fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Onlajn koncert LP dua u okviru Kaleidoskopa kulture

Korzo poklanja onlajn koncert svetskog klavirskog dua
11. September 2020.

Tradicionalni Korzo, jedan od ključnih događaja Kaleidoskopa kulture, koji je umetnosti i kulturi u poslednje dve godine podredio jedan od centralnih gradskih bulevara u Novom Sadu, ove godine donosi onlajn koncert pravo u vaše domove, prilagođavajući se tako epidemiološkoj situaciji.

U subotu, 12. septembra, od 20 sati i 22 minuta, Korzo će pokloniti publici širom sveta koncert jednog od najboljih svetskih klavirskih dua – El Pi Duo na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture i Youtube stranici Novi Sad 2021, postavljajući nove okvire decentralzacije kulture, prelaskom sa nekadašnjeg novosadskog šetališta u onlajn svet, stvarajući tako i novu publiku.

Elegancija klasike, sloboda džeza i snaga rokenrola su sinonimi za muziku Sonje Lončar i Andrije Pavlovića, kojima je specijalno za Kaleidoskop kulture, bina bila Petrovaradinska tvrđava kod čuvenog sata. Tamo su, sa panoramom Novog Sada iza sebe, izveli jedinstvenu kombinaciju avangardne, elektronske, filmske, pozorišne i popularne muzike. Već 16 godina su Sonja i Andrija aktivni na muzičkoj sceni, ali i na polju pozorišne i vizuelne umetnosti. Svestrani muzičari iza sebe imaju mnogobrojne kompozicije za predstave Ateljea 212, Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, BITEF teatra i drugih, kao i za popularne domaće serije „Jutro će promeniti sve”, „Dug moru” i „Žigosani u reketu”, a proglašeni su za jedan od najboljih svetskih klavirskih dua na najvećem svetskom takmičenju u Majamiju.

U nedelji izvođačke umetnosti, Kulturna stanica Eđšeg biće mesto održavanja drugog Omladinskog kantautorskog festivala, odnosno njegove završnice – koncerta finalista, 13. septembra, od 20 sati. Asocijacija gitarista Vojvodine pokrenula je prošle godine OKF sa željom da se promovišu mladi i neafirmisani kantautori od 16 do 26 godina, prvenstveno iz Novog Sada. Festival obuhvata četiri faze –  konkurs, radionice, takmičenje i na kraju, koncert finalista. Stručni žiri ove godine činili su Marko Šelić Marčelo, Nina Romić, Olivera Popović, Nemanja Nešić i Slavko Matić.

Dok je Eđšeg u nedelji izvođačke umetnosti okrenut mladim nadama, Kulturna stanica Svilara vraća se kulturnom nasleđu i korenima evropske barokne muzike u okviru festivala „Dani barokne muzike u Novom Sadu”, koji će osim istaknutih muzičara iz Srbije predstaviti i muzičare iz drugih zemalja. U utorak, 15. septembra, od 20 sati, nastupiće ansambl Musica Antiqua Neoplantensis, koji će nam predstaviti nemačku baroknu muziku.

Ples pod maskama, klasika i džez, a stigao je i Šekspir

KS Eđšeg u drugoj nedelji Kaleidoskopa kulture donosi i Četvrti međunarodni festival savremenog plesa Tanz Platz, 17. i 18. septembra, u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Ove godine predstaviće se četiri koprodukcije i umetnici iz Francuske, Norveške i Češke. Festival će obuhvatiti i novosadsku premijeru inkluzivnog plesnog filma „Pogled” u produkciji grupe „Hajde da… ”, kao i tribinu „Koreografisana kriza: kako pleše čovek sa maskom”.

Pored savremenog plesa, KS Eđšeg će biti i mesto koncerta Novosadskog gudačkog kvinteta, 14. septembra povodom desetog rođendana tog ansambla. Kvintet nastupa tokom treće večeri Festivala kamerne muzike, čiji je i osnivač.

KS Svilara, pored baroka, u nedelji izvođačke umetnosti nudi posetiocima i kvalitetan zvuk džeza i to u okviru Festival srpskog džeza, 17. septembra. NVO „Kovači kulture” pokrenula je festival sa glavnim zadatakom razvoja domaće džez scene i podrške lokalnim umetnicima, a ovog puta predstaviće muzičare iz Novog Sada – Dragon’s Fuel, Beograda – MING vokalni kvartet i Kanjiže – Kornel Kurina trio.

Pored muzike i plesa, izvođačka nedelja donosi programe i van grada, u Vili Čortanovci gde će se, sada već tradicionalno, održati 7. Šekspir festival, od 12. do 16. septembra. Festival će obuhvatiti predstave Narodnog pozorišta iz Niša, Šabačkog pozorišta, Kruševačkog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta i Nišvil džez teatar festivala.

Tokom trećeg Kaleidoskopa kulture poštuju se sve preporučene epidemiološke mere. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi na otvorenom. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera.

Kaleidoskop kulture počeo je 4. septembra i traje do 9. oktobra. Nakon četiri dana svečanog otvaranja na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, o čemu možete čitati ovde, programi su predstavljeni širom Novog Sada. Satnicu i detaljne informacije o programima možete pronaći na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Najnovije iz: Sanduče

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *