fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Obeležavanje Međunarodnog dan borbe protiv homofobije i transfobije u Muzeju kinoteke

U organizaciji Merlinka filmskog festivala, 18. i 19. maja, biće održana projekcija dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike
16. May 2023.

U organizaciji Merlinka filmskog festivala 18. i 19. maja u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11 u Beogradu obeležava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije projekcijama dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike.

U četvrtak, 18. maja u 17.30 biće prikazan američki dokumentarac „Zovem se Andrea“ o kontroverznoj feminističkoj spisateljici i intelektualki Andrei Dvorkin, koja je ponudila revolucionarnu analizu muške nadmoći i decenijama pre Me Too pokreta, ona je prozvala rasprostranjenost seksizma i kulture silovanja.

Istog dana u 20 časova počinje revija kratkih kanadskih filmova među kojima su filmovi koji tematski obrađuju probleme LGBT osoba sa invaliditetom, odnos kvir crnkinja sa njihovom kosom, pozitivnost tela i lepote, probleme kvir urođenika, fetišizma, rodne nebinarnosti.

U petak, 19. maja u 17.30 biće prikazan nagrađivani kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ koji prati prvu studiju o polnim poremećajima u Americi iz 1958. godine i trans učesnike te studije. Agnes se prijavila za tu studiju kako bi na bilo koji način dobila pomoć da uskladi svoj polni identitet.

Istog dana u 20 časova počinje revija kratkih kanadskih filmova među kojima su filmovi koji tematski obrađuju muškost i transmuškost, dvopolnost u indijanskim plemenima, odrastanje kvir osoba, seksualnost…

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije se obeležava svake godine 17. maja kako bi se podigla svest o predrasudama i diskriminaciji s kojom se LGBT zajednica suočava širom sveta.

Istorijat ovog dana započinje 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti. Taj korak je bio značajan u priznavanju i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba.

Otkako je taj datum postao simboličan, organizacije i pojedinci širom sveta koriste 17. maj kao priliku da podignu svest o problemima i izazovima sa kojima se LGBTI zajednica suočava.

Srpska lekarska komora je 2008. godine javno potvrdila da se homoseksualnost više ne nalazi na listi bolesti u Srbiji.

Više informacija o filmovima: https://merlinka.com/idahobit-u-muzeju-kinoteke/

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *