fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Onlajn ciklus: Kratki metar iz ženskog ugla

Četiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna tokom decembra za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes
4. December 2020.

Ciklus „Ženski ugao“ program je koji Institut još od 2010. godine posvećuje kulturi žena. Obuhvata raznovrstan filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku. Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

Ovog decembra, meseca koji je tradicionalno posvećen kratkometražnim filmovima, u saradnji sa festivalom „ED+C Najkraći dan“, prikazujemo izbor ovog formata u režiji žena. Dugogodišnji partner na „Ženskom uglu“ je i Trama, koordinator filmskih, video i multimedijalnih smotri i festivala. 

Ovaj program predstavlja četiri vrlo različita primera aktuelne produkcije kratkometražnih filmova u Španiji, a čine ga dva igrana filma, jedan dokumentarac i jedan nemonitrani film.

Ciklus otvara film „Prilagodljive“ (Dúctiles) Marise Benito, koji će za gledanje biti dostupan u ponedeljak, 7. decembra. Ovo ostvarenje bavi se izgledom žene koji je oduvek bio oblikovan prema ukusu društava i istorijskih događaja, što je stvorilo brojne vizuelne kodove i stereotipe, uvek filtrirane sa različitih nivoa muške dominacije.

Nedelju dana kasnije, 14. decembra biće prikazan film „Centrifuga“ (Centrifugado) čiji scenario i režiju potpisuje Mireja Nogera. Radnja filma prati mladića koji pomaže starijoj gospođi da prenese opran veš do stana. Nakon što je ušao kod nje u stan, čini se kao da gospođa nema nameru da ga pusti da ide.

Film „Ne budite me“ (No me despertéis) biće na programu 21. decembra. Sara Fantova režirala je priču smeštenu u Bilbao 2009. godine, prateći tinejdžerku u četvrtom razredu srednje škole, u kojoj se osećaju separatističke tendencije. Jednog dana, njen otac  preuzima političku funkciju u baskijskoj vladi, zbog čega će morati da ima telohranitelja i da zaboravi na život koji je do tada vodila. 

Ciklus će zatvoriti film „Kad sam bio mali“ (Quand j’étais petit) Elene Moline, koji će biti prikazan 28. decembra. ovo ostvarenje bavi se porodicom N’Sele Malone, koja se okupljala da vidi impovizovane predstave sa marionetama kad god bi se ujak leti vratio u Burundi. Malon je imao dvanaest godina, te ga to nije puno zanimalo, voleo je samo fudbal. Jednog dana, dok je igrao na ulici, desilo se nešto što će potpuno promeniti tok njegovog života. 

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova na Vimeo kanalu Instituta Servantes, a potom će biti dostupni za besplatno gledanje tokom 48 sati. Projekcije su na španskom jeziku uz prevod na engleski. 

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *