fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Tramvaj broj 1: prvi prestonički tramvaj ✹

Otvorene prijave za foto konkurs 2023

Konkurs za nove talente biće otvoren do 9. februara
1. February 2023.

Šesti Beogradski mesec fotografije održaće se u aprilu 2023. godine izložbama fotografija, predavanjima, radionicama i portfolio recenzijama na različitim lokacijama širom Beograda. Ukoliko ste rođeni posle 1.1.1997. godine i želite da budete deo Beogradskog meseca fotografije prijave su moguće putem linka. Učešće je besplatno, a krajnji rok za slanje prijava je 9. februar 2023. godine.

Na konkurs se mogu prijaviti amaterski i profesionalni fotografi iz različitih zemalja. Organizator može da odbije prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili ukoliko je na fotografijama prikazno nešto što nije u sa važećim zakonima Republike Srbije.

Fotografije koje autori šalju na konkurs mogu biti na foto papiru ili u digitalnoj formi. Učesnici konkursa potpisuju radove punim imenom i prezimenom (pseudonimi nisu dozvoljeni). Učesnici daju saglasnost organizatorima i sponzorima Beogradskog meseca fotografije da radove, bez naknade, mogu da reprodukuju, objave ili izlože u razIičitim medijima u okviru festivala, kao i da se fotografije u niskoj rezoluciji objave na internetu.

Organizator izložbe ne preuzima odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu autorskih prava. Dozvoljeno je da autori svoje radove dorade elektronski ili na bilo koji drugi način.

TEMA

Umorni smo od virusa, pandemija i karantina. Loše nam je od ratova u ime mira i državnih granica. Muka nam je od režima maskiranih u pseudo demokratiju.

Svesni smo da svaki pokušaj promene sveta i stvarnosti u u kojoj živimo neće biti jednostavan zadatak. Međutim, ono čemu težimo je da nastavimo da dodajemo zrna peska. Malo, koja na kraju prerastu u nešto veće, svrsishodno i smisleno.

Dakle, hajde da nosimo Džoni Dep sunčane naočare, da se vozimo na Falkoru, poletimo negde iznad duge, da zamislimo Kodakhrom planetu… Hajde da održimo san živim neko vreme, od 30. marta do 27. aprila 2023.

Žuan Miro je rekao: „Pokušavam da primenim boju poput reči koje oblikuju pesme, poput nota koje oblikuju muziku”. Hajde da pokušamo da oblikujemo našu stvarnost bojama.

Okrenimo se nečemu tako jednostavnom, a ipak tako lepom kao što su boje.

Bez kotizacije

KALENDAR IZLOŽBE

Konkurs je otvoren do 9. 2. 2023. 23.30. časova

Obaveštenje o izboru učesnika putem elektronske pošte će biti 1. 3. 2023.

Otvaranje izložbe je u 30. marta 2023. u Beogradu, Srbija.

Rezultati će biti objavljeni na internet stranici festivala: www.belgradephotomonth.org

PREDAJA RADOVA

Radove slati elektronskim putem na [email protected]

Autori konkurišu fotografijama u boji  .

Učesnici konkursa mogu poslati najmanje 8, a najviše 15 fotografija. Dimenzija digitalnog zapisa jedne fotografije ne sme biti veća od 1920 piksela (duža strana), rezolucija 72dpi, a format jpg u maksimalnom kvalitetu kompresije.

Projekat s kojim se autor prijavljuje na konkurs mora imati naziv. Svaka fotografija mora nositi naziv projekta i biti numerisana prema redosledu po kojem će se gledati.

Uz fotografije je potrebno poslati kratku biografiju (uključujući datum rođenja), opis projekta koji ne sadrži više od 3.000 znakova i izjavu autora na engleskom jeziku da prihvata uslove konkursa.

Nije dozvoljeno konkurisati sa istim projektima koji su korišćeni prethodnih godina.

Dodatne informacije o učestvovanju u konkursu možete dobiti putem
elektronske pošte [email protected] ili pozivom na +381638006371.

SPECIJALNE INFORMACIJE ZA FINALISTE I NAJBOLJI DOMAĆI (SRPSKI) PREDLOG.

Od finalista se očekuje da pošalju fotografije u visokoj rezoluciji najkasnije tri dana od dana nominacije. Ukoliko materijal ne stigne do naznačenog datuma, organizator neće snositi odgovornost ne štampanja fotografija za izložbu. 

ŽIRI

Kriterijumi po kojima će se vršiti odabir fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predanog materijala.

Članovima tima Beogradskog meseca fotografije nije dozvoljeno učešće na konkursu.

Članovi žirija:

Sara Žirard je direktorka Bil/Bjen festivala fotografije, festivala u nastajanju koji se održava u Bilu u Švajcarskoj. Angažovana je kao stručnjak za fotografiju u nekoliko institucija iz oblasti kulture. Redovno učestvuje u pregledima portfolija. 2021. godine pridružila se upravnom odboru lista Le Temps.

Za više informacija posetite: www.bielerfototage.ch

Nadežda Pavlova je bugarska kustoskinja i predavačica. Predaje fotografiju na Bugarskoj nacionalnoj akademiji lepih umetnosti, sa posebnim osvrtom na istoriju fotografije i foto-knjige. Nadežda je glavni kustos u foto galeriji Sintesis u Sofiji, kao i član Udruženja likovnih kritičara AICA, član Savetodavnog odbora  FotoEvidence i Upravnog odbora Bugarske akademije fotografije. 

Za više informacija posetite: www.nadezhdapavlova.com

Karmen Alvarez je diplomata od 2008. godine, prevashodno u oblasti kulture na nekoliko pozicija; kao direktorka za kulturne i naučne odnose u Ministarstvu spoljnjih poslova Španije (2008-12), savetnica za kulturu u Ambasadi Španije u Briselu (2012-14) zadužena za program španske umetnosti i kulture u Belgiji. Bila je direktorka Instituta Servantes u Tel Avivu (2014-18) i zamenica šefa misije u Ambasadi Španije u Beogradu (2018-2022). Kao šef Odeljenja zakulturu u Srbiji, sarađivala je sa Beogradskim mesecom fotografije, kao jednim od brojnih projekata koji zbližavaju špansku i srpsku kulturu.

Dragan Pavlović je rođen 1963. godine u Nišu. Fotografijom je počeo da se bavi u srednjoj školi. 1986. godine odlazi u Čehoslovačku na studije umetničke fotografije. Na FAMU (Fakultet za film i televiziju), pri AMU (Akademija lepih umetnosti) u Pragu, magistrirao je 1991. Posle studija bavio se komercijalnom fotografijom i izdavaštvom u Češkoj i Srbiji. Član je ULUPUDS-a od 1991. godine i sa svojim radovima prisutan je na više Majskih izložbi i kolektivnih izložbi fotografske sekcije udruženja. Danas predaje fotografiju kao vanredni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Matej Sitar je umetnički fotograf sa širokim spektrom interesovanja. Trenutno živi i radi u Mariboru. Radio je kao arhitektonski fotograf, izdaje ograničena izdanja foto-knjiga pod sopstvenim brendom The Angry Bat; organizuje Maribor photobook nagradu, predstavlja foto-knjige različitih autora na svom blogu i redovno izlaže u Sloveniji i inostranstvu. Njegova izdavačka kuća je do sada izdala jedanaest foto-knjiga, a redovan je učesnik sajmova foto-knjiga kao i razgovora o foto-knjigama na festivalima. Dobio je EMZIN nagradu za seriju Amerika, moj put; nekoliko umetničkih stipendija i prestižnu Essl nagradu za mlade savremene umetnike (2009).

Za više informacija posetite: www.matejsitar.comwww.theangrybat.com

NAGRADE

Od svih prijavljenih projekata organizator će odabrati prvo, drugo i treće mesto, kao i najbolji domaći predlog.

Dodela diploma nagrađenima održaće se na otvaranju izložbe Novi talenti 2023. u okviru  Beogradskog meseca fotografije.

Sva četiri projekta štampa Canon Srbija.

AUTORSKA PRAVA I UPOTREBA FOTOGRAFIJA

U slučaju kršenja autorskih prava, organizator će preduzeti neophodne zakonske mere.

Svi učesnici konkursa prihvataju da organizatori i generalni sponzori mogu koristiti dostavljene fotografije za potrebe marketinga i u promotivne svrhe uključujući i najave u medijima (štampa, TV, internet), kao i da poslate fotografije mogu biti izložene nai zložbi Novi talenti 2023, koja je planirana u okviru Beogradskog meseca fotografije.

Sve nominovane i pobedničke fotografije će biti deo kolekcije Beogradskog meseca fotografije. Organizatori se obavezuju da će kolekciju fotografija pristiglih na konkurs koristiti u skladu sa utvrđenim pravilima struke, isključivo za promociju festivala i samih autora.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *