fbpx
ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji ✹ ANTENA NOVA EPIZODA: Borosane - Simbol radnica u Jugoslaviji

PIN music showcase – energija, različitost i euforija u jednom

Prenosimo vam atmosferu sa trodnevne PIN muzičke showcase konferencije
29. November 2022.

Međunarodna muzička konferencija Pin održana je od 24. do 26. novembra u Skoplju u prostoru Omladinskog kulturnog centra. Raznovrstan muzički program i trodnevni paneli svrstali su ovaj festival među „Najbolji novi događaj“ o čemu svedoči i nagrada koju dodeljuje vodeći evropski festival za novu muziku „The Great Escape”.

Ova muzička showcase konferencija već godinama okuplja vodeća imena iz sveta muzičke industrije. Prvi Pin događaj održan je 2012. godine, kao redovan deo programa festivala TAKSIRAT da bi se godinama kasnije razvijao i pratio regionalnu muzičku scenu i njen razvoj.

Program festivala počeo je u popodnevnim časovima u četvrtak, 24. novembra, različitim panelima, dok je svečano otvaranje bilo zakazano za 19 časova. Teme na konferencijama tokom tri dana trajanja festivala su bile brojne i raznovrsne. Stručnjaci iz muzičke industrije govorili su o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju, digitalnoj distribuciji, načinima i savetima za mlade, lejblima i njihovom zančaju za mlade artiste, društvenim mrežama, cancelling kulturi, ali i mnogobrojnim drugim oblastima.

Večernji muzički showcase program festivala otpočeo je svečanim otvaranje u 19 časova u holu MKC-a, uz šarmantan i šaljiv govor organizatora. Tom prilikom dodeljene su i nagrade kulturnim radnicima, asocijacijama i sponzorima koji već godinama rade i podržavaju Pin. Na četiri stejdža – Forsina Hall, Dancing Hall 25 may, MKC club stage i MKC toilets – za ova tri dana predstavljeno je više od trideset artista iz Evrope. Tokom trajanja festivala bio je postavljen i video bim na kom su svi zainteresovani posetioci mogli da prate i ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Prvo veče, u jednoj od najvećih prostorija, Dancing Hall-u, otvorili su beogradski Sitzpinkeri energičnom i bučnom numerom, nakon koje su usledile i njihove dve numere, koje su prvi put izveli pred publikom.

Druga dva stejdža, Forsina Hall i MKC club, otvorili su makedonski duo Dobrila i Dorijan i neo-folk bend Avelina, nakon čega je već moglo da se nasluti šta od kog stejdža žanrovski posetioci mogu da očekuju.

U nastavku večeri imali smo prilike da čujemo francuskog muzičara i DIY sint entuzijastu YMNK koji je energičnim nastupima zagrejao salu za ples! Mladi eksperimentalni bend Lufthansa napunio je salu što je donekle i očekivano s obzirom da su jedan od trenutno najaktuelnijh mladih bendova u Skoplju. ISKRA, Dimitra, ali i naš domaći bend Natalee, mađarska solo umetnica Deva, nastavili su u tom maniru, a po reakcijama publike moglo se videti da im je novi zvuk mladih artista i te kako prijao.

Jedan od definitvno najzanimljivijih stejdževa nalazio se u WC-u MKC-a, gde je prvog dana nastupio makedonski pank benda Parketi. S obzirom na ogroman red koji se od 23h stvorio na stepenicama ispred toaleta, sreća je da je prostor MKC-a imao i drugi toalet koji su posetioci mogli da posete, ali ne povodom koncerta.

Petak je obećavao sudeći po veoma zanimljivom lajnapu te smo detaljno proučile satnice svih izvođača i pomno ispratile svaki nastup. Veče je otvorio bend Baklava, koji nam je približio zvuke tradicionalne makedonske muzike u novijem aranžmanu.

Posebno su nas iznenadili estonski bendovi Duo Ruut i Puuluup, ali i zanimljiv devotočlani saksofonski sastav iz Češke, Toot Ensemble, koji je svoj natup otpočeo još u holu MKC-a odkale su pozvali sve prisutne da se zajedno sa njima upute u MKC Club gde su i nastupali.

Skier i Yeti su pažnju publike privukli svojim autentičnim kostima, skitari, skijama pretvorenim u gitaru na kojima svira Skijaš, kao i zanimljivim dugim instrumentalima, koji su sve samo ne dosadni. Jedna od možda i najbrojnijih sastava koji se našao na ovogodišnjem festivalu jeste Dzambo Agushevi Orchestra koji je nastupao zajedno sa poznatom pevačicom arapske muzike Nataschom Atlas. Svoj nastup otvorili su instrumentalom, ali im se ubrzo na sceni pridružila Natascha izazivajući oduševljenje kod publike.

Lenhart Tapes je svoj nastup otpočeo semplovima na kasetama, po kojima je ovaj muzičar prepoznatljiv, dok mu se u drugoj polovini nastupa pridružila Mirjana Raić sa kojom je sarađivo na svom poslednjom albumu Duet.

Veče je zatvorio beogradski bend KoiKoi, koji je još jednom pokazao da zaslušno nosi tituli jednog od trenutno najatraktivnijih sastava sa naše scene. Njihovi nastupi su sve karakterističniji po interakciji koju uspevaju da izgrade i uspostave sa publikom, ali i međusobnoj energiji među članovima benda, zbog koje stičete utisak da su zaista na sceni kao jedno.

Poslednje veče festivala bilo je najposećenije ili se bar tako činilo sudeći po redovima koji su nastajali svuda u holu i prilikom ulaska u svaku prostoriju MKC-a. Jedan od najzapaženijih nastupa bio je trep grupe Dope Kukjata, koju bi mogli opisati kao makedonsku Kliku. Obučeni u najrazličitije stilove – od odela, preko žutih kabanica do fluroscennih šuškavaca, devetorica pevača koji čine ovu grupu zajedno je repovala na bini pred punom Dacing Hall-om, te je lako bilo naslutiti da je ovaj sastav jedan od trenutno najpopularnijih na makedosnkoj trep sceni.

Beogradsku scenu ove večeri predstavio je sastav Klotljudi, koji samo možete da slušate i polu-otvorenih usta gledate njihov uvek neobičan nastup. Klotljudi će u istoriji Pina ostati kao onaj bend čiji se frontmen popeo na konstrukciju bine, ali i onaj sastav koji zaista ume da vas izmesti i ubaci u posebno raspoloženje.

Moonle Records je ove godine, pored beogradskog KoiKoi-a, imao i svog slovenačkog predstavnika – bend Lelee, koji je ovog puta nastupio u MKC Clubu. Iako je prošlo već godinu dana od njihovog prvog albuma, stiče se utisak da publika tek oduševljeno otkriva ovu slovenačku četvorku. Festival su zatvorili koncerti francuskih izvođača – The Gluteens, psihodlični trio koji je nastupio u Dancing hall-u  i Miystically, koji su aposlutno ceo Club pokrenuli na ples i oduševljeno skandiranje.

Omladinski kulturni centar je tokom tri dana, koliko je trajao ovogodišnji Pin, uspeo je da na jednom mestu okupi preko 200 delegata iz Evrope, otvorio je prostor za razgovor o brojnim temama u muzičkoj industriji, ali ono najvažnije, publici je prikazao šta sve muzička scena u regionu ima da ponudi. Do sledeće godine, slušamo nove bendove koje smo otkrili na Pin-u!

Fotografije: Konstantin Kondruhov, Stefan Samandov, Zewlean Icarus

Najnovije iz: Sanduče

Preporučeni tekstovi

Pratite nas na:

0 Comments

Submit a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *