fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Nejednakost kao praksa u Kuli od 29. septembra

Javni događaj ,,Nejednakost kao praksa” predstavlja kraj dvogodišnjih procesa, nastalih u periodu između 2021. i 2022. godine
26. September 2023.

U periodu od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine, održaće se javni događaj ,,Nejednakost kap praksa” koji predstavlja kraj dvogodišnjih procesa, nastalih u periodu između 2021. i 2022. godine. Tada će po prvi put biti predstavljena javnosti knjiga pod istim nazivom.

Performativna instalacija koja će uključiti performanse kao i selekciju radova nastalih unutar grupe sačinjene od devet umetničkih saradnika, a pod mentorstvom vizuelnog i performans umetnika Darka Dragičevića, biće predstavljeni publici u Art hubu Kula u Cetinjskoj ulici broj 15 sa početkom u 19 časova u petak, 29. septembra. Program će se nastaviti u subotu, 30. septembra od 18 časova.

Pored predstavljanja izabranih radova iz arhive, događaji u petak (29.09.) i u subotu (30.09.) će uključiti izvođenja četiri umetničke saradnice: Marine Ćuruvije, Emilije Đonin, Marije Marković i Jovane Stojić. Događaju u nedelju će se pored tima projekta priključiti njegover spoljne saradnice; performans umetnica i predavačica iz Austrije, Klaudija Hoj / Claudia Heu i Milica Naumov, kustoskinja i antropološkinja.

Tokom događaja u nedelju (1.10) koji će biti zatvorenog tipa, posetioci će biti u prilici da prisustvuju razgovorima između saradnika na projektu, kao i mini performativnim formatima.

Cilj projekta ,,Nejednakost kao praksa”, kao i prethodna dva modula ,,Neuspeh kao praksa” (2017-2018) i ,,Laž i krađa kao praksa” (2019-2020) bazira se na procesima umetničkih istraživanja zasnovanih na ne-disciplinarnim metodologijama, sa specijalnim fokusom na stvaranju kolektivnog tela između umetničkih saradnika. To specifično, kolektivno telo nastalo je po principima međusobne saradnje zasnovane na nehijerarhijskim, kritičkim i aktivističim praksama, isključivo kroz procese kao prakse, u kojima je sam čin nastajanja važniji od proizvoda.

Koncept i umetnički direktor: Darko Dragičević

Direktori projekta: Frank Baumann (2021-2022), Dr. Christoph Veldhues (2023), Goethe-Institut

Menadžerka projekta: Zorica Milisavljević, Goethe-Institut

Umetnički saradnici: Dušan Ćubić, Marina Ćuruvija, Emilija Đonin, Anastasija Kanazerević, Marija Marković, Dunja Petković, Đurđina Samardžić, Jovana Stojić, Anja Živković

Performansi: Marina Ćuruvija, Emilija Đonin, Marija Marković, Jovana Stojić

Spoljne saradnice: Klaudija Hoj, Milica Naumov

Tehnička podrška: Kulturni centar Kula, Goethe-Institut

Nejednakost kao praksa je projekat Goethe-Instituta u Srbiji u okviru platforme Next Generation

Produkcija: Goethe-Institut Beograd

Podrška: Kulturni centar Kula Beograd

Darko Dragičević je rođen u Beogradu, vizuelni i performans umetnik, filmski stvaralac i predavač, koji od 2003. godine prikazuje svoj rad u inostranstvu. Proširujući pojam umetničke prakse, kreće se između oblasti vizuelnih umetnosti, performansa, koreografije i filma. Uključen je u interdisciplinarne projekte i međumedijske saradnje. Njegovi najnoviji projekti su: „Nejednakost kao praksa” – interdisciplinarni projekat i publikacija u saradnji sa Gete institutom Beograd, samostalna izložba „Iscrpljenost i bujnost ili mogu, ne mogu: studije četiri figure” predstavljena u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i serijal performansa i radionica „Neuspeh kao praksa” predstavljena na 8. Bonskom internacionalnom solo festivalu igre u Teatru im Balsaal, Brotfabrik Bon, Kunstmuseum Bonn. Predaje na institucijama kao što su SKH Univerzitet umetnosti u Stokholmu, Freie Universitat Berlin i ZZT/HfmT Keln, između ostalih.

Nejednakost kao praksa, Različite autorka Jovana Stojić, fotografija Marija Stanković

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *