fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Pruga Beograd-Bar ✹

Ovogodišnji Mikser festival pod sloganom Mikrotaktike

Festival će biti održan od 23. do 25. maja u kompleksu Dorćol Platza i Derete
12. March 2024.

Nakon dva izdanja u prirodi, Mikser festival se hrabro vraća u grad i u fokus svog 13. izdanja stavlja MIKRO TAKTIKE kao metode kreativnog i društvenog delovanja. Od 23. do 25. maja Mikser Festival će u kompleksu Dorćol Platza i Derete, kroz serije razgovora, umetničkih postavki, performansa, koncerata, filmova i radionica osvetliti naizgled male, ali značajne incijative popravljanja stvarnosti koje služe kao svetionici nade usred društvenih i ekoloških izazova.

Mikser razgovori, trodnevni festivalski think-tank na donjem Dorćolu će ove godine u skladu sa temom festivala preuzeti dinamičniji format – „Mikro razgovora“ između stručnjaka, amatera, umetnika, donosioca odluka, aktivista, preduzetnika, naučnika, radnika, inovatora, entuzijasta i građana koji svojim ličnim primerom žive i predvode promene i inovacije za kojima kao društvo, vapimo i predstaviti mogućim naizgled male, ali odlučujuće korake kojima svako od nas (može da) menja svet!

U pogledu u budućnost, Mikser Festival svoje glavno uporište nalazi u podršci i osnaživanju mladih stvaralaca kroz brojne talent platforme za mlade kreativce kao što su Ghost Project i Black Box. Osluškujući njihov glas, ali i glas šire populacije mladih, Mikser Festival ove godine pokreće novi program – Omladinski klub koji se fokusira na potrebe i stavove generacije Z pomažući nam da premostimo komunikacioni i tehnološki jaz među generacijama i bolje razumemo jedinstvene potencijale i izazove sa kojima se suočavaju mladi. Kroz novu Mikserovu internacionalnu platformu NextGenDesign, koja povezuje pet etabliranih evropskih festivala kreativnosti u regionu, mladi i hrabri stvaraoci i dizajneri imaće prostor da kroz bogat festivalski program predavanja, diskusija i radionica istraže održivi dizajn najnovije generacije i povežu se sa mladima čitave Evrope.

Prepoznatljiva platforma za mlade umetnike „Black Box“, koju sprovode Mikser Festival, Fakultet primenjenih umetnosti i galerija Monolog, ovogodišnjim sloganom konkursa „Bez kompromisa“ („No Middle Ground“) poziva mlade autore da svoje beskompromisne umetničke vizije izraze putem digitalnih medija od kojh će biti formirana zajednička multimedijalnu instalacija na Mikser festivalu.

Urbana laboratorija Mikser festivala smeštena u prostoru Miljenko Dereta objediniće praktična znanja i iskustva stečena tokom godine na brojnim međunarodnim projektima u oblasti održivog dizajna, urbanizma, urodnjavanja, socijalne pravde i uopšte potencijala za bolju i zdraviju budućnost gradova.

Edukativni programi i kreativne radionice za decu i tinejdžere će podstaći međugeneracijksu razmenu praktičnih životnih iskustava koja spaja novi jezik i „stare puteve“ kao podjednako važne elemente za stvaranje bolje budućnosti za sve, ali otvoriti i horizonte za sve potrebnija zanimanja u oblasti održivog razvoja i savremene tehnologije koja možda još uvek ne postoje.

Kino Mikser, u saradnji sa programskim timom Dorćol Platza prikazaće selekcije filmskih festivala iz manjih gradova širom Srbije koje predvode lokalne inicijative mladih sa pokretačkim elanom, primerima zajednice i pobede malog čoveka. Propratni program Kino Miksera otkriva inspirativne priče kreativnih pojedinaca i kolektiva širom sveta koji istražuju scenarije za održiviju budućnost. Razgovori i Q&A sesije nakon projekcija će približiti ideje iza ovih inicijativa festivalskoj publici.

Najzad, Mikser Festival se ovog maja vraća svom (kreativnom) snagom i entuzijazmom, pa obećavamo i otkrivanje novog eklektičnog miksa zvukova koji oblikuju aktuelni muzički pejzaž naše prestonice kroz program Mikser Music koji će, uz podršku  Dorćol Platz-a i Elektro Pionira, u večernjim časovima kreirati neformalniji ambijent za umrežavanje, druženje i razmenu između inspirativnih gostiju festivala i festivalske publike.

Fotografije: Mikser arhiva

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *