fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Mijenjajući sebe i barem jednu osobu pored sebe, mijenjamo i svijet

Sa Vanom Filipovskom i Aidom Begić o iskustvu učešća u programu Kreativno mentorstvo
10. May 2022.

Vana Filipovski rođena je 1991.godine u Beogradu. Magistrirala je Studije mira na Fakultetu političkih nauka i Menadžment u kulturi i kulturnu politiku na UNESKO katedri pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Vođena uverenjem da umetnost i kultura mogu odigrati značajnu ulogu u političkim i društvenim promenama u post-konfliktnim društvima i izgradnji mira, bila je deo različitih projekata u Srbiji i inostranstvu. Obožavateljka je vizuelne umetnosti.

Filmovi Aide Begić višestruko su nagrađivani na festivalima širom sveta. Članica je Američke filmske akademije (AMPAS), Evropske filmske akademije (EFA), Udruženja audiovizuelnih autora Francuske (SACD), te Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovina (UFRBiH). Redovna je profesorka na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Njih dve su mentijka i mentorka na programu Kreativnog mentorstva koji nudi podršku mentijima na pet nivoa. Osim rada se dodeljenim mentorom, za mentije je organizovan edukativni program koji uključuje radionice na razne teme, od prezentacionih veština, preko project management-a do fundraising-a. Treći nivo podrške podrazumeva povezivanje mentija, mentora, svih partnera i prijatelja programa, kao i građenje alumni mreže, a četvrti je promocija njihovog rada. I na kraju – podrška celog tima, kroz posvećenost funkcionisanju mentorskog para, podršku i pronalaženje dodatnih informacija za razvoj mentija, povezivanja sa ko-mentorima i ostalim učesnicima i alumnijima programa.

Misija ovog programa jeste da široj zajednici objasni šta predstavlja mentorstvo u kreativnom sektoru, i da ujedno kroz svoje delovanje osnaži i podrži sektor kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija u zemlji i regionu.

O iskustvu učešća u programu Kreativno mentorstvo razgovaramo sa učesnicama aktuelnog šestog ciklusa, mentijkom Vanom Filipovskom, menadžerkom u kulturi i programskom menadžerkom za projekte saradnje između Kosova* i Srbije u Hartefakt fondu i njenom mentorkom Aidom Begić, filmskom rediteljkom, scenaristkinjom i producentkinjom (Bosna i Hercegovina). 

Koji je bio vaš razlog da se prijavite za učešće u programu Kreativnog mentorstva?

Aida:  Larisa Halilović (predsedavajuća Savetodavnog odbora programa Kreativno mentorstvo i dugogodišnja direktorka British Council u BiH) je osoba koju cijenim i kojoj vjerujem, a kako je njeno ime bilo povezano s prijedlogom da učestvujem, onda sam to i razmotrila. Moj prvi razgovor s Draganom Jevtić, direktorkom programa, bio je ugodan, uvjerljiv i dovoljan da na kraju pristanem na učešće.

Vana: Još od master studija (Studije mira i studije kulturne politike i menadžmenta u kulturi), istražujem ulogu umetnosti u političkim i društenim promenama, što se nastavilo radom u Hartefaktu, gde kao programska menadžerka vodim projekte koji doprinose saradnji i pomirenju Kosova i Srbije kroz edukaciju, ali i različite kulturno-umetničke prakse. Potreba da razumem da li želim ovom temom da se bavim sa teorijskog aspekta, produkcionog ili kreativnog (kreiranje umetničkih sadržaja), je razlog prijave na Kreativno mentorstvo. Potreba za mentorom je kombinacija potrebe za podrškom i ohrabrenjem da se uže bavim ovom oblašću, napravim razliku između interesovanja i realnih mogućnosti u skladu sa svojim veštinama i znanjem i upotrebim ih u osmišljavanju novih projekata.

Kako ste zamišljale mentorski odnos pre ulaska u program?

A: Otprilike kako i izgleda, s tim što nisam bila sigurna u to kakva će biti osoba s kojom ću komunicirati (mentijka), pa nisam baš mogla u potpunosti da zamislim proces.

V: Zamišljala sam ga kao kombinaciju prijateljskog, psihoterapeutskog i poslovnog odnosa. Mislim da drugačije ni ne može. Postoji razmena ličnih priča, ambicija, razmišljanja, sumnji, izazova i ideja koje nije lako podeliti sa svakim, i sve kroz vrlo osetljiv pristup i slušanje. Svaki naredni razgovor počne sa postavljanjem ili novih ciljeva ili novih pitanja; na taj način se meri napredak i izbegava se da razgovor postane ćaskanje.

U kom segmentu profesionalnog i ličnog razvoja primećuješ karijerni pomak?

V: Pomak najviše primećujem u svom procesu razmišljanja. Kroz razgovore sa Aidom, koja dolazi iz čiste kreative, sveta filma, najzanimljiviji deo naših razgovora i onaj u kojem sam najviše naučila, je bio razgovor o kreativnom procesu. Kako se razvija ideja, prepoznaje njena svrha, kako se konkretizuje i realizuje. I najbitnije, kako se to radi dok imaš stalni posao i ostale neizbežne obaveze.

Šta je to što posebno cenite kod svoje mentijke, odnosno mentorke?

A: Cijenim njenu iskrenost, otvorenost da razgovara o širokom krugu tema. Mislim da smo odmah pri prvom susretu ostvarile uzajamno povjerenje, koje je toliko važno za ovaj proces.  

V: Kod Aide cenim njenu strpljivost, posvećenost i vrlo pažljivo slušanje. Kada sam sama sebi jako konfuzna, kroz razgovor sa njom, pomogne mi da dekodiram svoje misli. Isto toliko mi prija njena otvorenost, to što deli svoje priče sa mnom, iz ličnog i iz profesionalog života, koje mi dosta znače, jer čujem nešto novo ili nešto sa čime mogu da se poistovetim i onda se osećam bolje, u trenucima kada mislim da je nešto bezizlazno.

Šta je za vas najveći izazov u mentorskom odnosu?

A: Naći vrijeme za susrete (smeh).

V: Najveći izazov za mene je da, pored gomile dešavanja i poslova van programa, uspem da održim fokus na razvoj našeg odnosa i mog ličnog razvoja u tom procesu.

Da li postoji neka radionica ili predavanje kom si prisustvovala do sada, a koje  bi posebno istakla?

V: Meni je najviše pomogla radionica o upravljanju vremenom i ličnoj efikasnosti, jer zbog gore pomenutih problema sa sužavanjem i postavljanjem prioriteta u skladu sa obavezama, modeli koje su treneri podelili sa nama su mi bili jako korisni.

Šta je, po vašem mišljenju, najveći benefit učešća u ovakvom programu?

A: Lijepo je znati da ima krasnih ljudi širom naših prostora koji imaju slične ciljeve, da unaprijede društva u kojim živimo. Značajno je vidjeti da idealizam i nada u promjenu još nisu nestali.

Zašto bi svojim koleginicama i kolegama preporučile da postanu deo programa Kreativno mentorstvo?

A: Jer je to jedan od načina da uradite nešto dobro za sredinu u kojoj živimo. Mijenjajući sebe i barem jednu osobu pored sebe, mijenjamo i svijet.

V: Još uvek mi je rano da odgovorim na ovo pitanje, jer sam imala do sada 4 sastanka sa Aidom i tek smo zagrebale neke teme, ali svakako bih, pored svega gore navedenog, izdvojila i jednomesečne radionice i mrežu kreativaca (mentiji i drugi mentori) kao veliki plus.

Kreativno mentorstvo afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zainteresovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Cilj ovog projekta jeste izgradnja, okupljanje i pružanje podrške zajednici motivisanih i društveno odgovorinih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *