fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Milena Marković dobitnica NIN-ove nagrade

Prema odluci NIN-ovog žirija roman „Deca" proglašen je za najbolji roman godine
24. January 2022.

Prema odluci žirija za dodelu ovog književnog priznanja, dobitnica NIN-ove nagrade je Milena Marković za roman „Deca”.

NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik) objavio je danas na konferenciji za medije ime pobednika.

U najužem krugu za 68. NIN-ovu nagradu bili su i Ilija Đurović sa romanom „Sampas“ (Treći trg/Srebrno drvo), Elvedin Nezirović i „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Laguna), Vladimir Kopicl i roman „Španska čizma“ (Laguna), Srđan V. Tešin sa „Mokrinskim hronikama“ (Arhipelag) i David Albahari sa romanom „Pogovor“ (Čarobna knjiga).

„Deca”, roman pesnikinje Milene Marković u izdanju izdavačke kuće „Lom”, je knjiga koja beži svim pokušajima da se žanrovski odredi. Istovremeno je poema, zbirka pesama, splet priča, roman u stihu, ali je u svakom slučaju delo koje na nesvakidašnji način oslikava detinjstvo i neizbežno odrastanje.

Autorka je ranije objasnila da je teza njene knjige da „niko nije odrastao”.

„To neko dete nas odredi za čitav život. Na dobro ili na loše. Deca su jedan od retkih načina da čovek doživi večnost i da stalno doživljava neku vrstu radosti. Deca su i stavka koja nam završi život”, rekla je Marković.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnji dobitnik bio je Svetislav Basara.

Naslovna fotografija: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *