetia, a zemlja partner je Čile. Regularna kotizacija iznosi 59 evra, a za studente 38 evra.

Naslovna fotografija: Damil Kalogjera

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *