fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Najbolje pesme prve polovine 2024. godine

Skupili smo na jedno mesto sve ono dobro, zanimljivo i originalno što se slušalo na našim prostorima za ovih (skoro) 6 meseci

25. June 2024

Znam da zvuči krajnje šokantno, ali prešli smo polovinu 2024. godine. Gde, kad i u čemu je nam je vreme prošlo, to su neka pitanja na koja nemamo odgovore, ali i nećemo se time baviti sad. Prošlog juna smo rešili da se pozabavimo najboljim, najinteresantnijim i najuspešnijim pesmama za prvih šest meseci godine, pa ćemo to ponovo uraditi i sad.

Za ovih 180-ak dana, čuli smo neke pesme za koje se već sad zna da će biti u best of katalogu nekih bendova, ali i neke prve radove, interesantne pojave, eksperimente.

Tvrde gitare, brzi ritmovi, pop koji bi trebalo da trese mejnstrim liste, ali to ne radi (jer Srbija), i krosover svega živoga – sve to, ali i još ponešto vas čeka. Pa vi izvolite, ako ste prespavali prethodnih 5 i po meseci, ovo vam je fin vodič kroz ono šta se do sad desilo.

Lista je abecedna, nije rangirana, neke od ovih traka ćemo istaći i na vrhu godišnje liste, a nekih se do decembra nećemo sećati. Pesme dolaze sa svih strana bivše nam Jugoslavije.

Pa da krenemo, ovo su 24 pesme za prvu polovinu 2024. godine, uz dodatak da bi valjalo obratiti pažnju i na: Fokus King – Disco 84, Bekfleš – Koktel, Klotljudi – Neki bendovi, Lu – Brzo brzo, Sitzpinker – Iscurim, Vimokša – Ubij Bila, Valentino Bošković – Kruzer u Postira, i naravno, Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim.

Amnasti – It Took Me So Long

Ana Ćurčin i Marko Nastić nisu baš najočigledniji par koji će se skupiti i napraviti muziku zajedno. A onda kad su se skupili, napravili su album koji je još više neočekivan, koji se sluša više puta, otvorenih čula, i koji se iznova otkriva. Ipak, It took me so long je ta pesma koja je najviše hit, i najviše se lepi za uši.

Blastelica – Udvoje

Kad nije onaj visoki tip sa gitarom koji viče, Boris Vlastelica je Blastelica. Doduše, na prethodnom albumu Repetitora imali smo pesmu Danima koja je možda najavila ovakav iskorak. Alter ego u kom smirenije, staloženije, emotivnije prilazi svetu, a pesma Udvoje je taj prvi korak u novom poglavlju.

Bullet for a Badman – Bizerta

Šta bi se desilo kad bi afro i ethio funk bend zasvirao neki veliki domaći trubački hit sa ovdašnjih veselja? Pa, dobili bismo upravo ovo što čujemo u pesmi Bizerta, benda Bullet for a Badman. Bend je na ovogodišnjem albumu Vol.3 napravio nekolicinu pesama inspirisanih srpskom istorijom.

Biskup Zauvek – Oči

Biskup zauvek su se pre koju nedelju pojavili sa prvim EP izdanjem, a na njemu su odsvirali tri hita koji prate moderna gitarska stremljenja. Zovite vi to emo, post hardcore ili power pop, činjenica je da, ako momci nastave ovako, računaće se na njih i u budućnosti.

Čuvari Stvari – Mrtav grad

Četiri devojke, miks indie roka sa nekim drugim stilovima, i (veliki) prezir ka svemu onome što nas i njih okružuje dok hodamo kroz centar svih velikih gradova u Srbiji danas. Singl i spot je skinut sa prvog EP-a za ove talentovane devojke.

Duda Buržujka – Ženska uloga (demo)

Jedan Instagram post je bio dovoljan da se zalaufa sve. Da se kaže grubo i narodski o odnosu prema ženama u svetu glume, da se pobuni, ali i da se iznerviraju razni kreteni koji će kasnije pretiti umetnici. Duda Buržujka se u prethodnim mesecima dokazala kao umetnica koja zna sa rečima, kojima ume da se „pošiba” sa neistomišljenicima. 

Dram – U ovoj sobi

Na prethodnom albumu je „vikend ubijao” kad su krenuli u izlazak. Sad pozivaju da se ne ide nigde i da se u sobi slušaju Kilersi. Šalu na stranu, bend Dram još jednom demonstrira svoj dobar osećaj za indie pop hit, dok rimuju Kilersi sa Kilersi.

Egret – U milini okeana

U ovom čoveku čuči pop smisao i emocija, i on je na dobrom putu da je skroz razotkrije i pokaže nam se u pravom svetlu. Pesma U milini okeana je dobar početak. Tiha i emotivna klavirska balada, koja prikriva jedan dubok unutrašnji svet.

Fujčinela bojs – Srbijo izdrži

Supergrupa četiri repera zajebanta  (Kene Beri, Spejs Noksi, Cojkana, Đomla) koja je za vrlo kratko vreme postala glavna stvar na ovom našem padavičarskom nebu. Kako već na drugom poslu napisah, na pesmi Srbijo izdrži zvuče kao Bekstrit Bojs koji pevaju na Svesrpskom saboru. Ironija koja sreće super poruku na račun svih onih koji se na fejk patriotizam bogate i postaju slavni. 

Gorica and the Grooveheadz – Oteto

Jedan od novih, sjajnih, mladih džez bendova Gorica and the Grooveheadz izbacili su album Nigde drugo, sa nekim poznatim pesmama od ranije, ali i novim stvarima. Jedna od njih je i ona koja zatvara album – Oteto, koja diže celu njihovu priču, melodiju i ritmove na viši nivo i neistražene teritorije od kojih će postati samo bolji i veći.

HALI GALI  2

Ko prati naš sajt, zna da smo gotovo pa službeno glasilo ovog gitarskog bratstva-sestrinstva. Kad sam krenuo da sastavljam listu, barem sedam pesama odavde sam hteo da istaknem i pomenem. Onda sam se lepo odlučio za sve. Neke su veće od drugih, i o tome ćemo na kraju godine, ali sada ćemo i dalje uživati u celoj kompialciji koja je sa svakim novm slušanjem sve veća i veća. 

Iva Lorens – Dom

Takmičenje Pesma za Evorviziju je poslednjih godina postalo legitimna stvar, na kojoj mogu da se čuju i te kako kul pesme i izvođači. Iva Lorens je na svoj regularni urbani pop dodala i dašak truba i mediterana i zakuvala jednu pravu bengerčinu uz pomoć ANDR-a.

Idem – Raspadam

It boy hrvatske indie scene je svakako Idem, a njegov album Poyy se slušao prethodne godine u raznim situacijama. Pesma Rapsadam se i po tematici i po energiji nastavlja na sve ono što je Antun Aleksa pričao i pevao na prethodnom izdanju, uz mnogo trčanja u sjajnom spotu.

Konstrakta – Novo bolje

Druga pesma sa PZE na ovoj listi donosi Konstraktu koja se nastavlja na In corpore sano, sa meta fazonima na svoj račun u kojim se igra sa istim motivima od ranije, ali konstantnom željom modernog čoveka da ima nešto novo i bolje po svaku cenu. Sa prethodnim pesmama smo je voleli, sa ovom već mislimo da je legenda.

Kruz roudi – Anksioznost

Hipi-indie-psihodelični rok iz Novog Sada se dotakao bitne teme današnje omladine – mentalnog zdravlja.  Iako su im mnogi nalepili retro etiketu na zvuk (pa i ja), ovom pesmom su pokazali da su, kako tekstom, tako i zvukom, prilično sa obe noge u 2024. godini.

Lufthansa – Kula

Jedini Makedonci na listi su grupica veselih bučnih garažnih rokera, koji vrlo često u jednoj pesmi menjaju tempo i stilove. Ono što je uvek isto je zarazna optimistična energija i buka kojom nas teraju da ne mirujemo u mestu.

Mish – Ne čujem

Na pola puta između R’n’B-a i drum’n’bass ritma, sa džezi, kul i čil energijom, nastupa Mish, a njena pesma Ne čujem sa istoimenog EP-a je velika preporuka i pesma od koje je najbolje krenuti sa upoznavanjem sa ovom jako talentovanom umetnicom.

Nemeček – Na kraju svega (Beograd)

Distorzirana tambura, buka, etno prizvuci ovog prostora sa geografskim elementima kao rezervnim imenima – sve to se nalazi na drugom, fantastičnom albumu benda Nemeček. Ako moramo da izdvojimo jednu pesmu, onda nek to bude Na kraju svega, apokaliptična himna koja je posvećena Beogradu.

Nemi pesnik – Obuci se za grad

Momci iz Novog Sada koje smo zgotivili sa prošlim albumom zbog njihovih nepretencioznih pesama o svakodnevnom životu vraćaju se sa… pa, nepretencioznom pesmom o svakodnevnom životu. Obuci se za grad ima jasan i glasan rif i refren koji ostaje u glavi posle jednog slušanja.

Neven – Novo telo stari duh

Ne pamtim kad je neki bend za tako kratko vreme stekao tako velike simaptije, a da pritom svira ne tako radio friendly muziku. Sa pesmom Novo telo stari duh, bend Neven nastavlja da širi optimizam i pozitvnu energiju, ali i čvrsto, gitarsko hard core rokanje.

Nekonaj x Ana Protulipac – Sreda

Pop koji sreće RnB na tragu muzike s početka dvehiljaditih, ali kroz auru modernog jazzy soula. Tako bih opisao duet sjajne dve nove umetnice Nekonaj i Ane Protulipac, koje u ovom duetu po uzoru na mnoge klasike pričaju o dejtu u sred srede.

Romor – Kupanje

Tamo gde moderno sreće izvorno nalazi se autentičnost i inovativnost benda Romor. Na kraju prošle godine je izašao album, ali singl s početka godine, Kupanje, sa glavnim ponavljajućim stihom, ostavlja utisak kao kakav grafit sa porukom koju smo pročitali i koji nas proganja.

Tidal Pull – Flora i fabula  

Bilo da ga zovete midwestern emo ili indie rok sa uticajem muzike za tužne momke, Tidal Pull su na svom novom albumu izvukli teško naoružanje, a singl koji ga otvara – Flora i fauna se izdvaja jer je upravo taj, za besno pevanje, urlanje i skakanje.

Zoi – Nisi više slab

Zoi je neko ko je izbacio nekolicinu bengera koji nadilaze ovaj naš padavičarski svet i dobrano jaše međ’ publikom koja nije nikad čula za prethodna 23 izvođača sa ove liste. A onda je novim izdanjem napravila drugačiji, ali moderni album, za svoju dušu, sa nekim drugačijim stremljenjima i potezima. Nekoliko pesama se izdvojilo, ako ste hteli da uronite duboko u ovaj svet (a mnogi jesu), a ja ću pomenuti pesmu koju je napisala Bojana Vunturišević, u kojoj stoji ta genijalna naredba – Druže, napusti ovaj grad. 

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *