fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvorena izložba Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije u Galeriji DOTS

Izložba u Galeriji DOTS biće otvorena do 6. maja 2023. godine
10. March 2023.

U četvrtak, 9. marta otvorena je izložba „CONNECTING THE FUTURE: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda – Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao iz Amsterdama i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao projekat CONNECTING THE FUTURE u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika. U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić, a iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema. Za dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga, je zadužena Isidora M. Nikolić.

Povodom otvaranja izložbe, kustoskinja Mirjana Dušić je izjavila: „U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS, osnivača istoimene galerije. Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranje stvaralaštva mladih umetnika. Većina radova koji će biti izloženi su deo zbirke Fondacije”.

Kustoskinja Ljuba Jovićević je o ovom projektu istakla: „Uspostavljanjem umetničkog dijaloga između umetnika iz Srbije i umetnika iz Holandije, učesnici projekta dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji. Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada”.

Anoš Urbanke, kustoskinja iz Amsterdama, o saradnji sa timom iz Galerije DOTS je rekla: „Prošle godine smo upostavili kontakt dok sam bila na rezidenciji u Footnote centru u Beogradu. DOTS je tragao za kustosom iz Holandije a pošto sam odatle, živim u Amsterdamu, a takođe sam i bila često u Beogradu, bilo je prirodno da razgovaramo o saradnji. Umetnici koje smo odabrali za ovu izložbu su iz potpuno drugačijih geopolitičkih okruženja i svakodnevnih realnosti, a njihovo spajanje iziskuje povezivanje umetničkih jezika i njihovu pažljivu artikulaciju. Ovi radovi spojeni na izložbi predstavljaju neistraženu teritoriju koja podstiče pitanja o otvorenosti, intonacijama i artikulacijama koji će tek biti određeni u budućnosti“.

Grupna izložba CONNECTING THE FUTURE, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole – Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

Izložba u Galeriji DOTS biće otvorena do 6. maja 2023. godine.

Fotografije: Marko Ercegović

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *