fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Nove generacije – iste navike

Uoči Međunarodnog dana mladih prisećamo se kako su mladi provodili vreme nekada, a kako sada
10. August 2022.

Prijatelj članka: Strauss Adriatic

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se svakog 12. avgusta obeležava Međunarodni dan mladih. Tako se već dvadeset i drugu godinu zaredom na ovaj dan skreće pažnja na izazove sa kojima se mladi suočavaju, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. U Srbiji, Međunarodni dan mladih obeležava se od 2007. godine u organizaciji Ministarstva sporta i omladine.

Povodom ovog dana, hajde da napravimo mali vremeplov, da se osvrnemo na vreme kada su naši roditelji bili tinejdžeri – kako su provodili dane, družili se i zaljubljivali bez smart telefona, tableta, kompjutera, društvenih mreža i aplikacija koje danas znatno olakšavaju komunikaciju. Gde su se oni sastajali i kako su organizovali svoja okupljanja? Koje događaje su posećivali? Kako su podsticali pozitivne promene u društvu? I na kraju, da li su se okolnosti promenile?

Fotografija preuzeta sa Freepik-a

Angažovana kulturna dešavanja

Umetnički performansi oduvek su bili popularni među mladima, posebno među studentima. Ovakvi događaji bili su važni za formiranje njihovog pogleda na svet u kom se nalaze, a ujedno su ih i podsticali da razmišljaju o mogućnostima kako da menjaju društvo nabolje. Na čuvenom koncertu Idola u SKC-u ili koncertu Partibrejkersa u Akademiji, na kom su svirali sa legendarnim glumcem Džoni Depom, u galerijama SANU i Matice srpske, premijerama predstava u Narodnom pozorištu, mladi su imali priliku da međusobno podele svoje stavove i argumentovano opravdaju svoje polazište. I danas su kulturne manifestacije prilika za kvalitetnu razmenu mišljenja, iz koje proizilaze različite inicijative za unapređenje pozicije mladih u društvu. Ne prekidajte dobru tradiciju, posetite neko dešavanje već danas, sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Kulturni događaji i dalje zauzimaju važno mesto u vašem društvenom životu, a i lepo je da se izmestimo iz zone komfora, da na kratko ne gledamo u telefon i da uživamo u nekim drugim vizulenim i čulnim senzacijama. Prava hrana za našu dušu!

Kafa u društvu

Ono što su za naše roditelje nekad predstavljale čuvene gradske kafane poput „Znaka pitanja“, „Tri lista duvana“, „Stare Hercegovine“, „Zlatnog burenceta“, „Dva jelena“, to su danas kafići za naše generacije. Mesta nisu ista, ali princip okupljanja jeste: ako dvoje ljudi sedi u kafiću, a prijatelji su im u blizini i žele da svrate – društvo će se vrlo brzo okupiti. Lako će se dodati još nekoliko stolica i opušteno sedenje će se ubrzo pretvoriti u otvorenu diskusiju o raznim temama. Nekad se raspravljalo o knjigama, danas se više pažnje posvećuje serijama i filmovima, ali je razgovor uvek detaljan i temeljan. Iscrpne analize otvoriće nove teme i omogućiti mladima da uvide svoj status u društvu, ali i da istraže na koje načine da ga unaprede.

Fotografija preuzeta sa Freepik-a

Festivali širom regiona

U dobroj atmosferi se mnogo toga može osmisliti i realizovati, i zato su festivali uvek bili inspirativni. Koliko god da je izazovno vreme, mladima je uvek bila potrebna doza optimizma koja će ga nadvladati, kako bi se iznedrila nova rešenja. Beogradsko proleće i Opatijski festival bili su najpopularniji muzički događaji, dok se FEST izdvajao u svetu filma. Danas je izbor daleko veći, pa se možemo uputiti na zanimljive manifestacije u bilo koje doba godine, uživati u društvu i putovanju. Zato, nemojte oklevati – pogledajte na kalendaru kada se organizuje sledeći festival i krenite. Možda ste raspoloženiji za Arsenal nego za Love fest, za ArtLink više nego za Blink, ali svakako imate veliki izbor. Kako biste sve vreme bili puni elana i dobro raspoloženi, ne zaboravite na kafu! Ponesite termos i kesice prave domaće Doncafé 3 sec 2 1 black koja ispunjava sve kriterijume „za poneti“, zauzima malo prostora, drži vas budnim, odličnog je ukusa, a priprema se brzo i jednostavno – samo prelijete sadržaj kesice vrelom vodom. Uz Doncafé 3 sec 2 1 black imate mogućnost da uživate u fino izbalansiranim aromama arabike i robuste gde god da ste se zaputili.

Noćni izlasci

Dok se u današnje vreme devojke tek pripremaju za izlazak u devet uveče, pre tridesetak godina su žurke već počinjale u to vreme. Diskoteke „Kod Laze Šećera” i „Cepelin” bile su jedne od omiljenih za provod. Na ovim kultnim mestima, plesalo se uz najveće hitove novog svetskog trenda u muzici – rokenrola, a najradije se izlazilo tamo gde su se puštale ploče Bitlsa ili Stonsa. Dan rezervisan za provod bio je skoro pa isključivo subotom, kada je to „društveno prihvatljivo”, dok se sada svakog dana u nedelji može pronaći žurka po meri. Moderna klupska scena je potpuno drugačija, ali jedno je isto – mladi svih generacija vole da izađu sa društvom, da se opuste i lepo se provedu.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *