fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Online konferencija Nova pismenost za novo doba

Online konferencija, pod nazivom Nova Pismenost za novo doba u prostorijama RTV Vojvodine
27. January 2021.

Online konferencija pod nazivom „Nova pismenost za novo doba”, održana je 26. januara u prostorijama nove zgrade Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu. Stručnjaci koji su učestvovali na konferenciji diskutovali su o medijskoj i digitalnoj pismenosti, kao i kritičkom mišljenju i bezbednom korišćenju interneta i onlajn platformi.

Fondacija Propulsion Fond i Ministarstvo kulture i informisanja već sarađuju na obavljanju određenih aktivnosti u vezi sa razvojem i unapređenjem medijske i informacione pismenosti u Republici Srbiji, a fokus novog projekta i saradnje je razvijajanje sposobnosti čitanja, tumačenja i procenjivanja medijskih sadržaja. Nakon otvaranja konferencije je potpisan Memorandum o saradnji između Ministartsva kulture i informisanja i programa Nova pismenost, kao i između Nacionalne akademije za javnu upravu i programa Nova pismenost.

Konferencija se sastojala od 4 različite panel diskusije. Na prvom panelu, pod nazivom Medijska pismenost u formalnom i neformalnom obrazovanju, se diskutovalo o tehnološkoj pismenosti u školstvu i edukaciji. Kako je istakao dr. Branislav Ranđelović iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja: „To što je neko tehnološki spretan (deca, tinejdžeri), ne znači da su tehnološki pismeni.” Iako mnogi ne razlikuju medijsku pismenost od spretnosti, postoji evidentno raščlanjenje ova dva pojma. Mladi su možda imali mogućnost da odrastaju i razumeju kako tehnologija fukncioniše i kako je mogu najefikasnije koristiti, ali to ne podrazumeva da su upoznati sa određenim pravopisnim pravilima prilikom korišćenja.

Nebojša Đurđević je u svom obraćanju, između prvog i drugog panela, poručio publici da je potrebno uložiti svestan napor kako bi se digitalno opismenili. Kako je rekao Netkabinet, besplatna internet platforma za učenike i pomoć za učenje na daljinu, u saradnji sa USAidom rade na tome da svi koji rade u edukaciji razviju digitalnu i tehnološku kompetenciju, kao i šira javnost.

Na drugoj panel diskusiji – Digitalna sadašnjost i budućnost – se razgovaralo o brzini digitalizacije u poslednjih godinu dana zbog pandemije virusa korona. Generalni direktor VIP Mobile-a, Dejan Turk, je istakao da je digitalizacija posla i školstva bila brža u poslednjih godinu dana u odnosu na proteklih pet godina. Ana Mirković, ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost, je takođe napomenula da danas: „Više nema granica između onlajni oflajn realnosti. Onlajn realnost dominira, s obzirom da danas komuniciramo, lečimo i edukujemo putem interneta.” Te da je bitno da se prepustimo digitalizaciji svakodnevnog života, zato što nam olakšava život i sve je na dohvat ruke.

Nakon druge panel diskusije, publici su se obartili Klaus Daman, direktor Deutsche Welle Akademije za Zapadni Balkan, i Darko Soković, direktor programa Nova pismenost. Daman je saopštio kako je Srbija trenutno svrstana u najaktivnije zemlje u regionu. Takođe je potvrido da se Srbija nalazi na dobrom putu za digitalnu budućnost.

Miša Stojiljković, voditelj Radio Beograda, je predvodio razgovore trećeg panela, po nazivu Medijska pismenost za novo doba. Glavna tema diskusije je bila bezbednost i bonton dece prilikom korišćenja interneta i društvenih mreža. Kako je navela ekspertkinja za medijsku i informacionu pismenost, Ana Martinoli, deca i tinejdžeri često zaboravljaju da mi ne primamo samo sadržaj, već ga i stvaramo i delimo sa drugima.

Četvrti i poslednji panel, Medijska pismenost na međunarodnoj sceni, je moderirala Maja Zarić, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja. Ova diskusija bila je fokusirana na saradnju između Vlade Republike Srbije i međunarodnih organizacija, kao što su OEBS i Evropska unija, sa naglaskom na to da Evropska unija posvećuje mnogo resursa medijskoj pismenosti, a da su u Srbiji nedavno završena dva projekta koja su kao fokus imala mlade ljude, studente i njihove nastavnike ili mentore. Partner u organizaciji Propulsion Goran Zarić je akcentovao da se medijska pismenost mnogo brzo razvija i zahteva kontinuiranu pažnju i učenje o tome. Potrebno je neprestano usavršavanje kako bismo otkrili skirvene dimenzije i bolje razumeli digitalnu pismenost i tehnologiju.

Snimku konferencije možete pristupiti putem Youtube kanala Ministarstva kulture i informisanja.

Autorka teksta: Iva Sopta

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *