fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Ocenjujemo pesme za Evroviziju 2024.

Neki su naši pa ih volimo, neki su isto naši, ali ih ignorišemo, neki su paralelni univerzum, a neki su samo dosadni

31. January 2024

Ako se sećate one stare domaće serije Više od igre, onda pamtite scenu po kojoj je i dobila ime. U njoj otac juri sina i brani mu da igra fudbal, pod parolom „ne mešaj se u politiku”. Kad mu kažu: kakva, bre, politika, to je samo igra, on odgovara kako je ovo više od igre.

I takmičenje Pesma za Evroviziju (ranije poznato i kao Beovizija), koje se svake godine sprovodi ne bismo li poslali nekog u beli svet da se takmiči, može komotno da se prebaci u ovu kategoriji Više od igre, jer nikad to nije zaista samo pesma, i istorija je pokazala da svakakve zakulisne i onostrane radnje mogu da se odvijaju za vreme ovog takmičenja.

Jednom nam se zemlja raspala na tom takmičenju. Mislim, Crnogorci su probali da pošalju svoje umesto Flamingosa, publika nije dala, i savez Srbije i Crne Gore se raspao. Dooobro, bilo je tu još par nekih sitnica, ali istorija će najviše pamtiti ipak ovaj detalj. Porodica Kovač se raspala na Evroviziji. Kornelije, Aleksandra, i Kristina – svako je spremao svog kandidata, i kad je Kristinin pobedio, time je označen i kraj porodičnog  komuniciranja. Pretprošle godine, kad je Konstrakta zaludela Srbiju, mesecima nismo mogli da pobegnemo od narativa kako je kulturna i pristojna Srbija ustala i pobunila se protiv kiča i šunda, a jedna pesma je očigledno bila u centru kulturnog rata. Naravno, nije uvek bilo ovako vatreno, i mnogo puta se dešavalo da bude dosadno, ali bismo onda i slali dosadnog kandidata.

Ove godine, sudeći po komentarima, ljudi su spremni ko zapete puške da prate takmičenje. Favoriti su se iskristalisali i pre nego su pesme objavljene, što se, naravno, ogleda u tome da su se pojavile mlade zvezde koje kidaju te preglede i striminge, ali i malopre pomenuta Konstrakta, kojoj je ovo vraćanje na mesto zločina, pošto je zaludela Srbiju tapšanjem i pesmičicom o mentalnom i ostalim zdravljima.

Sa druge strane, gledajući dve favoritkinje o kojima ćemo posebno neku reč kasnije, poteglo se pitanje patriotizma i nacionalizma. Gde su granice, šta je ljubav prema otadžbini i slavljenje njenih simbola, a šta podilaženje masama i udaranje u najjeftinije emocije? Šta je vijorenje trobojke, a šta bacanje petarde za Božić? Kao što rekoh, nikad ovo nije zaista pevačko takmičenje.

Dobra stvar je što ove godine nema zalutalih zvezda čije pesme nismo čuli pet ili dvadeset godina. U prethodnim godinama se pokazalo da oni, sem tog početnog osmeha i uzvika tipa – Joj vidi, evo ga Filip Žmaher, ne doprinose mnogo takmičenju. Kao i uvek, ima dosta mladih koji će probati da malo skrenu pažnju na sebe, ne bi li njihova karijera odskočila od četvrtka u džez pop baru sa živom svirkom. Ima i dosta balada, koje imaju reči i melodiju, i to je sve što možemo da prepoznamo u vezi sa njihovim delovanjem, s obzirom na to da njihove pesme ispare iz našeg sećanja deset sekundi pošto se pesma završi.

Pa, da istaknemo deset pesama koje su se na prvu, drugu ili petu loptu pokazale i skrenule pažnju. Neke volimo jer dolaze sa našeg terena, a neke ne volimo upravo zato što dolaze iz drugih univerzuma, i to je potpuno okej, jer ovo je jedna potpuno lična lista koja neće ništa promeniti, i neće se svakako ubrajati u konačan redosled na takmičenju. Neke pesme su samo dosadne, i zato se nisu našle ovde.

1 poen – Durlanski – Muzika

Ova pesma, miks pop muzike sa plesnim ritmom i repovanje, bi se možda našla u vrhu, sa celih 12 poena, da nisam nikad čuo pesmu Nails, izvođača pod imenom Saint Levant. Ekipa ove pesme je viklerovala Saint Levanta (viklerovati – biti i previše inspirisan nekim izvođačem, tako da pesma baš liči na original). Međutim, eto, i takva kakva je, vredi je pomenti, sa nadom da će neke naredne pesme biti malo orginalnije. A ako mi ne verujete, poslušajte i vi Nails. 

2 poena – Lena Kovacević – Zovi me Lena

Ovde dva poena idu za prijatan bit i melodije, kao i produkciju Darka Dimtirova, koji ovu svežu pop r’n’b pesmu nosi napred. Nazad je vraća Lena Kovačević, koja će svakako svojom harizmom (odnosno nepostojanjem iste) oduzeti svaki mogući hitični potenicijal koji u osnovi ove pesme čuči.

3 poena – Hydrogen – Nemoguća misija

Koliko sam do sad video po mrežama, ove klince ne vole baš mnogo. Mada, meni je simpatično. Pop pank je muzika koja se zaletela poslednjih nekoliko godina u svetu, i ovaj novosadski bend je pratio trend, sa sve šaljivim stihovima. Problem je samo što su previše upeglali produkciju, pa svirka gotovo da i ne zvuči odsvirano, već programirano. No, nema veze.

4 poena – Chai – Sama

U moru ovogodišnje moderne pop r’n’b edm šta god ponude, Chai se istakla svojim specifičnim glasom i ritmom koji je na prvu loptu grublji od same muzike, ali kako vreme ide, ritam ove balade plete mrežu oko nas i ne pušta.

5 poena – Kat Dosa – Tajni začin

Marina i Futa 21. veka, Bojana Vunturišević i Cobi su u jednu pesmu spakovali sve svoje fazone, muzičke, tekstualne, produkcijske (poze, roze, nebuloze), a zaboravili su da stave taj tajni začin iz naslova, koji bi ovu pesmu bacio u gornji deo tabele.

6 poena – Teya Dora – Ramonda

Da sam fan ove pevačice i njenog pevanja, dokazao sam tako što sam je stavio skoro pa na vrh liste najboljih pesama 2023. godine. Džanum je bio hit u raznim nekim životima 2023, a ova pesma je Džanum 2.0, i to su svi primetili. Svakako raste u nama nakon više slušanja, i za njenu budućnost zavisi i kako će biti osmišljen nastup nakon kog će ova sad girl balada možda otići na sam vrh. Pesma o cvetu kao simbolu Srbije je mnogo ukusnija priča, ako želimo da se bavimo nacionalnim narativom i patriotizmom na ovom takmičenju, i ako je tako, onda je Teodora sa svojim saradnicima već pobedila.

7 poena –  Džordži – Luna park

Dovoljno teen heartthrob da bi skrenuo pažnju na sebe, dovoljno okupan i gitarski orijentisan da ne bude samo neka fabrikovana đorđedavidasta pojava, Džordži bi, ako mu se posreći, mogao da bude ta pop zvezda koju te nije blam da slušaš, a od ove pesme bi trebalo da se krene dalje u takvu karijeru.

8 poena – Konstrakta – Novo bolje

Kao što već neko reče, Konstrakta je dobila knjižicu, ali je to samo označilo početak novog pakla. Ironija na maks, elektro bit puta dva, tekst koji podseća na politčke kampanje i vlasti i opozicije (dobro, malo više vlasti). Napravila je čudo pre dve godine, pa ga nekako niko ne očekuje ponovo. I tu je njena najveća šansa, kad niko ništa ne očekuje od nje, kad nije prvi favorit, tu je svoj na svome. Zato, nemojte da se iznenadite ako ova kraljica ponovo pobedi.

10 poena – Zejna – Najbolja

Na kraju dana, pored važnih poruka, borbi, pop melodija, Evrovizija je i trash. Možda i više nego bilo šta drugo. I to kad kažem trash, ne mora da bude nešto loše. Trash ume da bude jako zabavan. Meni je ova pesma jako zabavna, jer mi ova Ramštajn gitara koja burgija preko sintisajzera sa šabačkog vašara uz usklike „Zejna je najbolja, Zejna je najbolja” svira već danima u glavi. Jedina pesma koja u konceptu, stavu, i zabavi spaja Lajbah i Nadu Topčagić, tako da, šta god da se desi, incident je napravljen, a to je ponekad za ovakva takmičenja najbitnije.  

12 poena –  Iva lorens – Dom

Već smo rekli da navijamo i glasamo za svoje. Ali pod uslovom da je to što rade zaista okej. Iva Lorens je naša, a naš je i A.N.D.R., jer njihova svaka nova pesma prođe kroz Oblakoder. Ipak, najviše nas raduje to što ova stvar ide u vrh njihovog dosadašnejg stvaralaštva i mimo Evrovizije. Sjajan bit uz Ivino glasno šaputanje A.N.D.R. je obogatio trubama koje iz Španije prelaze u Balkan, i jedino mi ostaje žao što nisu pojačali taj Balkan malo više, i umesto u bridžu ga grunuli u refrenu. Ne bi ostao kamen na kamenu od sevdaha i derta.

Utisak koji nija na listi: Breskvica – Gnezdo orlovo

Pesma nastala u nacionalističkim Gen Z laboratorijama, da bi se smakla sa slavljeničkih plejlisti Veseli se, srpski rode, jer što tamo neka Danica Crnogorčević da živi od tantijema i da se peva na balkonu kad sportisti slave, kad može to i Breskvica. Pesma u kojoj se svaki drugi ili treći stih rimuje sa Kosovo je suptilna isto koliko i jutarnji program Jovane Jeremić.

Kad smo već kod tog Gen Z nacionalizma, koji je jedna od većih idiotarija koja se provlači kroz omladinu poslednjih godina – uspeli su da imaju stav bez jasnog stava u kom sve može, pa i da se peva o Kosovu, ali da se letuje u Hrvatskoj, ili da najbolji drug bude gej, dok je dečko navijač, gde se ideologija posmatra kao letnja kolekcija košulja koja će proći sa novom sezonom. Mnogo su iskreniji u svojim šovinizmima bili njihovi prethodnici koji su glasali za radikale. Sa njima si barem znao na čemu si. Sama pesma kao pesma je narodnjak koji radi posao, mašeš rukama u vis, govoriš ojsa ojsa i lomiš čaše o zid. Ima Breskvica glas i stas za te stvari, ali od davanja bodova ovoj pesmi me ipak razdvaja ovo nešto malo zdravog razuma što mi je ostalo.

Glasajte za svog favorita ovde.

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *