fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Osvajač Zlatnog medveda u domaćim bioskopima – Na brodu Adaman

Nežna priča o kreativnosti i mentalnoj bolesti u bioskopima od 16. novembra
15. November 2023.

Dokumentarni film „Na brodu Adaman” Nikole Filibera, o jedinstvenom dnevnom boravku za mentalno obolele u srcu Pariza, biće na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 16. novembra.

Film o dnevnom prihvatnom centru za ljude sa mentalnim poremećajima, smeštenom na jednom brodu u srcu Pariza, osvojio je Zlatnog medveda za najbolji film na 73. Berlinaleu, regionalnu premijeru imao je na Martovskom festivalu u Beogradu, a nedavno je prikazan i na 19. Slobodnoj zoni.

Emotivni zapis o ljudima kojima, naizgled, jednostavna nega znači opstanak i život, „Na brodu Adaman” sniman je preko tri godine sa nadom, kako je reditelj izjavio, da se razbiju stereotipi o mentalnom zdravlju. Ovo nije prvi film u kojem se francuski autor bavi psihijatrijom, 1973. snimio je dokumentarac „Every Little Thing” na klinici la Bord.

„To je svet koji uznemiruje ali i, usudiću se da kažem, vrlo stimuliše, jer nas stalno primorava da razmišljamo o sebi, svojim ograničenjima, manama i načinima na koji ova planeta funkcioniše. Psihijatrija je poput lupe ili uveličavajućeg ogledala koje mnogo toga govori o našoj ljudskosti. Za filmskog stvaraoca, to je neiscrpno polje,” kazao je Nikola Filiber (72).

Deluje nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale Sene ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi, u nekom drugom sistemu, bili nevidjivi. Brod „Adaman” im nudi ono najpotrebnije – dnevnu rutinu. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni terapeuti umetnošću.

Film prati nekoliko korisnika i, na veoma nežan način, upoznaje gledaoce sa njihovim životima, problemima, nedoumicama, radostima i talentima. Za njih, čak i naizgled jednostavne stvari poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema, na dnevnom nivou znače opstanak i život.

Kritičar Gardijana istakao je da je ovo film pun „neverovatne količine topline, saosećanja i ljudske radoznalosti”, Obzerver ga je opisao „toplim zagrljajem bez trunke prosuđivanja”,  dok je Holivud riporter ocenio da, „uz obilje suptilnosti, film otkriva kreativnost koja leži u svim ljudima, uključujući i one sa ozbiljnim problemima koji zahtevaju profesionalnu pomoć”.

Film „Na brodu Adaman” će od 16. novembra biti na repertoaru bioskopa UK Parobrod, Art bioskop Kolarac, Cineplexx Ušće, Tuckwood i KC Kruševac, a zatim i u salama Eurocinema u Subotici, CZK Lazarevac, SKC Kragujevac, KC Zrenjanin i KOC Boljevac. Distributer je Five Stars Films.

Fotografija: Five Stars Films Promo

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *