fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

PDP konferencija od 16. oktobra u Novom Sadu

Još velikih imena dizajna na 12. PDP konferenciji!
9. October 2020.

Ovogodišnje 12. izdanje PDP konferencije biće održano od 16. do 18. oktobra u Novom Sadu u potpuno drugačijem formatu u odnosu na prethodna izdanja.

PDP organizacija donela je odluku, u skladu sa trenutnom situacijom u vezi sa pandemijom, da predavanja, koja obično okupljaju najveći broj posetioca, budu onlajn i budu dostupna publici širom sveta. Izložbe će biti postavljene na otvorenom i u prostorima u kojima je moguće sprovoditi propisane mere zaštite od koronavirusa.

I ove godine PDP će ugostiti jedna od najvećih imena svetske dizajn scene! Ove godine svoje učešće imaće, pored već najavljenih velikih umetnika, i Aleksandar Todorović, Marina Milovanović, Mane Radmanović, Snežana Petković, Wolgfang Fiel, kao i Tijana Radić.

Aleksandar Todorović, jedan od najpoznatijih balkanskih grafičkih dizajnera, prepoznatljiv je po svojim radovima kroz koje istražuje kulturne strukture i način na koji one utiču na njegov multinacionalni identitet, kao i na druge narode koje prihvata. Nakon studija u Dizeldorfu diplomirao je na Gerrit Rietveld Academie 2009. godine u Amsterdamu. Živeo je i radio u mnogim metropolama kao što su Pariz, Njujork, Berlin, Beč, Barselona, kao i Meksiko Siti. Motiv života u imigraciji, ali i istraživanje kulturne tenzije i strukturalnih promena koje se dešavaju u Evropi, primetni su u njegovim radovima. Kroz grafiku vešto prenosi pratiocima svoja životna iskustva i zaključke.

Aleksandar Todorović

Nagrađivana više puta za svoje ilustracije i crteže Marina Milovanović može se pohvaliti Nevenovom nagradom za ilustracije Izokrenute priče Branka Ćopića, kao i Počasnom diplomom Zlatnog pera Beograda za seriju ilustracija Priče o Crvenokosi. Ova talentovana umetnica živi i radi u Novom Sadu gde je i diplomirala na Akademiji umetnosti na Katedri za grafički dizajn, dok je na Odseku za ilustraciju odbranila master. Bavi se crtanjem, ilustracijom i grafičkim dizajnom koje primenjuju u ličnoj poetici i naraciji, dečjim ilustrovanim knjigama, kao i različitim grafičkim materijalima. Pored toga, piše poeziju, drži radionice i predavanja. Do sada je imala četiri samostalne izložbe, ali je učestvovala i na više kolektivnih.

Marina Milovanović

Mane Radmanović nosilac je priznanja Grifon za kontinuirani autorski doprinos u grafičkom dizajnu u oblasti nezavisne kulture i savremene umetnosti. Već godinama je prepoznatljiv po svojoj orijentaciji ka eksperimentalnom pristupu u grafičkom dizajnu, kao i po edukaciji koju pruža kroz razne radionice i predavanja. Često ističe da se kroz eksperimentisanje najviše može naučiti. Bilo da je to drugačije savijanje papira ili upotreba nekonvencionalnog materijala, Mane se trudi da svakodnevno isprobava nešto novo. Talentovani umetnik poznat je i po svojim projektima koji u fokusu imaju različite oblike društvenog aktivizma i zalaganja za određene društvene vrednosti i ideje, poput projekta Iz dobrih razloga, izložbe Queer salona, publikacije Među nama: Neispričane priče gej i lezbijskih života, vizualne podrške inicijativi Ne da(vi)mo Beograd i slično.

Mane Radmanović

Studentkinja završne godine Odseka za fotografiju na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu Snežana Petković za vrlo kratko vreme uspela je da zauzme značajno mesto u umetnosti svojim vizuelnim i tekstualnim istraživanjima u domenu polja intimnosti prostora, gde uvek polazeći od ličnih iskustava pokušava da razume i učini naizgled nevidljive obrasce iz svoje okoline transparentnim. Ova mlada umetnica u svojim projektima vrlo često iskazuje i jasne tendencije ka prikupljačkom pristupu i radu sa arhivama, što neretko rezultira obimnim opusom slika, fotografija, informacija. Jedan takav projekat je i Boks 11, krevet 9 u kojem je svojim analognim aparatom zabeležila svoju svakodnevicu u COVID ambulanti u Novom Sadu. Kroz ovu seriju fotografija autorka je pokušala da otvori neka od pitanja – ima li mesta zadovoljstvu tokom kolektivne patnje; možemo li sebi priuštiti osećaj prijatnosti bez griže savesti…?

Snežana Petković

Svestrana ličnost kao što je Wolgfang Fiel radi već godinama kao arhitekta, umetnik, dizajner, kustos, istraživač, vaspitač, ali i pisac. On je ujedno i osnivač iCPInstitute za kulturnu politiku sa sedištem u Beču, kao i kolaborativnog umetničkog kolektiva tat ort. Wolgfang radi i kao konsultant za održivi dizajn pri Organizaciji za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija, vršilac je dužnosti člana Savetodavnog odbora za umetnost i kulturu pri saveznoj kancelariji iz Austrije, ali i član uredničkog savetodavnog odbora za oblast Politička teorija pri izdavanju Kembridž stipendija. U potpunosti je posvećen otvorenim i društveno angažovanim oblicima stvaranja. Međutim, iako je njegov način rada kolektivan, relativan i aktivan, bilo bi pogrešno razmišljati o njemu kao o „aktivističkom“. On, umesto da bude reakcionalan na dominantne oblike moći, teži da se naseli u različitoj temporalnosti.

Wolfgang Fiel

Poklonik minimalizma, stripova i epske fantastike Tijana Radić uspela je uz pomoć svog talenta i širokih interesovanja da već dugi niz godina živi i radi u Londonu. U jednoj od Britanskih najbrže rastućih kozmetičkih kompanija dizajnira pakovanja i ambalaže za preko 150 proizvoda. Kako sama kaže za nju je to predstavljalo veliki izazov, jer se ranije nije bavila kozmetikom. Međutim, imala je bogato iskustvo u štampi i pripremi za štampu, stoga, prilagodila je svoje znanje. Tijanina znatiželja i potreba da uči, istražuje, čita, vidi, ili pak proputuje, pomaže joj da pronađe inspiraciju za svoj rad iz gomile stvari. Protiv ulaska u određene kalupe i šablone bori se tako što se poigrava sa određenim stvarima što je dovodi do veoma zanimljivih ideja koje su izvodljive, funkcionalne koliko i kreativne.

Tijana Radić

Više informacija o ovogodišnjim predavačima, kao i o samoj konferenciji, možete pronaći na sajtu, Instagram i Fejsbuk profilima.

PDP već 12 godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija. Poslednje izdanje konferencije okupilo je brojne kreativace na predavanjima i panel diskusijama u kojima su učestvovala značajna imena svetske dizajn scene.

PDP (Print, Design, Photography) je organizovan uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Gradske uprave za sport i omladinu i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Fondacije “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” i kompanije 3Lateral iz Novog Sada.

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *