fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Mladi istraživači dodelom nagrada obeležili Međunarodni dan biodiverziteta

Nagrade su dodeljene za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”
23. May 2023.

U sredu 22. maja 2023. godine, na Međunarodni dan biodiverziteta, Mladi istraživači Srbije (MIS) organizovali su dodelu priznanja „Volonteri prirodi po meri“ za izuzetan volonterski angažman na polju zaštite prirode u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu” čiji je cilj unapređenje zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Svečana dodela priznanja i obeležavanje Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti održano je na obali Dunava, nadomak Velikog ratnog ostrva, zaštićenog područja u samom srcu Beograda, uz prisustvo donatora, partnera, saradnika, volontera, predstavnika neformalnih grupa i civilog društva, čiji je mandat ali i životno opredeljenje –  zaštita prirode.

„Cilj nagrade je da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da pokaže vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očivanje biodiverziteta i sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja,  jer nam je želja da  povećamo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode,” izjavila je Tanja Petrović, direktorka Mladih istraživača Srbije.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja „Volonteri prirodi po meri” je Aida Paljevac, volonterka i aktivistkinja iz Nove Varoši, nadaleko poznata po predanom volonterskom angažmanu na očuvanju planine Zlatar i okoline. Aidin volonterski rad i aktivizam kroz neformalnu grupa građana Studenac čija je Aida i jedna od osnivačica, inspiracija su mnogim entuzijastima koji se zalažu da se zaštiti i sačuva od uništenja ne samo planina Zlatar, već i druga prirodna bogatstva i resursi novovaroške opštine.

„Ovo priznanje nam je bitno jer je prepoznata borba naše grupe na lokalu ka očuvanju životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar naše zajednice”, rekla je Aida i dodala da je nagrada podstrek da nastave sa aktivnostima koje doprinose stvaranju prilika za ostvarenje jednakih prava na zdravu životnu sredinu i život po meri prirode.

Nagrada „Volonteri prirodi po meri” je samo jedan od načina kako Mladi istraživači Srbije, kroz projekat „Zajedno za životnu sredinu“ stvaraju povoljnije uslove za volontiranje i omogućavaju bolju zaštitu prirode.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu” sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID). Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije (MIS), udruženje ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Za sve dodatne informacije u vezi konkursa „Volonteri prirodi po meri“, molimo Vas da kontaktirate Aleksandru Dimić na imejl adresu [email protected] ili broj telefona 063 85 31 729.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *