fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević dobila godišnju nagradu Dejan Anastasijević

Nagrada je u kategoriji za štampane medije za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala"
6. May 2022.

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“, dobila je godišnju nagradu „Dejan Anastasijević“ u kategoriji za štampane medije za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“.

„Ova nagrada je na leđima svih žena koje su istupile i progovorile o seksualnom nasilju”, istakla je Jovana.

U obrazloženju žirija piše da je njen tekst „višestruko je značajan“ zato što „njegov doseg prevazilazi godinu za koju je autorica nominira za nagradu Dejan Anastasijević“.

„Ovdje nije samo riječ o izuzetno osjetljivoj temi seksualnog nasilja u istraživačkoj stanici Petnica obrađenoj na visoko profesionalni način kao rezultatu višemjesečnog minucioznog istraživanja, brižljivom provjeravanju i ukrštanju informacija, te briljantno napisanom članku. Naime, Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako onaj tko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smio smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen. Ovdje posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabilježen u novinarskoj praksi Srbije. Istraživanje Gligorijević je nemjerljiv doprinos borbi protiv seksualnog nasilja ukazivanjem da je ono prisutno i na mjestima gdje ga nipošto ne bi smjelo biti.“

U kategoriji za elektronske medije uručena je novinaru televizije N1 Mladenu Savatoviću za dokumentarni film „Ispod površine – kraljevi asfalta”.

Nagrada u kategoriji za onlajn medije uručena je novinarima Vojvođanskog istrazivačkog centra (VOICE) Slađani Gluščević i Milošu Katiću za tekst „Država imovinu od 1,8 milijardi evra, prodala gubitašu ABL soloventu za 51 milion evra”.

Specijalna plaketa za doprinos u određenoj oblasti i temama od interesa za javnost uručena je Ruži Helać i timu iz Vojvođanske zelene inicijative za prilog „Futog mnogo gladan čovek”.

Nagrada „Dejan Anastasijević“ se dodeljuju za istraživačke novinarske radove i to za teme od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ove godine, na konkurs se javilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

Fotografija: Marija Janković

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *