fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

NEMA KARTA: Izložba fotografija Nemanje Kneževića u galeriji Kula

Samostalna izložba fotografija Nemanje Kneževića biće otvorena 2. juna u umetničkom prostoru Kula
24. May 2022.

Na samostalnoj izložbi, koja će biti otvorena u galeriji Kula od 2. do 19. juna, Nemanja Knežević predstaviće fotografije nastale u Sarajevu između 2014. i 2020. godine. Knežević je autor čija je fotografska praksa prevashodno podstaknuta kretanjem širom Balkana i Evrope, a njegovo istraživanje javnih prostora fokusirano je na posmatranje naizgled uobičajenih scena koje se ističu atmosferom ili detaljima specifičnim za određene lokacije. Izdvojeni iz svakodnevnog života, ovi prizori postaju sirovi prikazi mesta – autentične, nerežirane scene čija prolaznost ih čini posebno primamljivim.

U okviru izložbe esej Maše Seničić biće postavljen na zidove u dijalogu sa fotografijama: hodanje kao metod povezuje oba ova autorska viđenja Sarajeva koji međusobno, gomilanjem pojedinačnih iskustava i perspektiva, predlažu dinamično čitanje grada, bez konačnih odgovora o njegovoj prirodi. Sarajevo traži angažman od posmatrača i posetilaca, ali i posvećenost u prepoznavanju istorijskog, kulturnog i političkog konteksta, suptilno prisutnog na samim ulicama. Iskonski videti mesto znači prevazići turističke toponime i strateške tačke; razumeti grad, ne samo posetiti ga. Upravo zato je i izložba zamišljena kolažno, u mikro- celinama koje zahtevaju napor prolaska i povezivanja fragmenata.

Nema karta – naslov izložbe i eseja – odnose se na prostor kojem fotografije i tekst daju tek jedno moguće značenje; predlog, umesto umetničke tvrdnje. U tom smislu, ovo nije konačni oblik ni samih autorskih istraživanja Sarajeva, već jedan korak u pokušaju da se kroz tekst/sliku približe slojeviti prostori ovog grada koji je najiskrenije posmatrati kao mapu podložnu manpulaciju i iščitavanju. Tokom izložbe biće stoga otvoren i mali prostor za igru/upisivanja posetilaca.

Pojedine fotografije, kao i izloženi esej, čine i dvodelnu publikaciju koja nosi naziv izložbe, a čiju art direkciju i dizajn potpisuje studio Metaklinika. U Kuli će ovo dvojezično izdanje (srpski/engleski) biti dostupno u ograničenom tiražu, a numerisane primerke biće moguće kupiti i na otvaranju i tokom trajanja izložbe. U okviru prostora Kule biće dostupna i limitirana serija printova, ali i drugi štampani materijali. Vizuelni identitet događaja potpisuje Mane Radmanović.

Između 2. i 19. juna biće organizovano nekoliko vođenja sa kustosom galerije Dušanom Savićem, kao i razgovor o publikaciji u kom će učestvovati Nemanja Knežević, Maša Seničić i Nenad Trifunović (dizajn studio Metaklinika). Datumi ovih događaja biće objavljeni naknadno na društvenim mrežama galerije Kula.

Kulturni centar Kula nastaje sa potrebom za materijalizaciju duha vremena u kome živimo, njegovom kontekstualizacijom i željom za stvaranje nove realnosti. Kulturni centar Kula nije viđena kao alternativa instituciji, niti kao alternativa alternativi, već kao novi model postojanja i delanja u kulturnom polju.

Poseban akcenat u osmišljavanju i sprovođenju programa se stavlja na eksperimentalni pristup, uključivanje lokalne zajednice i negovanje transgeneracijske publike.

Program Kulturnog centra Kula će se sprovoditi u nekoliko celina: debatni program, galerijski program, muzički program, radionice, autorske multimedijalne događaje, radijski i podcast program, umetničke rezidencije… Kula se nalazi u sat kuli nekadašnje pivare u Cetinjskoj 15.

Galerija KC Kule je mesto za razvijanje umetničkih projekata u domenu vizuelne kulture. Cilj Galerije je da stvara, prepozna i neguje nove fenomene na umetničkoj sceni. Pored pružanja vidljivosti i podrške novim akterima u polju umetnosti, Galerija Kule želi da stvori i neformalni kružok formiran kroz saradnju umetnika iz različitih oblasti radi stvaranja novih interdisciplinarnih polja za umetničko delanje.

Autor fotografija: Nemanja Knežević

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *