fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Osmomartovski marš na ulicama Beograda

Marš i prateći program počinju u 18h na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu
7. March 2024.

U petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20h, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI.

Okupljanje počinje 8. marta u 17.30 časova na Trgu Slavija. Marš i prateći program počinju u 18h na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu.

„Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode”, poručuju organizatorke.

Ispred organizacije osmomartovskog marša jasno se zalažu za:

Dostojanstven rad i platu za život – u jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;
Odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije;
Siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;
Protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;
Slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki, političarki;
Institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;
Održivu budućnost i ekološku pravdu – U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom.

Organizatorke marša ovim potvrđuju da ostaju povezane, hrabre i jedinstvene u otporu. Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćaju se samo građankama i građanima i pozivaju sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava!

„Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad, poručuju i dodaju da: „Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno braniti naša prava! Stanimo svi na prvu liniju!”

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *