fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Svetlosno zagađenje ✹

Nagrada Dimitrije Bašičević Mangelos 2022, izložba finalista i proglašenje

Zajednička izložba će biti otvorena 11. jula u galeriji Remont, kada će biti saopšteno i ko je laureat tog prestižnog priznanja
7. July 2022.

Mladi umetnici Pavle Banović, Kemil Bekteši, Dea Džanković i Milan Kujundžić izabrani su u finale nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2022. godinu, a predstaviće se u okviru zajedničke izložbe koja će biti otvorena 11. jula u galeriji Remont, kada će biti saopšteno i ko je laureat tog prestižnog priznanja. Učesnici finalne izložbe će pre otvaranja pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri doneti konačnu odluku o dobitniku/ci Nagrade.

Pavle Banović (1998, Beograd), završio je osnovne studije na odseku za Nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (FLU), pri čemu je treću godinu studija  proveo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna u Ljubljani. Član je mladog umetničkog kolektiva Institut za aplauz, kao i aktuelnog projekta COMMONS – zamišljanje institucije budućnosti. Učestvovao je na izložbama Napuštanje bezbednog režima (2018) u Gete institutu u Beogradu, Given Mood (2019) u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, Hard Pressed (2020) u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu i Neverovatne (ne)mogućnosti (2021) u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu. Prvu samostalnu izložbu Moving spaces (2021) imao je u galeriji P74 u Ljubljani. Osvojio je nagradu Telekom Srbije (2018) kao i MFRU (2020) u Mariboru.

Kemil Bekteši (1997, Beograd) započeo je školovanje u Beogradu i nastavio u Sarajevu, gde trenutno živi i gde je diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti. Deo studija proveo je u Portugalu, na Faculdade de Belas Artes Porto, gde je studirao savremenu umetnost. Odlikovan je Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu za osnovne i master studije, što ga čini jednim od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu. Proglašen je i za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na diplomskom i magistarskom studiju. Zanima se za savremene metode umetničke prakse, a svoje stvaralaštvo opisuje kao multimedijalno. Vrlo često obrađuje teme u vezi sa identitetom i nacionalnošću. Bio je 2020. godine finalista nagrade Zvono u BiH. Suosnivač je i umetnički direktor galerije savremene umetnosti “Manifesto” u Sarajevu. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi.

Dea Džanković (1991, Novi Pazar) završila je master studije na Sabanci univerzitetu u Istanbulu (2016), a dalju umetničku praksu razvija u Berlinu, potom u Beogradu u poljima instalacije, fotografije, performansa, videa i pisanja poezije. Trenutno završava druge master studije na FLU u Beogradu, na odseku Novi mediji. Od dosadašnjeg izlagačkog iskustva izdvaja se učestvovanje na Blackbox izložbi Mikser festivala (2020 i 2021), Bijenalu mladih umetnika (2021), Art Weekend izložbi u Beogradu (2021), izložbi novih članova ULUS-a (2022), izložbi InFLUenca 2 u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (2022). Izvela je performanse Kratki trakt of brutalnosti u Krovu (2021), Teorema u Domu omladine (2022) i Burn/Out na tri lokacije u javnom prostoru u Beogradu (2022).

Milan Kujundžić (1997, Foča) završio je osnovne studije na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju 2019. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na tom fakultetu, kao i posebnog priznanja na Međunarodnom studentskom bijenalu u Osijeku 2021. Master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul Novi likovni mediji. Izlagao je na više kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, a samostalno u Foči, Trebinju, Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu i Užicu. Učestvovao je u  brojnim projektima, festivalima i radionicama u regionu i inostranstvu, uključujući filmske radionice “ACTive” u Skoplju/Ulcinju i “Fighting stigma through film” u Londonu. Umetnički rad realizuje kroz instalacije, objekte, video, crtež i zvuk. Bavi se ispitivanjem društvenih relacija, odnosa sistem-društvo i efektom tog odnosa na pojedinca.

Ovogodišnji žiri radio je u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Lenka Đorojević (umetnica i članica tima Institut za savremenu umjetnost, Podgorica; Ljubljana), Teodora Jeremić (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Beograd), Jelena Micić (umetnica i dobitnica Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2021. godinu i umetnička direktorka festivala WIENWOCHE) i Dejan Vasić (likovni kritičar, samostalni kustos i urednik likovnog programa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, Beograd). U drugom krugu žiriranja članovima žirija se pridružiće se i Lilia Kudelia, gostujući kustos u Residency Unlimited (Njujork) u okviru kojeg razvija rezidencijalne boravke za lauerate nagrada Young Visual Artists Awards, mreže koja obuhvata 12 nagrada u zemljama Istočne, Centralne i Južne Evrope.

U saradnji sa Residency Unlimited (Njujork) i uz podršku Trust for Mutual Understanding (Njujork), Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” se organizuje i dodeljuje godišnje, pojedincu ili pojedinki, u vidu studijskog rezidencijalnog boravka u Njujorku, u trajanju od 8 nedelja. Nagrada, koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, ove godine će biti dodeljena dvadeset prvi put.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *