fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Objavljen takmičarski program jubilarnog 10. Bašta Festa

Posetioci će tokom trajanja festivala imati priliku da pogledaju 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja
8. June 2023.

Takmičarski program 10. Bašta Festa, koji se održava od 29. juna do 2. jula u Bajinoj Bašti, objavljen je nakon razmatranja oko 600 filmova iz svih delova sveta. Selektorka Maja Šuša izabrala je 29 kratkih igranih filmova iz 20 zemalja, od čega četiri domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan zbog devet filmova iz regiona.

Kadar iz filma – Samo ovaj svet

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih na velikim festivalima, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme”, istakla je umetnička direktorka i selektorka festivala, Maja Šuša.

„Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa.“, dodala je Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Kadar iz filma – Fitness Jim

Ovogodišnja selekcija specifična je po tome što je podeljena u šest blokova: Karusel života, Ekspedicija, Sve okej, dečaci, Pravi muškarci, Žene stene i Vodi me odavde.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje. Ovog puta to je film „Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, uz koji ćemo pogledati i kratki film Lane Barić „Snežana”.

Takmičarski program i spisak filmova možete pogledati ovde: https://www.bastafest.com/program/filmski/

Naslovna fotografija: Kadar iz filma – Vodi me gde god

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *