fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvaranje virtuelnog Kulturnog centra Metroplex 2022-2122

Otvaranje digitalne instalacije zakazano je za 10. septembar u 17 časova na lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje
6. September 2022.

Otvaranje virtuelnog Kulturnog centra Metroplex 2022-2122, biće održano u subotu 10. septembra, u sklopu 21114 film festa. Otvaranje digitalne instalacije zakazano je za 17 časova na lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje, odnosno na glavnom bioskopu 21114 film festa – livada kod baraka na adresi Bate Brkića 34 -prekoputa škole „Milan Petrović”.

Kulturni centar na Novom naselju, biće virtuelno prikazan kroz vizuelni medij augmented reality – proširenu stvarnost koja je kombinacija virtuelnih objekata i realnog sveta.

Futuristički koncept stogodišnjeg razvoja kulturnog centra kroz oči novosadskog umetnika Dejana Ilića i Akinori Oišija iz Osake, biće predstavljen u mesec dana trajanja instalacije u periodu od 10.9 – 9.10.2022. godine. 

Početna tačka je arhitektonski projekat autorskog tima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu koji čine: Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Miljana Zeković, Maja Momirov, Višnja Žugić i Bojan Stojković, koji je nastao u okviru projekta Novi Sad 2022.

Metroplex 2022-2122 će građanima Novog Sada omogućiti da osete kako bi kulturni centar izgledao u prostoru, a takođe će ponuditi i drugačije iskustvo u doživljaju kulturno-umetničkih sadržaja kroz mobilnu/web aplikaciju srpskog i japanskog umetnika.

Pored samog objekta, biće prikazane izložbe srpskih i japanskih umetnika i to:

10.9. Otvaranje Metroplexa

17.9. Otvaranje izložbe fotografa Ko Yamada iz Nagoje, iz 2036. godine

20.9. Otvaranje izložbe radova novosadskog dizajnera Dejana Ilića, iz 2049. godine

24.9. Otvaranje izložbe fotografkinje Yuuki Shibata iz Nagoje, iz 2072.

27.9. Otvaranje izložbe novosadske slikarke Kristine Zečević, iz 2088. godine

1.10. Otvaranje izložbe ilustracija japanskog umetnika Akinori Oishi iz Osake, iz 2114. godine

4.10. Otvaranje izložbe fotografa Marka Stamatovića iz Kragujevca, iz 2122. godine

8.10. Zatvaranje Metroplexa uz izložbu srpskih i japanskih igračaka iz perioda 1901-2001. godine

Jedan od ciljeva projekta je da podstakne srpsko-japansku kulturno-umetničku razmenu i otvori vrata japanske kulture i umetnosti stanovnicima Novog Sada i Srbije i obrnuto.

Osnovna aplikacija će ostati dostupna za korišćenje i nakon realizacije projekta sa namerom da se u budućnosti odvija dalja razmena i prikažu radovi kroz AR tehnologiju kako u Srbiji, tako i u Japanu.

Prijatelji ovogodišnjeg Metroplex-a su: Udruženje srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami”, Vršac; Fotorama fest, Kragujevac; ART FARMing TV, Nagoja; iService, Novi Sad i Štamparija FF, Novi Sad.

Kako ​​AR tehnologija oživljava i osavremenjuje statične motive, tako će se dodatno podstaći i razviti inicijativa za izgradnju budućeg Kulturnog centra na Novom naselju.

Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra Novo naselje od 2014. do danas aktiviralo i oživelo brojne javne prostore ovog dela Novog Sada. Na taj način, kreiran je svojevrsni i autentični prostor kulture na otvorenom.

U okviru ove inicijative udruženje je uspešno realizovalo izvestan broj umetničkih i kulturnih projekata na lokalnom i međunarodnom nivou.


Projekat Metroplex 2022-2122 podržan je od strane Fondacije Novi Sad 2022, EU-Japan Fest Japan Committee, Ministarstva kulture i informisanja i Gradske uprave za kulturu.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *