fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

Otvorena izložba Feministička avangarda 70-ih u MSUV

Izložba već 11 godina putuje po Evropi, a Novi Sad je trinaesta stanica, u kojoj će se zadržati do 21. juna
20. May 2022.

Izložba „Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” svečano je otvorena u četvrtak, 19. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa „Heroine” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Na otvaranju su govorili Branislava Sekulić, direktorka MSUV, Radovan Jokić, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, dr Gabriele Šor, kustoskinja izložbe i direktorka VERBUND KOLEKCIJE, i dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, MSUV.

Izložba „Feministička avangarda 70-ih”, već 11 godina putuje po Evropi, a Novi Sad je trinaesta stanica na ovom putu. Naziv kolekcije VERBUND potiče od velikog elektroprivrednog preduzeća VERBUND iz Austrije koje je osnovano 2004. godine u Beču, te su došli na ideju da naprave kolekciju radova upravo pod ovim imenom. Radi se o delima nastalim sedamdesetih godina, a izložba obuhvata preko 100 radova i 37 umetnica.

Nastala je kao pozadina drugog feminističkog pokreta, kada lične stvari postaju javne, posebno stvari kao što su trudnoća, rađanje, prekid trudnoće, seksualnost, partnerstvo, borba protiv nasilja prema ženama…

„Od sedamdesetih godina, u umetnosti se mnogo toga promenilo, pogotovo kada su žene umetnice u pitanju. Umetnice se danas okreću novim medijima, fotografiji, videu i nečemu što se sada naziva performans, a ranije se koristio termin akcija”, navodi kustoskinja izložbe i direktorka VERBUND kolekcije, Gabriele Schor.

Sedamdesetih godina 20. veka umetnice su se emancipovale od uloga muze i modela, odbacujući svoj status objekata da bi se afirmisale kao subjekti koji aktivno učestvuju u društvenim i političkim procesima. Jednodimenzionalno pripisivanje uloga majke, domaćice ili supruge bilo je radikalno osporeno – često koristeći strategije ironije.

Osnivačica i direktorka Gabriele Schor, skovala je termin „feministička avangarda” i uvela ga u umetničko-istorijski diskurs sa ciljem da istakne pionirski rad ovih umetnica. Šor je rekla: „Fascinantno je da su ovi radovi feminističke avangarde proizašli iz egzistencijalne potrebe. Izložba je podeljena u pet celina: 1. Svođenje na majku, domaćicu i suprugu; 2. Zatvor, beg; 3. Ženska seksualnost protiv objektivizacije; 4. Diktati lepote; 5. Alter Ego: maskenbal, parodija i igre uloga.”

Na izložbi su prisustvovale i umetnice Anita Münz, Annegret Soltau i Katalin Ladik, koje su na konferenciji za medije govorile o svojim radovima i stvaranju umetnosti sedamdesetih godina. Diskutovalo se i na temu pitanja da li je ženski glas danas radikalniji ili je tada bio glasniji. One su istakle da su i danas, po pitanju položaja žena, aktuelne teme koje su i tada bile prisutne. Ipak, umetnica Anita Münz istakla je da na društvenim mrežama viđa razne influenserke koje žive od toga da se prilagođavaju diktiranim idealima lepote, gde posebno dolazi do mešanja tog komercijalnog dela lepote i prikazivanja sebe na taj način. Bilo je reči i o tome da su se one, kao odraz bunta, često isticale protiv institucija i države, čak su odbacivale i diplome, jer su, kako kaže, profesori tada bili pretežno muškarci.

Katalin Ladik se osvrnula na temu radikalne feminističke umetnosti i dodala da u vreme kad je ona stvarala, ono što su žene tada radile kao bunt protiv ustaljene tradicije i obaveza žena, smatra i te kako radikalnim.

„Gledajući sa ove pozicije, možda je vreme pregazilo preko tih problema, ali mnogi su ostali i dan – danas, a pored toga, pojavljuju se i novi. One žene koje danas imaju neki buntovni stav, su na istom nivou radikalne kao što smo bile i mi. Svako društvo ima neku zabranjenu zonu koju žena ne sme da pređe. Radikalnost žena je i danas aktuelna”, naglasila je umetnica rodom iz Novog Sada, Katalin Ladik.

Katalin Ladik

Pored glavne izložbe, otvorena je i izložba radova iz kolekcije MSUV pod nazivom „Na putu slobode”, na kojoj su prikazani radovi domaćih umetnica, sa sličnom tematikom. Kustoskinja ove izložbe je dr Sanja Kojić Mladenov.

„Izložba „Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu sagleda umetnička praksa internacionalno priznatih umetnica, koje do sada uglavnom nisu imale priliku da budu predstavljene u našoj sredini. Istovremeno, to je i mogućnost da se napravi paralela sa umetnicama iz lokalnog umetničkog konteksta, prezentacijom umetničkih radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu „Na putu slobode”. Želja nam je da ukažemo na postojanje angažovanih umetničkih tokova u lokalnoj sredini koji su se odvijali paralelno sa inovativnim i radikalnim umetničkim praksama na međunarodnoj umetničkoj sceni, kao i da povežemo kritičke umetničke prakse od 70-ih sa aktuelnim tokovima. Narativne celine prisutne na izložbi su: komunikacije – društvena delatnost; telo – seksualnost; priroda – religija; rat – nasilje – migracije. Cilj izložbe je afirmacija ženskog doprinosa razvoju istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, istakla je Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe Na putu slobode”.

U okviru izložbe će biti održana vođenja i dva prateća programa. U petak, 20. maja, u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik”, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija „(Re)konekcija” iz Novog Sada. U sredu, 25. maja, u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Eugen Chocolate. Generalni sponzor izložbe je kompanija DM drogerie market Srbija.

Izložba će biti otvorena do 21. juna 2022. godine.

Fotografije: Marko Ercegović, MSUV

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *