fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Novo kulturno naselje organizuje celodnevno druženje

Ovog petka na Novom naselju: Promocija „Brevijara ulica Novog naselja”, izložba kolaža „Ispred izloga” i uređivanje parka „Među brezama” uz radnu akciju
28. September 2022.

Novo kulturno naselje organizuje druženje u petak 30. septembra sa početkom od 12 časova. Lokacija je park „Među brezama” u ulici Bate Brkića 24 sa dvorišne strane. U pitanju je celodnevni događaj koji će podrazumevati niz aktivnosti, namenjenih svim uzrastima. Akcija sređivanja parka Među brezama, zajedničko sađenje biljaka u novoj bašti, izložba, crtanje murala, radionice i promocija knjige osvežiće ovaj petak na Naselju!

U 12 časova, komšije će moći da se priključe radnoj akciji čišćenja parka, lakiranja i popravke mobilijara, ulepšavanja novopostavljenih žardinjera od prošlog vikenda, kao i sadnje novih biljaka.

Nakon radne akcije, od 14 časova, komšije će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe „Ispred izloga”, umetnice Milice Surutke u prodavnici Delfin koja se nalazi u Bate Brkića 24, sa bočne strane. Promotivnim materijalima kroz ilustracije, kolaže, filmove i zvučne zapise umetnica govori o generaciji srednjih godina i njihovom prihvatanju uloge preduzetnika i izazova koje ovaj posao donosi. Kroz umetnički izraz umetnica pokušava da promeni kontekst reklamnih sadržaja i utiče na poboljšanje poslovanja male lokalne prodavnice u kojoj posluje jedna novonaseljska porodica.

Od 15 časova prisustvovaćemo iscrtavanju murala u bašti na adresi Bate Brkića 26 sa dvorišne strane, za koji je zadužena umetnica Shara nakon čega će biti otvorena izložba dečijih radova dece iz komšiluka nastalih na radionicama ozelenjavanja u bašti.

Promocija „Brevijara ulica Novog naselja” zakazana je za 17 časova na istoj lokaciji, na Binaciklu – objektu postavljenom prošle godine koji predstavlja binu i parking za bicikle. Brevijar obuhvata ukupno 43 ulice na potezu istok-zapad između Bulevara Evrope i Veterničke rampe i sever-jug između Bulevara Vojvode Stepe i Futoškog puta.

Uz naziv svake ulice postoji i biografija ličnosti i njen portret ili objašnjenje pojma po kojem je ulica dobila ime. Brevijar ulica „Novog naselja“, jeste prvi pokušaj aktivista iz Novog kulturnog naselja da istorijski istraži jedan deo Novog Sada, građenog u drugoj polovini XX veka, sa posebnim osvrtom na nazive, koji su u tom periodu davani novosagrađenim ulicama.

Primerci brevijara, biće podeljeni prisutnima na promociji.

Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje od 2014. do danas aktiviralo i oživelo brojne javne prostore ovog dela Novog Sada.

Na taj način, kreiran je svojevrsni i autentični prostor kulture na otvorenom. U okviru ove inicijative udruženje je uspešno realizovalo 18 festivala i značajan broj edukatvnih, umetničkih i kulturnih projekata na lokalnom i međunarodnom nivou.

Događaj u petak, održaće se u okviru programa „OPENS u niskom startu“ se realizuje u okviru projekta „Novi Sad – grad mladih, Srbija – zemlja mladih“ koji finansira Grad Novi Sad, Kancelarija za mlade, a koju sprovodi Omladinski savez udruženja „OPENS“ sa saradnicima.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *