fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Otvoren konkurs za zbornik Rukopisi 46

Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji
10. January 2023.

Dom omladine Pančevo raspisuje 46. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 46”.

Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Konkurs će biti otvoren do 20. 02. 2023. godine.

Na konkursu se može učestvovati sa poezijom i/ili kratkom prozom. Svaki autor može da pošalje do 3 pesme i/ili do 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (maksimalna dužina priče je 7000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom stanovanja (državljanstvom u slučaju da autor živi u inostranstvu), brojem telefona i i-mejlom. Molimo autore da lične podatke ostave i u „telu” mejla i na početku fajla s radovima, takođe da pesme odnosno priče budu u jednom Word dokumentu, da se ne šalju kompresovano (ZIP, RAR itd.) i bez eksternih linkova. Najzad, da poštuju dijakritičke znake (slova č, ć, đ, š, dž) i pravopisna pravila.

Mejl adresa na koju treba slati radove je: [email protected] (sa naznakom „za Rukopise 46”).

Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova! Konkurs traje nešto više od mesec dan i završava se 20. februara u ponoć. „Rukopisi 46” izaći će iz štampe početkom maja tekuće godine, a datum promocije odnosno trodnevni festival biće naknadno saopšten.  

Rukopisi izlaze u Pančevu od 1976. godine, a pokrenuo ih je pančevački književnik i gimanzijski profesor Momčilo Paraušić s namerom da okuplja mlade, talentovane Pančevce i pruži im priliku da objave svoje radove. Prvobitne brojeve štampali su Udruženje književnika Pančeva i novinski list Pančevac, a zatim je izdavač postao Dom omladine Pančevo, koji i danas neguje ovu tradiciju dugu 45. godina. Krajem Rukopisi izlaze u Pančevu od 1976. godine, a pokrenuo ih je pančevački književnik i gimanzijski profesor Momčilo Paraušić s namerom da okuplja mlade, talentovane Pančevce i pruži im priliku da objave svoje radove. Prvobitne brojeve štampali su Udruženje književnika Pančeva i novinski list Pančevac, a zatim je izdavač postao Dom omladine Pančevo, koji i danas neguje ovu tradiciju dugu 45. godina.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, Rukopisi postaju jugoslovenski zbornik, zatim jedno vreme izlaze kao knjiga koja okuplja autore iz Srbije i Crne Gore, ne bi li 2004. godine ponovo postali izdanje otvoreno za autore nekadašnjih jugoslovenskih republika, sada samostalnih država. Ideja se pokazala kao značajna iz više razloga, ali najvažniji je bio taj da su urednici i izdavač uvek verovali kako mladi autori treba da se čitaju, upoznaju i međusobno komuniciraju na njima razumljivim jezicima. Zbog toga su Rukopisi postali i književni festival, sastavljen od pratećeg programa posvećenog književnosti, uvek uz dobru muziku, i centralni program posvećen autorima uvrštenim u aktuelno izdanje. Rukopisi su deo književne tradicije Pančeva, uređivali su ga i uređuju kako značajni književnici tako i oni mlađi, tek afirmisani, ali Rukopisi su i deo književne tradicije regiona, svojevrstan kulturološki fenomen, pasoš kojim se prelaze granice, ključna reč razumljiva svuda… a Pančevo je mesto susreta, razmene ideja i informacije, formirajući, kako je to rekao jedan od urednika ovog zbornika, „mlado tkivo tradicije”.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *